• No results found

Bronsålder

In document 3 Landskap i långsiktig planering (Page 23-31)

Karta över kända fornlämningar från bronsåldern markerade som täthet. Fortfarande är koncentrationen stor i Bohuslän och Falbygden men nya centralbygder har uppstått, t.ex. runt Herrljunga och Vårgårda. Ett särskilt urval ur lämningar i fornminnesregistret ligger till grund för kartan.

Göteborg

Göteborg BoråsBorås JönköpingJönköping

Karlstad

1:1 500 000 ©Lantmäteriet,.dnr.109-2010/2667

Bronsålder

Täthet av fornlämningar

1

Nya samhällsstrukturer skapas under järnåldern

De samhällsstrukturer och kulturområden som fortfarande är synliga i landskapet börjar ta form under järnåldern som inleddes för ca 2 500 år sedan. Periodens över 2 000 gravfält har en relativt jämn fördelning i regionen vilket tyder på att den bo-fasta befolkningen spred sig snabbt till nya områden. Intensiv kolonisation pågick i hela Bohuslän, i de centrala delarna av Västergötland och i södra Dalsland. Ibland skedde en omfattande utvandring från de gamla centralbygderna till nya platser.

T.ex. verkar det ha skett en utflyttning från Falbygden till de omgivande slätterna.

I de gamla odlingsbygderna flyttade bosättningarna till nya lägen där marken gav bättre avkastning. Jorden och brukandet knöts starkare till gården vilket bidrog till att byar började bildas. Tydligast kan denna utveckling följas i sprickdalslandskapet.

T.ex. i Bohuslän är strukturerna i dagens odlingslandskap ett resultat av utveck-lingen under järnåldern.

I ett regionalt perspektiv fick stormännen större makt och det bildades små kunga-riken som ofta blev grunden för senare administrativa indelningar.

Gravfält och bebyggelseläge med kontinuitet från järnåldern i Dimbo väster om Tidaholm.

Foto Jan Norrman, RAÄ.

Spår av mänsklig verksamhet är olika synliga i olika landskap. Lämningar som var tänkta att vara tydliga kännetecken i landskapet t.ex. rösen eller gravfält kan idag vara dolda när man betraktar landskapet på håll. Här döljer sig fornlämningarna i skogen bakom Gården Hogane i Kamperöd längs väg 161 mellan Bokenäs och Torp i Bohuslän, en bosättning med kontinuitet sedan järnåldern. Foto Johannes Kruusi.

1

Exempel på avtryck i dagens landskap

Bebyggelselägen från järnålderns kolonisation.

Gravar, vanliga typer under järnåldern är olika stensättningar (runda, kvadra-tiska eller triangulära) med mittkonstruktioner och resta stenar.

Mot slutet av järnåldern små och flacka gravar, jämnstora, runda stensättningar och framför allt högar.

Gravfält från vikingatiden.

Karta över kända fornlämningar från järnåldern markerade som täthet. Koloniserandet sker nu alltmer i områden utanför de gamla centralbygderna. Få områden saknar fasta bosättningar. Ett särskilt urval ur lämningar i fornminnesregistret ligger till grund för kartan.

Göteborg

Göteborg BoråsBorås JönköpingJönköping

Karlstad

1:1 500 000 ©Lantmäteriet,.dnr.109-2010/2667

Järnålder

Täthet av fornlämningar

150

En kyrka och tre riken med maktambitioner

Medeltiden är Västsveriges storhetstid, men samtidigt är det en tid av maktkam-per, krig och hårda prövningar för befolkningen. På 900-talet började kristendo-men spridas västerifrån och när Olof Skötkonung strax efter år 1000 lät sig döpas i Husaby gick utvecklingen fort. En svensk statsbildning med kungamakt och kyrka som två bärande delar började ta form. I centrum för utvecklingen stod Västergöt-land. I Skara inrättades ett biskopsstift 1020 och domkyrkan invigdes omkring 1150.

I snabb takt byggdes hundratals kyrkor och ännu idag är området söder om Vänern en av landets kyrktätaste. Socknar och härader infördes som administrativ organi-sation. Även om organisationen var ny byggde indelningen ofta på äldre strukturer.

Under hela medeltiden var Västsverige ett gränsområde mellan Sverige, Norge och Danmark. Det pågick ett ständigt maktspel mellan de tre rikena och mellan olika styrande ätter. Oroligheterna drabbade befolkningen hårt. Längs gränserna uppför-des sammanlagt fyrtiotal borgar och befästningar. Många borgar hade inte bara en försvarsfunktion, de användes också av slottsherren för att kontrollera handeln i sitt närområde. Torpa stenhus i södra Västergötland är den mest kända medeltida borganläggningen i regionen.

Stiftsstaden Skara som fick stadsrättigheter redan på 1000-talet var det svenska om-rådets maktcentrum under hela medeltiden. Andra städer grundades av statsmak-ten för att kontrollera handeln och samla in tullar och skatter.

Den viktigaste svenska hamn- och handelsstaden under medeltiden var Lödöse.

Norska medeltida städer var Kungahälla (Kungälv), Marstrand och Uddevalla. På landsbygden pågick i början av medeltiden en omfattande nykolonisation i skogs-områdena samtidigt som byarna växte genom hemmansklyvningar och nyetable-ringar på den tidigare utmarken.

Klostren hade under medeltiden en stor betydelse som förmedlare av innovationer, tekniker, konst och kultur från kontinenten. I Västergötland hade cistercienserna i Varnhem och Gudhem en viktig roll som spridare av nyheter inom jordbruket.

Tiggarmunkarna, franciskaner och dominikaner, sökte sig gärna till städer. De an-lade kloster i Skara, Lödöse, Kungahälla, Marstrand och Dragsmark på Bokenäset i Bohuslän.

Vissa kyrkor är synliga på långt håll och bildar riktmärken i landskapet, t.ex. om de ligger högt eller har torn, andra är mindre synliga.

Gemensamt är att de berättar om samhällsutvecklingen och ofta även om vägnätets utveckling. Till vänster: Mellbys stora 1800­talskyrka på Vara­Skara slätten byggdes efter befolkningstillväxt och framgångsrik havreexport och är väl synlig i omgivningen. Foto Inga Kajsa Christensson, Västergötlands museum. Till höger: Den lilla medeltida kyrkan i Ornunga söder om Vårgårda är på grund av landskapets beskaffenhet inte särskilt märkbar på håll idag. Foto Mia Björckebaum.

Göteborg

Göteborg BoråsBorås JönköpingJönköping

Karlstad I mitten av 1300-talet drabbades hela nuvarande Västra Götaland hårt av

digerdö-dens härjningar. T.ex. i Bohuslän dog nästan hälften av befolkningen. Återhämt-ningen blev långsam, i vissa områden blev gårdarna öde för alltid.

Exempel på avtryck i dagens landskap

Samhällets administrativa indelning till socknar och härader som ofta fortfa-rande är synlig genom förhållandena mellan centrum och periferi och glest be-folkade gränstrakter.

Medeltida kyrkor och kyrkplatser, lämningar efter kloster.

De medeltida städerna, se kartan på sidan 153..

Gränsmärken, borgar, befästningar.

Bebyggelselägen i områden med medeltida kolonisation.

Reglerade byar.

Kristnandet och samhällsstyret hänger samman. Socknarna blev den organisatoriska basen i samhället. Varje socken hade en kyrka. Hög kyrktäthet indikerar att bygden var av central betydelse under den aktuella perioden och hade hög befolkningstäthet. När kristendomen etablerades i Sverige var området kring Skara ett viktigt maktcentrum. Här sammanstrålade många viktiga handelsstråk, de bördiga markerna möjliggjorde en stor jordbruksproduktion och i städerna fanns en marknad för livsmedel. Källa: RAÄ Bebyggelseregistret.

©Lantmäteriet,.dnr.109-2010/2667

Kyrkor

152

Staten ökar sitt inflytande

På 1520-talet började Sverige omvandlas till en nationalstat och det blev viktigt att ta kontroll över handeln och militärt strategiska områden. En lång tid av krig följ-de mellan Sverige och Danmark (som hafölj-de tagit över Norge 1536). Befolkningen i gränsområdet, både på landsbygden och i städerna, drabbades hårt. Tusentals gårdar och flera städer, bl.a. Kungälv, Marstrand och Skara förstördes. I Bohuslän minskade befolkningen under långa perioder. När det var fred fortsatte kontakterna över gränserna och handeln blomstrade. Det ledde till en ekonomisk tillväxt och ökande befolkning. Under 1500-talet fick skogsområdena i norra Dalsland, Tiveden samt Västergötlands gränstrakter mot Halland och Småland sin fasta befolkning.

Hit flyttade också skogsfinnar i slutet av 1500-talet och i början av 1600-talet.

För att kontrollera handeln grundade staten på 1500–1600-talen städerna Marie-stad, Alingsås, Vänersborg, Borås, Åmål och StrömMarie-stad, de flesta på gamla handels-platser. Göteborg grundades i Göta älvs mynning 1618 för att ersätta den medeltida staden Lödöse. Staden blev snabbt regionens sjöfarts- och handelscentrum och se-nare också ett administrativt centrum.

Efter freden i Roskilde 1658 då Sverige övertog Bohuslän (och Halland) förlorade de gamla gränserna sin betydelse. En tid av försvenskning inleddes. Reformationen innebar att statens makt ökade på kyrkans och klostrens bekostnad. Många av de medeltida städerna, t.ex. Skara, minskade i betydelse. Skara stift delades och grann-staden Mariestad blev residensstad för Skaraborgs län. Residenset för Älvsborgs län placerades i Vänersborg.

Carlstens fästning började uppföras i den tidigare norska medeltida staden Marstrand efter det svenska övertagandet 1658. Vy från fästningen. Foto Johannes Kruusi.

Göteborg

Göteborg BoråsBorås JönköpingJönköping

Karlstad

NyaLödöse Ulricehamn

Lödöse

153 Exempel på avtryck i dagens landskap

1500–1600-talsstäder. se kartan nedan.

Slagfält från krigen mellan Sverige och Danmark.

Bebyggelselägen i områden med sen kolonisation.

Byggnader för offentlig administration.

Stadsbildningen i dagens Västra Götaland visar också områdets betydelse under medeltiden. Kungälv (Kungahälla), Skara och Lödöse kan beläggas som städer redan i början av medeltiden. Under 1500–1600­talen grundades många handelsstäder. Göteborg, Vänersborg och Mariestad fick på 1600­talet ställning som residensstäder.

©Lantmäteriet,.dnr.109-2010/2667

Stadsbildning

15

Herrgårdarnas tid

Under 1500–1600-talen ökade adelns makt i Västsverige. Genom förläningarna kon-trollerade adeln stora markområden, bl.a. på Kålland och i södra Västergötland. Fle-ra mindre säterier anlades i områden utanför de etableFle-rade byarna där tillgången till betesmarken var god. I Bohuslän där jordägande och jordbruk inte gav lika stora inkomster ägnade adeln sig åt handel, sjöfart och fiske. Som manifestation över sin ställning uppförde adelsmännen ståtliga herrgårdsanläggningar. Dessa speglar varje tidepoks arkitekturmode tydligare än några andra byggnader. Från stormaktstidens karolinska epok finns flera storslagna byggnadsverk i Västsverige.

Mariedal norr om Skara visar många typiska karaktärselement för en herrgårdsanläggning. Här finns en påkostad herrgårdsbyggnad, stora ekonomibyggnader, arbetarbostäder, park och alléer som tar sikte mot herrgården. Foto Jan Norrman, RAÄ.

Gunnebo byggdes som en sommarvilla av köpmannen John Hall från Göteborg i slutet av 1700­talet.

Foto Johannes Kruusi.

Göteborg

Göteborg BoråsBorås JönköpingJönköping

Karlstad Under 1700-talet förlorade adeln sin ensamrätt att äga frälsejord. I Västsverige

re-sulterade detta i nya herrgårdsanläggningar som uppfördes bland annat av handels-män, brukspatroner och högre tjänstemän. Herrgårdarna i regionen representanter periodens alla stilideal.

Exempel på avtryck i dagens landskap

Säteri- och herrgårdsmiljöer med olika karaktärer.

In document 3 Landskap i långsiktig planering (Page 23-31)

Related documents