• No results found

cykelsatsningar inom ramen för regional transportinfrastrukturplan

Herrljunga kommun, Box 201, 524 23 Herrljunga Besöksadress Torget 1, Herrljunga

Telefon 0513-170 00  Telefax 0513-171 33 org.nummer 212000-1520 www.herrljunga.se

Reviderad kostnadsuppskattning för Herrljungas inspel till

cykelsatsningar inom ramen för regional transportinfrastrukturplan

Sammanfattning

I mars i år beslutade kommunstyrelsen om Herrljunga kommuns prioritering gällande förslag till nya cykelbanor utmed statlig väg i kommunen. Då beslutades att i första hand prioritera utbyggnad av cykelväg utmed väg 1933 mot Hudene, och i andra hand utmed väg 1927 mot Fölene-Eggvena. I detta sammanhang angavs från Västra Götalandsregionen att en schablonkostnad om 6500 kr/meter skulle användas för att bedöma antalet genomförbara objekt. Trafikverket har nu gjort en uppdaterad kostnadsuppskattning, utifrån de faktiska objekt som spelats in. För Herrljungas del har etapp 1 för cykelbana utmed väg 1933, en sträcka om 1,3 km, kostnadsuppskattats. Enligt schablonvärdet om 6500 kr/meter skulle denna sträcka kosta runt 8 800 000 kr. Den nya uppskattade kostnaden är 12 940 000 kronor. Observera att kostnaden fortsatt är en uppskattning. Planerad byggnation är någon gång åren 2022-2025. Kommunen förväntas medfinansiera halva kostnaden, alltså runt 6 500 000 kronor. Med hänsyn till att många kommuner drabbats av högre beräknade kostnader har Västra Götalandsregionen uppmanat de kommuner som gjort inspel att på nytt ta ställning till om de vill stå fast vid sin ansökan, eller om ansökan skall dras tillbaka.

Förvaltningens bedömer att den sträcka som kostnadsberäknats inte tillfredsställer de behov som finns utmed sträckan, samtidigt som kostnaden för kommunen blir hög.

Beslutsunderlag

• Tjänsteskrivelse i ärendet daterad 2020-10-28

• Illustration av kostnadsberäknas sträcka, väg 1933 etapp 1, daterad 2020-10-28

• Herrljunga kommuns inspel till förslag till cykelsatsningar under åren 2022-2025 inom ramen för regional transportinfrastruktur, daterad 2020-02-27

• Utdrag ur sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsen 2020-03-16, KS § 40, DNR KS 240/2019 313. Daterat 2020-03-16.

Förslag till beslut

Kommunen återtar, med anledning av den nya kostnadsuppskattningen, sin ansökan om utbyggnad av cykelväg utmed statligt vägnät perioden 2022-2025.

Maja Sallander Samhällsutvecklare

Expedieras till:

För kännedom till:

Aako Raoofi, Regionutvecklare, Kollektivtrafik och infrastruktur, Västra Götalandsregionen, e-post:

aako.raoofi@vgregion.se

Sjuhärads kommunalförbund, Boråsregionen. info@borasregionen.se

Karin Björklind, Regionutvecklare, Boråsregionen, e-post: karin.bjorklind@borasregionen.se

Ärende 7

KOMMUNSTYRELSENS

Västra Götalandsregionen har fattat beslut om budget för potten ”Cykel” inom regional transportinfrastrukturplan för åren 2018-2029. Nu avser regionen ta fram förslag till åtgärder inom potten som skall genomföras under åren 2022-2025. För att kunna prioritera fram rätt åtgärder efterfrågades i våras inspel från kommunerna via kommunalförbunden. I inspelen lyfte kommunerna förslag samt motiverade dem med hänsyn till Västra Götalands-regionens ”Strategi för ökad cykling”. I första hand prioriteras åtgärder med koppling till vardagsresor (arbets- och studiependling samt fritidsaktiviteter), i andra hand s.k. ”felande länkar” och åtgärder kopplade till rekreation/turism.

Den 16 mars 2020 beslutade kommunstyrelsen om Herrljunga kommuns prioritering gällande förslag till nya cykelbanor utmed statlig väg i kommunen. Då beslutades att i första hand prioritera utbyggnad av cykelväg utmed väg 1933 mot Hudene och i andra hand utmed väg 1927 mot Fölene-Eggvena. Då förfrågan om inspel gick ut från Västra

Götalandsregionen angavs att en schablonkostnad om 6500 kr/meter cykelväg skulle användas för att bedöma hur många objekt som kunde rymmas inom den totala potten.

Trafikverket har nu gjort en uppdaterad kostnadsuppskattning, utifrån de faktiska objekt som spelats in. För Herrljungas del har etapp 1 för cykelbana utmed väg 1933, en sträcka om 1,3 km, kostnadsuppskattats. Eftersom man nu tagit hänsyn även till bland annat administrativa kostnader (till exempel framtagande av vägplan) och uppskattad kostnad för markinlösen, är kostnaden nu betydligt högre än vad schablonvärdet angav. Enligt

schablonvärdet om 6500 kr skulle denna sträcka kosta runt 8 800 000 kr. Den nya uppskattade kostnaden är 12 940 000 kronor. Observera att kostnaden fortsatt är en uppskattning och inte en slutgiltig kostnad. Planerad byggnation är någon gång åren 2022-2025. Kommunen förväntas medfinansiera halva kostnaden, alltså runt 6 500 000 kronor som i så fall skall avsättas i tekniska nämndens budget vid uppskattad tid för byggnation.

Liknande kostnadsökningar har drabbat flera av de kommuner som gjort inspel. Med hänsyn till denna betydande förändring har Västra Götalandsregionen uppmanat de kommuner som gjort inspel att på nytt ta ställning till om de vill stå fast vid sin ansökan, eller om ansökan skall dras tillbaka.

Förvaltningen bedömer att möjligheten att per cykel förflytta sig mellan Herrljunga tätort och Hudene inte avsevärt förbättras av cykelväg på den sträcka som kostnadsuppskattats.

Det blir en förbättring jämfört med dagsläget, men med hänsyn till att stora delar av sträckan fortsatt är problematisk uppnås inte målet om en säker och attraktiv

cykelförbindelse mellan ändpunkterna. En fortsättning på cykelvägen, som då skall prioriteras in i kommande planrevideringar, är nödvändig för att uppnå målet. Det innebär att kommunen kan förvänta sig liknande investeringar i flera planperioder, under

förutsättning att objekten prioriteras in i regional plan för transportinfrastrukturen. Den nu beräknade kostnaden är dessutom avsevärt högre än vad som initialt ansågs vara aktuellt.

Behovet av cykelväg är stort på många håll i kommunen, och det är viktigt att de resurser vi har att avsätta för byggnation av cykelbana används effektivt. Förvaltningens bedömning i nuläget är att det blir mer resurseffektivt för kommunen att bygga cykelvägar i egen regi, även om det innebär begränsningar gällande var byggnation är möjlig.

Ärende 7

KOMMUNSTYRELSENS

Genomförda åtgärder skall till 50% finansieras av kommunerna, vilket i så fall belastar kommunens budget någon gång under perioden 2022-2025. I dagsläget är kostnaden för högst prioriterat projekt uppskattad till totalt 12 940 000 kronor enligt Trafikverkets beräkning, kostnadsuppskattningen har tillhandahållits kommunstyrelsens förvaltning i form av arbetsmaterial. Om Herrljunga kommun väljer att stå kvar med sin ansökan och objektet prioriteras in i regional plan upprättas ett medfinansieringsavtal mellan Trafikverket och Herrljunga kommun. Kommunen bör då vara beredd att prioritera in kostnaden om cirka 6 500 000 (motsvarande halva den uppskattade totalkostnaden) i Tekniska Nämndens budget för något av åren 2022-2025.

Juridisk bedömning

Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län (2010:630) anger bland annat att regionen har till uppgift att:

• Utarbeta och fastställa en strategi för länets utveckling och samordna insatser för genomförandet av strategin.

• Besluta om användningen av vissa statliga medel för regionalt tillväxtarbete.

• Upprätta och fastställa länsplaner för regional transportinfrastruktur.

• Samverka med länets kommuner, länsstyrelsen och övriga berörda statliga myndigheter, företrädare för berörda organisationer och näringsliv i länet.

Miljökonsekvensbeskrivning

Genom utbyggnad av cykelbanor förbättras möjligheten för Herrljungas medborgare att välja hållbara transportmedel för sina vardagsresor. Genom att ge säkra, attraktiva, alternativ till bilen förbättras möjligheterna att minska mängden utsläpp orsakade av transporter. Ett

återtagande av ansökan innebär en återgång till ett så kallat nollalternativ, alltså utan åtgärd.

Motivering av förslag till beslut

Förvaltningen bedömer att det behov som finns, att knyta samman Hudene och Herrljunga tätort med en cykelväg, inte tillfredsställs i avsevärd utsträckning genom utbyggnad på den sträcka som kostnadsuppskattats. En fortsättning på cykelvägen, som då skall prioriteras in i kommande planrevideringar, bedöms vara nödvändig för att uppnå målet. Det innebär att kommunen kan förvänta sig liknande investeringar i flera planperioder, under förutsättning att objekten prioriteras in i regional plan för transportinfrastrukturen. Den nu beräknade kostnaden är dessutom avsevärt högre än vad som initialt ansågs vara aktuellt. Behovet av cykelväg är stort på många håll i kommunen, och det är viktigt att de resurser vi har att avsätta för byggnation av cykelbana används effektivt. Förvaltningens bedömning i nuläget är att det blir mer resurseffektivt för kommunen att bygga cykelvägar i egen regi, även om det innebär begränsningar gällande var byggnation är möjlig. Förvaltningens bedömning är därför att ansökan bör dras tillbaka.

Ärende 7

KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING

Maja Sallander

Bilaga 2020-10-28 DNR KS 240/2019 313

Sid 1 av 1

Herrljunga kommun, Box 201, 524 23 Herrljunga Besöksadress Torget 1, Herrljunga

Telefon 0513-170 00  Telefax 0513-171 33 org.nummer 212000-1520 www.herrljunga.se

Illustration av kostnadsberäknad sträcka: cykelväg utmed väg 1933,