• No results found

Socialnämnden

I samband med Uppföljning 1 upprättade de enheter inom IFO, LSS/socialpsykiatri samt Vård och omsorg som befarade ett minusresultat, egna åtgärdsplaner. Socialnämndens prognos i Uppföljning 2 är det utfall man förväntar efter att åtgärderna har fått effekt.

Handlingsplanerna omfattar åtgärder om 12,2 mnkr. Trots att handlingsplaner har

upprättats återstår en förväntad negativ budgetavvikelse motsvarande 12,6 mnkr på helår. En stor orsak till detta är kostnaderna för köpta platser inom IFO.

Förvaltningen har upprättat förslag till handlingsplan som redovisades vid socialnämndens sammanträde i april. Socialnämnden beslutade att tillskriva kommunfullmäktige angående den aktuella situationen som beror på nya placeringsärenden inom IFO och som inte ryms inom budget.

3 Bolag

Bolagen, res efter fin poster,

mnkr Prognos Budget Utfall Budget Utfall

Lysekils andel är 25%

Räddningstjänstförbundet Mitt

Bohuslän (100%) 0,0 0,0 -0,3 -1,4 -0,9

Lysekils andel är 21,7%

Levakoncernen Leva - moderbolaget

Resultat för första tertial efter finansnetto 5,2 mnkr vilket är 8 mnkr sämre än budget och till stor del kopplat till lägre intäkter på elnät och fjärrvärme på grund av varmare väder än fjolåret samt ökade kostnader med 2,4 mnkr för perioden.

Det planerade underhållet har haft en bra framdrift i början på året, vilket lett till en ökad materialkostnad och ökade köpta tjänster jämfört med budget.

Investeringstakten har ökat jämfört med föregående år. Fler resurser från årets start samt genomförande av lagstadgade utbildningar bidrar till högre personalkostnader än budgeterat för perioden.

Prognostiserat resultat för 2019 uppgår till 10 mnkr, vilket är 4,8 mnkr sämre än budget.

Intäktsprognosen sänks med 4 mnkr jämfört med budget och då främst på grund av ett betydligt varmare första kvartal än fjolåret, + 2,9 grader samt minskad beställningsvolym inom entreprenadverksamheten. Prognos för året visar att kostnaderna blir 2 mnkr högre än budgeterat.

Den ökade kostnaden beror främst på ett oplanerat stopp i hetvattenleveransen från Preem under närmare tre veckor i maj vilket innebär ökade kostnader med 3,1 mnkr. Fler resurser över året bidrar till ökade personalkostnader.

Lysekils Energi Vind AB

Resultat per den 30 april knappt 0,1 mnkr bättre än budget.

Intäkterna för vindkraften 0,9 mnkr högre än 2018 kopplat till bättre priser och i nivå med budget för 2019. Energivolymen på elhandeln något högre än budgeterat.

Prognostiserat resultat för 2019 ligger kvar i nivå med budget.

Lysekilsbostäder AB

LysekilsBostäder redovisar för första tertialet ett resultat efter finansnetto på 3,1 mnkr vilket är 1,9 mkr bättre än budgeterat. Den positiva avvikelsen beror främst på intäkter av

engångskaraktär på 0,9 mnkr. Intäkterna kommer dels från försäljning av lägenhet på Skolberget, 0,5 mnkr och dels från ersättning för lägenhetsrenovering från Migrationsverket 0,4 mnkr.

Prognostiserat resultat efter finansnetto uppgår 2019 till 4,2 mnkr, vilket är bättre än budgeterat. Prognosen för året visar att kostnaderna ligger i linje med budget. I första tertialet ligger kostnaderna lägre än budgeterat, men med hänvisning till

försiktighetsprincipen är inte helårsprognosen sänkt. Bolaget uppskattar att intäkterna ökar med 0,5 mnkr, vilket är baserat på intäkter av engångskaraktär motsvarande 0,9 mnkr men förutspår också ökade vakanser motsvarande -0,4 mnkr.

Lysekils Hamn AB

Bolaget redovisar ett resultat för det första tertialet 2019 på 0,3 mnkr. Motsvarande period föregående år uppgick resultatet till -0,3 mnkr. Volymerna har ökat samtidigt som

kostnadskontrollen fortsatt varit prioriterad.

Processen med att outsourca driften av hamnen till extern part är i slutfasen men ännu inget undertecknat.

En av de större kostnadsposterna är arrendekostnaden från kommunen, avtalet med kommunen är ”villkorat” att outsourcingen kan förverkligas samt att avtalet med SLU och renoveringen av kaj kommer på plats, 30 april var kajen ännu inte klar för att ta emot fartyg.

Givet ovan nämnda osäkerheter så prognostiserar bolaget ett nollresultat för helåret 2019.

Havets Hus AB

Om- och tillbyggnationen är snart klar och ett nytt och större Havets Hus öppnar för allmänheten den 23 juni. Resultatet per den 30 april uppgår till -1,6 mnkr jämfört med -1,2 mnkr motsvarande period ifjol. När det gäller helårsprognos är det som alltid svårt att prognostisera före sommaren. Detta för att antalet besökare påverkas så mycket av vädret.

Dock öppnar akvariet en och en halv månad efter beräknad öppningsdag vilket motsvarar ett intäktsbortfall om ca -1,5 mnkr. Då budgeten för 2019 var i princip +/- 0 blir prognosen därför -1,5 mnkr.

Lysekils kommun, Uppföljningsrapport 2 KF 2019 12(24) Rambo AB

Rambo redovisar för första tertialet ett resultat på 2,1 mnkr, vilket är 1,9 mkr bättre än budgeterat. Resultatet påverkas positivt av bland annat säsongsvariationer och lägre administrativa kostnader. Resultatet innebär i jämförelse med föregående år en positiv budgetavvikelse på 2,0 mnkr vilket förklaras av att resultatet under 2018 belastades av ökade kostnaderna inom verksamheten och minskade marknadspriser för återvunna material.

Resultatet prognostiseras för helåret att hamna i nivå med budget på 1,4 mnkr.

Under 2018 tog ägarkommunerna Sotenäs, Tanum och Munkedal beslut om nya

insamlingssystem i kommunerna. Samtidigt tilldelades Rambo uppdraget att införa och driva systemen i egen regi. Munkedals kommun är den kommun som är först ut att få det nya insamlingssystemet. Abonnemangsvalsprocessen påbörjades i februari och beräknas vara klar i mitten av maj. Arbetet med nya kärlplaceringar och områden för gemensamma kärl pågår.

Parallellt med införandet av det nya insamlingssystemet i Munkedal har arbete pågått med hur nuvarande entreprenad ska drivas under övergångsperioden till det nya

insamlingssystemet i Sotenäs och Tanums kommuner. Extra bolagsstämman hölls i mars där det beslutades att Rambo genom en verksamhetsövergång ska ta över nuvarande

entreprenad i egen regi. Övertagandet kommer att ske 1 februari 2020 och planeringen inför övertagandet pågår.

Under 2018 erhölls nytt tillstånd för Siviks avfallsanläggning. Tillståndet planeras tas i bruk under 2019 och förberedelsearbetet inför detta pågår. Kontrollprogrammen för bolagets övriga avfallsanläggningar håller på att uppdateras.

Byggnationen av en ny återvinningscentral på Tyft fortlöper. Slutbesiktning av markarbetena planeras att genomföras i början av juni. Därefter återstår bl a byggnation av

förrådsbyggnader.

Avfallsanläggningarna har under senare tid varit mycket utsatta för inbrott. Detta är ett stort problem och bolaget arbetar för att göra det som går för att avhjälpa situationen.

Räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän

Resultat för perioden uppgår till -0,3 mnkr vilket är 1,2 mnkr bättre än budget. Den positiva avvikelsen beror främst på lägre lönekostnader på grund av personalbrist. Prognosen visar på nollresultat, liksom budget för helåret.

Perioden har verksamhetsmässigt varit utbildningsintensiv med anledning av ledningssamarbetet med Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund och införandet av gemensam RCB (Räddningschef i beredskap) samt ledningscentral. Trots detta har

verksamheten i stort genomfört planerad övriga aktiviteter. Fokus under perioden har varit arbetet med nytt handlingsprogram enligt LSO (Lag om skydd mot olyckor,

kommungemensamt arbete med ny säkerhetsskyddslag, civilt försvar samt förberedelser för skogsbrandssäsongen.

Related documents