• No results found

4.2 Rumslig analys

4.2.3 De utstansade metallblecken

De fem små runda blecken är alla upphittade i rutor som alla ligger intill eller över husets väggar, vilket kanske kan vara en ledtråd till hur huset såg ut. En hypotes är att golvet har lagts i huset efter väggarna uppförts, vilket har medfört att ett litet glapp uppstått vid de ställen där golv och vägg möts. Dessa glapp skulle kunna ha täckts över med en list, men även om en sådan skulle finnas (vilket inte finns belägg för i detta fall) är det inte säkert att den skulle hindra ett litet runt bronsbleck med en knapp millimeters tjocklek och en diameter på 4-7 mm från att falla ner under golvet. Dessa bronsbleck har i så fall troligtvis stansats ut från något föremål inne i huset, fallit ner på golvet, och sedan sopats ner i glappet vid väggens avslutning mot golvet. Om detta skett avsiktligt eller inte går förmodligen inte att svara på, men troligtvis oavsiktligt, då man säkert inte räknade med att glappet var tillräckligt stort för att något skulle falla ner i det. De föremål som fallit ner måste inte heller ha nått marken med detsamma, utan kanske bara blivit kvar där tills huset revs eller rasade samman, och först därefter nått marken.

40

5

Resultat

Syftet till denna uppsats är att bidra till insikt om hur befolkningen i Västergarn använde sig av bronsföremål under sen vikingatid och tidig medeltid. Detta har gjorts genom att studera material från en husgrundskontext respektive material utan tydlig kontext i närheten av husgrunden. Denna studie även försöka visa om det förekommit någon lokal hantering av brons.

Frågeställningarna till denna uppsats är följande:

 Vilka olika typer av föremål finns bland materialet? Och vad kan dessa föremål säga om husgrund 6?

 Går det att få ut en datering av husgrunden med hjälp av bronsmaterialet?

 Vad kan en fyndspridningsanalys av bronsföremål berätta om huset?

 Kan man med hjälp av detta material se om det har skett någon hantering av brons på platsen?

De fynd som hittats i schakt 42/46 består av 150 föremål och fragment av olika slag, av vilka endast 31 %, eller 44 stycken, gått att typbestämma.

De föremål som gått att typbestämma består av beslag, bjällror, bältes- och knivslidesbeslag, synålar, dräktnålar, ett ringspänne, en nål till ett ringspänne, fragment från kärl, nitar, finger- eller öronringar, söljor, en pincett, och en ornerad knapp.

Bland de föremål som inte kunnat identifieras som föremål i denna analys har fyra formtyper kunnat urskiljas: band, plattor, små ringar och oregelbundna fragment. Samtliga dessa fyra grupperingar, och särskilt de två förstnämnda, kan ha använts som halvfabrikat vid gjutning av nya föremål eller lagning av redan existerande föremål. Bland plattorna finns en undergrupp som består av små runda bronsbleck som blivit utstansade från något annat bronsföremål. Bland materialet finns två likadana dräktnålar som har en datering mellan 1090/1110 till ca 1200 e.kr. Ingen av dessa ligger dock i husgrunden,

41

Det fyndmaterial som påträffats i schakt 42/46 kan delvis besvara frågan om det förekommit hantering av brons i eller kring husgrund 6. Det material som analyserats består av många klippta fragment, och även några få utstansade bleck. De klippta fragmenten är troligtvis delar av andra föremål som uttjänat sin brukstid och ska återvinnas till nya föremål. De utstansade blecken däremot är troligtvis resultatet av att man gjort hål för hankfästen eller handtag på föremål, och i vissa fall har man stansat ut hål i föremål som en typ av ornering.

Endast 8,8 kg slagg har hittats i hela schakt 42/46 och i schakt 52, i anslutning norr om schakt 42/46, har man hittat omkring 3,2 kg. Öster om husgrunden, i schakt 54, har man hittat 8 kg slagg. och med tanke på att man i schakt 22, knappt 25 meter söderut, har hittat över 60 kg slagg är det mer sannolikt att de tidigaste stadierna i metallhantverket, alltså smältning och gjutning, pågått där snarare än området i och kring husgrund 6.

Fyndfrekvensen per kvadratmeter inne i huset var ungefär 0,61 fragment eller föremål per kvadratmeter, medan den utanför huset var ungefär 2,14 fragment eller föremål per kvadratmeter. Detta styrker den tidigare nämnda teorin om att ett trägolv funnits i huset. Golvet har samlat upp de allra flesta föremålen som tappats, men eventuella glipor i golvet har släppt genom några få föremål. De föremål som golvet har samlat upp har sedan antingen blivit upplockade eller utsopade ur huset. De föremål som påträffats i byggnaden kan även ha tillkommit före byggnadens uppförande som fyllnadsmaterial. Om byggnaden inte hade haft ett trägolv skulle fler föremål som hamnat på marken i huset legat kvar där. Eventuellt har det även funnits ett litet glapp mellan väggarna och golvet, vilket skulle kunna förklara förekomsten av de små utstansade blecken i närheten av väggarna.

Som redan nämnts är fyndfrekvensen nästan det fyrdubbla utanför husets väggar. Det har inte noterats någon större olikhet i fyndsammansättningen inne i huset jämfört med utanför, förutom den att de ej identifierbara fragmenten av obestämd form inte finns i huset. Detta kan bero på att de sågs som skräp och slängdes ut, medan de fragment som var formade som plattor, miniatyrringar eller band fyllde någon funktion i huset.

42

större av dessa områden är beläget i det sydöstra hörnet av schaktet, i närheten av den lerbotten som påträffades där, vilket kan ha att göra med ansamlingen av bronsfynd. En annan anledning till detta kan vara att dörren till huset legat någonstans längs den södra eller möjligtvis östra väggen, och utsopat material har alltså hamnat där. Den andra koncentrationen av fynd är belägen i det nordvästra hörnet av schaktet, och även detta skulle kunna bero på en eventuell dörrplacering längs den norra eller västra väggen. Eftersom det redan finns en lerbotten i sydöstra hörnet av husgrunden som skulle kunna förklara fyndkoncentrationen där, och eftersom inget liknande har hittats som kan förklara koncentrationen i nordvästra hörnet av husgrunden än så länge kan detta innebära att dörren snarare suttit i nordvästra hörnet. Lerbottnen i sydöstra hörnet behöver dock inte säga emot att dörren till huset kan ha suttit där. En undersökning av ytorna nordväst om huset skulle kunna ge nya tolkningar.

Med mer kunskap om brons och andra kopparlegeringar hade en mer grundlig analys kunnat göras, och slutledningar om huruvida hantverket varit lokalt eller importerat hade eventuellt kunnat göras.

Det material som analyserats i denna studie utgör endast en bråkdel av det bronsmaterial som grävts fram i Västergarn, och ännu mindre andel av det totala fyndmaterialet. Däremot kan denna studie användas som fallstudie i ett större sammanhang där olika husgrundskontexter jämförs med varandra. I en sådan jämförelse skulle man även kunna vidga perspektivet och eventuellt göra jämförelser på regional eller till och med internationell nivå med samtida bebyggelser på andra platser. En djupgående analys som baseras på flera olika material och metoder skulle förmodligen ge en bättre vinklad bild av hur just husgrund 6 användes av den tidigmedeltida befolkningen i Västergarn.

43

6

Sammanfattning

Denna uppsats handlar om hur man kan använda fyndmaterial av brons till analyser av en husgrund från en vikingatida/ tidigmedeltida bebyggelse. Material från ett schakt som täcker en husgrund och dess närområde har analyserats och en rumslig bedömning har gjorts för att se vilka föremål som ligger i husgrunden och vilka som ligger utanför.

I uppsatsen ingår en kort genomgång av den forskning som bedrivits hittills angående Västergarn, med fokus på den forskning som behandlat husgrunder eller metallhantverk. Även en exposé vad gäller kopparhantverk har presenterats, med fokus på tidsperioderna vikingatid och tidig medeltid.

Fyndmaterialet som behandlats består av 150 föremål, vilka har typbestämts till elva olika kategorier. Dessa kategorier innefattar nålar, beslag och bältesbeslag, kärlfragment, bjällror, knapp, ringspännen, nitar, söljor, pincett, finger- eller öronringar samt de fragment som inte har gått att identifiera. De ej identifierbara fragmenten har bestämts efter form då deras funktion under sin respektive brukningstid är okänd. De fragment som har form av band eller plattor kan ses som skräpmetall som ämnats smältas ner för att tillverka nya föremål. Författaren till denna uppsats har dock ingen tidigare erfarenhet av analyser av metallföremål utan grundar sin kunskap på litteraturstudier, och följaktligen är ett stort antal fragment ej typbestämda.

En av slutsatserna som kan dras av denna studie innefattar att husgrunden med största sannolikhet haft ett trägolv som fångat upp de föremål som tappats i huset. De allra flesta föremål har sopats eller slängts ut ur huset. De få fragment som påträffats innanför syllstenarna till husgrunden kan ha legat på platsen redan innan huset uppfördes. Andra orsaker till att de ligger där kan vara att de varit del av fyllnadsmaterialet till husgrunden eller att de fallit mellan plankorna i golvet.

Uppsatsen har även visat att det med hjälp av det analyserade materialet kan konstateras ett lokalt hantverk av bronsföremål. Hantverket kring husgrund 6 utgörs av de senare stadierna av metallhantverk, i form av klippning och stansning. De tidigaste stegen i metallhantverket har dock troligtvis skett i

44

närheten av husgrunden som behandlats. Eftersom materialet som analyserats utgör så pass liten del av det totala fyndmaterialet i Västergarn, eller ens i det behandlade schaktet, är det svårt att dra några generella slutsatser om husets användning eller bronsets användning i Västergarn. Dock kan en teori om husets dörrplacering framläggas: att dörren troligtvis har legat i nordvästra hörnet av huset, eller möjligtvis det sydöstra hörnet. Detta på grund av de fyndkoncentrationer som påträffats i respektive områden. En lerbotten har även påträffats i det sydöstra hörnet av schaktet, vilket skulle kunna förklara fyndkoncentrationen, dock utan att motsäga teorin om att dörren kunde suttit i det sydöstra hörnet av huset.

Denna studie kan ses som en fallstudie i analyser av bronsmaterial från tidigmedeltida husgrunder, och fler fallstudier av denna sort skulle förhoppningsvis kunna ge intressanta svar i framtiden.

45

7

Referenslista

Bengtsson, Lars. 1986. De Försök med kopparframställning. I: Johansson, Tomas (red.) (1986). Forntida teknik: brons och koppar. Frösön: Institutet för forntida teknik

Borg, Kaj (red.) 1998. Eketorp: fortification and settlement on Öland/Sweden. Artefakterna. Stockholm: Kungliga Vitterhets-, historie- och antikvitetsakademien.

Brorsson, Torbjörn. 2006. Lerbottnar från 1100- och 1200-talen. Analys av råleror som ett bidrag till lerbottnars funktion. Kv. Liljan, Malmö, Skåne. Kontoret för Keramiska studier.

Cassel, Kerstin. 1999. Västergarnstudier. Stockholm: Riksantikvarieämbetet. Carlsson, Dan. 2011. Vikingatidens Västergarn: en komplicerad historia. Stockholm: Books on Demand GmbH.

Floderus, Erik. 1934 Västergarn. I: Fornvännen: meddelanden från K. Vitterhets, historie och antikvitets akademien 1934. Stockholm: Kungl. Vitterhets, historie, och antikvitetsakademien. Tillgänglig på Internet:

http://fornvannen.se/fornvannen.html

Nilsson, Dennis 2011. Från grund till hus med hjälp av järn. En undersökning av en husgrund i Västergarn från 2010 års seminariegrävningar. Kandidat uppsats i Arkeologi. Visby: Högskolan på Gotland.

Norderäng, Johan. 2005. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2005. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

– 2006. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2006. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

– 2007. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2007. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

– 2008. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2008. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

46

– 2009. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2009. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

– 2010. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2010. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

– 2011. Rapport från arkeologisk undersökning i Västergarns socken 2011. Avdelningen för Arkeologi och Osteologi, Högskolan på Gotland. Visby.

Nordström, Hans-Åke. 1986. De äldsta metallkulturerna. I: Johansson, Tomas (red.) 1986. Forntida teknik: brons och koppar. Frösön: Institutet för forntida teknik

Paananen, M. 2011. Skärvor från en husgrund, en fallstudie om Västergarnskeramiken från 2010 års fältundersökningar. Kandidat uppsats i Arkeologi. Visby: Högskolan på Gotland.

Söderberg, Anders. 1999. Scandinavian bronzecasting in the Viking age and the early middle ages. Publicerad 30/4-1999. Tillgänglig online:

http://web.comhem.se/vikingbronze/casting.htm (Hämtat den 9/6-2012).

Thunmark-Nylén, Lena 2006a. Die Wikingerzeit Gotlands. 3:1, Text. Stockholm: Kungl. Vitterhets historie och antikvitets akademien.

– 2006b. Die Wikingerzeit Gotlands. 3:2, Text. Stockholm: Kungl. Vitterhets historie och antikvitets akademien.

Trotzig, Gustaf 1991a. Craftsmanship and function: a study of metal vessels found in Viking Age tombs on the island of Gotland, Sweden. Stockholm: Statens historiska museum.

– 1991b. Vikingatida gravkärl av koppar och kopparlegeringar från Birka och Gotland. Stockholm: Statens historiska museum.

Tylecote, Ronald Frank 1992. A history of metallurgy. 2. ed. London: Institute of Materials.

Östergren, Majvor 1989. Mellan stengrund och stenhus: Gotlands vikingatida silverskatter som boplatsindikation. Diss. Stockholm : Univ.

47

Bilaga 1. Fyndlista

Nedan presenteras den kompletta listan på det material som legat till grund för analyserna i denna uppsats. Fynden är sorterade på ID-nummer. Eftersom allt material som berörts av denna studie är av brons har kolumnen Material dolts. Även kolumnerna för koordinater har dolts, eftersom de inte säger mycket om fynden när de ses i tabellform. De föremål som saknas från materialet har en kommentar om det i kolumnen anmärkning. För en utförligare beskrivning av föremålen än den som anges i kolumnen anmärkning hänvisas till avsnitt 3.1: Fyndmaterialet.

De poster som innehållt mer än en typ av föremål av de nedan presenterade har delats upp i flera till fördel för denna uppsats. Dessa poster utgår från samma grundpost och har därmed samma ID-nummer, men har tilldelats en bokstav för att skilja de olika posterna åt. De ej identifierbara objekten är inte uppdelade på detta sätt då detta skulle innebära många fler symboler på en och samma plats på fyndspridningskartor etc.

Allt material är framgrävt på Snauvalds 1:2 i Västergarn, under 2010 års grävningar.

ID Schakt Lager Ruta Fyndtyp Anmärkning Antal Nivå Inne /Ute

10 42 1 8 Nål Skadad: Böjd 1 I Ute 33 43 1 12 Ringspänne 1 I Inne 43 42 1 15 Ring Finger/Ör-ring? 1 I Inne 61 42 1 5

Ej identifierbart

föremål Skålformad bit med hål 1 I Ute 85 43 1 6 Beslag 1 I Ute 89 42 1 18 Nål 1 I Ute 90 43 1 16

Ej identifierbart

föremål Föremål med små hål 1 I Ute 92 43 1 6 Bjällra Fragment: endast underdelen 1 I Inne 93 42 1 14 Sölja 1 I Ute 97 43 1 19 Ej identifierbart

föremål Utstansat bleck 1 M Ute 103 43 1 16

Ej identifierbart

föremål Utstansat bleck 1 M Osä

ker 109 43 1 19 Nål

Skadad: böjd, saknar

48

ID Schakt Lager Ruta Fyndtyp Anmärkning Antal Nivå Inne /Ute

117 43 1 15

Ej identifierbart

föremål Utstansat bleck 2 M Osä

ker 245 43 1 20 Beslag 1 I Ute 249 43 1 20 Bältesbeslag Hjärtformat 1 I Ute 497 42 1 5 Beslag Lätt magnetiskt 1 I Ute 499 43 1 12

Ej identifierbart

föremål Utstansat bleck 1 M Inne 501 43 1 21 Beslag 1 I Ute 610 42 1 7 Sölja 1 I Ute 813 43 1 19 Bältesbeslag el. bälteskrok 1 I Ute 816 42 1 4 Bjällra Fragment: övre delen 1 I Ute 838 42 1 5

Ej identifierbart föremål

Band av Cu-legering

med 2 plattor av järn 1 I Ute 840 43 1 10

Ej identifierbart

föremål Ring, 6-7mm diam 1 I Inne

841 43 1.1 3

Ej identifierbart föremål

Spiralformat band; två små ringar ihakade i

varandra. Allt oid 2 I Ute 852 43 1 27 Nål ringspänne Bandform 1 I Ute 855 43 1.1 1 Bjällra Fragment: övre delen 1 I Ute 857 42 1 14 Nål 1 I Ute 1085 42 1 19

Ej identifierbart

föremål Band, s. 92 Eketorp 1 M Ute 1104 42 1 21

Ej identifierbart

föremål Band och vriden ring 2 M Ute 1134 42 1 14 Nål Dräktnål; Saknas 1 I Ute 1159 43 1 29

Ej identifierbart

föremål En Platta 3 I Ute 1243 42 1 7

Ej identifierbart

föremål 3 M Ute 1272 42 1 2

Ej identifierbart

föremål Plattor: Klippta delar 2 M Inne 1303 42 1 18 Kärl, fragment Mynningsbit 1 M Ute 1362 42 1 14 Ej identifierbart föremål Konformat med hål i toppen 1 M Ute 1389 42 1 10 Ej identifierbart

föremål Band 1 I Ute 1393 42 1 8 Nit 1 M Ute 1410 42 1 13

Ej identifierbart

föremål Band 1 M Inne 1453 42 1 3 Knivslidesbeslag 1 M Ute 1461 42 1 16

Ej identifierbart

föremål 1 M Ute 1656 43 1.1 1 Beslag 1 I Ute

49

ID Schakt Lager Ruta Fyndtyp Anmärkning Antal Nivå Inne /Ute

1667 43 1.1 4

Ej identifierbart

föremål Platta 2 M Ute 1675 43 1 14

Ej identifierbart

föremål Platta med hål 1 I Ute 1681 43 1.1 20

Ej identifierbart

föremål Platta 1 M Ute 1684 43 1 21

Ej identifierbart föremål

Klump av järn, bly och

Cu-legering 1 M Ute 1685 43 1 26

Ej identifierbart

föremål Platta 1 M Ute

1735 43 1 29

Ej identifierbart föremål

4 fragm. Ett pyramidformat

föremål, ett band 6 M Ute 2282 46 1 16 Nål Eventuellt krok 1 I Inne 3631 43 1 41 Knapp Med ögla 1 I Ute 3634 43 1 43

Ej identifierbart

föremål Spiralformat band 1 I Ute 3658 46 1 4

Ej identifierbart

föremål Platta; Band 2 M Inne 3746 46 1 16

Ej identifierbart

föremål Band 1 M Inne 3806 46 1 7

Ej identifierbart

föremål Band 1 M Inne 4280 46 1.1 7

Ej identifierbart

föremål 3 band med små hål 3 M Inne 4285 43 1 39

Pincett (ev.

beslag) Fragment 1 I Ute 4292 46 1.1 1

Ej identifierbart

föremål 2 spiralformade band 2 M Inne 4316 42 1 27 Ring Vriden 1 I Ute 4325 43 1 35 Ej identifierbart föremål 1 M Ute 4334 42 1 27 Nål Dräktnål 1 I Ute 4365 42 1 28 Nål Skadad: Böjd 1 I Ute 4619 43 1 40 Ej identifierbart föremål Bandformat, kittelkant? 1 M Ute 4770 43 1.1 34 Ej identifierbart föremål Ca 22 cm lång tråd, 1 mm tjock 1 I Ute 4789 43 1.1 33 Ej identifierbart föremål Bandformat med två piggar 1 I Ute 4799 43 1.1 35 Beslag Fragm. 1 M Ute 4842 43 1.1 38

Ej identifierbart

föremål Plattor (beslag?) 5 M Ute 5141 43 1 31

Ej identifierbart föremål

Kittelfrag? Band; L-

50

ID Schakt Lager Ruta Fyndtyp Anmärkning Antal Nivå Inne /Ute

5143 43 1 2

Ej identifierbart

föremål Kittelfrag? 2 M Ute 5154 43 1 8

Ej identifierbart

föremål Platta: Del av kittel? 1 M Ute 5161 43 1 13

Ej identifierbart

föremål Band 1 M Inne 5164 43 1 16 Ej identifierbart föremål 3 band; 2 plattor; 1 spiral 6 M Ute 5169 43 1 19 Ej identifierbart

föremål 2 klippta plattor 2 M Ute 5173 43 1.1 21

Ej identifierbart föremål

3 band, varav 2 med

hål i 7 M Ute 5176 43 1 23 Kärl, fragment 1 I Ute 5178 43 1 25

Ej identifierbart

föremål Spiralformat band 1 I Ute 5257 42 1 8 Nål Skadad: Bara spetsen 1 I Ute 6003 42 1 25 Beslag 1 I Ute 6008 42 1 28 Kärl, fragment Mynningsbit 1 I Ute 6015 43 1.1 33

Ej identifierbart

föremål 1 band 7 M Ute 6191 43 1.1 37

Ej identifierbart

föremål Platta 1 M Ute

6251 43 1.1 Anl. 1 Nål

Delvis korroderat i 2 skilda partier. Redskap

för pärltillv.? 1 M Inne 6258 43 1.1 Anl. 2

Ej identifierbart

föremål Band 1 M Inne 6280 42 1 28

Ej identifierbart

föremål Två Band 2 M Ute 7001 46 1 10

Ej identifierbart

föremål Platta 1 M Inne 7002 46 1 18

Ej identifierbart

föremål 1 Band 2 M Ute 7033 42 1 28 Kärl, fragment Mynningsbit, Saknas 1 I Ute 7111 43 1 19

Ej identifierbart

föremål Sylformat föremål? 1 M Ute 1279a 42 1 4 Beslag 2bitar ger ett beslag 1 M Ute 1279b 42 1 4 Beslag 2bitar ger ett beslag 1 M Ute

1279c 42 1 4 Ej identifierbart föremål 1 M Ute 1346a 42 1 16 Ej identifierbart föremål Bandformat med två piggar 1 M Ute 1346b 42 1 16 Nit 1 M Ute 1392a 42 1 9 Nit 1 M Ute 1392b 42 1 9

Ej identifierbart

51

ID Schakt Lager Ruta Fyndtyp Anmärkning Antal Nivå Inne /Ute

5152a 43 1 7 Beslag 1 M Ute 5152b 43 1 7

Ej identifierbart föremål

Ett av de två oid är ett

rör med trärester i. 2 M Ute 5166a 43 1 17 Beslag 1 beslag 1 M Ute 5166b 43 1 17

Ej identifierbart

föremål 1 oid; 1 band; 1 platta 3 M Ute 5181a 43 1 27 Nit 1 M Ute 5181b 43 1 27

Ej identifierbart

föremål Platta med liten spik 1 M Ute 6245a 42 1 25

Ej identifierbart

föremål Ett band, ett oid 2 M Ute 6289a 42 1 27 Knivslidesbeslag 1 M Ute 6289b 42 1 27

Ej identifierbart

Related documents