• No results found

5 Návrh metodiky experimentu

5.3 Charakteristika procesních kapalin

Vyhodnocení parametrů experimentální části bude provedeno u sedmi procesních kapalin od světových výrobců. Procesní kapaliny jsou vodou mísitelná média. Pro experimentální část bakalářské práce bylo vybráno těchto sedm procesních kapalin od světových výrobců:

 BLASOCUT KOMBI 35,

 HOCUT 795B,

 CIMSTAR 620,

 VASCO 1000,

 ZUBORA 65H ULTRA,

 ZUBORA 20H EXTRA,

 ZUBORA UNIVERZAL.

5.3.1 BLASOCUT KOMBI 35 Popis:

BLASOCUT KOMBI 35 je vodou mísitelná mikroemulze na bázi minerálního oleje, bez obsahu chlóru. Tato procesní kapalina je speciálně navržena pro použití v měkké vodě.

Použití:

BLASOCUT KOMBI 35 je procesní kapalina určená všeobecně pro obrábění a broušení litiny, oceli a hliníkových slitin. Koncentrát obsahuje vápník, který působí jako proti-nadouvadlo v měkké vodě.

30 Procesní kapalina: BLASOCUT KOMBI 35

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu hnědá [-] s vysokými mazacími účinky a dlouhou životností.

Použití:

Vlastnosti HOCUT 795B jsou vhodné k obrábění slitin hliníku a vysoce jakostní legované oceli. Na obrobené ploše hliníku nezanechává žádné viditelné stopy. HOCUT 795B se používá u vysokotlakých systému chlazení na moderních CNC automatech.

Procesní kapalina: HOCUT 795B

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu Kalný hnědý [-]

Tab. 7. Technické parametry procesní kapaliny HOCUT 795B

5.3.3 CIMSTAR 620 Popis:

CIMSTAR 620 je čirý jantarově zbarvený vodou mísitelný koncentrát ve formě mikro-jemné emulze.

31 Použití:

CIMSTAR 620 je univerzálně použitelný pro obrábění středních a těžkých kovů. Tato emulze je zejména vhodná pro obrábění a broušení železných a neželezných kovů, zvláště pak pro slitiny hliníku. Tento produkt je předurčen pro použití v měkké vodě.

Procesní kapalina: CIMSTAR 620

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu Jantarová [-]

Vzhled emulze čirá [-]

Tab. 8. Technické parametry procesní kapaliny CIMSTAR 620

5.3.4 VASCO 1000 Popis:

VASCO 1000 je vodou mísitelná procesní kapalina neobsahující chlór na bázi rostlinného oleje. Použitím tohoto média dosáhneme vyšší hospodárnosti obráběcího procesu.

Použití:

VASCO 1000 je vhodný pro střední a těžké obrábění litiny, oceli, hliníkových slitin a neželezných kovů.

Procesní kapalina: VASCO 1000

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu světle hnědá [-]

Tab. 9. Technické parametry procesní kapaliny VASCO 1000

32 5.3.5 ZUBORA 65H ULTRA

Popis:

ZUBORA 65H ULTRA je vodou mísitelná částečně syntetická jemně rozptýlená mikroemulze na bázi minerálního oleje. Produkt neobsahuje bór a baktericidi.

Použití:

ZUBORA 65H ULTRA se používá pro těžké obráběcí operace, jako je vrtání hlubokých otvorů, vystružování a řezání vnitřních závitů. Tato procesní kapalina se používá pro obrábění oceli, litiny a hliníkových slitin.

Procesní kapalina: ZUBORA 65H ULTRA

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu - [-]

Vzhled emulze - [-]

Viskozita při 20°C 75 [mm2/s]

Hustota při 15°C 0,98 [g/cm3]

Faktor pro refraktometr 1 [-]

Bod vzplanutí - [°C]

ph 5% roztoku v dest. vodě při 20°C 9,6 [-]

Tab. 10. Technické parametry procesní kapaliny ZUBORA 65H ULTRA

5.3.6 ZUBORA 20H EXTRA Popis:

ZUBORA 20H EXTRA je vodou mísitelný řezný olej obsahující EP(vysokotlaké) přísady. Tento produkt má dobrou filtrovatelnost a vynikající detergentní ochranu proti korozi.

Použití:

ZUBORA 20H EXTRA se používá pro náročné obráběcí operace, jako je vrtání hlubokých děr, vystružování, řezání závitů a apod. Z hlediska vlastností této procesní kapaliny je vhodná pro obrábění slitin hliníku, ocelí a neželezných kovů. Při obrábění hliníkových slitin dosahuje tato procesní kapaliny velmi dobré jakosti obrobeného povrchu.

33

Procesní kapalina: ZUBORA 20H EXTRA

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu - [-]

Vzhled emulze - [-]

Viskozita při 40°C 200 [mm2/s]

Hustota při 15°C 0,98 [g/cm3]

Faktor pro refraktometr 1 [-]

Bod vzplanutí - [°C]

ph 5% roztoku v dest. vodě při 20°C 9,3 [-]

Tab. 11. Technické parametry procesní kapaliny ZUBORA 20H EXTRA.

5.3.7 ZUBORA UNIVERSAL Popis:

ZUBORA UNIVESAL je emulzní vodou mísitelná procesní kapalina, na bázi minerálního oleje. Svými vlastnostmi vyniká především dlouhodobou stabilitou a vysokou ochranou proti korozi.

Použití:

ZUBORA UNIVERSAL se používá pro středně těžké operace, kde je zejména vhodný pro operaci broušení. Tato procesní kapalina je vhodná pro obrábění oceli, slitin hliníku a neželezných kovů.

Procesní kapalina: ZUBORA UNIVERZAL

Technické parametry Hodnota Jednotka

Barva koncentrátu - [-]

Vzhled emulze - [-]

Viskozita při 20°C 300 [mm2/s]

Hustota při 20°C 1,0 [kg/m3]

Faktor pro refraktometr 1 [-]

Bod vzplanutí - [°C]

ph 5% roztoku v dest. vodě při 20°C 8,7-9,2 [-]

Tab. 12. Technické parametry procesní kapaliny ZUBORA UNIVERZAL

34 vyhodnocení drsnosti povrchu jednotlivých oblastí. Pro každou oblast bude použita jiná procesní kapalina. Přívod procesního média bude zajištěn standardním způsobem, tedy přívodem pomocí chladicí soustavy do místa řezného procesu. Tato chladicí soustava se skládá z nádoby a trubice opatřené pojistným ventilem. Před nalitím zkoumaného procesního média uzavřeme pojistný ventil umístěný na trubici, abychom zamezili nežádoucímu úniku procesní kapaliny.

V následujícím kroku nalijeme připravené procesní médium do nádoby. Před zahájením obráběcího procesu upneme řezný nástroj s vyměnitelnou břitovou destičkou do nožové hlavy.

Nástrojem najedeme pomocí příčného a posuvného suportu 1 mm od okraje obrobku a na požadovanou hloubku záběru. Přípravu experimentu lze obecně shrnout do těchto kroků:

 příprava procesních kapalin a zkušebního vzorku,

 seřízení pracovního stroje SU 50 a nastavení řezných podmínek,

 příprava chladicí soustavy,

 nastavení pracovního nástroje.

5.4.2 Průběh experimentu

Pro zahájení experimentální části spustíme univerzální hrotový soustruh SU 50 a otevřeme pojistný ventil chladicí soustavy, aby byl zajištěn přívod procesního média. V dalším kroku spustíme posuv a zahájíme obrábění oblasti na zkušebním vzorku, kde byla použita daná procesní kapalina. Obrábění provedeme po dobu deseti sekund. Doba obrábění byla navržena tak, aby zajistila dostatečnou oblast obrobené plochy pro vyhodnocení drsnosti povrchu, na kterou bude aplikována vybraná procesní kapalina. Po uplynutí deseti sekund zastavíme stroj.

Nádobu se zbývající procesní kapalinou vyprázdníme a vypláchneme čistou vodou. Vypláchnutí provedeme z důvodu odstranění zbylých částí použité procesní kapaliny, které by mohli ovlivnit účinek další použité kapaliny. Po vypláchnutí vodou nalijeme do nádoby další procesní kapalinu.

Na obrobeném úseku vyznačíme lihovým fixem oblast, na kterou byla použita konkrétní

Related documents