• No results found

Det är sociala faktorer och omständigheter runt personen som spelar en central roll i påverkan om personen blir kriminell eller arbetslös eller avviker på något annat sätt. Vårt beteende är inlärt genom socialt samspel med andra människor som till exempelvis kompisar. Att umgås med människor med avvikarattityder leder ofta till avvikarbeteende. När personen fortsätter att umgås med samma kamrater så kommer det avvikande beteendet att fortsätta (Hilte, 39,44,47-49). Becker (35-37, 41,42, 44) är en författare som tagit upp avvikarkarriären som en viktig faktor för att kunna förstå varför den stämplade personen ständigt väljer att avvika. I min studie är avvikarkarriären en av de viktigaste aspekterna som påverkar varför de inte alltid kommer till NUEVO. Det började med att intervjupersonerna skolkade några gånger på högstadiet med kompisarna. Sen blev det bara mer och mer vilket gjorde att betygen och kunskapsnivån blev lidande från grundskolan. Då var de tvungna att läsa ett extra år på individuella programmet och läsa upp betygen och sen välja en linje. Gymnasiet kändes då extra jobbigt och personen struntade i att komma på lektionerna igen. Att få ett betyg kändes inte så viktigt då, förklarade de för mig. Det var något år eller en termin som ungdomarna i min studie försökte ta tag i det, men så efter en tid så försvinn motivationen igen och frånvaron på gymnasiet ökade. Det kräver mycket stark vilja och motivation för att bryta en avvikarkarriär. Därför är det svårt att avstämpla ungdomarna som har en lång avvikarkarriär bakom sig. Det är inte en enskild händelse utan en pågånde process och det är alltid lättare att göra det personen alltid har gjort. Från början när de började skolka i grundskolan så var det för att det ville passa in i det gänget, även om det inte var så bra gäng. I något fall var det en äldre partner som drog in personen i avvikarbeteende. Drivkraften som Becker pratar om var i deras fall viljan att passa in, där familjens stöttning i vissa fall var helt frånvarande. Samhället ställer många krav på barn i tidig ålder, krav som alla barn inte klara av. Detta kan göra att barnet känner sig förbi sedd och struntar i att komma istället.

Rädda sitt ansikte

Becker diskutera också varför inte alla människor väljer att någon gång avvika. Alla människor har avvikarimpulser, när personen bara har lust att göra något helt norm överskridande. Ett exempel kan vara en småbarnspappa som känner sig frestad att testa narkotika, men varför gör han inte det är frågan. Jo konventionella personer som har familj anser att skolan är jätteviktig. Dessa barn har mer att förlora i att skolka, än barn med föräldrar som inte bryr sig nämnvärt om barnets skolgång. Barnet med högre press från familjen har sitt rykte inför släkt och vänner att beskydda. Därför väljer den konventionella personen att inte tappa sitt ansikte genom att följa sina avvikarimpulser. Tvärtom är det svårt att komma ur en avvikarstämpel för alla ser dig som den skolkande personen som struntar i skolan. Det blir som en självuppfyllande profetia (Becker, 35-37, 41,42, 44). När du blir stämplad som arbetslös får du samtidigt ett stigma som gör dig underlägsen alla andra arbetande människor. Människor dömer olikheter och avvikelser hårt för att det stör den rådande samhällsordningen. Att bli stämplad innebär en skam för individen och detta hanteras med narrativt motstånd. Denna skam att tappa ansiktet på grund av stämplingen gör att

personen försöker skydda sig på olika sätt. Ett sätt är narrativt motstånd där individen antingen framställer sig själv utan den avvikande egenskapen eller med bortförklaringar. Bortförklaringar kan vara att personen kände sig som ett offer för omständigheterna.

Kompisarna eller partnern tvingade personen att skolka därmed började personen att avvika utan att själv aldrig riktigt reflektera över det (Goffman (12, 14-16, 22-23). Vi människor tycker inte om när någon inte gör som normen är. En normöverträdelse är lika mycket brott som en lagöverträdelse. Att avvika från normen straffas oftast hårdare än en lagöverträdelse. För om du är en biltjuv och polisen tar fast dig får du avtjäna ditt straff i fängelset, när du har gjort det och är fri igen kommer alla alltid se dig som en kriminell. Detta fast du har betalat av din skuld genom fängelsestraff, men i omgivningens ögon är du bara kriminell. Detta gäller även arbetslösa, att bli stämplad som passiv, lat arbetslös hänger ofta kvar långt efter personen börjat jobba igen. Därför måste arbetslösa vara mer noggranna med att ge ett bra intryck till människor, för att inte direkt bli ifrågasatta. Genom att NUEVO skyddar ungdomarna från att känna skam och tappa ansiktet så kan de börja bli avstämplade och normaliserade. Möten och interaktioner med andra människor får inte innebära att den arbetslösa måste skydda sitt ansikte, då kommer inte avstämplingen att lyckas (Goffman 12, 14-16, 22-23).

Sammanfattning av teoretiska paralleller

En avvikares bakgrund spelar en viktig roll i varför personen blev avvikare. Livshistorian bakom arbetslösheten, en svår skolgång med kompisar som skolkade och hamnade i fel banor. Den process som avvikarkarriären innebär för personen. Vårt beteende är inlärt genom de sociala samspel vi har med människor i vår närmsta omgivning. Hur man ska bemöta och arbeta med stämplade personer som arbetslösa. Ha en närmare kontakt med ungdomarna ansikte mot ansikte, vissa intresse och engagemang. Respektera deltagarna och hjälp dem på bästa sätt. Från avvikarkarriärens första steg till att du gjort det så många gånger att det blir svår vana att bryta. Varför vissa blir avvikare och andra inte beror på hur mycket personen har att förlora på att avvika. Hur mycket skam personen skulle känna inför att följa sina

avvikarimpulser. Familjer, skolgången och utbildning är bland det viktigaste att lyckas med, sätter mer press och även stöttar sina barn att klara de motgångar, de stöter på i skolans värld. Narrativt motstånd är något som avvikare tar till för att de skäms för sin avvikande egenskap. Att på det sätter vissa en bättre bild av sig själva där avvikelsen inte är med eller så tydlig. Att skydda sitt ansikte i sociala sammanhang är viktigt för att interation med andra ska fungera. Stämpling är något som påverkar individen mycket för den går inte så lätt att bli av med.

Samhället försöker med att normalisera avvikande individer, med att lära dem att bli normala medborgare. Normalisering är något som NUEVO gör för att få ungdomarna att integrera i samhället igen.

.

Related documents