• No results found

Ett demokratiskt hållbart Stockholm

Stockholm är en jämställd stad där makt och resurser fördelas lika.

Bolaget arbetar aktivt med mångfaldsfrågor och ser flerspråkighet som en tillgång vid

rekrytering. Många medarbetare är flerspråkiga i bolaget vilket innebär möjligheter till utökad service. Bolaget främjar jämställdhet genom att bland annat använda kompetensbaserad intervjuteknik vid rekryteringar. Bolaget reviderar årligen samtliga policyer.

Jämställdshetsperspektivet är en viktig faktor för att trygga värdegrunden.

Bolagets arbete med att uppnå ett mer jämlikt deltagande i medborgardialoger sker genom att bedriva nära samarbete medborgarna. Till exempel har kontinuerliga informationsmöten hållits med berörda medborgare under pågående byggprojekt.

Dialog med medborgare sker även dagligen via Kundservice, där bolaget kan svara på flera olika språk. Personlig service på Kundservice eller kontakt via telefon och e-post främjar för frågor och synpunkter som kan falla utanför den avsedda ramen för medborgardialogen.

Bolaget kan därmed fånga upp medborgarnas engagemang och även de synpunkter och frågor som normalt faller utanför ramen och på så sätt skapa synergieffekter.

En stad som lever upp till mänskliga rättigheter och är fritt från diskriminering En viktig del av att vara en stad som lever upp till mänskliga rättigheter är att synliggöra exempelvis diskriminering. Det finns sju lagstadgade diskrimineringsgrunder: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, ålder samt funktionsnedsättning.

Bolaget arbetar mot diskriminering och förtryck bland annat ur ett medarbetarperspektiv, till exempel genom preventivt arbete och att erbjuda adekvat stöd i händelse av våld eller förtryck.

Bolaget har under perioden bland annat uppdaterat arbetsplatspolicyn där handlingsplanen för hot och våld har blivit tydligare.

Bolaget informerar årligen samtliga anställda om bolagets värderingar genom den reviderade policyn som medarbetarna undertecknar och tagit del av, det vill säga nolltolerans mot våld och förtryck i alla former. Stockholm Parkerings förhoppning är att värderingarna även ska speglas av medarbetarna utanför arbetet, för att bidra till en stad som lever upp till mänskliga

rättigheter och är fritt från diskriminering.

Staden ska vara en bra arbetsgivare genom bra anställningsvillkor

Bolaget ska vara bra arbetsgivare som erbjuder goda arbetsvillkor. Genom hälso- och friskvårdsinsatser, kompetensutveckling, tidiga insatser vid sjukskrivning och rehabilitering och fackliga samverkansavtal skapas goda förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Syftet att attrahera, utveckla och behålla medarbetare. För att bolagen ska nå målen måste medarbetarna vara nöjda och ett strukturerat och förtroendeskapande ledarskap finnas. Det ska vara enkelt att kombinera föräldraskap med arbete. Rekryteringar ska baseras på kompetens. Ett aktivt arbete ska bedrivas för att sänka sjukskrivningstalen. Medarbetarenkätens resultat ska följas upp.

Under perioden har bolaget fortsatt arbetet med att sänka sjukfrånvaron. Den genomsnittliga sjukfrånvaron från januari till och med juli månad är 2,8 procent. Föregående år och period var motsvarande siffra 6,1 procent. Under perioden har även arbetet med att följa upp

medarbetarenkäten också pågått. Delaktighet med tydligt ansvar för såväl arbetsuppgifter som uppföljning av resultat borgar för ständiga förbättringar och en arbetsmiljö som attraherar, utvecklar och behåller medarbetare.

Stockholm ska vara en tillgänglig stad för alla

I arbetet med att göra Stockholm tillgängligt för alla krävs att alla stadens bolag tar ett ansvar och ser tillgänglighetsfrågorna, både den fysiska och digitala, som en naturlig beståndsdel i den dagliga verksamheten. Att tillhandahålla attraktiva parkeringsplatser med hög tillgänglighet och hög nyttjandegrad bidrar till att stadens gatuutrymme används till platser som främjar möten mellan alla människor och bidrar till tryggare stadsmiljöer. Genom att finnas med tidigt i stadens planering bidrar bolaget med kunskap och blir en viktig intressent när det gäller parkering.

Bostadsbolagen och andra fastighetsägande bolag ska fortsätta tillgänglighetsanpassningen av fastigheter och se till att byggnader/bostäder och offentlig miljö ska vara tillgängliga, utan fysiska hinder, så att alla kan delta på lika villkor.

Stockholm är en demokratisk stad där invånarna har inflytande

Stockholmarna ska känna att de har möjlighet att påverka Stockholms utveckling. Inflytandet över närmiljön ska stärkas. Stockholm Parkering har särskilda informationsmöten för att öka medborgarnas inflytande under pågående byggprojekt. Dialog med medborgare sker även dagligen via bolagets kundservice. Bolagets kundservice erbjuder svar på olika språk vilket ökar medborgarnas delaktighet. Den personliga servicen, kontakten via telefon, fax eller e-post

ökar även bolagets möjlighet att fånga upp frågor som finns utanför ramen för ordinarie medborgardialog.

Offentlig upphandling utvecklar staden i hållbar riktning

Bolaget ställer sociala krav på leverantörer och entreprenörer samt utvecklar förutsättningarna att skapa delaktighet och mångfald. Stockholm Parkering följer stadens program för inköp och upphandling. Alla upphandlingar ska följa upphandlingslagstiftningen och genomföras

affärsmässigt. Alla inköp och upphandlingar sker med utgångspunkt i grundprinciper om likabehandling, icke-diskriminering, transparens, proportionalitet och ömsesidigt erkännande.

Stockholm Parkering ställer krav på seriositet i form av rating på leverantörer, att leverantörer skall ha betalt skatter och avgifter. Bolaget deltar i centrala upphandlingar där nära behov av vara/tjänst finns. Därtill nyttjar bolaget enkla anbudsformulär för att underlätta för små företag att lämna anbud.

Bolaget följer antidiskrimineringsklausulen i enlighet med Stockholms stads program för upphandling och inköp. Vid köp av varor ställs krav enligt FN och ILO. Bolaget ställer krav på att löner och förmåner på inblandad personal minst skall motsvara tillämpligt kollektivavtal för aktuell tjänst som upphandlas.

Bolaget har entreprenader och kontraktsvillkor i enlighet med anvisningsdokumentet

Vägledning till Gemensamma miljökrav för entreprenader. Bolaget ställer krav på att varor ej får innehålla prioriterade miljöfarliga ämnen enligt upprättad lista. Bolaget ställer krav på låg energiförbrukning i levererade produkter till exempel LED-belysning.

Bolaget har tydliga tilldelningsmeddelanden där utvärderingspris alltid framgår och tillämpar alltid öppna upphandlingar publicerade i stadens upphandlingsverktyg Tendsign.

Hållbarhetsrapport

Bolagen ska utveckla hållbarhetsredovisningar enligt ny lagstiftning. Hållbarhetsredovisningen ska utgöra ett verktyg för att driva arbetet med hållbart företagande framåt genom att

systematiskt arbeta med tydlig rapportering och uppföljning. I december 2016 antogs ändringar i årsredovisningslagen som innebär obligatorisk hållbarhetsrapportering för stora företag i Sverige. Områdena miljö, sociala frågor, personal, mänskliga rättigheter och antikorruption är obligatoriska områden som ska behandlas.

Stockholm Parkering har påbörjat arbetet med att skapa en hållbarhetsrapport som ska bifogas till årsredovisningen. Som stöd i processen samarbetar bolaget med en extern konsult från Ernst & Young. Som redovisningsramverk kommer GRI Standards att användas. Bolaget har som ett första steg genomfört en intressent- och väsentlighetsanalys, där bolaget planerar att välja ut tre viktigare områden utöver de obligatoriska uppgifterna. Bolaget kommer därtill att färdigställa ett utkast i början av december för avstämningsgranskning med revisorerna.

KF:s inriktningsmål:

1. Ett Stockholm som håller samman

KF:s mål för verksamhetsområdet:

1.3 Stockholm är en stad med levande och trygga stadsdelar

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Andel genomförda åtgärder inom ramen för risk- och

100 % 100 %

Indikator Periodens utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

sårbarhetsanalys (RSA)

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Ansvara för byggande och drift av stadens cykelgarage

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Erbjuda sommarparkering i vissa av bolagets parkeringsanläggningar

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Fortsätta kvalitetsarbetet inom bolaget, vilket bland annat innebär ökad trygghet och trivsel för kunderna

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Fortsätta utbyggnaden av laddningsmöjligheter i bolagets anläggningar

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Antal laddstolpar i bolagets anläggningar

916 970 950

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Införa cykelparkeringsrätt i parkeringsförhyrningen i bolagets fastigheter

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Initiera förslag till nya parkeringsgarage för att möjliggöra en minskning av gatuparkeringarna och stödja framkomligheten i staden

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Tertialsvis följa upp och rapportera bolagets investeringsplan till styrelsen.

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Kunderna ska vara nöjda med Stockholm Parkering

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Nöjd kund-index skall vara lägst 73 %

71 73 73

Analys

Resultatet från NKI undersökningen visade på 71%. Detta år har frågorna setts över och många frågor har förändrats, bland annat har enkäten fått fler öppna frågor.

Svarsfrekvensen har ökat från 61% föregående år till 67% i år. Målsättningen är att fortsätta med vårt förbättringsarbete och öka kvaliten i våra tjänster.

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Skapa fler cykelparkeringsplatser som en integrerad del i en mobilitetslöning

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Tillgodose behovet av ett ökat antal parkeringsplatser för infart och utfart, bland annat genom samverkan med exploateringsnämnden, AB Storstockholms Lokaltrafik och berörda grannkommuner frågan avseende in- och utfartsparkeringar vid

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Vara aktiv i stadens planarbete för att möjliggöra en minskning av antalet gatuparkeringar och öka andelen parkeringar på tomtmark

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Verka för att befintlig parkeringskapacitet utnyttjas optimalt

Indikator Periodens

KF:s mål för verksamhetsområdet:

Bolagsspecifika inriktningar

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Successivt jämna ut avgiften mellan elbilsplats och övriga platser

Indikator Periodens

2. Ett klimatsmart Stockholm

KF:s mål för verksamhetsområdet:

2.1 Energianvändningen är hållbar

Indikator Periodens

Bolaget anser att en revidering av årsmålet från 3,5 till 5,2 (GWh) är nödvändig, på grund av tillkommande fastigheter och stadigt ökande elbillsladdning.

Indikator Periodens solceller på tak, vidare sker bolagets

elförbrukning främst nattetid.Bolaget avser istället att införa solceller på betalningsautomater, så att elabonnent ej behöver upprättas eller kan avvecklas.

Analys

Bolaget har utrett förutsättningar för solenergiproduktion och funnit att detta inte finns. Solenergi för att driva parkeringsautomater kommer att installeras lokalt.

Pilotinstallation av solcellsautomater.

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Minska energianvändningen i bolagets egna garage

Indikator Periodens

Bolagets åtagande om att erbjuda elbilsladdning påverkar bolagets elanvändning.

Elänvändning är korrigerad för elbilsladdning.

KF:s mål för verksamhetsområdet:

2.3 Stockholm har en hållbar mark- och vattenanvändning

Indikator Periodens

KF:s mål för verksamhetsområdet:

2.4 Stockholms kretslopp är resurseffektiva

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Stockholms kretslopp är resurseffektiva

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Följa upp bolagets avfallshantering.

KF:s mål för verksamhetsområdet:

2.5 Stockholms miljö är giftfri

Indikator Periodens

3. Ett ekonomiskt hållbart Stockholm

KF:s mål för verksamhetsområdet:

3.3 Fler jobbar, har trygga anställningar och försörjer sig själva

Indikator Periodens

Bolaget har under tertial 2 intensifierat arbetet med Stockholmsjobb. Genom samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen erbjuder bolaget 11 personer Stockholmsjobb som inleds under hösten 2017.

Antal ungdomar som fått sommarjobb i stadens regi

5 st 3 st

KF:s mål för verksamhetsområdet:

3.5 Stockholms stads ekonomi är långsiktigt hållbar

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Fortsätta arbetet med att minska administrativa och indirekta produktionskostnader

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Genomföra prisjusteringar när marknaden så medger

Indikator Periodens

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

God budgetföljsamhet och prognossäkerhet

Indikator Periodens

Avvikelsen förklaras av att bolaget på begäran från Stockholm stad, har tidigarelagt färdigställandet av sista etappen av Strimlan i Hagastaden.

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Godkänd resultatnivå

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Avkastning på totalt kapital

29,2 7,3

Resultat efter finansnetto(mnkr)

91,2 114 75,1

Rörelseresultat i % av omsättning

25 14,7

KF:s mål för verksamhetsområdet:

Bolagsspecifika inriktningar

Bolagsstyrelsens mål för verksamhetsområdet:

Beläggningen i bolagets etablerade anläggningar ska vara hög

Indikator Periodens

utfall

Prognos

helår Årsmål Aktivitet

Indikator Periodens

4. Ett demokratiskt hållbart Stockholm

KF:s mål för verksamhetsområdet:

4.2 Stockholms stad är en bra arbetsgivare med goda arbetsvillkor

Indikator Periodens

Arbete med analys och uppföljning sker kontinuerigt med handlingsplan för individ, avdelning och bolag.

KF:s mål för verksamhetsområdet:

4.8 Offentlig upphandling utvecklar staden i hållbar riktning

Indikator Periodens och tjänster där krav ställts på att miljö- och

Indikator Periodens utfall Utfall kvinnor/ flickor Utfall män/ pojkar Antal praktiktillfällen som

genomförs inom stadens verksamheter av de

0 st 0 st 0 st

Indikator Periodens utfall Utfall kvinnor/ flickor Utfall män/ pojkar aspiranter som Jobbtorg

Stockholm matchar Antal ungdomar som fått sommarjobb i stadens regi

5 st 3 st 2 st

Aktivt

Medskapandeindex

79

Index Bra arbetsgivare 84 20 47

Index Psykosocial arbetsmiljö

81 20 47

Sjukfrånvaro 2,8 % 25,7 % 74,3 %

Sjukfrånvaro dag 1-14 2,2 % 25,6 % 74,3 %

Related documents