• No results found

Nr Ärende Delegat

17.1 Beslut om bostadsanpassningsbidrag och återställningsbidrag om bidraget understiger 6 prisbasbelopp. (BAB)

Handläggare BAB Biståndshandläggare

17.2 Beslut om bostadsanpassningsbidrag och återställningsbidrag om bidraget överstiger 6 prisbasbelopp. (BAB)

Socialutskott

17.3 Beslut om avslag. (BAB) Se beslut SN 2017-10-02 § 127

Handläggare BAB Biståndshandläggare

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

TFN § 13 Dnr TFN/2020:92-042

Årsrapport 2019 för teknik- och fritidsnämnden

Beslut

Teknik- och fritidsnämnden beslutar att

1. godkänna teknik- och fritidsnämndens årsrapport 2019.

Teknik- och fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige besluta att

2. investeringsmedel om 8 321 000 kronor ombudgeteras till år 2020, av dessa ska 187 000 kronor flyttas till kommunstyrelsen då de avser investeringar i

kontaktcenter.

Beslutsgång

Ordförande Sixten Skullman (M) finner att det bara finns ett förslag och att detta blir teknik- och fritidsnämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Rapportering av årsrapport 2019 sker enligt fastställd tidplan och anvisningar.

Uppföljningen omfattar januari-december år 2019.

Måluppföljning

Teknik- och fritidsnämnden hade totalt nio nämndmål som bidrar till

kommunfullmäktiges mål år 2019. När det gäller måluppfyllelsen bedöms två mål vara uppfyllda och sju mål delvis uppfyllda. Nedan beskrivs de som redovisas som delvis uppfyllda:

Teknik- och servicekontoret har genomfört många aktiviteter som bidraget till målet

”Bidra till användning av stads-, idrotts- och friluftsmiljöer genom tillgänglighet och trygghet”. Kommunens gatustandard och de upptäckta bristerna på vissa idrotts- och fritidsanläggningar medför att kontorets bedömning är att målet är delvis uppfyllt.

Kontorets bedömning är att målet ” Bidra till att cykel- och gångtrafik för pendling och fritid ökar med fokus på barn och funktionsnedsatta” är delvis uppfyllt. Kontoret har genomfört många viktiga aktiviteter under året men det finns fortfarande mer att utveckla både när det gäller infrastruktur och beteendeförändringar.

Kontorets bedömning är att målet ” I utformning av nya stads- och utemiljöer ges invånarna information och möjligheter att samverka i processen” är delvis uppfyllt.

Under året har kontoret haft flera olika dialogmöten som bidragit till målen men bedömningen är att dialogmöten kan genomföras i fler situationer än vad som har skett under 2019.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Målet ”Bidra till den hållbara cirkulära måltiden” bedöms vara delvis uppnått, för att nå ett högre resultat behövs fler avtal med lokala entreprenörer, minskat svinn, minskad köttkonsumtion och användning av engångsmaterial. Även ekologiska inköp behöver öka varje år för att kunna nå den nationella målsättningen om 60 % ekologisk konsumtion.

Teknik- och fritidsnämnden behöver öka samverkan med Barn- och

utbildningsnämnden samt Socialnämnden för att få den offentliga hållbara måltiden till ett gemensamt uppdrag och ansvar.

Några områden som behöver förstärkas på kontoret är till viss del förebyggande arbetsmiljöarbete, tydlighet i uppföljningsrutiner. Introduktionsprogram kopplat till direkt verksamhet behöver upprättas alternativt uppdateras. Organisatorisk- och social arbetsmiljöundersökningens (OSA) upplägg har områden som behöver förtydligas och klargöras. Utifrån ovanstående görs bedömningen att målet "Ledningsförmågan för kontorets verksamheter ska stärkas och bli robustare" är delvis uppfyllt.

Sjukfrånvaron har under året sjunkit från ett snitt på 6,8 % för 2018 till ett snitt på 5,5 % för 2019. Ledningsgruppen ser positivt på att sjukfrånvaron sjunker och att kontoret ligger lågt i förhållande till det kommungemensamma snittet på 8,3 %. Under 2020 kommer ledningsgruppen att ta fram nyckeltal och målnivåer för sjukfrånvaro för respektive verksamhet utifrån deras olika förutsättningar. När denna analys är genomförd har kontoret ett bättre underlag för att göra bedömningen om målet för sjukfrånvaron är uppfylld eller ej.

Utifrån att nämnden hade en liten negativ avvikelse mot budget samt den stora avvikelsen mot prognosen görs bedömningen att målet ”Nämnden ska verka för god ekonomisk hushållning genom väl fungerande ekonomisk styrning och uppföljning” är delvis uppfyllt.

Ekonomisk redovisning

Teknik- och fritidsnämndens utfall är ett underskott på 74 000 kronor vilket är en förbättring med cirka 0,53 miljoner kronor jämfört med prognosen som gjordes i oktober. Underskottet beror bland annat på:

 Att ett investeringsprojekt inte godkändes att ta som investering och fick därför kostnadsföras på resultatet.

 Att vinterväghållningen behövt hyra in arbetskraft i form av entreprenad i större utsträckning än vad som budgeterats och prognostiserats för, samt att

upphandlingen av vinterväghållningen medförde ett nytt avtal som genererat högre kostnader, vilket inte uppmärksammades i prognosen.

 Högre kostnader för asfalt i samband med återställning av ledningsgrävning till följd av dålig asfaltsstandard på kommunens gator, vägar och GC-banor.

 Högre kostnader för reparationer och underhåll på fordon och maskiner främst inom verksamheterna Stadsmiljö och service och Räddningstjänsten samt ökade kostnader för kommunens gatubelysning.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

 Högre kostnader kopplade till skötsel av träd och detaljplanerade skogar.

 Utrangering av anläggningar från anläggningsregistret medförde att återstående bokfört värde kostnadsfördes på resultatet.

Teknik- och fritidsnämndens investeringsbudget 2019 uppgår till 28,1 miljoner kronor, 10,1 miljoner kronor fick föras över från 2018, den totala investeringsbudgeten 2019 uppgick därför till 38,2 miljoner kronor. Nettoutfallet för 2019 är 29,9 miljoner kronor och avvikelsen totalt sedan projektens start är 8,3 miljoner kronor. En del av projekten som pågick under 2019 blev inte slutförda utan pågår fortfarande. Då nämnden inte kan föra med sig mer medel än vad som återstår, kvarstår problematiken från 2016 när överförda medel minskades med 30 % och som medförde att Larslundaprojektet

avslutades med ett underskott på 3,3 miljoner kronor. Märker nämnden under 2020 att ramen inte kommer att hållas kan nämnden begära mer investeringsmedel av

kommunfullmäktige. Det här medför att nämnden vill föra över 8,3 miljoner kronor till 2020.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Ekonomiska konsekvenser och finansiering sker inom ramen för 2019 års drift- och investeringsbudget. Godkänner inte kommunfullmäktig ombudgeteringen av investeringsmedel kan inte alla planerade investeringsprojekt 2020 genomföras.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser Uppfyllelse av mål

Dokumentet är en uppföljning av nämndens verksamhetsplan 2019 och ska bidra till kommunfullmäktiges mål.

Uppföljning

Beslutet följs upp inom ramen för den löpande ekonomiska uppföljningen Beslutsunderlag

Årsrapport 2019 för teknik- och fritidsnämnden, 2020-02-14 Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige.

Kommunrevisionen.

Ekonomiavdelningen.

____________________

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

KN § 10 Dnr KN/2020:7-042

Årsrapport 2019 för kulturnämnden

Beslut

Kulturnämnden beslutar att

1. godkänna årsrapport 2019 för kulturnämnden.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut.

Beskrivning av ärendet

Samtliga nämnder ska enligt kommunens anvisningar upprätta en årsrapport för 2019. Den ska innehålla nämndens måluppföljning, väsentliga

personal-förhållanden, ekonomisk analys och en nyckeltalsbilaga.

Driftredovisningen omfattar ett ekonomiskt utfall för januari till december per verksamhetsområde. Kulturnämnden redovisar per 31 december 2019 en negativ avvikelse på 46 tusen kr vilket motsvarar -0,1 % av nettobudgeten på 44 miljoner kr. Underskottet beror främst på högre personalkostnader än budgeterat.

Kulturnämnden har fem egna mål som återkopplar till kommunfullmäktiges övergripande mål för de fyra områdena: Invånare, Samhälle, Medarbetare och Ekonomi. Av kulturnämndens fem mål bedöms fyra vara helt uppfyllda, och ett mål delvis uppfyllt. Målet som är delvis uppfyllt är Kulturnämnden har en god ekonomisk hushållning genom en väl fungerande ekonomisk styrning och uppföljning. Kulturnämnden arbetar kontinuerligt med ekonomiuppföljningen och en budgetavvikelse under 1,0 % anses som god budgetföljsamhet. Dock anses målet endast vara delvis uppfyllt på grund av kulturnämndens negativa avvikelse på 46 tusen kr.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Kulturnämnden redovisar en negativ avvikelse på 46 tusen kr.

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Kulturnämndens årsrapport utgör en del av kommunens samlade årsredovisning, som kommunfullmäktige ska behandla.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, 2020-02-14

Rapport, Årsrapport 2019 Kulturnämnden, 2020-02-14 ______________________

Beslutet skickas till Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Kommunrevisionen för kännedom

Kulturnämnden

Dnr: KN/2020:7–042 2020-02-14

2 Perspektiv Invånare...4 Kulturnämndens mål...4 Perspektiv Samhälle ...9 Kulturnämndens mål...9 Perspektiv Medarbetare ...11 Kulturnämndens mål...11 Kulturnämndens mål ...12 Perspektiv Ekonomi...14 Kulturnämndens mål ...14 Väsentliga personalförhållanden...15 Sjukfrånvaro...15 Åtgärder för att minska sjukfrånvaron...15 Kompetensförsörjning ...15 Ekonomisk analys...16 Driftredovisning per verksamhet ...16 Ramprotokoll ...16 Riktade statsbidrag, EU-bidrag och övriga bidrag ...17 Budgetföljsamhet ...17 Prognossäkerhet ...17 Nämndens intäkter ...18 Nämndens kostnader...18 Investeringar...19 Nyckeltalsbilaga ...20

3 - kommunens bidrag inom kulturområdet

- kommunens kulturskola

- kommunens nationaldagsfirande i Strängnäs tätort - kommunens fritidsgårdar

- kommunens konst

- den konstnärliga utsmyckningen av kommunens byggnader och vara

rådgivande vid utsmyckning av offentliga platser, bostadsområden och andra bebyggelser

- mötesplatser i kommundelarna

- att utveckla lokaldemokrati, medborgardialog och arbetssätt inom förtroendemannaorganisationen

- att vara remissinstans för demokratifrågor - dialog med vänortsföreningar

Kulturnämnden bidrar till att tillsammans med andra aktörer erbjuda attraktiva och tillgängliga kulturverksamheter för alla kommuninvånare. Barn och unga är

prioriterade målgrupper.

Nämndens årsrapport omfattar en redogörelse för utvecklingen av verksamhet och ekonomi för perioden januari till december.

4 Bedömning av måluppfyllnad vid helåret.

Mål Bedömning

Invånare Strängnäs kommun erbjuder invånarna och besökare ett attraktivt och tillgängligt kulturutbud. I våra kommundelar finns mötesplatser för aktiviteter och samvaro.

Uppfyllt

Samhälle Kulturnämnden utvecklar lokaldemokratin och

medborgardialogen. Uppfyllt

Medarbetare Kulturkontoret är en lärande organisation med engagerade medarbetare.

Uppfyllt

Medarbetare Kulturkontorets frisknärvaro ska öka. Uppfyllt

Ekonomi Kulturnämnden har en god ekonomisk hushållning genom

en väl fungerande ekonomisk styrning och uppföljning. Delvis uppfyllt

Perspektiv Invånare

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Respekt, öppenhet och ett gott bemötande, utan avkall på professionalitet, ska prägla mötet med invånare och företag, såväl i kommunens utbud av service och

välfärdstjänster som i vårt myndighetsutövande. Förhållningssättet innebär en lyhördhet för vad invånare och brukare vill, tycker och tänker och en tydlighet i vad man kan förvänta sig. Kommunikation och dialog är nyckeln till framgång.

Uthållighet och långsiktighet, samt mod att våga fatta beslut som kan vara svåra på kort sikt, skapar förutsättningar för positiva resultat i det långa loppet. Det ger också förutsättningar för alla att delta i samhällslivet och förverkliga sina livsmål.

Kulturnämndens mål

Strängnäs kommun erbjuder invånarna och besökare ett attraktivt och tillgängligt kulturutbud. I våra kommundelar finns mötesplatser för aktiviteter och samvaro.

5 Kulturnämnden vill att invånarna i hela kommunen ska ha tillgång till ett bra

kulturutbud och mötesplatser. Det sker genom att kulturkontoret arrangerar program och utställningar, och samverkar med andra kulturaktörer. Kulturnämnden ger också bidrag till kulturföreningar, mötesplatser, ungdomsarrangemang, bygdegårdar och studieförbund som verkar i olika delar av kommunen och skapar kultur.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

Scen & kulturproduktions verksamhet har haft ett ungdomsfokus med flera

utställningar av och med ungdomar och evenemanget Dynamo i Ugglans park. Dynamo är en ungdomsfestival i samarbete mellan scen & kulturproduktion, SKUR (Strängnäs kommuns ungdomsråd) och fritidsgårdarna. Utanför Multeums entré har ungdomar genom delaktighet och kreativitet fått skapa en mer lekfull och tillgänglig plats. Ett gatukonstprojekt som startade på Kulturdagen 2019. Flera kreativa program med stöd av bidragsformen ”snabba pengar” för och av ungdomar genomfördes under första halvan av verksamhetsåret, men få ansökningar inkom under höstterminen. Ytterligare marknadsföring av möjligheten att få detta stöd behöver genomföras.

Tillgängligheten för både arrangörer och publik på Multeum har under året ökat med en omstrukturering av rum och verksamheter, digitala skärmar för marknadsföring och tydligare skyltning. Resultatet är mer anpassade lokaler, bättre kontinuerliga

öppettider för utställningar, förbättrade möjligheter för publik att ta till sig information och en förbättrad arbetsmiljö.

Den enskilt viktigaste händelsen under 2019 för Kulturskolan var inspelningen av Kulturskolans egen film. Syftet med filmen är att kunna sprida kunskap om

Kulturskolans verksamhet på ett effektivt, inspirerande och tillgängligt sätt. Filmen kan visas på föräldramöten i skolan, på olika skärmar runt om i kommunen, exponera den på hemsidan och på sociala medier. Byggstenarna i filmen är helt och hållet egen produktion, allt från soundtrack till eftertexter. Individuella avtal har tecknats med alla som är identifierbara (GDPR-krav), som gör att Kulturskolan får sändningsrätten i fem år mot en viss ersättning.

För att öka Kulturskolans tillgänglighet för barn i kommundelarna har det under 2019 gjorts extra satsningar på gitarrplatser i Stallarholmen och Åker samt solosång i Mariefred, som komplement till de ämnen som redan bedrivs där; stråk, blås, gitarr, piano och slagverk. Gratis kurser i dans och drama erbjöds under hösten i samverkan med Fritids på Åkerskolan.

Kulturskolan genomförde tre stycken varianter av den årliga Julshowen. Strategin med att sprida ut de yngre elevgrupperna – en på varje föreställning – för att ”fördela”

publiken så att alla föräldrar fick möjlighet att se sitt barn, fungerade mycket bra. Alla tre föreställningarna var fullsatta.

6 När Stallarholmens högstadium lades ner minskade behovet av en fritidsgård lokalt och ett beslut om att pausa verksamheten togs. Resurserna omfördelades till

Mariefreds fritidsgård där behovet istället ökat i och med skolans omorganisering.

Mariefreds fritidsgård som tidigare haft öppet tre kvällar i veckan har sedan sammanslagningen öppet samtliga vardagar.

Åkers fritidsgård flyttade från Åkersskolans lokaler till Folkets hus. Under året togs också beslut om att lägga mötesplats Åker i kommunal regi under 2020 för att ha rådighet i verksamhet och lokaler då fritidsgården flyttat in i Folkets hus.

Under senare delen av hösten flyttades biografiböckerna i kulturhuset Multeum upp till övervåningen och en tydligare indelning gjordes så att det ska bli lättare att hitta. I samband med det flyttades Unga vuxna-avdelningen från källaren till entréplanet för att integreras med barn- och ungdomsavdelningen.

På loven anordnas det alltid mycket aktiviteter för barn. På sportlovet anordnades uppfinnarverkstad på Multeum vilket gjorde att många barn besökte huset. Under sommarlovet arrangerades ”En magisk dag” i Mariefred, ett gemensamt arrangemang mellan olika aktörer i Mariefred, som uppmärksammade Harry Potter-böckerna.

Läslovet fokuserade på Okända djur och väsen. Välbesökta programpunkter med skapandeverkstäder, författarbesök av Ingela Korsell och sångsagostund på temat.

Veckan avrundades med sagoläsning på Gripsholms slott.

Årets utomhusteater Madicken på Grassagården blev en stor succé och det var fullsatt på alla åtta föreställningarna. Över 900 personer såg föreställningen som spelades av Kulturskolans dramaelever. Andra exempel på egna produktioner under våren var den populära utställningen på Multeum ”Vad hände sen?” av tidigare Strängnäskonstnären Theo Janzon och så Kulturdagen i maj 2019 som lockade tusentals människor.

Mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åker har också erbjudit många välbesökta aktiviteter under året som gått.

Uppföljning handlingsplan 2019 för Kulturpolitiskt program

Kommunfullmäktige antog 2018-06-09 Kulturpolitiskt program 2018 - 2021. I det kan följande läsas: ”Kulturverksamheterna ska bidra till en demokratisk, dynamisk och öppen kommun präglad av humanistiska värderingar, bred medborgardialog och intresse för gårdagens, dagens och morgondagens mångfald av uttryck. Den ska ge identitet och tillhörighet samt skapa social gemenskap.”

2019 genomförde kulturkontoret en handlingsplan med aktiviteter som fanns med i Kulturpolitiskt program, och som fastställdes i Kulturnämndens verksamhetsplan 2019-2021.

7 biblioteken.

Åtgärder: Med bidrag från Statens kulturråds ”Stärkta bibliotek” anställdes en socialbibliotekarie på deltid för att nå fler människor i tidigare nämnda grupper med bibliotekets tjänster.

Under 2019 blev foldern om vad ”Boken kommer” är klar och har nu distribuerats ut till bland annat äldreboenden, hemtjänstföretag, Anhörigcentrum och PRO. Under 2019 har det blivit flera nya ”Boken kommer”-låntagare och antal depositioner på särskilda boenden har ökat och även utlåningen, vilket visar på en lyckad

marknadsföring.

2017: 953 lån 2018: 1545 lån 2019: 1703 lån

- Arbeta för en jämnare fördelning och bättre samordning av kulturevenemang i kommundelarna.

Åtgärder: Samordning av kulturen i olika kommundelar – ett årshjul utvecklas i samarbete med Kommunikationsavdelningen. Under 2020 kommer dialogmöten att genomföras mellan kulturaktörer och mötesplatsrepresentanter.

Kulturaktörer

- Utveckla nätverks- och föreningsträffar för dialog och samverkan.

Åtgärder: Dialog och samverkan: utvecklat dialogmöten/samverkan med kulturnätverk. Exempel: föreningar, studieförbund, Sörmlands museum, SKUR (Strängnäs kommuns ungdomsråd) osv. Under 2019 stort fokus på dialog med ungdomar.

- Inrätta kulturpris och stipendier

Åtgärder: Kulturkontoret skrev fram ett förslag om återinrättande av kulturstipendier.

Kulturnämnden beslutade 2019-09-24 att:

1. kulturstipendier åter ska utlysas från och med 2020 för att uppmärksamma förtjänstfulla kulturella insatser i kommunen med ett totalbelopp på maximalt 50 000 kr per år som ska tas av nämndens befintliga budget.

2. kulturkontoret får i uppdrag att ta fram kriterier för Strängnäs kommuns kulturstipendier.

Från och med 2020 kommer kulturstipendier att delas ut i kommunen.

Kulturlokaler

- Utreda om kulturhuset Multeum kan byggas ut och verksamhetsanpassas för att öka flexibiliteten och få fler funktioner. Alternativt utreda en ny

kommunscen.

Åtgärder: Kulturkontoret arbetar med en plan för kulturcentrum Strängnäs där tanken är att samla alla kommunala kulturverksamheter i Strängnäs stad på en och samma plats: Multeum. Bibliotek, scener, utställningar, kulturskola, mötesplats, fritidsgård,

8 Slutsatser

I Strängnäs kommun erbjuds det ett stort utbud av kulturella aktiviteter som är attraktiva och tillgängliga för både invånare och besökare i alla åldrar. Kulturkontoret har genomfört många av dessa. En annan bidragande orsak till den stora bredden på kulturaktiviteterna i Strängnäs kommun är engagerade kulturaktörer, kulturföreningar och studieförbund, som tillsammans skapar kultur med hjälp av de bidrag som

kulturnämnden fördelar. Målet är uppfyllt.

Internkontroll

Att kommunen arrangerar och ger bidrag till kulturaktiviteter i hela kommunen Bidrag ges till olika typer av kulturföreningar som till exempel hembygdsföreningar, bygdegårdsföreningar, studieförbund och föreningar med olika inriktningar som Mariefreds Filmstudio och Strängnäs dramatiserade stadsvandringar.

Kulturföreningarna har stor spridning över kommunen vilket säkerställer att det sker kulturaktiviteter i hela kommunen.

Många olika slags arrangemang får också arrangemangsbidrag, exempelvis SM för gatumusikanter i Mariefred och Byringedagen i Länna.

Kulturkontoret erbjuder också ”Snabba pengar” för unga arrangörer att söka, vilket har resulterat i bland annat danskurser i Stallarholmen och filmvisningar i Strängnäs.

Ingen avvikelse.

9 för att det ska vara lätt att bo, leva och verka i Strängnäs kommun.

Kulturnämndens mål

Kulturnämnden utvecklar lokaldemokratin och medborgardialogen.

Måluppfyllelse för året Bedömning: Uppfyllt Beskrivning

2019 prioriterar kulturnämnden mötesplatserna i Mariefred, Stallarholmen och Åker med extra medel för att göra dem mer livskraftiga. Medborgardialogerna behöver bli fler och den lokala demokratin starkare.

Sammanfattning av periodens viktigaste aktiviteter

2019 startade fritidsgårdsenheten den uppsökande verksamheten Team Ungdom.

Under året har teamet arbetat sig fram till att bli en betydelsefull funktion för

kommunens ungdomar. Exempel på aktiviteter eller sammanhang där Team Ungdom deltar; niornas dans, fotbollsfredagar, marknaden etc.

Litteraturutvecklaren Peter Björkman har tillsammans med Sveriges enda

kommunförfattare Magnus Utvik hållit i flera workshops runt om i kommunen för att få fler vuxna att skriva. Många har deltagit i skrivprojektet, och 120 skribenter deltog i kommunantologin ”Jag färdas mellan nu och då – texter om livet i Strängnäs

kommun” som gavs ut i november 2019. Skribenterna är i alla åldrar och från hela kommunen. Det är en jämn könsfördelning på skribenterna och flera nysvenskar medverkar i kommunantologin. Ett demokratiskt och inkluderande projekt.

Kommunförfattaren Magnus Utvik som finansieras med medel från Statens kulturråd, fortsätter 2020 med flera skrivarkurser. En av dem är på anstalten Bondängen i Mariefred.

”Fröken Flinga och Lövharen” heter konstverket av Eva Fornåå som kommer starta stigen på Långberget, som uppkom genom en motion om en sagostig. Verket är inspirerat av teckningar från barnen på förskolan Trollskogen.

Under 2019 bjöd kulturnämnden in allmänheten för samtal i samband med nämndsammanträden i Åkers Folkets hus och Biohuset i Mariefred. Nämndens ledamöter har fått flera utbildningstillfällen i medborgardialog.

Utredaren genomförde flera dialoger och workshops på mötesplatserna innan

mötesplatsutredningen presenterades i oktober. Den ger en god grund att stå på i det fortsatta arbetet med att utveckla mötesplatserna i kommundelarna Mariefred, Stallarholmen och Åker.

10 i kommunen. Målet är uppfyllt.

Internkontroll

Att medborgardialoger mellan politiker, tjänstemän och medborgare har genomförts på samtliga mötesplatser.

Kulturnämndens verksamhetsplan gäller 2019-2021. Nämnden har vid flera tillfällen

Kulturnämndens verksamhetsplan gäller 2019-2021. Nämnden har vid flera tillfällen

Related documents