• No results found

Botkyrka har de bästa skolorna

In document Omvärldsanalys 2017–2020 (Page 44-47)

Omvärldsanalys 2017–2020

2. Konjunkturutveckling och ekonomiska förutsättningar

4.3 Botkyrka har de bästa skolorna

Att ha det bästa lärandet och skapa förutsättningar för att Botkyrkas unga ska ha så öppna livschanser som möjligt är en fortsatt utmaning för Botkyrka. Uppväxtvillkor och utbildning är avgörande för ungas framtidsutsikter på arbetsmarknaden liksom för de-ras fortsatta liv och hälsa.

Slutsatser

 En alltmer uppdelad bostadsmarknad tillsammans med generellt minskad social rörlighet i samhället ger mycket olika villkor för skolorna i Botkyrka och därmed för olika grupper av Botkyrkabor. Det blir fortsatt viktigt för skolan att kompen-sera för socioekonomiska faktorer.

 Svensk skola halkar efter i kunskapsresultat jämfört med andra länder. Det finns en stor politisk samstämmighet om att staten behöver satsa för att bryta de negativa trenderna, men det är osäkert vilken nytta Botkyrkas skolor kan få av de riktade statliga bidrag Riksdagen enas om.

 Brist på behöriga lärare är ett växande problem och för storstäderna skärps situat-ionen av att antalet elever ökar. Vi behöver stärka lärarnas kompetens och behö-righet samtidigt som konkurrensen om lärarna ökar mellan skolor och kommuner.

 Flyktingströmmarna till Europa når Botkyrkas skolor och ökar utmaningarna under de kommande åren.

Trender som på längre sikt påverkar möjligheten att ha de bästa skolorna Stockholm växer och blir alltmer uppdelat

Skillnaderna ökar mellan Stockholmsregionens stadsdelar, både när det gäller medbor-garnas ekonomi, livsstil i bred bemärkelse liksom utbildning och andra sociala faktorer.

Sverige och Stockholmsregionen är också präglade av ökande inkomstskillnader, en trend som med olika kraft haft genomslag i tre decennier. Samtidigt har vi gått in i en utveckling med minskad social rörlighet. Utbildningsbakgrund har blivit en viktigare faktor och färre barn till lågutbildade tar stegen in till längre utbildningar.

Trenden innebär gradvis försämrade grundförutsättningar för Botkyrkas barn och unga, det ökar behovet av att skolan kan stärka dem som har sämre förutsättningar. Men kom-binationen av segregation och minskad social rörlighet ger både kommunen och sko-lorna en mer komplex uppgift att lösa. Fullständiga betyg i årskurs nio har mycket stor betydelse för ungas utvecklingsmöjligheter. Genomförd gymnasieutbildning har avgö-rande betydelse för individers möjligheter att framgångsrikt kunna konkurrera om jobb och det är nödvändigt för eftergymnasiala studier.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Samhällsutveckling 2015-11-02

21 [36]

Skolans kompensatoriska uppgift blir fortsatt betydelsefull

Uppväxtvillkoren påverkar möjligheterna i vuxenlivet. Det gäller både stödet för studier och tillgången till välfärd. Att växa upp hos fattiga föräldrar innebär ofta dålig hälsa, lägre utbildningsnivå, tidigt barnafödande och en svagare anknytning till arbetsmark-naden. Framför allt gäller det här barn som vuxit upp i hushåll med långvarigt beroende av ekonomiskt bistånd. Vart tredje barn med ensamstående förälder är ekonomiskt ut-satt, jämfört med vart tionde barn till samboende föräldrar. Störst risk att vara ekono-miskt utsatta är barn vars föräldrar saknar arbete. Dessutom riskerar situationen att gå i arv. Skillnader mellan elevers socioekonomiska bakgrund resulterar i skillnader i skol-resultat. Det är viktigt att skolans kan kompensera för skillnaderna i bakgrund.

Svenska skolan tappar i kunskapsresultat – för vissa elevgrupper…

I de senaste årens debatt om skolan har sjunkande kunskapsresultat varit i fokus, men det finns nyanser i detta. De som går ut årskurs nio utan att ha behörighet till gymnasie-skolan blir allt fler och ungefär var sjunde elev som hamnar i den situationen. Samtidigt ökar betygsnivåerna generellt, det vill säga det är fler elever som når högre meritvärden.

Generellt sett lyckas flickor bättre än pojkar. Men det är framför allt elever som invand-rat till Sverige efter sin skolstart som uppvisar de svagaste resultaten och resultaten sjunker också år efter år. Det gäller framför allt elever som börjar i svensk skola i års-kurs 6–9. De här eleverna är också en ökande grupp. Det är uppenbart att det svenska skolsystemet inte fullt ut klarar av att ge alla elever likvärdiga förutsättningar i den obli-gatoriska skolan. Men Botkyrkas skolor följer inte den nationella nedåtgående trenden utan har relativt oförändrade kunskapsresultat för niorna.

…och i internationella jämförelser

I debatten har resultaten i de så kallade PISA-undersökningarna blivit särskilt uppmärk-sammade. Jämfört med andra länder ser svenska elever ut att kontinuerligt halka efter i kunskapsutvecklingen. Det finns uppfattningar om att undersökningarna inte mäter kun-skap på rätt sätt, men en ”rankinglista” får ändå effekter. Svaga resultat kommer på sikt att påverka omvärldens uppfattning om Sverige som en kunskapsbaserad ekonomi och Sverige och Stockholm som plats för att driva och utveckla verksamhet i.

Jobb och livslångt lärande

Arbetsmarknaden förändras snabbt. Utbildning på gymnasienivå är oftast ett minimi-krav för att få och behålla ett jobb. Det kommer att bli viktigt med ett utbildningssystem som ger även vuxna chansen att genomföra en grundläggande utbildning. Globali-seringen och den snabba spridningen av kunskap gör att fler kommer att behöva kompe-tensutveckling för att behålla sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Vi kommer där-för att behöva resurser där-för vuxenutbildning också framöver.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Samhällsutveckling 2015-11-02

22 [36]

Högre krav på pedagoger och elever, ökad statlig styrning

De senaste åren har en ny skollag, nya läroplaner och kursplaner samt nya betygssteg införts. Dessa förändringar ställer högre krav än tidigare på både pedagoger och elever.

Skolinspektionen har skärpt kraven på skolornas planer mot diskriminering och krän-kande behandling. Sedan 1 juli 2015 ingår bristande tillgänglighet i diskrimineringslag-stiftningen och den gäller alla skolformer. Det omfattar social, pedagogisk och fysisk tillgänglighet. Mycket talar för att trenden med ökad statlig styrning av skolans innehåll kommer att fortsätta.

Efterfrågan ökar mer än tillgången inom de pedagogiska yrkena

Skollagen kräver legitimation för lärare och förskollärare från 2015. Lärare utan legiti-mation har inte behörighet att sätta betyg. Enligt länsstyrelsens bedömning kommer efterfrågan inom pedagogiska yrken att öka mer än tillgången fram till 2020. Nya kar-riärtjänster har inrättats med förstelärare och lektorer, något som kan öka kunskapsför-medlingen mellan lärarna.

Gymnasieskolorna i kommunen har en god försörjning av legitimerade lärare. Situat-ionen i förskola och skola ser sämre ut och konkurrensen om legitimerade lärare kom-mer dessutom att bli hårdare och hårdare de kommande åren.

Faktorer som påverkar möjligheterna för Botkyrkas unga Fler förskolebarn och skolelever de närmaste åren

Antalet barn i förskolan och skolan ökar de närmaste åren vilket kräver utbyggd kapa-citet. Samtidigt måste vi rusta upp många lokaler. Utvecklingen sätter press på kommu-nens förmåga till lösningar både när det gäller tillgång till lokaler och lärare.

Staten kommer att satsa på skolan trots det fortsatt osäkra läget i riksdagen

Skolan är en politiskt högt prioriterad fråga. Det finns bred politisk samstämmighet om att ökade resurser till skolan är nödvändiga och vi kan förvänta oss statliga satsningar.

Allt talar för att de statliga satsningarna kommer i form av riktade bidrag för att påverka kommunerna att samtidigt vidta likadana åtgärder. Kommunerna får räkna med att sta-ten ökar sin detaljstyrning genom riktade statsbidrag för att ha kontroll över åtgärderna.

Det är därför inte självklart hur Botkyrka kan dra nytta av de statliga insatserna. Kom-munens skolor är till exempel inte bland de mest utsatta och generella lönehöjningar förbättrar inte Botkyrkas möjligheter att konkurrera om behöriga lärare.

Migration

Vi kan utgå från att allt fler människor kommer till Botkyrka och att inflyttningen forts-ätter de närmaste åren. Många ensamkommande flyktingbarn från krigszoner och flyk-tingläger kräver högre beredskap. Migrationen kommer även i fortsättningen att påverka behovet av resurser och kompetens i undervisningen.

BOTKYRKA KOMMUN Kommunledningsförvaltningen

Samhällsutveckling 2015-11-02

23 [36]

In document Omvärldsanalys 2017–2020 (Page 44-47)