• No results found

Det bör tydliggöras att studieupplägget i denna avhandling kräver komplettering så att de åskådliggjorda effekterna som p35-sumoylering hade på myoblaster och neurala prekursorceller kunde utvärderas tydligare. I denna studie transfekterades celler förutom med SUMO2 också med HA-p35. Som det nämndes inledningsvis gjordes detta för att underlätta detektering av p35, då antikroppar ämnade för p35 oftast binder väldigt ospecifikt. Effekten av

55

SUMO2-transfekteringen kontrollerades med en kontrolltransfektion av GFP, medan effekten av p35-transfekteringen inte kontrollerades även om p35-transfekteringen utfördes i alla prover, vilket gör dem således jämbördiga. Men för att studera mer exakt vilken effekt enbart p35 hade på de erhållna resultaten borde dessa ha jämförts med prover som transfekterats enbart med p35 och prover som transfekterats med en kontroll som härmar p35. Därtill borde prover som transfekterats med p35 och SUMO2 ha jämförts med prover som transfekterats med en kontroll som härmar p35 och SUMO2.

Under studiens gång förekom även svårigheter att utföra visa experiment, vilket ledde till att resultat uteblev eller att de resultaten som erhölls var intetsägande. En sådan svårighet var att immunoprecipitera lamin A/C via HA-p35. Orsaken varför den SUMO2-medierade bindningen mellan lamin A/C och p35 inte kunde visas genom immunoprecipitering av HA-p35 förblev oklar. Flera saker är problematiska med western blotten av HA-IP: n. Först så visar blotten att inget HA-p35 finns i lysaten, men nog i IP-proverna. Därtill finns lamin A/C i båda IP-proverna samt i den negativa kontrollen utan antikropp (Figur 8.B). Detta kan bero på för hög koncentration av proteiner som gör att proteinerna binder ospecifikt till magnetkulorna och/eller antikropparna. Detta kunde lösas genom att reducera mängden prov som tillsätts på magnetkulorna eller minska på mängden magnetkulor och/eller mängden antikropp. Då det återfinns starka lamin A/C-band i pellettproverna kunde det tolkas att lyseringen var ofullständig och att det kunde lösas med bättre homogenisering av proven. Magnetkulor kunde möjligtvis blockeras med BSA för att minska på ospecifika bindningar. Andra sorters magnetkulor kunde också testas. Det är dock vanligt med problem att immunoprecipitera intermediärfilament genom andra proteiner eftersom intermediärfilmantsubenheterna är starkt bundna till varandra. Detta gör att det i detta fall torde finnas mycket lamin bundet till varandra i jämförelse med mängden p35 som är bundet till lamin A/C, och därmed skulle inte mängden p35 räcka till för att dra ner lamin A/C.

I denna studie gjordes även försök att analysera den procentuella mängden apoptotiska ST15A-celler efter att de behandlats med H2O2. Det visades dock vara problematiskt att erhålla trovärdiga resultat. Problemet låg främst i finnandet av de optimala förhållandena. Vid vissa upprepningar var mängden apoptotiska celler lika stora mellan H2O2-behandlade celler och de obehandlade cellerna, medan det i vissa upprepningar inte gick att analyserar H2O2-behandlade proverna eftersom cellerna var för fragmenterade. En flödescytometrianalys av PI-färgade H2O2-behandlade ST15A-celler gjordes i studien Sahlgren et al., 2006, men i den egna studien uppnåddes inga optimala förhållanden. De faktorer som påverkar hur detta experiment lyckas

56

är cellkonfluensens i förhållande till H2O2-koncentrationen i cellmediet samt exponeringstiden, det vill säga, längden på den tid där celler befinner sig i en miljö med tillsatt H2O2. Dessutom bör det sägas att ingen immunoblottning med Cdk5-inhiberade prover utfördes i denna studie på grund av tidsbrist.

Ett resultat i denna studie som strider mot tidigare resultat är att Cdk5-inhibering inte skulle ha någon signifikant effekt på proliferationen (Figur 19). För att ta reda på ifall Roscovitinebehandlingen lyckades borde denna studie komplementäras med analys av Cdk5-aktiviteten på samma sätt som utfördes i Sahlgren et al., 2006. Detta kunde användas till att fastställa nivån på Cdk5-aktivteten samt för att se ifall Roscovitinebehandlingen kunde optimeras. Därtill kunde andra tillvägagångssätt för nedreglera Cdk5 testas för att ta reda ifall dessa var mer lämpade för denna studie. En alternativ metod kunde vara att sänka Cdk5-uttrycket genom RNAi. Optimering av denna forskning kunde vara av stor betydelse ifall det kunde ge ytterligare information om en möjlig SUMO2-medierad förflyttning av Cdk5-aktiviteten från cytoplasman till cellkärnan och till kärnlaminan. Då det även visats att nukleärt Cdk5 hämmar proliferationen hos nervceller (Zhang et al., 2008) vore det intressant ifall p35-bindandet till lamin A/C vore en mekanism för att åter-inducera proliferationen.

57

6 Sammanfattning och framtida perspektiv

I denna pro gradu-avhandling påvisas att SUMO2 agerar som ett länkarprotein för lamin A/C och Cdk5-aktivatorproteinet p35. Därtill visades att SUMO2-överuttryckande neurala prekursorceller har bättre förmåga till proliferation och resistans mot apoptos inducerad genom oxidativ stress. Cdk5 visade indikationer på att delta i regleringen av proliferation och apoptos på ett SUMO2-beroende sätt, men signifikansen av dessa resultat kunde inte styrkas. Förhöjning av SUMO2-nivåerna visades inte ha någon effekt på differentieringen av myoblaster. Celler som överuttryckte SUMO2 visades ha högre nivåer av lamin A/C S392 fosforylering. Denna aminosyra är ett fosforyleringsmål för Cdk5, vilket indikerar att sumoylering bidrar till ökad Cdk5-aktivitet vid kärnlaminan. Denna avhandling skapade följdfrågor som kräver fortsatt forskning. De stora frågorna är hur sumoylering av laminer påverkan på organiserandet av kärnlaminan och vad är dess koppling till cellulära respons mot oxidativ stress. Då sumoylering har visats öka vid ökad cellstress kunde en hypotes vara att oxidativ stress initierar sumoylering av lamin A/C. För fortsatt forskning är SUMO2:s effekter på Rb- och p53-signalering och deras kopplingar till Cdk5/p35 intressanta.

I denna avhandling undersöktes SUMO2:s inverkan på tre olika cellulära funktioner, varav två studeras med ST15A-celler och en studerades med C2C12-celler. Denna uppdelning gjordes då det fanns mer information från tidigare studier om Cdk5:s inverkan på proliferation och apoptos i ST15A-celler och dess inverkan på differentiering inom C2C12-celler. Följaktligen kunde resultaten från denna studie vidare verifieras genom ombytta studier, det vill säga, SUMO2:s inverkan på proliferation och apoptos hos myoblaster och differentieringen hos neurala prekursorceller kunde studeras. Indikationer på att myoblaster med höjda SUMO2-nivåer har bättre prolifereringsförmåga erhölls redan i denna avhandling (Figur 10).

Forskning om SUMO2:s betydelse för muskel- och nervceller kunde hjälpa att utveckla nya behandlingsmetoder för muskelrelaterade och neurodegenerativa sjukdomar. Studier av sumoyleringens kopplingar till både proliferation och apoptos kunde även hjälpa oss att utveckla nya behandlingsmetoder emot cancer. Studier med sumoylering av laminer kunde öka vår förståelse för cellulära mekanismer vid cellulär stress. Cellers förmåga att tåla exempelvis oxidativ stress är en viktig faktor vid balanserandet mellan cellöverlevnad och apoptos. Vidare forskning borde fokuseras på genom vilka mekanismer som SUMO2 skyddar lamin A/C från att brytas ned av kaspaser vid apoptos. Cdk5-signaleringen har visats vara väldigt komplex och av stor betydelse för en rad olika funktioner i muskel- och nervceller. Genom att studera hur Cdk5-aktiviteten regleras ökar det vår förståelse för dess cellulära funktioner i både muskel-

58

och nervvävnad. I framtiden krävs ytterligare satsningar för att förstå hur sumoylering av Cdk5-aktivatorproteinet p35 påverkar Cdk5:s aktivitet, funktion och lokalisering.

Figur 20. Sammanfattning av denna pro gradu-avhandling. SUMO2 har visats binda till p35 och hindra den från proteosomal nedbrytning och att den lokaliseras vid kärnlaminan. Detta torde innebära att SUMO2 förhindrar p35 för att myristoyleras och från att interagera med nestin. I denna avhandling visades att SUMO2 möjliggör bindandet av p35 till lamin A/C, vilket förflyttar Cdk5 till kärnlaminan var den fosforylerar lamin A/C vid S392. SUMO2-överuttyck ledde till ökad proliferation samt minskad apoptos hos neurala prekursorceller, vilket kunde antas var länkat till Rb och p53, två viktiga signalproteiner som visats samverka med Cdk5.

59

7 Referenser

Aaronson, R.P., Blobel, G. (1975) Isolation of nuclear pore complexes in association with a lamina. Proc. Natl. Acad. Sci. U. S. A. 72:1007-1011.

Aebi, U., Cohn, J., Buhle, L., Gerace, L. (2015) The nuclear lamina is a meshwork of intermediate-type filaments. Nature. 23: 560-564.

Araujo-Vilar, D., Victoria, B., Gonzalez-Mendez, B., Barreiro, F., Fernandez-Rodriguez, B., Cereijo, R., Gallego-Escuredo, J.M., Villarroya, F., Paneda-Menendez, A. (2012) Histological and molecular features of lipomatous and nonlipomatous adipose tissue in familial partial lipodystrophy caused by LMNA mutations. Clin. Endocrinol. 76: 816-824.

Arbustini, E., Pilotto, A., Repetto, A., Grasso, M., Negri, A., Diegoli, M., Campana, C., Scelsi, L., Baldini, E., Gavazzi, A., Tavazzi, L. (2002) Autosomal dominant dilated cardiomyopathy with atrioventricular block: a lamin A/C defect-related disease. J. Am.

Coll. Cardiol. 39: 981-990.

Alberts, B., Johnson A., Lewis, J., Morgan, D., Raff, M., Roberts, K. (2014) Walter, P.

Molecular Biology of the Cell. 6: e upplagan. Garland Science, New York, USA, s. 944-945.

Asada, A., Saito, T., Hisanaga, S. (2012) Phosphorylation of p35 and p39 by Cdk5 determines the subcellular location of the holokinase in a phosphorylation-site-specific manner. J. Cell Sci. 125: 3421-3429.

Ayaydin, F., Dasso, M. (2004) Distinct in vivo dynamics of vertebrate SUMO paralogues. Mol.

Biol. Cell. 15: 5208-5218.

Bakay, M., Wang, Z., Melcon, G., Schiltz, L., Xuan, J., Zhao, P., Sartorelli, V., Seo, J., Pegoraro, E., Angelini, C., Shneiderman, B., Escolar, D., Chen, Y.W., Winokur, S.T., Pachman, L.M., Fan, C., Mandler, R., Nevo, Y., Gordon, E., Zhu, Y., Dong, Y., Wang, Y., Hoffman, E.P. (2006) Nuclear envelope dystrophies show a transcriptional fingerprint suggesting disruption of Rb-MyoD pathways in muscle regeneration. Brain. 129: 996-1013.

Ben-Harush, K., Wiesel, N., Frenkiel-Krispin, D., Moeller, D., Soreq, E., Aebi, U., Herrmann, H., Gruenbaum, Y., Medalia, O. (2009) The supramolecular organization of the C. elegans nuclear lamin filament. J. Mol. Biol. 386: 1392-1402.

Boban, M., Braun, J., Foisner, R. (2010) Lamins: structure goes cycling. Biochem. Soc. Trans.

38: 301-306.

Brehm, A., Miska, E.A., McCance, D.J., Reid, J.L., Bannister, A.J., Kouzarides, T. (1998) Retinoblastoma protein recruits histone deacetylase to repress transcription. Nature. 391:

597-601.

Brion, J.P. & Couck, A.M. (1995) Cortical and brainstem-type Lewy bodies are immunoreactive for the cyclin-dependent kinase 5. Am. J. Pathol. 147: 1465-1476.

Bucher, E.A., Maisonpierre, P.C., Konieczny, S.F., Emerson, C.P. (1988) Expression of the troponin complex genes: transcriptional coactivation during myoblast differentiation and independent control in heart and skeletal muscles. Mol. Cell. Biol. 8: 4134-4142.

60

Buchner, A., Krumova, P., Ganesan, S., Bahr, M., Eckermann, K., Weishaupt, J.H. (2015) Sumoylation of p35 modulates p35/cyclin-dependent kinase (Cdk) 5 complex activity. Neuromolecular Med. 17: 12-23.

Capetanaki, Y., Bloch, R.J., Kouloumenta, A., Mavroidis, M., Psarras, S. (2007) Muscle intermediate filaments and their links to membranes and membranous organelles. Exp. Cell Res. 313: 2063-2076.

Cenni, V., Sabatelli, P., Mattioli, E., Marmiroli, S., Capanni, C., Ognibene, A., Squarzoni, S., Maraldi, N.M., Bonne, G., Columbaro, M., Merlini, L., Lattanzi, G. (2005) Lamin A N-terminal phosphorylation is associated with myoblast activation: impairment in Emery-Dreifuss muscular dystrophy. J. Med. Genet. 42: 214-220.

Chaitanya, G.V., Steven, A.J., Babu, P.P. (2010) PARP-1 cleavage fragments: signatures of cell-death proteases in neurodegeneration. Cell Commun. Signal. 8: 31

Chang, K.H., Multani, P.S., Sun, K.H., Vincent, F., de Pablo, Y., Ghosh, S., Gupta, R., Lee, H.P., Lee, H.G., Smith, M.A., Shah, K. (2011) Nuclear envelope dispersion triggered by deregulated Cdk5 precedes neuronal death. Mol. Biol. Cell. 22: 1452-1462.

Choi, J.H., Banks, A.S., Estall, J.L., Kajimura, S., Bostrom, P., Laznik, D., Ruas, J.L., Chalmers, M.J., Kamenecka, T.M., Bluher, M., Griffin, P.R., Spiegelman, B.M. (2010) Anti-diabetic drugs inhibit obesity-linked phosphorylation of PPARgamma by Cdk5. Nature. 466: 451-456.

Cimarosti, H., Lindberg, C., Bomholt, S.F., Ronn, L.C., Henley, J.M. (2008) Increased protein SUMOylation following focal cerebral ischemia. Neuropharmacology. 54: 280-289.

Dadke, S., Cotteret, S., Yip, S.C., Jaffer, Z.M., Haj, F., Ivanov, A., Rauscher, F., Shuai, K., Ng, T., Neel, B.G., Chernoff, J. (2007) Regulation of protein tyrosine phosphatase 1B by sumoylation. Nat. Cell Bio. 9: 80-85.

de Thonel, A., Ferraris, S.E., Pallari, H.M., Imanishi, S.Y., Kochin, V., Hosokawa, T., Hisanaga, S., Sahlgren, C., Eriksson, J.E. (2010) Protein kinase Czeta regulates Cdk5/p25 signaling during myogenesis. Mol. Biol. Cell. 21: 1423-1434.

Dechat, T., Pfleghaar, K., Sengupta, K., Shimi, T., Shumaker, D.K., Solimando, L., Goldman, R.D. (2008) Nuclear lamins: major factors in the structural organization and function of the nucleus and chromatin. Genes Dev. 22: 832-853.

Dehmelt, L., Halpain, S. (2005) The MAP2/Tau family of microtubule-associated proteins. Genome Biol. 6: 204

Delbarre, E., Tramier, M., Coppey-Moisan, M., Gaillard, C., Courvalin, J.C., Buendia, B.

(2006) The truncated prelamin A in Hutchinson-Gilford progeria syndrome alters segregation of A-type and B-type lamin homopolymers. Hum. Mol. Genet. 15: 1113-1122.

Desterro, J.M., Rodriguez, M.S., Hay, R.T. (1998) SUMO-1 modification of IkappaBalpha inhibits NF-kappaB activation. Mol. Cell. 2: 233-239.

Dhavan, R., Tsai, L.H. (2001) A decade of CDK5. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 2: 749-759.

Eifler, K., Vertegaal, A.C.O. (2015) SUMOylation-Mediated Regulation of Cell Cycle Progression and Cancer. Trends Biochem. Sci. 40: 779-793.

61

Eggers, J.P., Grandgenett, P.M., Collisson, E.C., Lewallen, M.E., Tremayne, J., Singh, P.K., Swanson, B.J., Andersen, J.M., Caffrey, T.C., High, R.R., Ouellette, M., Hollingsworth, M.A. 2011. Cyclin-dependent kinase 5 is amplified and overexpressed in pancreatic cancer and activated by mutant K-Ras. Clin. Cancer Res.17: 6140-6150.

Ezhevsky, S.A., Ho, A., Becker-Hapak, M., Davis, P.K., Dowdy, S.F. (2001) Differential regulation of retinoblastoma tumor suppressor protein by G (1) cyclin-dependent kinase complexes in vivo. Mol. Cell Biol. 21: 4773-4784.

Flanders, K.C., Ren, R.F., Lippa, C.F. (1998) Transforming growth factor-betas in neurodegenerative disease. Prog. Neurobiol. 54: 71-85.

Foster, C.R., Przyborski, S.A., Wilson, R.G., Hutchison, C.J. (2010) Lamins as cancer biomarkers. Biochem. Soc. Trans. 38: 297-300.

Friedlander, R.M. (2003) Apoptosis and caspases in neurodegenerative diseases. N. Engl. J. M.

348: 1365-1375.

Fu, J., Yu, H.M., Chiu, S.Y., Mirando, A.J., Maruyama, E.O., Cheng, J.G., Hsu, W. (2014) Disruption of SUMO-specific protease 2 induces mitochondria mediated neurodegeneration. PLoS Genet. 10: e1004579.

Fu, W.Y., Fu, A.K., Lok, K.C., Ip, F.C., Ip, N.Y. (2002) Induction of Cdk5 activity in rat skeletal muscle after nerve injury. Neuroreport. 13: 243-247.

Futatsugi, A., Utreras, E., Rudrabhatla, P., Jaffe, H., Pant, H.C., Kulkarni, A.B. (2012) Cyclin-dependent kinase 5 regulates E2F transcription factor through phosphorylation of Rb protein in neurons. Cell Cycle. 11: 1603-1610.

Galou, M., Gao, J., Humbert, J., Mericskay, M., Li, Z., Paulin, D., Vicart, P. (1997) The importance of intermediate filaments in the adaptation of tissues to mechanical stress:

evidence from gene knockout studies. Biol. Cell. 89: 85-97.

Gard, D.L., Lazarides, E. (1980) The synthesis and distribution of desmin and vimentin during myogenesis in vitro. Cell. 19: 263-275

Geoffroy, M.C., Hay, R.T. (2009) An additional role for SUMO in ubiquitin-mediated proteolysis. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 10: 564-568.

Godsel, L.M., Hobbs, R.P., Green, K.J. (2008) Intermediate filament assembly: dynamics to disease. Trends Cell Biol. 18: 28-37.

Hannoun, Z., Maarifi, G., Chelbi-Alix, M.K. (2016) The implication of SUMO in intrinsic and innate immunity. Cytokine Growth Factor Rev. 29: 3-16.

Harada, T., Swift, J., Irianto, J., Shin, J.W., Spinler, K.R., Athirasala, A., Diegmiller, R., Dingal, P.C., Ivanovska, I.L., Discher, D.E. (2014) Nuclear lamin stiffness is a barrier to 3D migration, but softness can limit survival. J. Cell Biol. 204: 669-682.

Hayashi, T., Seki, M., Maeda, D., Wang, W., Kawabe, Y., Seki, T., Saitoh, H., Fukagawa, T., Yagi, H., Enomoto, T. (2002) Ubc9 is essential for viability of higher eukaryotic cells. Exp.

Cell Res. 280: 212-221.

He, X., Riceberg, J., Pulukuri, S.M., Grossman, S., Shinde, V., Shah, P., Brownell, J.E., Dick, L., Newcomb, J., Bence, N. (2015) Characterization of the loss of SUMO pathway function on cancer cells and tumor proliferation. PloS One. 10: e0123882.

62

Heald, R., McKeon, F. (1990) Mutations of phosphorylation sites in lamin A that prevent nuclear lamina disassembly in mitosis. Cell. 61: 579-589.

Hendriks, I.A., Lyon, D., Young, C., Jensen, L.J., Vertegaal, A.C., Nielsen, M.L. (2017) Site-specific mapping of the human SUMO proteome reveals co-modification with phosphorylation. Nature. 24: 325-336.

Herrmann, H., Bar, H., Kreplak, L., Strelkov, S.V., Aebi, U. (2007) Intermediate filaments:

from cell architecture to nanomechanics. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 8: 562-573.

Huang, C., Han, Y., Wang, Y., Sun, X., Yan, S., Yeh, E.T., Chen, Y., Cang, H., Li, H., Shi, G., Cheng, J., Tang, X., Yi, J. (2009) SENP3 is responsible for HIF-1 transactivation under mild oxidative stress via p300 de-SUMOylation. EMBO J. 28: 2748-2762.

Huang, S., Chen, L., Libina, N., Janes, J., Martin, G.M., Campisi, J., Oshima, J. (2005) Correction of cellular phenotypes of Hutchinson-Gilford Progeria cells by RNA interference. Hum. Genet. 118: 444-450.

Hyder, C.L., Isoniemi, K.O., Torvaldson, E.S., Eriksson, J.E. (2011) Insights into intermediate filament regulation from development to ageing. J. Cell Sci. 124: 1363-1372.

Ino, H., Chiba, T. (1996) Intracellular localization of cyclin-dependent kinase 5 (CDK5) in mouse neuron: CDK5 is located in both nucleus and cytoplasm. Brain Res. 732: 179-185.

Joung, H., Kwon, S., Kim, K.H., Lee, Y.G., Shin, S., Kwon, D.H., Lee, Y.U., Kook, T., Choe, N., Kim, J.C., Kim, Y.K., Eom, G.H., Kook, H. (2018) Sumoylation of histone deacetylase 1 regulates MyoD signaling during myogenesis. Exp. Mol. Med. 50: e427.

Kang, J.S., Saunier, E.F., Akhurst, R.J., Derynck, R. (2008) The type I TGF-beta receptor is covalently modified and regulated by sumoylation. Nat. Cell Biol. 10: 654-664.

Ketema, M., Sonnenberg, A. (2011) Nesprin-3: a versatile connector between the nucleus and the cytoskeleton. Biochem. Soc. Trans. 39: 1719-1724.

Kimura, T., Ishiguro, K., Hisanaga, S. (2014) Physiological and pathological phosphorylation of tau by Cdk5. Front Mol Neurosci. 7: 65.

Kochin, V., Shimi, T., Torvaldson, E., Adam, S.A., Goldman, A., Pack, C.G., Melo-Cardenas, J., Imanishi, S.Y., Goldman, R.D., Eriksson, J.E. (2014) Interphase phosphorylation of lamin A. J. Cell Sci. 27: 2683-2696.

Krumova, P., Weishaupt, J.H. (2013) Sumoylation in neurodegenerative diseases. Cell Mol.

Life Sci. 70: 2123-2138.

Lazaro, J.B., Kitzmann, M., Poul, M.A., Vandromme, M., Lamb, N.J., Fernandez, A. (1997) Cyclin dependent kinase 5, cdk5, is a positive regulator of myogenesis in mouse C2 cells. J.

Cell Sci. 110: 1251-1260.

Lee, D.C., Welton, K.L., Smith, E.D., Kennedy, B.K. (2009) A-type nuclear lamins act as transcriptional repressors when targeted to promoters. Exp. Cell Res. 315: 996-1007.

Lee, J.H., Kim, H.S., Lee, S.J., Kim, K.T. (2007) Stabilization and activation of p53 induced by Cdk5 contributes to neuronal cell death. J. Cell Sci. 120: 2259-2271.

Levacque, Z., Rosales, J.L., Lee, K.Y. (2012,) Level of cdk5 expression predicts the survival of relapsed multiple myeloma patients. Cell Cycle. 11: 4093-4095.

63

Liang, Q., Li, L., Zhang, J., Lei, Y., Wang, L., Liu, D.X., Feng, J., Hou, P., Yao, R., Zhang, Y., Huang, B., Lu, J. (2013) CDK5 is essential for TGF-beta1-induced epithelial-mesenchymal transition and breast cancer progression. Sci. Rep. 3: 2932.

Lindqvist, J., Imanishi, S.Y., Torvaldson, E., Malinen, M., Remes, M., Orn, F., Palvimo, J.J., Eriksson, J.E. (2015) Cyclin-dependent kinase 5 acts as a critical determinant of AKT-dependent proliferation and regulates differential gene expression by the androgen receptor in prostate cancer cells. Mol. Biol. Cell. 26: 1971-1984.

Luan, Z., Liu, Y., Stuhlmiller, T.J., Marquez, J., Garcia-Castro, M.I. (2013) SUMOylation of Pax7 is essential for neural crest and muscle development. Cell Mol. Life Sci. 70: 1793-1806.

Maggi, L., Carboni, N., Bernasconi, P. (2016) Skeletal Muscle Laminopathies: A Review of Clinical and Molecular Features. Cells. 5: 10.3390/cells5030033.

Mal, A., Sturniolo, M., Schiltz, R.L., Ghosh, M.K., Harter, M.L. (2001) A role for histone deacetylase HDAC1 in modulating the transcriptional activity of MyoD: inhibition of the myogenic program. EMBO J. 20: 1739-1753.

Massague, J., Seoane, J., Wotton, D. (2005) Smad transcription factors. Genes Dev. 19: 2783-2810.

Matunis, M.J., Wu, J., Blobel, G. (1998) SUMO-1 modification and its role in targeting the Ran GTPase-activating protein, RanGAP1, to the nuclear pore complex. J. Cell. Biol. 140:

499-509.

Mourkioti, F., Rosenthal, N. (2005) IGF-1, inflammation and stem cells: interactions during muscle regeneration. Trends Immunol. 26: 535-542.

Muchir, A., Bonne, G., van der Kooi, A J, van Meegen, M., Baas, F., Bolhuis, P.A., de Visser, M., Schwartz, K. (2000) Identification of mutations in the gene encoding lamins A/C in autosomal dominant limb girdle muscular dystrophy with atrioventricular conduction disturbances (LGMD1B). Hum. Mol. Genet. 9: 1453-1459.

Nacerddine, K., Lehembre, F., Bhaumik, M., Artus, J., Cohen-Tannoudji, M., Babinet, C., Pandolfi, P.P., Dejean, A. (2005) The SUMO pathway is essential for nuclear integrity and chromosome segregation in mice. Dev. Cell. 9: 769-779.

Nekrasova, O.E., Mendez, M.G., Chernoivanenko, I.S., Tyurin-Kuzmin, P.A., Kuczmarski, E.R., Gelfand, V.I., Goldman, R.D., Minin, A.A. (2011) Vimentin intermediate filaments modulate the motility of mitochondria. Mol. Biol. Cell. 22: 2282-2289.

Nguyen, M.D., Lariviere, R.C., Julien, J.P. (2001) Deregulation of Cdk5 in a mouse model of ALS: toxicity alleviated by perikaryal neurofilament inclusions. Neuron. 30: 135-147.

Pallari, H.M., Lindqvist, J., Torvaldson, E., Ferraris, S.E., He, T., Sahlgren, C., Eriksson, J.E.

(2011) Nestin as a regulator of Cdk5 in differentiating myoblasts. Mol. Biol. Cell. 22:

1539-1549.

Pareek, T.K., Lam, E., Zheng, X., Askew, D., Kulkarni, A.B., Chance, M.R., Huang, A.Y., Cooke, K.R., Letterio, J.J. (2010) Cyclin-dependent kinase 5 activity is required for T cell activation and induction of experimental autoimmune encephalomyelitis. J. Exp. Med.

207: 2507-2519.

64

Patrick, G.N., Zhou, P., Kwon, Y.T., Howley, P.M., Tsai, L.H. (1998) p35, the neuronal-specific activator of cyclin-dependent kinase 5 (Cdk5) is degraded by the ubiquitin-proteasome pathway. J. Biol. Chem. 273: 24057-24064.

Pei, J.J., Grundke-Iqbal, I., Iqbal, K., Bogdanovic, N., Winblad, B., Cowburn, R.F. (1998) Accumulation of cyclin-dependent kinase 5 (cdk5) in neurons with early stages of Alzheimer's disease neurofibrillary degeneration. Brain Res. 797: 267-277.

Peter, M., Heitlinger, E., Haner, M., Aebi, U., Nigg, E.A. (1991) Disassembly of in vitro formed lamin head-to-tail polymers by CDC2 kinase. EMBO J. 10: 1535-1544.

Philpott, A., Porro, E.B., Kirschner, M.W., Tsai, L.H. (1997) The role of cyclin-dependent kinase 5 and a novel regulatory subunit in regulating muscle differentiation and patterning. Genes Dev. 11: 1409-1421.

Pozo, K., Bibb, J.A. (2016) The Emerging Role of Cdk5 in Cancer. Trends Cancer. 2: 606-618.

Quan, H., Wu, X., Tian, Y., Wang, Y., Li, C., Li, H. (2014) Overexpression of CDK5 in neural stem cells facilitates maturation of embryonic neurocytes derived from rats in vitro. Cell Biochem Biophys. 69: 445-453.

Roscic, A., Moller, A., Calzado, M.A., Renner, F., Wimmer, V.C., Gresko, E., Ludi, K.S., Schmitz, M.L. (2006) Phosphorylation-dependent control of Pc2 SUMO E3 ligase activity by its substrate protein HIPK2. Mol. Cell. 24: 77-89.

Ruchaud, S., Korfali, N., Villa, P., Kottke, T.J., Dingwall, C., Kaufmann, S.H., Earnshaw, W.C.

(2002) Caspase-6 gene disruption reveals a requirement for lamin A cleavage in apoptotic chromatin condensation. EMBO J. 21: 1967-1977.

Sabourin, L.A., Rudnicki, M.A. (2000) The molecular regulation of myogenesis. Clin. Genet.

57: 16-25.

Sahlgren, C.M., Mikhailov, A., Vaittinen, S., Pallari, H.M., Kalimo, H., Pant, H.C., Eriksson, J.E. (2003) Cdk5 regulates the organization of Nestin and its association with p35. Mol.

Cell. Biol. 23: 5090-5106.

Sahlgren, C.M., Pallari, H.M., He, T., Chou, Y.H., Goldman, R.D., Eriksson, J.E. (2006) A nestin scaffold links Cdk5/p35 signaling to oxidant-induced cell death. EMBO J. 25: 4808-4819.

Saitoh, H., Hinchey, J. (2000) Functional heterogeneity of small ubiquitin-related protein modifiers SUMO-1 versus SUMO-2/3. J. Biol. Chem. 275: 6252-6258.

Sakthivel, K.M., Sehgal, P. (2016) A Novel Role of Lamins from Genetic Disease to Cancer Biomarkers. Oncol. Rev. 10: 309.

Scharner, J., Brown, C.A., Bower, M., Iannaccone, S.T., Khatri, I.A., Escolar, D., Gordon, E., Felice, K., Crowe, C.A., Grosmann, C., Meriggioli, M.N., Asamoah, A., Gordon, O., Gnocchi, V.F., Ellis, J.A., Mendell, J.R., Zammit, P.S. (2011) Novel LMNA mutations in patients with Emery-Dreifuss muscular dystrophy and functional characterization of four LMNA mutations. Hum. Mutat. 32: 152-167.

Seale, P., Sabourin, L.A., Girgis-Gabardo, A., Mansouri, A., Gruss, P., Rudnicki, M.A. (2000) Pax7 is required for the specification of myogenic satellite cells. Cell. 102: 777-786.

65

Sejersen, T., Lendahl, U. (1993) Transient expression of the intermediate filament nestin during skeletal muscle development. J. Cell Sci. 106: 1291-1300.

Sharma, P. & Kuehn, M.R. (2016) SENP1-modulated sumoylation regulates retinoblastoma protein (RB) and Lamin A/C interaction and stabilization. Oncogene. 35: 6429-6438.

Shi, X., Garry, D.J. 2006. Muscle stem cells in development, regeneration, and disease. Genes Dev. 20:1692-1708.

Shimi, T., Goldman, R.D. (2014) Nuclear lamins and oxidative stress in cell proliferation and longevity. Adv. Exp. Med. Biol. 773: 415-430.

Shumaker, D.K., Lee, K.K., Tanhehco, Y.C., Craigie, R., Wilson, K.L. (2001) LAP2 binds to BAF.DNA complexes: requirement for the LEM domain and modulation by variable regions. EMBO J. 20: 1754-1764.

Simon, D.N., Domaradzki, T., Hofmann, W.A., Wilson, K.L. (2013) Lamin A tail modification by SUMO1 is disrupted by familial partial lipodystrophy-causing mutations. Mol. Biol.

Cell. 24: 342-350.

Simon, D.N., Wilson, K.L. (2013) Partners and post-translational modifications of nuclear lamins. Chromosoma. 122; 13-31.

Simon, D.N., Wilson, K.L. (2013) Partners and post-translational modifications of nuclear lamins. Chromosoma. 122; 13-31.

Related documents