• No results found

De möjliga miljöeffekternas typ och utmärkande egenskaper

5.1. Markanvändning

Aktuellt projekt påverkar markanvändningen utmed Svenshögsvägen, genom att jordbruksmark tas i anspråk permanent och tillfälligt för att anlägga gång- och cykelvägen med intilliggande ridstig. Då projektets omfattning är begränsad samt att åtgärden planeras att anläggas i anslutning till befintlig väg bedöms effekterna dock bli begränsade.

Intrång i fastighetsmark samt negativ påverkan på utfarter ska undvikas så långt det är möjligt, aktuell vägplan kommer dock att ta fastighetsmark i anspråk oavsett vilken sida som väljs för åtgärden.

Markintrångets omfattning utreds i det vidare arbetet och begränsas så långt det är möjligt i avvägning mot allmänna och enskilda intressen samt mot områdets förutsättningar.

5.1.1. Kommunala planer

Placering på såväl den östra som den västra sidan av Svenshögsvägen medför att detaljplaner kan komma att påverkas. På den östra sidan av vägen kan angiven mark för golfbana (DP 1281K-P38) samt park (DP 1281K-868-B1507) komma att påverkas. Vid placering på den västra sidan finns risk för påverkan på angiven mark för park inom DP 1281K-766-B1427. Oavsett sida av vägen påverkas gatumark inom pågående detaljplan (DP 1281K-P145).

Den planerade åtgärden medför att Svenshögsvägens funktion som gång- och cykelstråk mellan Lunds och Stångby förbättras, vilket är i linje med översiktsplanen från 2018.

5.2. Trafik

Planerad gång- och cykelväg med intilliggande ridstig bedöms öka trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter längs Svenshögsvägen betydligt. Genom att anlägga en separerad gång- och cykelväg ges fler människor möjlighet att cykla på ett tryggt och bekvämt sätt mellan Stångby och Lund.

Stångby växer både väster och öster om järnvägen. Detaljplaner som möjliggör bostadsbebyggelse finns framtagna för två områden vid Svenhögsvägen i den östra delen av tätorten. För att ge boende och besökare en gen cykelförbindelse till närmaste stadsdelscentrum samt till andra målpunkter i centrala lund spelar en gång- och cykelväg längs Svenshögsvägen en viktig roll. I dagsläget finns alternativa gång- och cykelförbindelser några hundra meter väster om Svenshögsvägen. Dessa kan dock innebära omvägar samt leda till andra målpunkter än tidigare nämnda.

Fordonstrafiken på Svenshögsvägen kan komma att påverkas i projektets byggskede samt i drift av den händelse att körbanan måste smalnas av vid trånga passager. Påverkan på drift och underhåll av Svenshögsvägen ska begränsas i möjligaste mån och utreds vidare i det fortsatta arbetet.

5.3. Kulturmiljö

Eftersom den planerade gång- och cykelvägen med intilliggande ridstig oavsett sida kommer att anläggas i direkt anslutning till befintlig väg, bedöms påverkan på de i översiktsplanen utpekade kulturmiljöerna bli marginella.

Inom influensområdet finns ett utpekat fornlämningsområde på Svenshögsvägens västra sida.

Fornlämningen ligger också till större delen inom planområdet för pågående detaljplan (DP 1281K-P30). I

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 936, Gång- och cykelväg utmed Svenshögsvägen. Lunds kommun, Skåne län

Sida 21 av 29

TMALL 0095Samrådsunderlag6.0

detaljplanen anges dock att den planerade exploateringen inte berör några kända fornlämningar. Enligt planbeskrivningen har Länsstyrelsen sommaren 2015 konstaterat att lämningarna inom området är spridda och något diffusa samt att lämningarnas vetenskapliga värde bedöms som lågt. Den planerade åtgärden i aktuell vägplan bedöms således inte heller påverka några kända fornlämningar. Om fornlämningar påträffas i samband med markarbeten ska dessa, i enlighet med 2 kap 10 § kulturminneslagen, omedelbart avbrytas och Länsstyrelsen underrättas.

5.4. Naturmiljö

Samtliga av de inventerade naturvärdesobjekten ligger inom projektets utredningsområde, och riskerar således att påverkas beroende på vilken sida som väljs för anläggandet av gång- och cykelvägen med intilliggande ridstig.

Båda de två naturvärdesobjekt som omfattas av generellt biotopskydd ligger på den östra sidan av Svenshögsvägen (se tabell 1 samt figur 5). I det fortsatta arbetet med samt i valet av sida är det av vikt att utreda hur dessa objekt kan komma att påverkas, om negativa konsekvenser kan undvikas samt vilka eventuella kompensationsåtgärder som är möjliga. Ytterligare fyra naturvärdesobjekt är belägna på den östra sidan och bedöms kunna påverkas av planerad åtgärd.

På den västra sidan av Svenshögsvägen ligger två av de inventerade naturvärdesobjekten, vilka riskerar påverkan vid placering av gång- och cykelväg med ridstig på denna sida. Objekten utgörs av trädgårdar inom privata tomter samt en igenväxningsmark. I den senare finns en omfattande och tät förekomst av den invasiva arten kanadensiskt gullris, vilken påverkar området negativt.

Förekomsten av en invasiv art som kanadensiskt gullris påverkar också hur hanteringen av massor ska skötas i byggskedet.

5.5. Landskap

Landskapets värden bedöms påverkas i begränsad omfattning av den planerade gång- och cykelvägen då den medför ett utökat vägområde oavsett lokalisering, på västra eller östra sidan. Konsekvensen av utbyggnaden innebär att högklassig jordbruksmark tas i anspråk och att vegetation eventuellt behöver fällas. Dock finns inga inslag av högrest infrastruktur i förslaget som påverkar den fria sikten.

Möjligheterna att anpassa gång- och cykelvägen till landskapet på ett naturligt och bra sätt bedöms vara goda.

Som oskyddad trafikant på sträckan kommer utbyggnaden ge goda möjligheter att ta in det öppna jordbrukslandskapet som finns i samtliga väderstreck. Detta då projektet möjliggör för en säkrare transport till fots, med cykel eller till häst, vilket i sin tur tillgängliggör landskapet för rekreation. Detta anses vara speciellt positivt i ett område med låg andel allemansrättslig mark. Därför förväntas upplevelsen av landskapet bli bättre för icke-motorburna resenärer på sträckan.

Denna typ av landskap är känsligt för förändring med sina öppna åkermarker och enstaka vegetationsöar, detta eftersom sikten är fri och allt blir synligt på långt håll. Planerad gång- och cykelväg med intilliggande ridstig bedöms kunna komplettera landskapet utan att förstöra dess nuvarande karaktär. En gång- och cykelväg med tillhörande ridstig kommer inte ha någon större fysisk barriäreffekt i väst - ostlig riktning än den barriär som landsvägen redan utgör. Däremot kan den komma att uppfattas som en visuell barriär i högre utsträckning trots sin låga profil. Dock kvarstår att analysera på vilken sida av vägen som

ingreppet skulle göra minst påverkan på landskapets värden.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 936, Gång- och cykelväg utmed Svenshögsvägen. Lunds kommun, Skåne län

Sida 22 av 29

TMALL 0095Samrådsunderlag6.0

Tack vare att man tillgängliggör stråket mellan Stångby och Lund för olika typer av rörelse kommer upplevelsen bli mer direkt och nära. Det kommer finnas bättre förutsättningar att stanna till och ta in landskapet.

5.6. Yt- och grundvatten

Den planerade åtgärdens påverkan på yt- och grundvatten ska utredas i det fortsatta arbetet med utgångspunkten att undvika negativ påverkan på markavvattningsföretag.

Av vikt i det fortsatta arbetet är att studera lösningar för diken och fördröjning av vägdagvatten.

5.7. Befolkning och hälsa

Projektet bedöms ge en positiv påverkan på befolkning och hälsa.

Den planerade gång- och cykelvägen medför att boende i området erbjuds tryggare och bekvämare möjligheter att välja cykeln som färdmedel. Cykelvägen bedöms också öka tillgängligheten till den service som finns i Stångby och Lund, samt skapa ett alternativ till både bil och tåg för arbetspendling mellan orterna. Tillsammans med den av Trafikverket planerade gång- och cykelvägen mellan Stångby och Håstad stärks också möjligheten att cykla på sträckan Lund-Stångby-Örtofta.

Att ge fler människor möjlighet att cykla till arbetet, serviceinrättningar eller fritidsaktiviteter bidrar till en förbättrad folkhälsa. Att cykla är hälsosamt och en bra vardagsmotion, som på sikt medför minskad risk att drabbas av livshotande hjärt-, kärl- och luftvägssjukdomar.

Den planerade åtgärden bedöms också ha positiva effekter för barns och ungdomars rörelsefrihet, i och med att den ökar deras möjligheter att cykla till skola och fritidsaktiviteter.

5.7.1. Rekreation och friluftsliv

En trygg och säker gång- och cykelväg, separerad från fordonstrafiken, bedöms förbättra möjligheten att använda Svenshögsvägen som en rekreativ led.

Vidare innebär anläggandet av en ny ridstig längs Svenshögsvägen att ridsportverksamheten i området främjas.

5.8. Markföroreningar

Markingrepp i områden med föroreningar kan innebära risker för spridning av till andra platser genom kontaminering av grundvatten eller genom att förorenade massor hanteras eller flyttas. Markområdens föroreningsgrad kommer att påverka möjligheter att återanvända schaktmassor och påverka kostnader för hantering och kvittblivning av förorenade massor samt påverka eventuella andra nödvändiga och lämpliga åtgärder. Den som vidtar en åtgärd kan, som verksamhetsutövare, komma att utkrävas långtgående ansvar. Ansvar kan komma att utkrävas även om föroreningen inte är känd av verksamhetsutövaren och i fall då föroreningar ligger utanför åtgärdsområdet.

5.9. Påverkan under byggnadstiden

En stor del av det planerade arbetet bedöms kunna bedrivas inom befintligt samt planerat nytt

vägområde. Utöver detta behövs markområden som används tillfälligt under byggtiden för anläggning, upplag, maskiner, byggmaterial med mera.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 936, Gång- och cykelväg utmed Svenshögsvägen. Lunds kommun, Skåne län

Sida 23 av 29

TMALL 0095Samrådsunderlag6.0

Under byggtiden finns det viss risk att föroreningar sprids genom till exempel läckage eller spill av drivmedel från arbetsmaskinerna. Arbetet kan också innebära störningar i form av buller och vibrationer.

Avgaser från arbetsmaskiner och transporter till och från arbetsplatsen kan komma att ge upphov till spridning till luft av partiklar samt miljö- och klimatpåverkande gaser som till exempel koldioxid, kolmonoxid och kväveoxid. Transporter, rivning och schaktning kan medföra att damm sprids i närområdet. Under byggskedet är det viktigt att inga utsläpp eller annan negativ påverkan på yt- och grundvatten förekommer.

5.10. Indirekta och samverkande effekter och konsekvenser

I det fortsatta arbetet med aktuell vägplan bör anslutningarna till de befintliga kommunala gång- och cykelvägarna i korsningarna Svenshögsvägen/Häradsvägen samt Svenshögsvägen/Vallkärravägen (väg 930) studeras vidare. Vidare behöver samordning ske inom kommunen om det visar sig att de detaljplaner som omnämnts påverkas av projektet.

Dialog med ledningsägare och andra verksamhetsutövare längs sträckan bör också ske i tid för att upptäcka möjliga beröringspunkter och områden där samordning kan vara aktuellt.

I övrigt har inga indirekta eller samverkande effekter och konsekvenser identifierats inom projektet.

5.11. Överensstämmelse med miljöbalkens allmänna hänsynsregler, miljökvalitetsnormer och bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

5.11.1. Allmänna hänsynsregler

I alla sammanhang där miljöbalkens bestämmelser gäller ska hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel tillämpas. Syftet med hänsynsreglerna är dels att förebygga negativa effekter av verksamheter och åtgärder dels att öka miljöhänsynen. Hänsynsreglerna består av bevisbörderegeln, kunskapskravet, försiktighetsprincipen, produktvalsprincipen, hushållnings- och kretsloppsprincipen,

lokaliseringsprincipen, skälighetsprincipen samt skadeansvaret.

De krav som ställs i de allmänna hänsynsreglerna bedöms kunna uppfyllas i projektet genom att de utredningar som krävs och nödvändiga anpassningar görs i det fortsatta arbetet med vägplanen.

5.11.2. Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormer är föreskrifter om lägsta godtagbara miljökvalitet hos mark, vatten, luft eller miljön i övrigt. Miljökvalitetsnormerna började införas i samband med att miljöbalken trädde i kraft 1999, som ett sätt att komma till rätta med miljö- och hälsopåverkan från diffusa källor som trafik och jordbruk. Det finns i dag miljökvalitetsnormer som rör luftkvalitet, vattenkvalitet och omgivningsbuller.

Projektet bedöms inte strida mot någon av miljökvalitetsnormerna.

5.11.3. Miljökvalitetsmål

Regeringen har antagit 16 miljökvalitetsmål med syfte att lämna över ett samhälle till nästa generation där de stora miljöproblemen i Sverige är lösta. I aktuellt projekt är det framförallt fyra miljökvalitetsmål som kan komma att beröras:

• Grundvatten av god kvalitet: ”Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag”.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 936, Gång- och cykelväg utmed Svenshögsvägen. Lunds kommun, Skåne län

Sida 24 av 29

TMALL 0095Samrådsunderlag6.0

Aktuellt projekt bedöms inte motverka eller påverka målet om grundvatten av god kvalitet, se även kapitel 3.6.3.

• Ett rikt odlingslandskap: ”Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk

produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks”.

Eftersom aktuellt projekt, oavsett lokalisering, kommer att ta jordbruksmark i anspråk bedöms projektet delvis motverka målet, dock i en begränsad omfattning.

• God bebyggd miljö: ”Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett

miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas.”

Aktuellt projekt bedöms i någon grad främja målet då det ger ökade möjligheter att cykla, dock i en begränsad omfattning.

• Ett rikt växt- och djurliv: ”Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet”.

Eftersom aktuellt projekt kommer att ta mark i anspråk och naturvärdesobjekt och naturmiljöer kan komma att påverkas negativt bedöms målet delvis motverkas, dock i en mycket begränsad omfattning.

Projektet har potential att skapa bättre tillgång till områdets natur- och kulturmiljövärden och därigenom främja målet, om än i begränsad omfattning.

SAMRÅDSUNDERLAG - Väg 936, Gång- och cykelväg utmed Svenshögsvägen. Lunds kommun, Skåne län

Sida 25 av 29

TMALL 0095Samrådsunderlag6.0

Related documents