• No results found

Chefernas föreställning om idrottsledarskap & idrottsledare

In document Idrottsledarskap i näringslivet (Page 42-46)

5. Resultat

5.8 Chefernas föreställning om idrottsledarskap & idrottsledare

Vi bad respondenterna berätta vad det tänker när de hör ordet idrottsledarskap, samt om det finns några specifika egenskaper som det anser att en idrottsledare generellt har. De idrottsledare som spontant kom upp hos respondenterna var Tommy Söderberg, Lars Lagerbäck, Mikael Stahre, Bengt Johansson och José Mourinho. De egenskaper man såg hos en idrottsledare var framför allt förmågan att kunna få en grupp av vinnarskallar och stora egon att dra åt samma håll, förmågan att kunna behålla lugnet i pressade situationer samt förmågan att kunna få gruppen att ta ansvar. Joel som tog upp specifika idrottsledare menade b.la. att Mikael Stahre verkar vara en ung och nytänkande idrottsledare och han ansåg att mycket av hans ledarskap är överförbart till näringslivet. Respondenten menar att Stahre är den av alla tränare som man lyssnar på i intervjuer som pratar om ledarskap. Joel menar att man kan känna igen sig med det han säger med det som sägs på IKEA. Respondenten menar vidare att Stahres sätt att leda handlar om att ge ansvar och förtroende, vilket ökar motivationen. Joel menade att Lagerbäck och Söderberg var väl förberedda. De hade en pärm som visade vad varje position innebar, vilket gjorde att de skapade ett ramverk över hur man bör agera. Joel upplevde även att de gav ett stort ansvar till spelarna. En negativ sida som respondenterna såg hos idrottsledare var de ledare som enbart står vid sidan och skriker på spelare och domare. Dock ansåg respondenterna att dessa ledare sällan blir framgångsrika. Jessika berättar också hur hon applicerat coaching från idrottsvärlden till sitt ledarskap inom näringslivet.

Mycket coaching tänker jag. Inom idrotten har individerna redan så mycket driv så där handlar det mer om att lotsa dem, att vara där mer som stöd och bollplank. Beroende på person så känner jag att jag kan tillämpa det även här på IKEA. Har en person varit här på IKEA en vecka så kan man inte coacha dem på det sättet för de behöver ju så mycket mer än det. Men de som har varit här längre och som redan har mycket driv i sig, dem kan man ju coacha mycket mer.

Jag tänker på en människa som brinner för sin sport, som är coachande och bra teambyggare. Han får alla med sig.

Då den första frågan behandlade den generella bilden kring idrottsledarskap, valde vi att avsluta våra intervjuer med att presentera bilder på tre kända idrottsledare för att ta reda på vad respondenterna tror att specifika idrottsledare skulle kunna tillföra på IKEA. Dessa var Niklas Wikegård, Pia Sundhage och Bengt Johansson. Vi bad respondenterna att berätta vad de tror att dessa idrottsledare skulle kunna bidra eller inte bidra med som chef på IKEA.

Så här sa respondenterna om Niklas Wikegård.

Samtliga respondenter var rörande överens om att Wikegårds personlighet inte passade in på IKEAs filosofier och värderingar. De hade bilden av honom som en person som är omedveten om sina svaga sidor. Några respondenter ansåg inte att Wikegårds hårdhet och stränghet passar in på IKEA. Andra respondenter ansåg tvärtemot att Wikegårds hårdhet och direkthet skulle kunna gynna IKEA. En respondent ansåg även att den pondus som Wikegård har verkligen skulle kunna vara bra inom företaget. Hans förmåga att kunna leverera raka och ibland tuffa beslut var något som flera ansåg behövas inom IKEA. Joel säger så här.

Han skulle kunna tillföra hårdheten och direktheten. IKEA har alltid haft det här med att vi är så snälla och goa på IKEA, men vi har ju fortfarande tuffa resultat att leva upp till i försäljningen. Är det då för mycket mjuka chefer så blir det problem. Jag säger inte att vi ska kopiera hans stil rakt av, men det finns absolut tillfällen då vi måste vara mer Niklas Wikegård i vårt ledarskap.

Kristoffer menade att om IKEA skulle söka en chef med hög befattning och lite personalansvar så skulle Wikegårds personlighet passa väl in. Respondenten menade att Wikegårds personlighet skulle passa väl in när det gäller att fatta hårda och tuffa beslut, men betonade samtidigt att han inte skulle passa in med personalen. ”Det känns inte som hans värderingar stämmer överens med IKEA: s”.

Såhär tyckte respondenterna om Pia Sundhage.

De flesta av respondenter var överens om att Sundhage är en mycket jordnära och engagerad person som använder sig mycket av sunt förnuft och samtliga anser att hon skulle passa bra in på IKEA. Så här säger Johan.

Hon pratar väldigt mycket om laget men att laget också behöver en stjärna, någon som man ser upp till och någon som gör det här extra när det väl gäller. Det tycker jag är jätteviktigt här, speciellt när det är semester och jag inte är här. Då måste jag ju veta att det kommer hända saker här även om inte jag är på plats. Man har alltid en eller två personer på avdelningen som man vet att man kan lita på fullt ut och man vet att de kommer ta ansvaret som behövs. Här brukar vi benämna dem som nyckelpersoner, så att alla vet att när jag är borta, då är det den här personen som har ansvaret. Så de tror jag att hon skulle tillföra, det här med kollektivet samtidigt som man måste ha nyckelpersoner att luta sig emot.

Några av respondenterna var däremot kritiska mot Sundhages ledarstil och menade att de inte hade förstått storheten i hennes ledarskap. Klara menade att ”hon verkar ju inte göra så mycket, hon har lyckats med världens bästa lag”. Klara syftade till att Sundhage, som vunnit OS- guld med U.S.A. damlag redan tog över ett väl fungerande lag som ansågs som världens bästa.

Den generella bilden kring Sundhage var ändå god, respondenterna menade att hon verkade vara bra på att se den enskilda människan och få ihop gruppen.

Så här sa respondenterna som Bengt Johansson.

Även om den generella bilden av Johansson var god så ifrågasatte flera av respondenterna vad han egentligen bidrog med. Den generellt goda bilden av Johansson syftade till att han verkade var en snäll person som var bra på att se människorna i gruppen. De fanns de av respondenterna som, i likhet till Sundhage, ifrågasatte hans kunnande kring sakkunskapen. En av respondenterna gick så långt att hon hävdade att Sveriges svaga handbollslandslag på senare år hade blivit lidande på

grund av Johanssons oförmåga att släppa fram nya spelare i gruppen. Något som hämmat generationsväxlingen menade respondenten.

I motsats till ovanstående påstående menar en annan av respondenterna att Johansson skapade en trygg och fungerande grupp, där spelarna visste vad det skulle göra och tog ansvar därefter. Respondenten ansåg att Johansson enbart behövde gå in och korrigera när han ansåg att gruppen inte klarade uppgiften på egen hand. Många var överens om att han skulle kunna tillföra mycket på IKEA genom hans sätt att få alla att bidra. Konrad anser följande.

Han är mer utav en lagspelare, en medarbetare som inte syns så mycket. Jag tror vilken idrottsledare som helst hade passat in på IKEA. För värderingarna passar väldigt mycket. Det handlar mycket om att man ska vara ledare och inte chef. Alla på denna nivå skulle passa in. Det är en väldigt platt organisation och jag tror att det märks. De ledare som ni visar måste kunna hantera många olika personer, och jag tror att de är det som vårt jobb och utbildningar handlar mycket om också.

Joel säger så här om Johansson:

Fantastiskt exempel! Han var ju en tränare som verkligen gav spelarna ansvaret. I alla fall så länge det gick bra, när det inte gick bra då gick han in och styrde hur de skulle spela. Jag har nog aldrig sett ett så bra ledarskap inom idrotten.

På IKEA menar några av respondenterna att Johansson skulle passa bra in som en person som skulle kunna coacha och vägleda både chefer och medarbetare. Respondenterna menar att det kanske inte handlar så mycket om hans idrottsliga erfarenheter utan mer hur han är som person.

Under de avslutande intervjuerna märkte vi av att flera respondenter ansåg att kommunikationen ibland skulle kunna vara tydligare och mer direkt, detta framkom under foto-eliciteringen och vid bildvisningen av Niklas Wikegård. Detta fick oss att ställa följdfrågan till en av respondenterna (Jessika). Kan ledarskapet ibland bli för mesigt på IKEA, och om så är fallet, varför?

Jag vet inte om det kanske bara är en kulturell sak som hänger med IKEA, för jag upplever att det är likadant på de andra IKEA-varuhusen också. Man måste ju våga ställa krav, för det är ju inte schysst annars heller om man inte gör det. När det blir för jobbigt eller en jobbig situation så säger man att man tar tag i det men det händer inte riktigt. Och det blir ju regel efter ett tag. Ställer man krav här så är man automatiskt den här hårda chefen som inte är riktigt okej inom IKEA, när det egentligen är två helt olika saker. Det är väldigt synd och jag tror att vi tappar mycket på det. Jag tror det är viktigt att vi tar oss ur det.

In document Idrottsledarskap i näringslivet (Page 42-46)

Related documents