• No results found

Nedan följer en elva steg lång process där hela bygglovsprocessen beskrivs från att ansö-kan lämnas in till att fastigheten får tas i bruk. Processen är beskriven där steg ett till och med sex behandlar själva ansökningsprocessen från ansökan till beslut och steg sju till och med elva behandlar själva byggprocessen från startbesked till slutbesked, se figur 8 nedan (Boverket, 2016b).

Steg 1: Informationsinsamling eller förfrågan

Det första steget i bygglovsprocessen kretsar kring att samla information kring det tänkta ärendet. I detta steg skall den sökande ta reda på om det krävs ett bygglov för ärendet.

Det kan ske genom att kontakt tas med byggnadsnämnden eller en anställd på den för-valtning som lyder under byggnadsnämnden i den aktuella kommunen där fastigheten ligger. Om bygglov krävs för den tänkta åtgärden skall en ansökan lämnas in (Boverket, 2016b).

Steg 2: Skicka in ansökan och övriga handlingar

Det andra steget i processen är att lämna in en bygglovsansökan i den kommun där bygg-lovet söks. Ansökan sker i skriftlig form och skall innehålla de uppgifter, ritningar och andra handlingar som kommunen behöver för att kunna fatta ett beslut om ett eventuellt bygglov. Ansökan skall även innehålla ett förslag på en så kallad kontrollansvarig, KA.

Den kontrollansvariges uppgift är att medverka till att bygglagstiftningens krav uppfylls och denne person skall således vara med och säkerhetsställa att fastigheten är korrekt utförd. KA skall hjälpa till att ta fram en kontrollplan för kontinuerliga kontroller av del-moment i byggnationen samt vem som skall genomföra dessa kontroller skall även framgå i planen. Uppgifter om den kontrollansvarige skall lämnas redan i ansökan då byggnadsnämnden är skyldig att besluta vem som ska vara kontrollansvarig i bygglovet (Boverket, 2016b).

Steg 3: Byggnadsnämnden gör förhandsgranskning

Då ansökan inkommit till byggnadsnämnden sker en första granskning av ärendet. Under denna granskning kontrolleras om åtgärden i fråga verkligen kräver ett bygglov. Vidare undersöks även om den inlämnade ansökan är komplett, det vill säga om alla handlingar som krävs finns. Granskningen innebär även att de inlämnade ritningarna analyseras och sedan görs en bedömning om kvalitet och tydlighet. Är ansökan ofullständig kräver bygg-nadsnämnden att den sökande lämnar kompletterande uppgifter. Detta kan innebära att den sökande helt saknar några handlingar eller att förtydligande av tidigare inlämnade uppgifter krävs (Boverket, 2016b).

Steg 4: Sökande erhåller mottagningsbevis

Då ansökan bedöms som fullständig skickar byggnadsnämnden ut ett mottagningsbevis till den sökande. Beviset innehåller information om beräknad tid för beslutsfattandet, kon-sekvenser om handläggningstiden överskrides samt möjlighet till beslutsöverklagande (Boverket, 2016b).

Steg 5: Prövning av ansökan

Vid ansökan gör byggnadsnämnden en prövning om detaljplanen eller områdesbestäm-melser tillåter att den sökande får det lov som ansökts om. Vid prövningen undersöker byggnadsnämnden lämpligheten av byggnaden för sitt ändamål samt om färg, form och materialval är lämpliga samt användbarheten för personer med nedsatt rörelse- eller ori-enteringsförmåga. Om den åtgärd som sökts bygglov för ligger utanför detaljplanen eller områdesbestämmelser gör byggnadsnämnden en prövning om platsen är lämplig för den tänkta åtgärden. Från det att ansökan är komplett skall ett bygglovsbeslut fattas inom tio veckor. Byggnadsnämnden ska i vissa fall underrätta sakägare, till exempel grannar, som berörs av ansökan och ge dem tillfälle att ge synpunkter. Vissa beslut kan delegeras till tjänstemän, vilket innebär att alla beslut inte fattas av den politiska nämnden (Boverket, 2016b).

Steg 6: Beslut om bygglov

Då ansökan uppfyller alla krav kan byggnadsnämnden besluta om att ge bygglov. Då kraven inte uppfylls kommer ansökan om bygglov att avslås. Då ett godkännande av bygglovet lämnas till den sökande skall grannar och andra sakägare få ta del av beslutet genom delgivning. Efter det att sakägare meddelas har de upp till tre veckor på sig att överklaga beslutet. Beslutet publiceras även i Post- och Inrikes tidningar (POIT) så att allmänheten har möjlighet att överklaga beslutet. Överklagandetiden är fyra veckor från det att beslutet kungjorts. Om ingen överklagar vinner bygglovsbeslutet laga kraft. Det betyder att beslutet inte längre kan överklagas. Om ansökan avslagits kan beslutet över-klagas till länsstyrelsen, som sedan har möjlighet att ändra kommunens beslut eller avslå den inlämnade överklagan. Bygglovet är giltigt i två år och har inte bygget av fastigheten påbörjats inom dessa år eller om arbetet inte är slutfört efter fem år upphör bygglovet. För att påbörja byggnationen krävs även ett startbesked från byggnadsnämnden (Boverket, 2016b).

Steg 7: Byggnadsnämnden håller tekniskt samråd

Då bygglovet är beviljat håller byggnadsnämnden vanligen ett tekniskt samråd, det inne-bär att de går igenom planering och organisering av arbetet samt förslaget till den kon-trollplan som lämnats (Boverket, 2016b).

Steg 8: Startbesked

Då startbeskedet nått den sökande kan byggnationen av de sökta åtgärderna påbörjas. Om åtgärden påbörjas innan startbeskedet kan en byggsanktionsavgift krävas. För att erhålla ett startbesked skall kraven i PBL och dess föreskrifter uppfyllas och visas för byggnads-nämnden. I startbeskedet fastställs kontrollplanen av byggnadsnämnden (Boverket, 2016b).

Steg 9: Byggnadsnämnden gör arbetsplatsbesök

Ett moment som ingår i byggnadsprocessen är ett arbetsplatsbesök vilket innebär att nå-gon från byggnadsnämnden minst en gång skall besöka byggarbetsplatsen under tiden för byggnationen. Under detta besök görs en kontroll där personen i fråga för ett protokoll över vissa specifika kontrolluppgifter (Boverket, 2016b).

Steg 10: Slutsamråd för byggnadsnämnden

Innan projektet avslutas håller ofta byggnadsnämnden ett slutsamråd. Det sker endast om ett tekniskt samråd tidigare hållits och om det inte är uppenbart att ett slutsamråd inte behövs. Slutsamrådet sker oftast på den plats där åtgärden genomförts. Under slutsamrå-det sker en genomgång av kontrollplanen samt då bedöms även om ett slutbesked kommer att utfärdas (Boverket, 2016b).

Steg 11: Slutbesked lämnas

Det sista steget i processen är då byggnadsnämnden lämnar ett slutbesked då alla krav är uppfyllda. Innan slutbeskedet är lämnat får ej fastigheten tas i bruk. Även om åtgärden visar på mindre brister kan slutbesked lämnas ut, vilket förutsätter att byggnadsnämnden lämnar anmärkningar om bristerna, som senare måste åtgärdas. Är det fråga om en större brist kan nämnden lämna ett tillfälligt slutbesked vilket gäller fram tills att problemet är åtgärdat och en slutkontroll genomförts. Visar byggnationen på stora brister eller att bygglovsansökan inte följts kan byggnadsnämnden neka ett slutbesked (Boverket, 2016b).

Figur 8: Bygglovsprocessen med dess 11 steg.

I figur 8 ovan är steg ett till sex inringade då detta utgör ansökningsprocessen, vilket även är studiens omfattning. Steg sju till och med elva utgör byggnationsprocessen.