• No results found

5. Analys

5.1 Corporate Social Responsibility

Freeman & Philips (2002) idé om hur ett företags framgång beror på hur väl de hanterar sina relationer med intressenter är otvivelaktigt viktig för Handelsbanken och Sparbanken Gripen. Om de inte beaktar sina intressenters intressen finns risken att de förlorar förtroende och legitimitet, vilket är en grundsten i deras verksamhet. Enligt Grafström et. al. (2008) måste bankerna i första hand ta hänsyn till sina primära intressenter för att kunna överleva och växa på marknaden. För de båda bankerna är dessa ägare, myndigheter, kunder samt anställda.

Som börsnoterat bolag har Handelsbanken flertalet ägare medan Sparbanken Gripen endast har en ägare, Sparbanksstiftelsen Gripen. Handelsbanken som har genererat vinst i många år tillfredsställer på så sätt sina ägare och i samband med detta även anställda då de belönas genom resultatandelssystemet Oktogonen. Sparbanken Gripens enda aktieägare, Sparbanksstiftelsen

Gripen, har lokalt valda huvudmän som tar beslut om bankens verksamhet. Genom dessa huvudmän har Sparbanken Gripen starka kopplingar till kommunen och samhället och deras intresse gynnar i många avseenden samhället.

De sekundära intressenterna har i första hand en indirekt påverkan men kan, beroende på tid och situation, även ha direkt påverkan på företag. Media är en sekundär intressent som troligtvis haft både en direkt och indirekt positiv effekt på Sparbanken Gripen. Detta eftersom banken blev utsedd till årets arbetsplats 2005 och 2006, vilket bör ha förstärkt bankens image tack vare medias uppmärksamhet. Ytterligare ett exempel på medias påverkan är att många stora banker kritiserats i media i samband med finanskrisen. Detta har givit upphov till negativa rykten och ofördelaktiga spekulationer som haft stora konsekvenser för bankerna.

Friedman argumenterar att företag ska lägga fokus på sina aktieägare. Skillnader mellan de två bankerna i detta perspektiv kan urskiljas, när det gäller att tillgodose sina aktieägare eftersom aktieägarna är olika. Handelsbanken arbetar i stort sätt i enlighet med Friedmans tankar om hur ett företag är ansvarigt mot samhället. Deras mål är att ge sina aktieägare så stor avkastning på satsat kapital som möjligt. För Sparbanken Gripen är det givetvis viktigt att generera vinst för att överleva

31

och växa, men till skillnad från Handelsbanken så delas inga vinster ut till enskilda ägare. Istället tas vinsten om hand av Sparbanksstiftelsen Gripen som fördelar ett eventuellt överskott på banken och samhället.

5.2 Samhällsansvarets olika dimensioner

5.2.1 Ekonomiskt ansvar

Enligt Carroll handlar ekonomiskt ansvar om att ett företag ska producera och sälja varor och tjänster som samhället vill ha och att det görs till ett rimligt pris.

Handelsbanken som är ett börsnoterat aktiebolag har som sitt främsta mål att generera vinst för att kunna ge så stor avkastning som möjligt tillbaka till sina aktieägare samt medarbetare.

Handelsbanken strävar efter att vara starkt kostnadseffektiva för att kunna ge sina kunder lägre avgifter och på så sätt även möjlighet att expandera och öppna nya lokala bankkontor för att öka tillgängligheten. Genom att Handelsbanken har uppnått sina företagsmål, som bland annat innebär att gå med vinst, i många år kan ses som att de har uppfyllt sitt ekonomiska ansvar. En annan del av det ekonomiska ansvaret är hållbar utveckling, vilket innebär att man tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. Handelsbanken ser detta som en viktig del i sitt arbete och håller på att utveckla en hållbarhetsredovisning.

Sparbanken Gripen i sin tur har inga enskilda aktieägare utan ägs endast av Sparbanksstiftelsen Gripen till vilka de har ansvar att generera vinst till. Sedan 2004 har

Sparbanken Gripen en väldigt hög tillväxttakt vilket har gjort det möjligt för dem att kunna öppna nya kontor i Nordvästra Skåne och expandera i Öresundsregionen vilket leder till att de blir en mer konkurrenskraftig aktör på marknaden. Handelsbanken må vara mer konkurrenskraftiga, men Sparbanken Gripens vision för det ekonomiska ansvaret är att vara ”en nära, mänsklig och lönsam

bank som tillgodoser kundernas behov av ekonomisk rådgivning och banktjänster”. På så sätt kan

de skräddarsy lösningar och tjänster nära kunden till ett rimligt pris, samtidigt som man bidrar till den lokala ekonomin.

Både Handelsbanken och Sparbanken Gripen strävar efter att vara så lönsamma som möjligt och har båda uppvisat lönsamhet sedan en längre tid tillbaka. Utifrån detta kan man anse att den grundläggande dimensionen i Carrols pyramid, ekonomiskt ansvar, är uppfyllt i vardera bank. Vad som skiljer dem något åt är vart vinstöverskottet hamnar.

32

5.2.2 Juridiskt ansvar

Här har företag en skyldighet till samhället att bland annat följa statliga och lokala lagar.

Både Handelsbanken och Sparbanken Gripen uppfyller de lagar och förordningar som reglerar deras verksamheter. De följer även de direktiv som kommer från EU och tar hänsyn till

Finansinspektionens rekommendationer när de utformar regler och policys. Om bankerna inte hade följt de lagar och förordningar som staten utformat hade de inte fått fortsätta med sin verksamhet. Sparbanken Gripen har jurister som är specialiserade på vardags- och familjejuridik. Handelsbanken samarbetar även med jurister vid större affärer eller vid tveksamheter samt har goda kontakter med lokala jurister på orten som de hänvisar kunder till om dessa är i behov av en sådan.

5.2.3 Etiskt ansvar

Carroll & Buchholtz anser att ett företags etiska ansvar ska uttrycka normer, standarder och förväntningar som företagets intressenter anser som rättvis och hederligt affärsverksamhet. Genom att vara en av de fyra största bankerna i Sverige har Handelsbanken en extern press på sig att uppfylla sitt etiska ansvar. Arbetet med etik är inget nytt på banken och det finns ett flertal policydokument och riktlinjer som tar upp det etiska ansvaret i banken. Ett led i att uppfylla detta innebar att skriva under som medlem i Global Compact och därmed stödja de tio grundläggande principerna. Banken satsar idag på att bättre kommunicera ut hur de arbetar som ett ansvarsfullt företag genom att ta fram en hållbarhetsredovisning.

Sparbanken Gripen har på grund av sin storlek inte haft något behov eller haft några krav från sina intressenter på att det ska finnas en hållbarhetsredovisning. Men de har liksom

Handelsbanken flera policys om hur de hanterar etik på banken. Båda banker arbetar med etiskt ansvar i enlighet med de normer och värderingar som finns i samhället. Ett exempel på detta är deras etiska fonder som framtagits då man har upplevt ett ökat intresse och efterfrågan från kunder. För båda bankerna är etik mycket viktigt för att behålla samhällets förtroende. Man skulle dock kunna se detta som ett sätt att marknadsföra sig för att få in de etiskt medvetna kunderna till sin bank. Är detta i så fall hederligt/etiskt? Det ska vara en nytta för kunden att man har sådant erbjudande och inte bara för att det är etiskt och ser bra ut.

33

5.2.4 Filantropiskt ansvar

Det filantropiska ansvaret innebär enligt Carroll att vara en god samhällsmedborgare genom att man exempelvis bidrar ekonomiskt till välgörenhet, sponsring eller andra ändamål som gynnar

samhället. I denna översta del av pyramiden finner vi alltså vad bankerna gör utöver vad som förväntas av dem i det sociala ansvarstagandet i samhället. Det är här som vi har trott att vi skulle finna de största skillnaderna mellan de två bankerna på grund av deras olika storlekar.

Vad vi kan se utifrån den empiri som vi samlat in om Handelsbanken är att på grund av deras decentraliserade organisation så överlåts det filantropiska ansvaret från den centrala styrningen till kontoren på lokal nivå. Handelsbanken bidrar gärna med sponsring för att kunna hjälpa till i det området där kontoret verkar, men är mindre angelägen att bidra till välgörenhet. De har sina aktieägare att ta hänsyn till och intervjun vi hade med projektledaren på Handelsbanken poängterades det att deras främsta samhällsansvar är att generera vinst. Även om delar av vinsten går till aktieägarna så gynnas samhället även av att banken finns på så många ställen som möjligt och detta är en del av Handelsbankens ansvarsfulla företagande. En annan del i det filantropiska ansvaret är att Handelsbanken bidrar med tid och anställda i evenemang som främjar utbildning, såsom föreläsningar på Uppsala universitet. Detta tror vi leder till att de anställda känner stolthet över att arbeta på Handelsbanken och moralen ökar.

Sparbanken Gripen bidrar inte bara med sponsring utan de anser sig även ha ett ansvar för samhällsutvecklingen på sina olika verksamhetsområden. De är bland annat med och sponsrar flera byggnadsprojekt i det lokala samhället. Eftersom de ägs endast av Sparbanksstiftelsen Gripen som utses av kommunfullmäktige har de inga enskilda ägarintressen att ta hänsyn till. Istället är bankens mål att bidra tillbaka till sina kunder, medarbetare och resten av det lokala samhället med hjälp av det vinstöverskott som bankverksamheten ger och samtidigt kunna utöka sina tjänster.

Sponsringen som bankerna bidrar med kan inte bara ses som ett sätt att hjälpa till i samhället, utan det är även ett sätt för bankerna att marknadsföra sig själva. Som Handelsbankens kontorschef uttryckte sig: ”… verkar man lokalt, så ska man synas lokalt”.

Det är svårare för Handelsbanken att bidra ekonomiskt till välgörenhet på grund av ägarstrukturen då de har många olika ägare. Vissa ägare känner möjligtvis starkt för att bidra till samhället och känner därför att de kan ta en aning mindre avkastning på vinsten om de vet om att det går till att bidra samhället, medan andra investerares största intresse endast är att få en så hög avkastning som möjligt.

34

Related documents