• No results found

32 §. Det föreslås att till 32 § i bränsleav-giftslagen fogas ett nytt 2 mom. Enligt mo-mentet ska lagstridigt undandragande av bränsleavgift och försök därtill inte vara ett brott som sanktioneras i strafflagen. Således blir gärningen sanktionerad endast i enlighet med bränsleavgiftslagen. Avgiften och för-höjningen av den ska i enlighet med de gäl-lande bestämmelserna påföras av Trafiksä-kerhetsverket. I övrigt ska bestämmelserna om bränsleavgift och förhöjning av den inte ändras.

2 Ikraftträdande

Lagarna föreslås träda i kraft så snart som möjligt. Ändringen av 10 § 2 mom. i lagen om ordningsbotsförseelser föreslås dock trä-da i kraft samtidigt som den nya lagen om ordningsbotsförseelser.

Lagarna tillämpas på gärningar och för-summelser som har inträffat den dag då lagen träder i kraft och därefter. Före ikraftträdan-det av de nya bestämmelserna har myndighe-terna inte i tillräcklig grad kunnat samordna administrativa sanktioner och straffrättsliga påföljder. Myndigheterna har påfört sanktio-ner enligt principen att endast ett slutligt av-görande som getts i ett annat förfarande utgör ett hinder för en andra utredning, och myn-digheterna har då inte haft möjlighet att på det sätt som föreslås avstå från att påföra t.ex. administrativa påföljder för att trygga straffprocessen. Bestämmelserna i det före-slagna systemet bildar en uttrycklig sam-manhängande helhet. Det är därför motiverat

att lagen tillämpas i sin helhet på gärningar som inträffat efter det att lagen har trätt i kraft. Propositionen gäller behandling av gärningar i separata förfaranden, och inte t.ex. gärningarnas straffrättsliga påföljder.

Syftet med de föreslagna bestämmelserna är även att de påföljder som ska påföras enligt det nya systemet inte, sett som en helhet, är lindrigare än de tidigare påföljderna. Avsik-ten är att principen om lindrigare lag enligt 3 kap. 2 § 2 mom. i strafflagen inte ska förut-sätta att de nya bestämmelserna tillämpas även på gärningar och försummelser som har inträffat innan lagen har trätt i kraft. Proposi-tionen är även förenlig med de förpliktelser om mänskliga rättigheter som är bindande för Finland.

3 Lagstiftningsordning

Enligt 21 § 1 mom. i grundlagen har var och en rätt att på behörigt sätt och utan ogrundat dröjsmål få sin sak behandlad av en domstol eller någon annan myndighet som är behörig enligt lag samt att få ett beslut som gäller hans eller hennes rättigheter och skyl-digheter behandlat vid domstol eller något annat oavhängigt rättskipningsorgan. De fö-reslagna lagarna är förenliga med grundlagen och de internationella förpliktelser om mänskliga rättigheter som är bindande för Finland. Lagarna kan godkännas i sedvanlig lagstiftningsordning. Eftersom saken dock har principiell betydelse, regeringen anser or-saken att begära grundlagsutskottet utlåtande.

Med stöd av vad som anförts ovan före-läggs riksdagen följande lagförslag:

Lagförslag

1.

Lag

om skatteförhöjning och tullhöjning som påförs genom ett särskilt beslut I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 §

Tillämpningsområde

Denna lag tillämpas på en gärning och för-summelse för vilken den behöriga myndighe-ten kan påföra en fysisk person, ett inhemskt dödsbo eller en i 4 § i inkomstskattelagen (1535/1992) avsedd sammanslutning eller någon annan skattskyldig, för vars skatteför-höjning en fysisk person är ansvarig med stöd av bestämmelserna om skatteansvar.

De behöriga myndigheter som avses i lagen är Skatteförvaltningen, tullverket och Trafik-säkerhetsverket.

Vad som i denna lag föreskrivs om skatte-förhöjning och beskattningsbeslut tillämpas på motsvarande sätt på tullhöjning och för-tullningsbeslut.

2 §

Påförande av skatteförhöjning Trots vad som föreskrivs om beskattnings-beslut på något annat ställe i lag, behöver slut om skatteförhöjning inte fattas när be-skattningsbeslutet fattas, utan det kan fattas som ett särskilt beslut om skatteförhöjning på det sätt som föreskrivs nedan.

Den skattskyldige ska senast i samband med beskattningsbeslutet underrättas om att beslut om skatteförhöjning inte fattas i an-slutning till det.

Ett särskilt beslut som gäller skatteförhöj-ning ska fattas senast före utgången av ka-lenderåret efter det att beskattningsbeslutet fattades, om den behöriga myndigheten inte har gjort polisanmälan i ärendet inom nämn-da tid, eller fått veta att förundersökning in-leds.

Ett beslut som avses i 3 mom. delges enligt bestämmelser i 59 § i förvaltningslagen (434/2003).

Om den behöriga myndigheten gör polis-anmälan i ärendet eller har fått veta att för-undersökning inleds, kan skatteförhöjning påföras i samma ärende endast i det fall som avses i 4 § 1 mom.

I denna lag avses med samma ärende en gärning eller försummelse, där fakta i fallet är desamma eller till väsentliga delar de-samma.

3 §

Skatteförhöjning i förhållande till polisanmä-lan och inledande av förundersökning Efter det att skatteförhöjning påförts kan den behöriga myndigheten göra polisanmälan i samma ärende endast om det har fram-kommit bevis om nya eller nyuppdagade fak-ta efter det att skatteförhöjningen påfördes.

4 §

Påförande av skatteförhöjning efter det att förundersökning har inletts

Om förundersökningsmyndigheten eller åklagaren har fattat beslut om att avsluta för-undersökningen eller att inte göra förunder-sökning eller åklagaren har fattat beslut om åtalseftergift eller har återkallat ett åtal, kan skatteförhöjning som påförs genom ett sär-skilt beslut påföras utan hinder vad som be-stäms i 2 § 3 mom. inom 90 dagar efter del-fåendet av beslutet.

Om åtal har väckts i ärendet eller om det i övrigt behandlas i den ordning som före-skrivs om brottmål, får den behöriga myn-digheten inte påföra skatteförhöjning i

sam-ma ärende, om åtalet eller brottmålet som behandlas i den ordning som föreskrivs inte senare har återkallats.

5 §

Ärenden som avgjorts av domstol Om domstolen har meddelat en dom som innebär tillräknande eller om åtalet har för-kastats, får den behöriga myndigheten inte påföra skatteförhöjning i samma ärende.

Det som föreskrivs i 1 mom. tillämpas på motsvarande sätt om böter har förelagts i samma ärende i straffrättsligt förfarande utanför domstol.

6 § Ändringssökande

Ändring i skatteförhöjning som påförts ge-nom ett särskilt beslut får sökas

1) inom 60 dagar från den dag då den som har rätt att söka ändring har fått del av beslu-tet eller

2) inom samma tid som ändring kan sökas i beskattningsbeslutet i fråga, om det för sö-kande av ändring föreskrivs en längre tid än den som nämns i 1 punkten.

Myndigheternas tid för sökande av ändring räknas dock från det att beslutet fattades.

Vid sökande av ändring iakttas samma för-farande som vid sökande av ändring i be-skattningsbeslutet i fråga.

7 §

Förundersökningsmyndighetens och åklaga-rens skyldighet att lämna uppgifter Om ett brottsärende som avses i 29 kap.

1—4 §, 46 kap. 4, 5 eller 7—9 § eller 50 a kap. 1—3 § i strafflagen (39/1889) har kommit till förundersökningsmyndigheten för prövning av någon annan orsak än polis-anmälan från den behöriga myndigheten, ska förundersökningsmyndigheten för behand-lingen av ett ärende som gäller skatteförhöj-ning delge den behöriga myndigheten

ären-det och tillställa den behöriga myndigheten de handlingar som erhållits och upprättats för förundersökningen. Uppgifterna ska lämnas utan dröjsmål, dock så att förundersökningen inte äventyras.

Förundersökningsmyndigheten och åklaga-ren ska för avgörandet av ett äåklaga-rende som gäller skatteförhöjning, i ett brottmål som av-ses i 29 kap. 1—4 §, 46 kap. 4, 5 och 7—9 § samt 50 a kap. 1—3 § i strafflagen, delge den behöriga myndigheten:

1) sitt beslut om att avsluta förundersök-ningen,

2) sitt beslut om att inte göra förundersök-ning,

3) sitt beslut om åtalseftergift, och

4) sin underrättelse om återkallande av åtal eller den föreskrift som gäller straff.

De uppgifter som avses i 2 mom. ska läm-nas utan dröjsmål efter det att beslutet fatta-des eller straffet bestämfatta-des.

Det som föreskrivs i 1 och 2 mom. tilläm-pas på motsvarande sätt på en förseelse som avses i 218 § 3 mom. i mervärdesskattelagen (1501/1993) och i 55 § 2 mom. i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996).

8 §

Domstolens skyldighet att lämna uppgifter Domstolen ska utan dröjsmål lämna den behöriga myndigheten de uppgifter som be-hövs om innehållet i en dom som meddelats med stöd av 29 kap. 1—4 §, 46 kap. 4, 5 och 7—9 § eller 50 a kap. 1—3 § i strafflagen.

Det som föreskrivs i 1 mom. tillämpas på motsvarande sätt på en förseelse som avses i 218 § 3 mom. i mervärdesskattelagen och i 55 § 2 mom. i lagen om förskottsuppbörd.

9 § Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 20 . På gärningar och försummelser som har in-träffat före lagens ikraftträdande tillämpas den lag som gällde vid ikraftträdandet.

—————

2.

Lag

om ändring av strafflagen I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i strafflagen (39/1889) 29 kap. 3 § 2 mom. och 4 § 3 mom., sådana de lyder i lag 769/1990, samt

fogas till 29 kap. en ny 11 §, till 46 kap. en ny 16 § och till 50 a kap. en ny 6 § som följer:

29 kap.

Om brott mot den offentliga ekonomin 11 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhållan-de till skattebedrägeri och skatteförseelse I ett brottmål som avses i 1, 3 och 4 § får eftergift ske i fråga om anmälan, förunder-sökning, åtal, straff eller dom, om en förvän-tad eller påförd skatteförhöjning eller tull-höjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försum-melsen varit, om den upprepats, det förvän-tade straffet, beloppet av den skatt eller tull som hänför sig till försummelsen, den för-väntade eller påförda skatteförhöjningens el-ler tullhöjningens storlek samt eventuella öv-riga påföljder av försummelsen för den skatt-skyldige.

I ett ärende som avses i 1—4 § kan åtal inte väckas och dom inte meddelas, om samma person redan har påförts en skatteförhöjning eller tullhöjning i samma ärende. Åtal kan emellertid väckas och dom meddelas, om be-vis om nya eller nyuppdagade fakta har framkommit efter det att skatteförhöjningen eller tullhöjningen påfördes.

När gärningsmannen döms till straff för ett brott som avses i 1 eller 2 § ska en skatteför-höjning som inte påförts personen i enlighet med lagen om skatteförhöjning och tullhöj-ning som påförs genom ett särskilt beslut ( / ) betraktas som en omständighet som skärper straffet så att böter som nämns i 6 kap. 10 § 1 mom. ska föreläggas gärningsmannen så-som tilläggspåföljd i samband med villkorligt

fängelsestraff oberoende av om de villkor som anges i sistnämnda bestämmelse upp-fylls. Om gärningsmannen föreläggs böter el-ler ovillkorligt fängelsestraff, ska straffet skärpas.

46 kap.

Brott som har samband med införsel och utförsel

16 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhållan-de till smuggling och tullredovisningsbrott I ett brottmål som avses i 4, 5, 7 och 9 § får eftergift ske i fråga om anmälan, förunder-sökning, åtal, straff eller dom, om en förvän-tad eller påförd skatteförhöjning eller tull-höjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försum-melsen varit, om den upprepats, det förvän-tade straffet, beloppet av den skatt eller tull som hänför sig till försummelsen, den för-väntade eller påförda skatteförhöjningens el-ler tullhöjningens storlek samt eventuella öv-riga påföljder av försummelsen för den skatt-skyldige.

I ett brottmål som avses i 4 och 5 samt 7—

9 § kan åtal inte väckas och dom inte medde-las, om samma person redan har påförts en skatteförhöjning eller tullhöjning i samma ärende. Åtal kan emellertid väckas och dom meddelas, om bevis om nya eller nyuppda-gade fakta har framkommit efter det att skat-teförhöjningen eller tullhöjningen påfördes.

50 a kap.

Om alkoholbrott 6 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhållan-de till alkoholbrott

I ett brottmål som avses i 1 och 3 § får ef-tergift ske i fråga om anmälan, förundersök-ning, åtal, straff eller dom, om en förväntad eller påförd skatteförhöjning eller tullhöjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försummelsen varit, om den upprepats, det förväntade straf-fet, beloppet av den skatt eller tull som hän-för sig till hän-försummelsen, den hän-förväntade

el-ler påförda skatteförhöjningens elel-ler tullhöj-ningens storlek samt eventuella övriga på-följder av försummelsen för den skattskyldi-ge. I ett brottmål som avses i 1—3 § kan åtal inte väckas och dom inte meddelas, om samma person redan har påförts en skatteför-höjning eller tullskatteför-höjning i samma ärende.

Åtal kan emellertid väckas och dom medde-las, om bevis om nya eller nyuppdagade fak-ta har framkommit efter det att skatteförhöj-ningen eller tullhöjskatteförhöj-ningen påfördes.

Denna lag träder i kraft den 20 . ———

På gärningar och försummelser som har in-träffat före lagens ikraftträdande tillämpas den lag som gällde vid ikraftträdandet.

—————

3.

Lag

om ändring av 10 § i lagen om ordningsbotsförseelser I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om ordningsbotsförseelser (756/2010) 10 § 2 mom. som följer:

10 §

Förseelser som gäller besiktning och anmä-lan för registrering av fordon

— — — — — — — — — — — — — — För en uppsåtligen eller av oaktsamhet be-gången underlåtelse att enligt 64 § 1 mom. i

fordonslagen göra en anmälan av fordons re-gisteruppgifter som gäller något annat än an-vändning av fordonet i trafik föreläggs äga-ren eller innehavaäga-ren av fordonet en ord-ningsbot på 35 euro.

Denna lag träder i kraft samma dag som la-———

gen om ordningsbotsförseelser (756/2010).

—————

4.

Lag

om ändring av 86 och 87 § i lagen om beskattningsförfarande I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om beskattningsförfarande (1558/1995) 86 § 1 mom. och 87 § 2 mom. som följer:

86 § Skattebedrägeri

Straff för lagstridigt undandragande av skatt och försök därtill stadgas i 29 kap. 1—

3 § strafflagen (39/1889).

— — — — — — — — — — — — — —

87 §

Försummelse av skyldighet att lämna uppgif-ter för beskattningen

— — — — — — — — — — — — — — Bestämmelser om eftergift i fråga om an-mälan, åtal eller straff vid en förseelse som avses i 1 mom. finns i 29 kap. 11 § i straffla-gen.

Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

5.

Lag

om ändring av 218 § i mervärdesskattelagen I enlighet med riksdagens beslut

ändras i mervärdesskattelagen (1501/1993) 218 § 1 och 5 mom., av dem 5 mom. sådant det lyder i lag 250/2001, som följer:

218 §

I 29 kap. 1—3 § i strafflagen (39/1889) fö-reskrivs om straff för lagstridigt undandra-gande av mervärdesskatt och för försök där-till.

— — — — — — — — — — — — — —

På eftergift i fråga om anmälan, åtal eller straff vid en förseelse som avses i 3 mom.

tillämpas bestämmelserna i 29 kap. 11 § i strafflagen.

Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

6.

Lag

om ändring av 54 och 55 § i lagen om överlåtelseskatt I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om överlåtelseskatt (931/1996) 54 § 1 mom. och 55 § 2 mom. som följer:

54 §

Skattebedrägeri och skatteförseelse Straff för lagstridigt undandragande av skatt och försök därtill stadgas i 29 kap. 1—

3 § strafflagen (39/1889).

— — — — — — — — — — — — — —

55 §

Försummelse av skyldighet att lämna uppgif-ter för beskattningen

— — — — — — — — — — — — — — Bestämmelser om eftergift i fråga om an-mälan, åtal eller straff vid förseelser som av-ses i 1 mom. finns i 29 kap. 11 § i straffla-gen.

Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

7.

Lag

om ändring av 55 § i lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 55 § 3 mom. som följer:

54 §

Skattebedrägeri och skatteförseelse Straff för lagstridigt undandragande av skatt och försök därtill stadgas i 29 kap. 1—

3 § strafflagen (39/1889).

— — — — — — — — — — — — — —

55 §

Skatteförseelse och förskottsuppbördsförseel-se

— — — — — — — — — — — — — — Bestämmelser om eftergift i fråga om an-mälan, åtal eller straff vid förseelser som av-ses i 2 mom. finns i 29 kap. 11 § i straffla-gen.

— — — — — — — — — — — — — — Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

8.

Lag

om ändring av 18 § i lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift I enlighet med riksdagens beslut

ändras i lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift (366/1963) 18 § 1 och 4 mom., sådana de lyder i lag 778/1990, som följer:

18 §

Om straff för lagstridigt undandragande av arbetsgivares socialskyddsavgift och för för-sök därtill föreskrivs i 29 kap. 1—3 § i strafflagen (39/1889).

— — — — — — — — — — — — — —

Bestämmelser om eftergift i fråga om an-mälan, åtal eller straff vid förseelser som av-ses i 3 mom. finns i 29 kap. 11 § i straffla-gen.

— — — — — — — — — — — — — — Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

9.

Lag

om ändring av 32 § i bränsleavgiftslagen I enlighet med riksdagens beslut

fogas till 32 § i bränsleavgiftslagen (1280/2003) ett nytt 2 mom. som följer:

32 § Straffbestämmelser

— — — — — — — — — — — — — —

På lagstridigt undandragande av bränsleav-gift och på försök därtill tillämpas inte be-stämmelserna i 29 kap. 1—3 § i strafflagen (39/1889).

Denna lag träder i kraft den 20 . ———

—————

Helsingfors den 20 december 2012

Statsminister

JYRKI KATAINEN

Finansminister Jutta Urpilainen

Bilaga Lagförslag

2.

Lag

om ändring av strafflagen I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i strafflagen (39/1889) 29 kap. 3 § 2 mom. och 4 § 3 mom., sådana de lyder i lag 769/1990, samt

fogas till 29 kap. en ny 11 §, till 46 kap. en ny 16 § och till 50 a kap. en ny 6 § som följer:

Gällande lydelse Föreslagen lydelse

29 kap

Om brott mot den offentliga ekonomin 3 §

Lindrigt skattebedrägeri

— — — — — — — — — — — — — — Vid lindrigt skattebedrägeri får eftergift ske i fråga om anmälan, åtal eller straff, om skat-teförhöjning anses vara en tillräcklig påföljd.

4 § Skatteförseelse

— — — — — — — — — — — — — — Vid skatteförseelse får eftergift ske i fråga om anmälan, åtal eller straff, om skatteför-höjning anses vara en tillräcklig påföljd.

29 kap.

Om brott mot den offentliga ekonomin 3 §

Lindrigt skattebedrägeri

— — — — — — — — — — — — — — (2 mom. upphävs)

4 § Skatteförseelse

— — — — — — — — — — — — — — (3 mom. upphävs)

11 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhål-lande till skattebedrägeri och

skatteförse-else

I ett brottmål som avses i 1, 3 och 4 § får eftergift ske i fråga om anmälan, förunder-sökning, åtal, straff eller dom, om en förvän-tad eller påförd skatteförhöjning eller tull-höjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försum-melsen varit, om den upprepats, det förvän-tade straffet, beloppet av den skatt eller tull som hänför sig till försummelsen, den

förvän-tade eller påförda skatteförhöjningens eller tullhöjningens storlek samt eventuella övriga påföljder av försummelsen för den skattskyl-dige.

I ett ärende som avses i 1—4 § kan åtal inte väckas och dom inte meddelas, om sam-ma person redan har påförts en skatteförhöj-ning eller tullhöjskatteförhöj-ning i samma ärende. Åtal kan emellertid väckas och dom meddelas, om bevis om nya eller nyuppdagade fakta har framkommit efter det att skatteförhöjningen eller tullhöjningen påfördes.

När gärningsmannen döms till straff för ett brott som avses i 1 eller 2 § ska en skatteför-höjning som inte påförts personen i enlighet med lagen om skatteförhöjning och tullhöj-ning som påförs genom ett särskilt beslut ( / ) betraktas som en omständighet som skärper straffet så att böter som nämns i 6 kap. 10 § 1 mom. ska föreläggas gärningsmannen så-som tilläggspåföljd i samband med villkorligt fängelsestraff oberoende av om de villkor som anges i sistnämnda bestämmelse upp-fylls. Om gärningsmannen föreläggs böter el-ler ovillkorligt fängelsestraff, ska straffet skärpas.

46 kap.

Brott som har samband med införsel och utförsel

16 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhål-lande till smuggling och

tullredovisnings-brott

I ett brottmål som avses i 4, 5, 7 och 9 § får eftergift ske i fråga om anmälan, förunder-sökning, åtal, straff eller dom, om en förvän-tad eller påförd skatteförhöjning eller tull-höjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försum-melsen varit, om den upprepats, det förvän-tade straffet, beloppet av den skatt eller tull som hänför sig till försummelsen, den förvän-tade eller påförda skatteförhöjningens eller tullhöjningens storlek samt eventuella övriga påföljder av försummelsen för den skattskyl-dige.

I ett brottmål som avses i 4 och 5 samt 7—

9 § kan åtal inte väckas och dom inte medde-las, om samma person redan har påförts en skatteförhöjning eller tullhöjning i samma ärende. Åtal kan emellertid väckas och dom meddelas, om bevis om nya eller nyuppdaga-de fakta har framkommit efter nyuppdaga-det att skatte-förhöjningen eller tullhöjningen påfördes.

50 a kap.

Om alkoholbrott

6 §

Skatteförhöjning och tullhöjning i förhål-lande till alkoholbrott

I ett brottmål som avses i 1 och 3 § får ef-tergift ske i fråga om anmälan, förundersök-ning, åtal, straff eller dom, om en förväntad eller påförd skatteförhöjning eller tullhöjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försummelsen varit, om den upprepats, det förväntade straf-fet, beloppet av den skatt eller tull som hän-för sig till hän-försummelsen, den hän-förväntade el-ler påförda skatteförhöjningens elel-ler tullhöj-ningens storlek samt eventuella övriga

I ett brottmål som avses i 1 och 3 § får ef-tergift ske i fråga om anmälan, förundersök-ning, åtal, straff eller dom, om en förväntad eller påförd skatteförhöjning eller tullhöjning anses vara en tillräcklig påföljd. När saken bedöms beaktas hur allvarlig försummelsen varit, om den upprepats, det förväntade straf-fet, beloppet av den skatt eller tull som hän-för sig till hän-försummelsen, den hän-förväntade el-ler påförda skatteförhöjningens elel-ler tullhöj-ningens storlek samt eventuella övriga

Related documents