• No results found

Boxar i höjderna 15, 30, 45, 60 och 75 cm rekommenderas för att ge en varierande belastningsgrad och svårighetsgrad vid övningsutförande. Kontaktytan på boxarna är utformad med ett material som ger hög friktion för att främja greppvänligheten som kan påverkas negativt av väta och ansamling av grus från smutsiga skor. Exempelvis kan en gummerad yta användas. Längden på box och därtill kontaktyta tillåter att hela foten ryms på samtliga boxar och bredden tillåter placering av båda fötterna parallella med åtminstone höftbredd sinsemellan.

Boxar kan vara utformade som lådor eller spångar. Boxarna kan placeras fristående eller tillsammans i olika konfigurationer för att ge olika träningsmöjligheter och det finns även möjlighet att bygga samman dem till en trappa på vilken en ledstång sätts fast för användaren att stödja sig på.

7.3 Slyngredskap

Slyngredskapet utgörs av två parallellt hängande repstegar infästa ca 2,5 meter ovan mark. Infästningen ska möjliggöra rörelser såväl framför som bakom infästningspunkten och snett utåt sidorna. Flertalet handgrepp är fördelade över fyra förutbestämda höjder och möjlighet ska ges att fästa in fötterna vid det nedersta handgreppet. Handgreppen har låg värmeledningsförmåga samt ger hög friktion för att främja greppvänligheten. Repstegarna kan vara något styva alternativt infästa med ett rep i marken vilket förhindrar dem från möjlighet att de kan knytas ihop.

Vid träning med slyngor används den egna kroppsvikten som belastning, vilken regleras genom kroppens positionering. Övningar utförs antingen med handgrepp om slyngorna och fötterna som stöd mot underlaget eller med fötterna infästa i slyngorna och handflatorna som stöd mot underlaget.

7.4 Dragapparat

Dragapparatens funktion är utformad genom ett ihåligt cylinderformat lodrätt rör med ett vajerhjul infäst i rörets övre del. Vajerhjulet tillåter upphängning av en sfärisk tyngd infäst i en stum vajer som tillåts löpa ut ur röret genom ett hål i röret i höjd med vajerhjulet. Inkapslingen av tyngd och vajerhjul medför minskad risk för klämskador samt slitage orsakat av klimat och vandalism. I den ände av vajern som löper utanför röret är ett handtag infäst för användaren att greppa. Tyngden inuti röret tillåts röra sig längs med rörets innerkanter då användaren drar i handtaget. Handtaget har låg värmeledningsförmåga samt ger hög friktion för att främja greppvänligheten. Vid en alternativ utformning där vajern löper ur röret i ankelhöjd löper vajern först upp över det övre vajerhjulet därefter ner under ett andra vajerhjul infäst i rörets nedre del därefter ut. Handtaget på denna höjd bör även tillåta infästning av foten för de övningar då detta är nödvändigt.

Flera dragapparater kan förses med tyngder av olika vikt och placeras tillsammans för att möjliggöra varierad belastning vid övningsutförande. Respektive handtag bör förses med tydlig information om aktuell belastningsnivå. Önskvärt är att utöver enskilda dragapparater även erbjuda dragapparater placerade med handtagen mot varandra och på ett avstånd av 1,5-2 meter, då detta medför ytterligare träningsmöjligheter med redskapet.

7.5 Joystick

Joystick-redskapet utgörs av en stång som är förankrad med en kardanknut i en kona med spetsen nedåt infäst i marken. Konan förhindrar att stången inte faller helt ned till marken om den tappas. För att minska risk för vandalisering kan konan vara försedd med ett spår som tillåter att stången kan

46

läggas vilande ned på marken då den inte används. Möjlig rörelsebana är 360 grader kring rotationscentrum samt i lodrät ledd. Belastningen vid övningsutförande ges av stångens egenvikt på 15 kg men kan ökas till 20 kg kan genom förflytta att en 5 kg tung tyngd mellan två fasta lägen längsmed stången, tyngden kan fästas i lägena med bajonettfattning

7.6 Chinsredskap

Chinsredskapet består av två förankrade lodräta pålar som bär upp en greppbar stång infäst 210 cm ovan underlaget. Stångens bredd ska tillåta såväl smalare grepp som standardgrepp på 100 cm. Genom att förse redskapet med en vinklad stång enligt Figur 14 ges olika greppmöjligheter med hänsyn till variationer i kroppsmått hos användarna samt att handlederna ges avlastning vid övningsutförande tack vare vinkeln.

Figur 14. Rekommenderad utformning av chinsstång.

Ett avlastande separat eller inbyggt fotstöd i flera nivåer möjliggör avlastning och därmed minskad belastning vid övningsutförande genom att stödja fötterna vid sidan av eller bakom kroppen.

7.7 Lyftredskap

Lyftredskapet utgörs av en hävarm infäst med gångjärn i ett markfast robust stativ. Hävarmen i sin tur är utformad så att dess form förser redskapet med ett inbyggt stöd som tillåter stängernas fria ände att vila ovan mark. Ett komplett lyftredskap kan utgöras av två separata hävarmar placerade med höftbrett mellanrum så att användaren kan stå mellan stängerna. Hävarmarna förses med handtag på respektive yttersida vilket ger användaren möjlighet att greppa redskapet med händerna vid sidan av kroppen i axelbredd. Detta grepp medför full rörelsefrihet i riktning parallellt med hävarmarna vilket underlättar för användaren att hålla neutral rygg, vilket är nödvändigt vid övningsutförande.

Alternativt kan lyftredskapet utgöras av en sammansatt hävarm som efter det inbyggda stödet separeras och löper ut till två ändar med höftbredds avstånd sinsemellan. Ändarna kan förses med handtag likväl som med en tvärliggande horisontell stång för användaren att greppa.

Ett redskap för marklyft utformas lämpligen med separata hävarmar med handtag och möjliggör en rörelse för redskapet från användarens ankelhöjd upp till höfthöjd. Ett redskap för knäböj utformas lämpligen med en sammansatt hävarm med en horisontell stång för ökad stabilitet och möjliggör en rörelse från höfthöjd upp till axelhöjd, med stången liggandes mot användarens axlar eller skulderblad. Knäböj kan dock utföras på ett redskap förmarklyft genom alternativt övningsutförande med hänsyn till höjden vid vilken redskapet greppas. Ett redskap för axelpress utformas med separata hävarmar med handtag för användaren att greppa i axelhöjd och sedan häva upp till en höjd där armarna är utsträckta rakt upp ovanför kroppen.

Belastning med 20-40 kg möjliggörs genom marklyftredskapets utformning. Hävarmarna kan förses med handtag på olika avstånd från hävarmens rotationscentrum vilket ger ökad belastning ju närmare centrumet användaren greppar. Alternativt kan hävarmen förses med en tyngd som kan

Träningsredskap för motionären

47 förflyttas längsmed hävarmen vilket ger ökad belastning ju närmare tyngden förs redskapets fria ändar. Tyngre belastning än 40 kg är inte att rekommendera för marklyft med tanke på skaderisk.

7.8

Dipsredskap

Dipsredskapet utgörs av två greppbara horisontella stänger är infästa på lodräta stolpar i midjehöjd. Önskvärt grepp för övningsutförande är höftbrett och hänsyn till skillnader i kroppsmått hos användarna tas genom att stängerna är vinklade något ut från varandra i en kilform vilket tillåter olika greppbredd längsmed stängerna. Ett reglerbart fotstöd längsmed stängerna möjliggör avlastning och därmed minskad belastning genom att stödja fötterna vid övningsutförande.

7.9 Armgång

Armgångsredskapet utgörs av flertalet pålar mellan vilka en horisontell klätterstege vilar i en höjd ovan stående vertikal greppvidd. Klätterstegen ska ha minst åtta pinnar placerade på 30-40 cm avstånd och som tillåter grepp i axelbredd. I redskapets ändar ska plattformar att stå på finnas för att möjliggöra att användaren når upp till klätterstegen samt fotstöd bör finnas längsmed redskapet att stödja mot vid behov.

7.10 Balansplatta

Balansplattan utgörs av en modul med platt yta, infäst något ovan underlaget ovanpå på en instabil kula eller styv fjäder som är förankrad i underlaget. Kontaktytan på plattan är försedd med en gummerad yta som främjar greppbarheten. I likhet med boxarna ska hela fotlängden rymmas på plattan och placering av båda fötterna parallella med åtminstone höftbredd sinsemellan ska vara möjlig.

Related documents