• No results found

6. Miljökonsekvenser i anläggningsskedet

6.3. Buller

6.3.1. Förutsättningar och nuläge

Mitt emot den planerade hamnen på andra sidan vattnet ca 600 m från hamnen ligger Grimstaskogens naturreservat. Längs stranden löper ett mycket välanvänt promenad- och cykelstråk och där finns även ett flertal större allmänna badplatser (närmst ligger Kaananbadet) samt ett par båtklubbar. Nordväst om Grimstaskogen ligger stora bostadsområden vid Hässelby strand. På Lovösidan är det långt till bostäder och andra byggnader. Hamnen förläggs i ett större sammanhängande skogsområde vilket används som strövområde. Utöver de scoutstugor som ligger direkt där hamnen planeras så finns annan ”friluftsrelaterad verksamhet” vid Koviken ca 600 m väster om hamnen. De närmaste

bostäderna finns öster om hamnläget vid Ängsholmen mm ca 600-700 m från hamnen. Området på Lovösidan får betraktas som ostört och relativt tyst. Även Grimstasidan är ett relativt ostört område men detta är betydligt mer utnyttjat och påverkas av båttrafik och liknande. Ett fåtal boende i Koviken och i Ängsholmsområdet exponeras för ekvivalenta bullernivåer i intervallet 40 – 45 dBA.

Vattenområdet påverkas sommartid av en ganska omfattande fritidsbåtstrafik. Även viss yrkestrafik trafikerar vattenområdet året runt bl.a. bränsletransporter till värmeverket i Hässelby.

Sammanfattande bedömning

Anläggandet av hamnen kommer att medföra bullerstörning, särskilt i samband med borrning och pålning. Med föreslagna skyddsåtgärder kan störningarna begränsas. Inga bostäder bedöms få bullernivåer över riktvärdet (för byggbuller) under dagtid. Friluftsområdet närmast hamnen kommer att påverkas av buller, vilket kan försämra rekreationsupplevelsen. Huruvida bullerpåverkan ger negativa konsekvenser för fågellivet i närområdet är svårbedömt. Den

sammantagna bedömningen är att buller i anläggningsfasen medför små negativa konsekvenser.

6.3.2. Miljöpåverkan och konsekvenser

Bullerpåverkan från anläggning av kaj och hamnplan har jämförts med Naturvårdsverkets riktvärden för buller från byggplatser (NFS 2004:15). Riktvärdena varierar beroende på vilken typ av fastighet som exponeras och vilken tid på dygnet som bullret uppkommer.

Tabell 6-1. Naturvårdsverkets riktvärden för byggbuller enligt NFS 2004:15

1. Med arbetslokaler menas lokaler för ej bullrande verksamhet med krav på stadigvarande koncentration eller behov att kunna föra samtal obesvärat, exempelvis kontor.

2. Kolumnen längst till höger visar riktvärden för maximala nivåer (gäller nattetid).

3. Om arbetena pågår under kortare tid än 2 månader kan riktvärdena höjas med 5 dBA.

Under anläggningsfasen sker bullerpåverkan från flera olika moment. De största bulleremissionerna bedöms ske i samband med pålning. Pålarna kan borras eller slås ned. Borrningen ger borrkax, vilket ger upphov till ökad grumling medan slagpålning ger högre ljudnivåer. Borrning är den troligaste tekniken i detta fall men om de tekniska förhållandena kräver kommer pålarna att slås ner i stället vilket ger mer buller. Slagpålning antas vara dimensionerande för ljudeffekterna under byggtiden och har därför använts för beräkningar (indata som använts för beräkningarna är här en vägd ljudeffekt på 120 dBA). Ljudnivån som använts i beräkningarna är en medelljudnivå under en typisk pålningscykel med stålrörspåle och hydraulisk hejare. Vid hamnen på norra Lovö skulle det kunna bli aktuellt även med sprängningsarbeten i mindre omfattning (bedömt maximalt under en vecka). Ambitionen är dock att sprängningsarbeten så gott som helt ska kunna undvikas genom att avjämning av hamnplan mm i stället sker främst genom uppbyggning med massor.

Ljudet sprider sig långt ut över vattnet men dämpas relativt fort över land, pga. markförhållanden och topografi. Beräkningarna visar att det inte finns några byggnader vilka i samband med

pålningsarbetena kan komma att exponeras för ljudnivåer över 55 dBA. Det bedöms därmed inte troligt att bullernivåerna dagtid blir högre än de generella riktvärdena för byggbuller under den period

dessa arbeten pågår. Pålning beräknas pågå under ca två till tre månaders tid och kommer att utföras dagtid.

Eftersom inga byggnader bedöms komma att beröras av bullernivåer högre än de generella riktvärdena samt att de största bulleremissionerna kommer att uppstå under kort tid bedöms konsekvenserna av buller under anläggningsfasen sammantaget inte medföra några negativa miljökonsekvenser för boende.

Eftersom området runt hamnläget på norra Lovö också används för friluftsliv samt genom sin ostörda och stora sammanhängande skogsmiljö har fågelvärden finns dock även annan störning att ta hänsyn till. Det bedöms troligt att personer som promenerar i skogen inom den strandnära zonen (ca 200 m) åtminstone under de mest bullrande arbetena kan uppleva en störning i sin naturupplevelse. Genom att störningen berör ett begränsat område och goda möjlighet finns för friluftsliv även i de mindre störda delarna av skogsområdet bedöms dock konsekvenserna av denna störning bli små.

Bullerpåverkan på viltliv och fågel är svårbedömd.

Figur 6-5. Beräknad bullerexponering i samband med dimensionerade anläggningsarbete (pålning) för tillfällig hamn på norra Lovö.

6.3.3. Förslag till åtgärder

De mest bullrande anläggningsarbetena (pålning etc.) ska planeras så att störningarna minimeras t.ex.

bör pålning begränsas till att utföras på vardagar dagtid.

Närboende och berörda verksamheter ska innan arbetena påbörjas informeras om dessa. Denna information föreslås bl.a. omfatta uppgifter om de störningar som kan bli aktuella, en tidplan för anläggningsarbetena, arbetstider samt kontaktperson.

I anslutning till arbetsområdet för hamnen ska skyltning ske senast då arbetena påbörjas,

Informationen på skyltarna ska överensstämma med informationen till närboende och verksamheter enligt ovan.

Om möjligt bör bullrande anläggningsarbeten påbörjas under perioden 15 september till och med mars i syfte att störningarna ska ha inletts utanför häckningssäsongen för fåglar.