• No results found

Charakteristika odvětví

4 Vnější analýza rodinného podniku H-Z Novák

4.1 Charakteristika odvětví

Pro provozování analyzovaného podniku jsou nezbytná tři živnostenská oprávnění - prvním je Zlatnictví a klenotnictví, dále Hodinářství a v neposlední řadě Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. Tabulka 4 ukazuje spojitost mezi živnostmi a ekonomickými činnostmi dle klasifikace CZ-NACE.

Každá živnost se vztahuje k jiné třídě a následně patří pod svůj oddíl a sekci. Vzhledem k této skutečnosti, je zřejmé, že každá oblast bude mít svá specifika.

Tab. 4: Živnosti v kontextu klasifikace CZ-NACE

První šperky se objevily již v pravěku, kdy základními materiály byly mušle, kameny a kosti. Velmi důležitou fází ve vývoji šperkařských technik byl objev zpracování kovů ve starověku. Postupem času se staly obráběčské a dekorační techniky mnohem sofistikovanější a složitější (Slanina, 2016). Dnes je zlatnictví a klenotnictví součástí

zpracovatelského průmyslu, který se na hrubé přidané hodnotě průmyslu ČR podílí 85 % a téměř 92% zaměstnaností (Matějka, 2019). Užší kategorií je ostatní zpracovatelský průmysl (oddíl 32 viz tab. 4), který kromě klenotů, bižuterie a příbuzných výrobků zahrnuje např. výrobu hudebních nástrojů, sportovních potřeb či hraček nebo lékařských potřeb. Pro tyto obory je charakteristická materiálová náročnost, odlišné vstupní suroviny i výrobní technologie a zejména zcela odlišné finální produkty. Oddíl 32 je spojen s nízkou úrovní financování výzkumu a vývoje, jež se odvíjí od nedostatečného inovování výroby v odvětví kvůli omezeným finančním zdrojům. Hlavními dovozci oddílu jsou Čína a také Německo, které je zároveň hlavním vývozcem. Kromě roku 2017 se dovoz i vývoz zahraničního obchodu s komoditami pro oddíl 32 vyvíjel příznivě. Ekonomické ukazatele přímo pro skupinu 32.1 (Výroba klenotů, bižuterie a příbuzných výrobků viz tab. 4) zaznamenávají pozitivní vývoj, kromě poklesu počtu zaměstnanců. Tato skupina má zároveň největší podíl počtu výrobních jednotek (32 %). Mezi její typické znaky patří vysoká manuální zručnost, smysl pro design, tvořivost, kreativita, úzce specializovaná odborná kvalifikace a převládající ruční výroba (MPO, 2018). Klasickými výrobními materiály jsou zlato, stříbro a chirurgická ocel. Na trhu lze získat i šperky z netradičních materiálů jako např. porcelán, syntetický kaučuk, beton, dřevo, nerez nebo plast (Nakládalová, 2018).

V ČR je celkem 3 125 živností v oblasti zlatnictví a klenotnictví a 404 z nich je ve Středočeském kraji (MPO, 2019). Veškeré zlaté šperky, které se prodávají v ČR, musí mít označení od Puncovního úřadu. Punc garantuje ryzost výrobku a potvrzuje, že byl zkontrolován. Jednotlivá označení ryzosti vyjadřují, jaký je podíl ryzího zlata a ostatních kovů ve šperku. Ryzí zlato s 24 karáty se značí 1000/1000 a např. čtrnáctikarátové zlato nese značku 585/1000, která říká, že ve šperku je 58,5 % zlata (Sperky.cz, 2018).

Za rok 2017 se v ČR vyrobily šperky, klenoty a jejich části z drahých kovů v hodnotě 336 mil. Kč. Zajímavou informací pro čtenáře by mohlo být srovnání s bižuterií a jí podobnými výrobky, kde hodnota výroby činila přes 263 mil. Kč (ČSÚ, 2018). Puncovní úřad udělil za rok 2018 punc celkem 1,1 mil. kusů stříbra v hmotnosti 8 166 kg a přes 1,1 mil. kusů dováží z Německa, Itálie, Turecka, Číny a Bulharska. (Davídková, 2019). Celosvětově se

za rok 2016 vyprodukovalo 3 100 tun zlata (Rose, 2017). Situaci v odvětví bezpochyby ovlivňuje vývoj cen zlata a stříbra. Ceny obou komodit léta stagnovaly, občas klesaly, nyní se situace změnila a ceny stoupají. Za prosinec 2018 a leden 2019 vzrostla cena zlata o 7,9 % a stříbra o 11,8 %. Odborníci předpokládají další růst cen (Ďuriš, 2019).

Ve šperkařském průmyslu celosvětové prodeje stoupají o 5 až 6 % ročně. Tabulka 5 vystihuje šperkařské trendy za rok 2018 a 2019. Některé trendy (např. květinové motivy, trend vrstvení) pokračují, jiné (např. zájem o značkové produkty) se prohlubují.

Předpokládá se zdvojnásobení prodejů značkových šperků během následujících dvou let.

Tento trend bude mít tvrdý dopad na drobné umělce, kteří nebudou mít dostatečné prostředky pro své marketingové aktivity. Mění se také prodejní kanály. Online prodej by měl dosáhnout svého maxima 10 % a předpokládá se, že zákazníci budou stále upřednostňovat kamenné obchody, jelikož smyslová zkušenost v tomto oboru je pro kupující klíčový faktor a navíc klasické obchody působí spolehlivěji a důvěryhodněji.

Vyplatí se však využívat digitální média pro sdílení informací, budování jména a vytváření vztahů se zákazníky. Podle průzkumu společnosti McKinsey dvě třetiny nakupujících podnikne rozsáhlý internetový průzkum a srovnání, často se také zákazníci obracejí o radu a informace v diskuzích na sociálních sítích (Eppi.cz, 2016).

Tab. 5: Trendy šperkařského průmyslu

2018 2019

dlouhé visací náušnice, odhalené šíje

šperky ve stylu romantiky a ženskosti, nejčastěji bílé zlato zdobené bílými

luxusní šperky – jednoduché a elegantní

značkové produkty

Zdroj: vlastní zpracování podle (Smetanová, 2018; Bučková, 2018; Eppi.cz, 2018; Eppi.cz 2016) Nejen do šperkařského průmyslu proniká digitalizace a virtualizace odvíjející se od Průmyslu 4.0. V tomto oboru se s ním lze setkat např. ve formě 3D tisku, kterým šperkaři získávají modely šperků a díky tomu nemusí vytvářet různé prototypy. 3D tisk umožňuje snížit náklady na lidskou práci i na materiál a snižuje riziko poškození šperku nevhodnou manipulací. Přestože se projevuje rostoucí trend ve výrobě 3D šperků, ruce

zkušených klenotníků nelze nahradit a lidská práce má v tomto odvětví nezastupitelné místo. Navíc 3D tiskem šperky ztrácí na originalitě, nelze propagovat ruční výrobu a je zde vysoký počáteční náklad v řádu milionů korun (Casanova, 2018).

O špercích existuje mnoho zajímavých informací, pro které v této práci není kapacita.

Jako krátký souhrn lze doporučit následující odkaz: www.eppi.cz/napoveda/zajimavosti/

25-zajimavosti-o-spercich-a-drahych-kamenech.

4.1.2 Hodinářství

Počátky hodinářství lze spatřit ve sluneční soustavě či přesýpacích hodinách.

Nejstaršími hodinami jsou sluneční hodiny, které se datují 2000 př. n. l. v Egyptě. První mechanické hodiny se začaly objevovat koncem 13. st., ale neměly ručičky ani ciferník a čas oznamovaly zvonky. Nejčastěji se tedy jako počátek a první příznak hodinářství uvádí konec 14. století (Vrba, 2018).

V ČR je celkem 1 041 živností v oboru Hodinářství, 133 ve Středočeském kraji (MPO, 2019). V roce 2016 působilo v ČR v oblasti Maloobchodu s hodinami, hodinkami a klenoty ve specializovaných prodejnách 300 firem a tržby dosáhly 8,16 mld. Kč.

V tržbách se projevuje rostoucí tendence, která by měla pokračovat i nadále. Mezi subjekty působící na českém trhu patří velkoobchodníci, kteří dovážejí do ČR a spolupracují s maloobchody nebo hodinky prodávají přímo koncovým zákazníkům, a maloobchodníci specializující se pouze na prodej hodinek nebo na prodej kombinovaný s dalšími doplňky (Kozelský, Novák, 2018). Někteří čeští prodejci své hodinky i sami vyrábějí, např. značka Prim působící od roku 1949, Meoris s tradicí od roku 1995 nebo společnost Preciosa, jež působí ve sklářském průmyslu a díky spojení s Prim vznikly další hodinářské unikáty (Prim.cz, 2018; Meoris.cz, 2017; Preciosa-hodinky.cz, 2018). S luxusními hodinkami obchodují zpravidla výhradní distributoři. V tomto odvětví je kladen důraz na dlouhodobě budované vztahy a možnost zastupovat luxusní značky je s tím spojená, proto tuto možnost má málokdo. Na velmi žádané modely jsou pořadníky a velmi dlouhá čekací lhůta.

Symbolem luxusu je švýcarská výroba a za rok 2017 Švýcarsko exportovalo hodinářské produkty v hodnotě necelých 20 mld. švýcarských franků. Od roku 2015 začala švýcarská měna posilovat, což se projevilo na rostoucí ceně zboží. Kromě Švýcarska je v odvětví velmi precizní i Německo a Japonsko. Trh s hodinkami je velmi různorodý, to se odvíjí od mnoha typů hodin (např. nástěnné, stojací, stolní) a hodinek (náramkové, kapesní).

S různorodostí souvisí i rozličné výrobní materiály - nerezová ocel, mosaz, titan, plast, keramika, křemíkové a safírové sklo, hliník, karbon, kůže, pryž, silikon, textil, platina,

zlato aj. (Kozelský, Novák, 2018; Buráň, 2016; Vrátný, 2018). Pro hodinářské produkty je charakteristická dlouhodobá spotřeba a s tím související vyšší marže, jež se odvíjí od vyšších nákladů a delší doby obratu. Hodinky jsou k dostání nejen ve specializovaných prodejnách, hodinářství a zlatnictví, ale také v obchodech se sportovním zbožím nebo elektrech. Chytré hodinky stoupají na oblibě a zařadilo je do svého sortimentu nemálo výrobců klasických náramkových hodinek. Neznamená to ale, že by měly nahradit klasické hodinky, které mohou být i uměleckým dílem. Navíc chytré hodinky vykazují trend rychlého zastarávání jako např. smartphony. Prodej hodinek se rozmáhá také v online prostředí, ale nejedná se jen o nové hodinky. Rozrůstá se prodej nošených luxusních

klasický styl, např. hodinky bez čísel s tenkým černým páskem, hodinky s obdélníkovým ciferníkem, hodinky unisex

pro teplejší období roku - barevné silikonové pásky; sportovní hodinky s displejem a pogumovaným páskem

Zdroj: vlastní zpracování podle (Prohodinky.cz, 2018; Norén, 2018)

Trendy pro rok 2019 jsou spíše nástinem předpokládaného vývoje. Všechny novinky o trendech v daném odvětví vzejdou z výstavy hodinek a šperků ve Švýcarsku, která proběhne na konci března 2019.