• No results found

Boverket skall redovisa erfarenheter och resultat av det internationella samarbetet och utvecklingsarbetet.

In document Årsredovisning 2005 (Page 30-33)

Sammanfattning måluppfyllelse

Boverket bistår regeringen genom att på regeringens uppdrag ingå i arbetsgrupper, beslutsgrupper och övervakningskommit- téer i olika internationella planeringssam- arbeten. Arbetet tar allt mer resurser i an- språk och har under året varit intensivt. Det nordiska samarbetet har utvecklats allt mer. Erfarenhetsutbyte sker såväl via prak- tiska planeringsexempel, som via utveck- lingsprojekt och utbyte av forskningsresul- tat. Boverket sprider vidare internationella erfarenheter till svenska målgrupper genom skrifter och seminarier.

Verket har således både aktivt främjat det internationella samarbetet och förmedlat erfarenheter från detta som ett led i utveck- lingen av planeringsmetoder i Sverige.

Internationella stadsmiljö och planeringsfrågor

Boverket har deltagit i förberedelsearbetet för Sveriges medverkan i FN:s konferens World Urban Forum III i Vancouver, Canada i juni 2006.

Verket har även varit medarrangör i FORMAS internationella forskningskonfe- rens Life in the urban Landscape som ge- nomfördes den 30 maj-4 juni på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Det territoriella samarbetet inom ramen för EU: s sammanhållningspolitik fortsätter att utvecklas och fördjupas. Med utgångs-

punkt från ESDP (European Spatial Deve- lopment Perspective) har ministrarna ansvariga för regional utvecklingsplanering beslutat att samarbetet ska fokuseras på hur arbetet med territoriell sammanhåll- ning kan bidra till uppfyllandet av Lissa- bonstrategins mål om en hållbar ekono- misk tillväxt. Ministrarna har beslutat om att påbörja utarbetandet av ett dokument som kan ligga till grund för det fortsatta samarbetet (Territorial State and Perspec- tives of the European Union). Dokumentet förväntas bli presenterat under det tyska ordförandeskapet våren 2007. Dokumentet kommer i stor utsträckning att grundas på den kunskap som utvunnits i det euro- peiska forskningsprogrammet om terri- toriell utveckling, ESPON (European Spatial Observatory Network), men även från erfarenheter från de gränsöverskridande planeringsprogrammen (INTERREG). Boverket bistår regeringen i dessa insatser genom att aktivt medverka i olika arbets-, styr- och beslutsgrupper som stöd för regeringens arbete. Även fortsättningsvis kommer det att ställa höga anspråk på Boverkets resurser i form av expertstöd, medverkan i olika mer eller mindre fasta konstellationer, utarbetande av under- lagsmaterial och ståndpunkter.

Den europeiska utvecklingen har på- verkat den svenska regionala utveck- lingspolitiken. Regeringen har beslutat att

utarbeta en nationell strategi för regional utveckling som ska bidra till en strategisk inriktning för den regionala utvecklings- politiken, dels genom att skapa en samlad plattform för en samlad regional utveck- lingspolitik, dels genom att tydliggöra nationella mål och prioriteringar för regio- nal utvecklingspolitik. Ett led i detta arbete blir att utarbeta ett tydligare territoriellt perspektiv som bl.a. handlar om hur olika platser samt regioner idag är kopplade till varandra, men även om att finna nya länkar så att variationen mellan stora och mindre orter respektive regioner skapar utveck- lingsmöjligheter. För det ändamålet har en arbetsgrupp bildats, där Boverket ingår, som ska ta fram ett samlat analys- och utvecklingsunderlag av strukturella och geografiska utvecklingstrender.

Sekretariatet för ESPON har nyligen publicerat en tredje sammanfattning av de hittillsvarande resultaten av de olika pro- jekten. För närvarande arbetar ESPON bl.a. med att ta fram ”core indicators” (huvud- indikatorer), ett arbete i vilket Sverige deltar aktivt. Östersjösamarbetet (VASAB) har under det gångna året varit inriktat på för- beredelserna inför det ministermöte som avhölls i Gdansk september 2005. Vid ministermötet bestämdes att VASAB ska påbörja arbetet med att utarbeta ett nytt strategidokument för Östersjöregionen. Uppgiften kommer att påbörjas under det svenska ordförandeskapet (jan-dec 2006). VASAB-arbetet har alltmer kommit att orienteras mot den europeiska diskursen om territoriell utveckling och den politik och de instrument som den europeiska unionen förfogar över, framförallt sammanhållningspolitiken och det nya målet om europeiskt territoriellt samarbete.

Inom det transnationella EU-initiativet Interreg IIIB för såväl Östersjön som Nordsjön är Boverket på regeringens upp- drag verksamt i övervakningskommittéer och beslutsgrupper. Under innevarande planeringsperiod har ett stort antal projekt inom rumslig, hållbar utveckling beviljats medel och i en del fall har projekten hunnit slutredovisas. Samverkan över gränser har genom de transnationella projektens ge- nomförande ökat inom en rad områden. Betydande nya erfarenheter beträffande

rumslig hållbar utvecklingsplanering tillförs därmed svenska kommuner, regioner och centrala myndigheter, vilket har stor bety- delse för utvecklingen av svensk planering. Ett Interreg-Forum ska genomföras i febru- ari 2006, med syftet att erfarenheter från bra projekt kan ges ytterligare spridning och slutsatser dras inför framtida samar- bete.

Boverket har också representerat Sverige i EU: s Expertgrupp för stadsmiljö, där ar- betet kretsar kring EU:s temainriktade strategi för stadsmiljö. Det slutliga förslaget till strategi beräknas antas vid årsskiftet 2005/2006.

Boverket medverkar, efter överens- kommelse med Räddningsverket, i en arbetsgrupp under DG 11 Environment. Arbetsgruppen har i uppdrag att utarbeta allmänna råd (guidelines) för den fysiska planeringen enligt artikel 12 till

Sevesodirektivet.

Nordiskt samarbete

Det årliga nordiska planmyndighetsmötet ägde rum på Svalbard i Norge. Förutom redovisningen av den sedvanliga årsrap- porten från respektive land diskuterades erfarenheter av ländernas arbete med Miljöbedömningar av planer enligt PBL. En lägesredovisning gjordes från Handlings- programmet kopplat till En ny kurs för Norden.

De nordiska planmyndigheternas ge- mensamma handlingsprogram - Planering för hållbar utveckling har förlängts till och med 2006 . Sveriges särskilda ansvar i det förlängda handlingsprogrammet gäller ett av de tre utpekade temana, nämligen Urban förvaltning. Ett förslag till projekt för detta tema presenterades på de nordiska planmyndigheternas möte i augusti. Efter samråd med de övriga länderna har pro- jektet utformats så att Urban förvaltning är ett paraply som även täcker in de övriga två temana: Funktionella stadsregioner — orter i samverkan (Danmark och Finland har ett särskilt ansvar) samt Miljö, arkitektur, kultur och identitet som utvecklingsfaktorer för stadsbygden (Norge och Island har ett särskilt ansvar): Projektmedel har beviljats efter ansökan från Nordiska Ministerrådet. Projektet bygger på arbetsseminarier och

deltagarna från de olika länderna är ut- sedda. Boverket står som ansvarig för pro- jektet och Nordregio är förvaltningsorgan.

En arbetsgrupp för stadspolitik i Norden har bildats under norskt ordförande- och ledarskap. Den benämns Nordiska arbets- gruppen för stadspolitik inom Ämbets- mannakommittén för Regional Planering (NÄRP). Gruppen har fått i uppdrag av Nordiska Ministerrådet att stödja erfaren- hetsutbyte mellan de nordiska länderna genom att samarbeta om aktuella utred- ningsuppdrag och strategiutveckling. Gruppen ska undersöka olika stads- och regionalpolitiska strategier och en diffe- rentierad politik med utgångspunkt i olika stadssystem och regiontyper. Inledningsvis ska det göras en statusrapport om differen-

tierad stads- och regionpolitik i Norden. Städernas betydelse för den regionala utvecklingen ska belysas på tre nivåer: Storstäder, mellanstora städer och mindre städer/regioncentra. Ett möte har hållits med gruppen och material om stads- och regionsystem har lämnats in från de olika länderna till den norska projektledningen.

Erfarenhetsutbyte sker även i nätverk inom kommunal planering och inom regio- nal planering. Seminariet om kommunal planering ägde rum i Horsens i Danmark. Huvudpunkter i diskussionen var föränd- ringar av PBL, förnyelse av hamn- och industriområden samt regionala perspektiv i planeringen. Sverige kommer att vara värd för det regionala nätverket våren 2006.

Tabell 6

Boverkets internationella arbete inom samhällsplanering och bebyggelseutveckling

Antal kommittéer/ grupper, m.m. Direkta års- arbeten Direkta kostnader, mnkr Finansiering 2005 2004 2003 2005 2004 2003 2005 2004 2003

Arbete inom EU* 6 8 7 1,0 1,1 0,5 0,1 0,2 0,4 Anslag/EU för vissa

utrikesresor

Nordiskt arbete 5 5 4 0,3 0,3 0,2 0,1 0,1 Anslag

Övrigt internationellt arbete 1 1 4 0,3 0,3 0,2 FN 1 5 1,3 0,3 Totalt 11 19 15 1,6 2,7 1,0 0,1 0,6 0,7 *Inkl VASAB-samarbetet

In document Årsredovisning 2005 (Page 30-33)