• No results found

Boverkets dialogmöten

In document Möjligheternas byggregler (Page 42-45)

5 Samarbeten och extern kommunikation

5.2 Boverkets dialogmöten

5.2.1 Tidiga fokusgruppsmöten

De första fokusgrupperna samlades i februari 2020. Representanter från organisationer i samhällsbyggnadssektorn hade bjudits in av Boverket för samtal i mindre fokusgrupper. Dessutom fanns en grupp med fokus på tillsyns- och kontrollfunktioner. Sammanlagt 30 personer, uppdelade i sex grupper, deltog. Syftet med mötena var att föra dialog om den nya re- gelmodellen. Inför mötena fick deltagarna ett underlag i form av frågor och en presentation, där några delar av förslaget till ny regelmodell intro- ducerades.

De områden som huvudsakligen diskuterades var förslag till bindande krav på projektering och utförande samt kontroll och dokumentation. I samtalen diskuterades även förslag till en ny struktur för författningarna och hur kraven kan preciseras i reglerna.

Flertalet av deltagarna var positiva till att tydliggöra byggherrens roll och ansvar, genom att byggreglerna ska innehålla bindande krav på projekte- ring och utförande samt kontroll och dokumentation. Några menade dock att detta framför allt är en civilrättslig fråga.

I diskussionerna om förslaget till författningsstruktur, med uppdelning i olika författningar för de tekniska egenskapskraven och utformningskra- ven, uttryckte man en viss oro för att detta ytterligare betonar den tendens till ”stuprörstänkande” som finns i sektorn. Huvudsakligen framfördes dock att man såg fördelar med den tänkta nya regelmodellen, såsom att det tydliggör vad föreskrifternas krav ska syfta till och att det underlättar vid ändringar av föreskrifterna.

När det gällde hur kraven i byggreglerna kan formuleras var uppfattning- arna mera spridda. Boverket presenterade tre alternativ, det som sedan har kommit att benämnas som preciseringsnivåerna A, B och C. I samta- len diskuterades sådant som samhällsbyggnadssektorns ”mognad” att an- svara för hur reglerna ska uppfyllas och hur verifieringen kan fungera. I

gruppmötena diskuterade även relationen till standarder och andra bran- schöverenskommelser. Ett resultat av dessa samtal var bland annat att fö- reslå att preciseringsnivån kan vara olika för olika krav, beroende på vad som ska regleras.

5.2.2 Fokusgrupper om ändringsregler

Under hösten 2020 genomfördes även fokusgruppssamtal med inriktning på reglerna om ändring. Det var särskilt förslagen till föreskrifter om var- samhet, förvanskningsförbud och särskilt värdefulla byggnader som dis- kuterades. De inbjudna till dessa samtal var representanter från kommu- ner, länsstyrelser, länsmuseer och konsulter. Det genomfördes tre samtal med sammanlagt cirka 30 deltagare. Sammanfattningsvis mottogs försla- gen i huvudsak positivt. Mötena resulterade i några mindre justeringar i texterna.

5.2.3 Fokusgrupp med byggnadsinspektörer

En målgrupp som direkt påverkas av översynen av byggreglerna är bygg- nadsinspektörer i kommunerna. Många från denna grupp deltog i de gruppdiskussioner som följde efter webbseminariet i maj 2020 (se 5.2.4). Boverket hade även ett särskilt möte i oktober 2020 med Föreningen Sve- riges Byggnadsinspektörer (FSB). Förutom representanter för projektet Möjligheternas byggregler medverkade även Boverkets generaldirektör och Boverkets rättschef.

Diskussionen berörde sådant som förutsättningar för byggnadsinspektö- rerna i deras arbete, kompetensbehovet hos byggnadsnämnder respektive byggherrar samt hur byggprocessen fungerar med nu gällande byggregler i BBR och EKS. Deltagarna från FSB uttryckte en oro för hur byggnads- inspektörer kommer att kunna utföra sina arbetsuppgifter utan stöd av de allmänna råden i Boverkets byggregler.

5.2.4 Webbseminarium och gruppdiskussioner

Ett större webbseminarium om översynen av byggreglerna hölls av Bo- verket den 7 maj 2020. Då medverkade Boverkets ledning, representanter för samhällsbyggnadssektorn och SIS samt projektledningen för Möjlig- heternas byggregler. Syftet med webbseminariet var att presentera upp- draget och den nya regelmodellen. Till seminariet anslöt totalt 420 upp- kopplingar.

I anslutning till webbseminariet fanns också möjlighet att anmäla sig till efterföljande virtuella gruppdiskussioner. Inför dessa fick deltagarna ett antal frågor skickade till sig. Ett stort antal olika aktörer fanns represente- rade bland deltagarna, exempelvis projektörer, kommunala

tjänstepersoner, byggherrar, entreprenörer och brukarorganisationer. Del- tagarna delades slumpvis in i mindre grupper. Utgångspunkt för samtalen var de frågor Boverket hade skickat ut till deltagarna i förväg. Deltagarna kunde sedan i efterhand gå in i ett webbaserat frågeverktyg och besvara frågorna. Diskussionerna engagerade totalt cirka 200 personer i 23 olika grupper. Frågorna besvarades av 154 personer.

Sammanfattningsvis kan sägas – utifrån vad som framkom i gruppdis- kussionerna och från svaren i frågeverktyget – att många var frågande till hur den nya regelmodellen ska kunna fungera. Flera angav att de hade svårt att ta uttala sig om den nya regelmodellen innan den hade utvecklats mer konkret. De tillfrågade framförde också att de hade svårt att se hur bedömningar och tolkningar av reglerna skulle kunna fungera i praktiken. Flera deltagare uttryckte även farhågor med att det kommer ta tid för ak- törerna att ställa om. En generell reflektion är att kommunala tjänste- personer överlag uttalade sig mer skeptiskt om den nya regelmodellen än representanter från bygg- och fastighetssektorn.

5.2.5 Fördjupade dialoger ”Regulatory talks”

Under senhösten 2020 genomfördes ett antal fördjupade dialoger med samhällsbyggnadssektorn. De kallades ”Regulatory talks” och leddes av två konsulter, den ena en internationell expert på byggregelsystem med funktionskrav. Förutom inbjudna representanter för branschorganisat- ioner inom sektorn fanns även deltagare från Regeringskansliet och SIS. Sammanlagt deltog cirka 15 personer i dialogerna, som var uppdelade på tre tillfällen.

Syftet med dialogerna var att

• nå gemensam förståelse inom samhällsbyggnadssektorn för vad mål- sättningen är med den nya regelmodellen

• identifiera huvudsakliga utmaningar och möjligheter i regelstrukturen och i roller och ansvar

• jämföra med internationella exempel och erfarenheter av funktionsba- serade byggregelsystem

• identifiera nästa steg för samhällsbyggnadssektorn.

Sammanfattningsvis kan sägas att man ser att den nya regelmodellen in- nebär en ”förflyttning” mot ett tydligare ansvar för samhällsbyggnadssek- torn, vilket medför både möjligheter och utmaningar. Möjligheterna lig- ger i ett stärkt beställarperspektiv, vilket medför att det blir mer attraktivt

att ta ett helhetsansvar för de byggnader man uppför och förvaltar. Vidare behöver man kunna säkra kvaliteten för byggnadens hela livslängd. Till detta hör även frågor om risker och försäkringar.

Att stärka sektorns resurser och kompetens identifieras som en utmaning. Det också nödvändigt att det finns en bred representation i standardise- ringen för att kunna nå framgång med den nya regelmodellen. Det är vik- tigt att även exempelvis brukar- och förvaltarperspektivet finns med. Det finns också behov av att undvika ”stuprörstänkande” och i stället sträva mot helhetsperspektiv.

I samtalen togs det också upp att det finns ett behov av att se över även bygg- och tillsynsprocessen, eftersom det hänger tätt samman med hur re- geltillämpningen fungerar.

Boverket har för avsikt att fortsätta med dessa fördjupade dialoger med samhällsbyggnadssektorn, under den fortsatta översynen av byggreglerna.

In document Möjligheternas byggregler (Page 42-45)

Related documents