• No results found

38 4.3 Butberget-Kedskär

Butberget-Kedskär är beläget nära 3 km öster om Lövölandet i Umeå kommun. Området omfattas av utvidgat strandskydd både för att långsiktigt säkerställa förutsättningarna för en allemansrättslig tillgång till strandområdet och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land.

I större delen av området är det generella strandskyddet utvidgat från havsstrandlinjen till att omfatta 200 m på land. I områdets norra del utgör befintlig väg, gräns för strandskyddat område på land. Varför är området intressant ur ett strandskyddsperspektiv?

Strandsträckan inom området är omkring 1,5 km och obebyggt. I området finns betydelsefulla värden både för människors friluftsliv och för växter och djur. Tjärnen i området, Butdiket, och närliggande Butsundet erbjuder betydelsefulla miljöer för bevarande av biologisk mångfald. Hällmarksskogen med vandringsleder och fornlämningar ökar områdets värde för friluftsliv. Områdets värden ska ses i ett sammanhang med de naturvärden som finns i våtmarkerna kring Granholmsviken och glosjön Bolkarhamn väster om Granholmsviken och de friluftslivsvärden som finns på Lövölandet.

Enligt naturinventeringar (Kedskär-Butberget obj.nr. 33) utförda av Umeå kommun är områden runt Buttjärnen klassade som nyckelbiotoper. Området berörs av områdesbestämmelser 2480K-P03/47, Del

av revet Knivingen m.fl. inom Holmsund, Umeå kommun, antagen 2002-12-11.

Beskrivning av området

Området Butberget-Kedskär är ett ca 1,5 km långt obebyggt strandområde, i ett annars tätbebyggt kustavsnitt. Omgivande bebyggelse är delvis permanentat. Strandområdet är exponerat av havet och stränderna är blockiga med inslag av partier med grus och sand.

Vandringleder kommer in i områdets södra del, från Lövölandet. Längs dessa går det att nå den lilla fritidsbåtshamnen vid Butsundet. Längs lederna nära de två långsmala sprickdalssjöarna nås

Gammbåtlänningen och Brännön. Fornlämningarna på Butberget är tomtningar, stensättningar och ett värn. Flera fornlämningar finns även söder om nämnda sprickdalssjöar. Norr om området finns en välbesökt badplats med iordningställda grillplatser.

Buttjärnen inom området omges av en skog som i en inventering av Umeå kommun är klassad som nyckelbiotop.

39

40

4.4 Härestranden

Området Härestranden är beläget ca 7 km sydväst om Täfteå i Umeå kommun. Området omfattas av utvidgat strandskydd både för att långsiktigt säkerställa både förutsättningarna för en allemansrättslig tillgång till strandområdet och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Inom området norra del är det generella strandskyddet utvidgat från havsstrandlinjen till att omfatta omkring 200 m på land. I områdets södra del utgörs gränsen för strandskyddat område av befintlig kraftledning. Det generella strandskyddet utvidgas även i vattenområdet utanför områdets norra del.

Varför är området intressant ur ett strandskyddsperspektiv?

Området är ca 2,5 km långt och oexploaterad. Stora delar av området är av riksintresse för naturvården – Skeppsviksskärgården (NRO 24 083). I området finns sumpskogar och strandängar. Vattenområdet i områdets norra del ett viktigt lekområde för abborre.

Hela området har naturinventerats av Umeå kommun, Tavastögern-Skeppsviksskärgården (obj.nr. 6). Beskrivning av område

Området är obebyggt. I områdets nordligaste del finns en sumpskog. Strändernas karaktär varierar längs hela sträckan. Längs vissa partier finns strandängar som till exempel vid Jon-Andersviken. Andra partier är mer exponerade som till exempel Jon-Anders-ögern och Lundbergsudden samt den udde som är belägen ca 500 m norr Lundbergsudden. Innanför Lundbergsudden finns också en liten glosjö med omkringliggande sumpskog och strandängar. Glosjön har tidigare tillhört havsviken, man blivit sjö på grund av landhöjningen.

42

4.5 Kläppudden

Kläppudden ligger drygt 1 km sydost om Norrmjöle i Umeå kommun. Området omfattas av utvidgat strandskydd både för att långsiktigt säkerställa förutsättningarna för en allemansrättslig tillgång till strandområdet och för att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land.

Inom området är det generella strandskyddet utvidgat från havsstrandlinjen till att omfatta merparten av udden.

Varför är området intressant ur ett strandskyddsperspektiv?

Kläppudden är en vidsträckt nästan obebyggd udde – strandsträckan är omkring 1,5 km. Uddar utgör generellt sett ofta attraktiva besöksmål och dess närhet till kommunens mer välbesökta badplatser samt golfbana gör området intressant ur ett friluftslivsperspektiv. Sumpskogen inne på udden är viktig för bevarande av biologisk mångfald.

Enligt naturinventeringar utförda av Umeå kommun utgör nästan hela udden värdefull natur (obj.nr.26) och området kring Kläppsjön är klassad som nyckelbiotop, främst beroende på förekomsten av barrnatur-/blandsumpskog.

Områdets karaktär och naturvärden gör att Kläppudden föreslås bli kommunalt naturreservat i kommunens kustplan. Förekomst av tretåig hackspett har noterats.

Beskrivning av området

Kläppudden är nästan helt obebyggd, med undantag av en bebyggd fastighet längst ut på udden. Väster om udden finns en av kommunens mest besökta havsbad – Norrmjöle havsbad. Norr om havsbadet finns Norrmjöle golfbana. Öster om udden finns ett mindre havsbad.

Stränderna runt udden består växelvis av block, hällar och här och var av sand och överallt ges möjlighet till fina utblickar över öppet hav. Innanför den egentliga stranden finns välutvecklade strandvallar och hällmarksskog. Strandvallarna eller klapperstensfälten visar här hur strandlinjen varierat över tid på grund av landhöjningen. Hällmarksskogen är karg och på vissa partier är den gammal. Generellt utgörs området av vandringsvänlig natur. Lavfloran i området är intressant. Olika lavarter finns både på de blockiga stränderna, i skogen och på klapperstensfälten och hällarna. Bland de mer ovanliga arterna kan nämnas till exempel praktorangelav och snölav.

Förekomst av tretåig hackspett har noterats Kläppuddens södra del. Foto. Jens Backman Foto. Jens Backman

44