• No results found

Byggande av en planskild korsning mellan Da-labanan och Börjegatan kommer att medföra att Börjegatan stängs av mellan Fyrisvallsga-tan och HällbygaFyrisvallsga-tan under minst ett och ett halvt år. Gång- och cykeltrafiken kan even-tuellt hållas öppen under delar av byggtiden.

Beroende på vilket alternativ som väljs för brokonstruktion kommer järnvägstrafiken på Dalabanan att påverkas i varierande grad.

Vägtrafiken samt gång- och cykeltrafiken kom-mer under byggtiden att hänvisas till alterna-tiva förbindelser.

Alla schaktmassor som tas ut provtas för att avgöra hur de kan användas. Eventuellt förorenade massor i schakten körs bort och hanteras enligt gällande regelverk.

5.4.1 Geotekniska förstärkningsåtgärder På stora delar av den planerade gatan är stabiliteten inte tillfredställande och förstärk-ningsåtgärder erfordras på en sträcka om 160 meter. Den största stabilitetsproblematiken förekommer under byggskedet. Med avse-ende på den bristande stabiliteten erfordras stabiliserande förstärkningsåtgärder på ett stort område längs den planerade gatan. I de djupaste delarna i närhet till järnvägsspåret samt i de områden där schakt utförs mycket nära befintliga byggnader kommer dessutom temporära sponter erfordras.

För installation av förstärkningsåtgärderna längs Börjegatan kommer det krävas att en del av befintliga garage/förråd/carportar i kvar-teren Banvakten och Gimo tillfälligt måste tas bort. Detsamma gäller delar av buller-skyddskärmen söder om järnvägen mot kvar-teret Cementgjuteriet som måste demonteras innan förstärkningsåtgärderna kan installeras.

I figur 5.4.1 nedan redovisas med orange färg ungefärlig utbredning av KC-pelare.

Figur 5.4.1 Ungefärlig utbredning av KC-pelare visas med orange färg.

5.4.2 Utformningsalternativ med två separata järnvägsbroar

Ett alternativ för brokonstruktion är att det byggs en separat järnvägsbro för respektive spår på Dalabanan. I detta fall stängs det ena spåret under tiden bron för spåret byggs.

Arbetet inleds med spår och kontaktledning tas bort där bron ska byggas. Därefter slås en spont ner mellan de båda spåren för att möjliggöra urschaktning för bron. Under tiden sponten monteras måste all tågtrafik stängas av. Avstängningen kan utföras som en total avstängning under ett antal dagar eller som nattavstängning. Vid nattavstängning kommer spontningsarbetet utföras nattetid under ett par veckor.

När spontningen är klar kan schaktningen för den nya bron utföras. Större delen av schakt-massorna måste transporteras bort på den sida bron ska byggas, det vill säga söderut för bron på den södra sidan och norrut för bron på den norra sidan. När schaktningen är klar kan brobyggnationen påbörjas.

På grund av närheten till trafikerat spår måste vissa arbeten närmast det trafikerade spåret utföras med tågtrafiken avstängd. Detta kom-mer att kräva en omfattande detaljplanering av brobyggnationen tillsammans med plane-ringen för järnvägstrafiken.

När den första bron är klar kan spår och kon-taktledning återställas och järnvägstrafiken flyttas över till den nya bron. När schakten för nästa bro är klar tas delar av sponten bort innan den andra bron byggs.

Totalt bedöms det ta cirka sex månader att bygga respektive bro. I detta alternativ be-döms det inte möjligt att ha någon gång och cykeltrafik öppen längs Börjegatan. Den totala byggtiden för hela byggnationen med detta alternativ bedöms till cirka två och ett halvt år.

5.4.3 Alternativ med tillfälligt omledningsspår

Ett alternativ för brobyggnation är att anlägga ett tillfälligt omledningsspår utanför området för själva brobyggnationen. I teorin är det möjligt att förlägga det tillfälliga spåret an-tingen norr eller söder om den befintliga järn-vägen. I praktiken medför dock avsaknaden av lämpliga transportvägar och etableringsytor söder om Dalabanan att endast alternativet med tillfälligt spår söder om befintlig järnväg är realistiskt.

Ett tillfälligt spår kommer att medföra att en del av befintliga garage/förråd/carportar i kvarteret Banvakten tillfälligt måste tas bort utöver vad som krävs för markförstärknings-åtgärderna. Detsamma gäller delar av buller-skyddskärmen söder om järnvägen mot kvar-teret Cementgjuteriet som måste demonteras innan det tillfälliga spåret kan anläggas.

Byggnationen inleds med att garage/förråd och bullerskyddsskärm demonteras. Därefter installeras sponter på båda sidor om det pla-nerade tillfälliga spåret. Sponterna installeras på den sträcka som kommer att påverkas av schakten för den nya järnvägsbron. Installa-tionen av sponterna kommer till viss del kräva avstängd tågtrafik. Nästa steg är att anlägga det tillfälliga spåret med kontaktledning och signalanläggning. Parallellt med arbetet med det tillfälliga spåret stängs tågtrafiken på det befintliga mötesspåret och schaktarbete på börjas på utsidan av sponterna. Detta schakt-arbete utförs för att kunna installera stag mel-lan de båda sponterna.

När de delar av det tillfälliga spåret som ligger utanför befintlig järnvägsanläggning är klar kan spåret kopplas ihop med det befintliga spåret öster och väster om plankorsningen.

Inkopplingen görs under en helg när tågtrafi-ken är avstängd. Hastigheten på det tillfälliga spåret blir maximalt 40 kilometer per timme.

Med tågtrafiken överflyttad till det tillfälliga omledningsspåret kan arbetet med att riva befintligt spår, installation av sponter kring schaktgropen och schaktarbeten påbörjas.

När schakten är uttagen för den nya bron kan byggnationen av denna påbörjas. I detta alternativ är alla utformningsalternativ av bro möjliga att anlägga.

Efter att bron är klar återfylls marken runt bron och spår, kontaktledning och signal-system återställs. Därefter kan det tillfälliga spåret kopplas ur och trafiken läggas tillbaka på de ordinarie spåren.

Slutligen rivs det tillfälliga spåret och de tillfälliga sponterna kan tas bort. Därefter kan nedschaktningen av Börjegatan slutföras och gatan färdigställas.

I detta alternativ bedöms det inte möjligt att ha någon gång och cykeltrafik öppen längs Börjegatan under stora delar av byggtiden.

Den totala byggtiden för hela byggnationen med detta alternativ bedöms till cirka ett och ett halvt år. Se figur 5.4.2.

5.4.4 Byggvatten

Vatten som kommer in i schaktgroparna under byggtiden måste pumpas bort för att arbetet med bron ska kunna ske i torrhet. Vattnet släpps ut i befintligt dagvattensystem efter nödvändig rening.

5.4.5 Etableringsområden

Under byggskedet behövs ytor för uppställ-ning av maskiner, arbetsbodar, förvaring av material och tillfällig uppläggning av massor med mera. Etableringsytorna bör ligga så nära själva arbetsområdet som möjligt för att mi-nimera transporterna och får att få en effektiv arbetsplats. I området i direkt anslutning till den planerade järnvägsbron finns det inte några tillgängliga ytor förutom själva Börjega-tan. Efter ett omfattande inventeringsarbete återstår endast en möjlig yta för etablering, förutom närområdet längs gatan i anslutning till broläget. Övriga ytor i närområdet som tidigare studerats har valts bort på grund av tidskonflikter med planerad kvartersbyggna-tion och transportvägar genom bostadsområ-den.

Föreslaget etableringsområde ligger mellan Librobäcken och kvarteret Ortala och Tobo.

Utredning pågår angående områdets lämplig-het som etableringsområde. Bland annat har naturvärdesinventering utförts. Geotekniska undersökningar samt eventuella markmil-jöundersökningar kommer behöva utföras.

Området närmast bäckravinen undantas från etableringsområdet för att säkerställa allmän-hetens tillträde till bäckområdet.

Bullerskyddsskärm demonteras

Garage demonteras Etablering/Tillfälligt upplag

Tillfälligt spår

Carport demonteras

Figur 5.4.2 Alternativ med tillfälligt omledningsspår.

5.4.6 Börjegatan

Parallellt med byggnationen av järnvägsbron kan arbetet med sänkning av Börjegatan enligt gällande detaljplaner utföras. Detta arbete inleds med att befintlig vägbeläggning rivs.

Asfalt och eventuellt förorenade massor i väg-underbyggnaden körs bort och hanteras enligt gällande regelverk. Befintliga träd längs båda sidor av Börjegatan behöver troligen tas bort i samband med byggnation av järnvägsbron men beroende på utformning kan en återplan-tering vara möjlig efter färdigställandet av gatan.

Arbetet med att bygga upp den nya Börjegatan med gata, gång- och cykelvägar samt led-ningar måste samordnas med byggnationen av järnvägsbron. Beroende av vilket broalternativ som väljs kommer det att blir mer eller min-dre omfattande byggtransporter på båda sidor av järnvägen till och från bron.

När bron är klar och på plats kan gata, gång- och cykelvägar samt ledningar under bron färdigställas.

5.4.7. Bortvald produktionsmetod för alternativ med en järnvägsbro

Utformningen med en järnvägsbro för två spår bygger på att den nya bron byggs klar vid sidan av järnvägen och därefter skjuts på plats, en s.k lansering. Detta alternativ är endast realistiskt att utföra med en plattrambro.

Då plattrambro valts bort som utformningsal-ternativ är det inte längre aktuellt med denna produktionsmetod.

5.5 Skyddsåtgärder och

Related documents