• No results found

Den fleråriga nationella kontrollplanen

In document Livsmedelsverket (Page 32-35)

3.1 Mål

I Sveriges nationella kontrollplan för livsmedelskedjan finns dels gemensamma mål (del 2 avsnitt 4) och dels specifika mål (del 2 avsnitt 9.2). Kontrollen i livsmedelskedjan bedrivs med inriktning mot dessa mål.

De gemensamma målen är att:

• Konsumenterna har trygga livsmedel, förtroende för kontrollverksamheten och en god grund för val av produkt. Med trygga livsmedel menas säkra livsmedel och att konsumenterna inte blir lurade.

• Intressenterna har tilltro till kontrollen och upplever den som meningsfull. (Intressenter är de livsmedelsföretagare och foderföretagare som kan bli föremål för offentlig kontroll).

• De samverkande kontrollmyndigheterna har en optimal samverkan och förtroende för varandras sätt att ta ansvar för sin respektive del i livsmedels- kedjan. Kontrollverksamheten är riskbaserad, rättssäker, effektiv och ändamåls- enlig.

3.2 Gemensamma aktiviteter enligt kontrollplanen

Särskilda aktiviteter pågår för att specifikt bidra till de gemensamma målen. Dessa aktiviteter presenteras i planens del 3 avsnitt 2.2.2. En samordningsfunktion finns för att samordna genomförandet av de gemensamma aktiviteterna i kontrollplanen. Funktionen har under 2011 haft fyra ordinarie möten och två extra möten, där gemensamma frågor för kontrollen diskuterats. Funktionen har ansvaret för att uppdatera kontrollplanen, att förankra gemensamma aktiviteter, samt följa de aktiviteter som pågått. Funktionen förvaltar också vissa av produkterna från avslutade gemensamma aktiviteter.

Samordningsfunktionen tar del av den samlade årliga rapporten, som en del i underlaget för förändringar i den nationella kontrollplanen. Samordningsfunktionen har under 2011 genomfört en större översyn och omarbetning av planen. För att göra planen tydligare och mera lättanvänd för kontrollmyndigheterna i deras arbete med bl.a. planering, genomförande, uppföljning och utvärdering av kontrollen, inklusive utveckling och förbättringar. Synpunkter på planen som framfördes vid Genedal Audit 2010 har också omhändertagits. Arbetet kommer att fortsätta under 2012. Under 2011 beslutades även att gemensamma aktiviter inom områdena kontroll av animaliska biprodukter,

33

Aktiviteten med att samordna synen på lagstiftningen och dess tillämpning avslutades under 2008. En för Livsmedelsverket och Jordbruksverket gemensam mall för

vägledningar togs fram. Mallen har därefter använts av Livsmedelsverket och

Jordbruksverket. Under 2010 inleddes arbete med att se över mallen vilket resulterat i att olika behov av väglednade dokument identifierades. Livsmedelsverket har beslutat att från 2012 utveckla vägledningar till lagstiftningen och kontrollhandböcker till stöd för kontrollmyndigheterna. Ett samrådsförfarande med Jordbruksverket ska tas fram när det gäller vägledningar som berör för båda myndigheterna gemensam lagstiftning. Arbetet med att gemensamt utveckla offentliga kontrollen av intressenter (företag) har efter att påbörjats 2008, fortsatt en del in på 2010. En mall för att göra en kontrollplan för ett kontrollområde eller en kontrollmyndighet har tagits fram. Mallen har använts av myndigheterna för att beskriva vissa kontrollområden bl. a. inför FVO:s revisioner. Projektet har förutom mall för kontrollplan presenterat en lista över samtliga

kontrollområden och en lista över områden med bristande eller ingen kontroll. Internethandel har bland andra områden identifierats som ett område med brister i kontrollen. Därför bjöd Livsmedelsverket och Jordbruksverket gemensamt in till en inspirationsdag med internethandel som tema, i januari 2010. Arbetet med utveckling av kontrollen av internethandel kommer att fortsätta som en gemensam aktivitet under 2012.

Ett arbete för utveckling av en gemensam syn på revisionssystem av

kontrollverksamheten (enl. art. 4.6 i förordning (EG) nr 882/2004) slutfördes under året och förslag sammanställdes i en rapport. Rapporten innehåller förslag till gemensamma åtgärder och gemensamma mallar. Den offentliga utredningen om revision (avsnitt 1.3.1) har tagit del av rapporten. I mars 2011 lämnade den offentliga utredningen sitt betänkande, vilket sedan remissbehandlades. Förslagen om utveckling av en gemensam syn på revisionssystemet bordlades under året i avvaktan på beslut från Regeringen. Förutom de ovan beskrivna gemensamma aktiviteterna har FVO:s General Audit under 2010 aktualiserat gemensamma arbeten på flera områden. Det gäller särskilt animaliska biprodukter, kontroll av veterinärmedicinska preparat och gränskontroll.

3.3 Förändringar av den nationella planen för kontrollen i

livsmedelskedjan

Detta avsnitt behandlar de ändringar som införts vid senaste uppdateringen av Sveriges fleråriga kontrollplan för livsmedelskedjan. Kontrollplanen ses över vid behov och åtminstone årligen med hänsyn till bl.a. följande: ny lagstiftning, förekomst av nya sjukdomar eller andra hälsorisker, omfattande förändringar av de behöriga

myndigheternas uppbyggnad, ledning eller verksamhet, förändringar inom branscher, resultat från den offentliga kontrollen och från revision, samt resultat från FVO:s revisioner, inspektioner och uppföljningar.

34

En större översyn och omarbetande av kontrollplanen genomfördes under 2011. Anledningen var främst resultat från FVO:s revisioner, behov av att göra planen mer lättanvänd och att Livsmedelsverket arbetar i en ny organisation från första januari 2011. Beslut om den uppdaterade planen togs i januari 2012. Uppdateringen gjordes i samarbete mellan berörda organisationer; Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Generalläkaren länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Information från Tullverket ingår också i planen. Planen har genom översynen anpassats enligt artikel 42.3 i förordning (EG) nr 882/2004. Förändringar av den fleråriga nationella kontrollplanen ska rapporteras enligt artikel 44.1.a) i förordningen. Nedan ges en sammanfattning av förändringarna.

Arbetet med omarbetningen pågick under hela året och omfattade genomgång av FVO:s synpunkter från General Audit 2010, djupintervju med respresentater på olika

organisatorisk nivå hos kontrollmyndigheterna, en större och två mindre workshops med samtliga kontrollmyndigheter samt en hearing med kontrollmyndigheter och branschföreträdare.

Den nationella kontrollplanen har delas upp i fyra delar. Uppdelningen ska göra det lättare för konsumenter och företag att hitta information om kontrollen och hur den ska utvecklas under perioden 2012-2015 samtidigt som kontrollmyndigheterna får tydligare vägledning för sitt arbete.

Del ett är en övergripande beskrivning av hela kontrollplanen med sammanfattning över aktuella händelser och kriser under det senaste året.

Del två ska användas av kontrollmyndigheterna vid planering, genomförande och utvärdering av kontrollen. Den innehåller mål och strategier för olika kontrollområden. Del tre beskriver hur myndigheterna samarbetar, i och utanför Sverige, t.ex.

gemensamma projekt, samarbete i kris, kompetensförsörjning, större utredningar som berör kontrollen/ kontrollansvaret i livsmedelskedjan och förändringar i lagstiftningen. Del fyra är i första hand tänkt att användas av den som vill ha en mer detaljerad beskrivning av

den offentliga kontrollen i livsmedelskedjan och en fördjupad information av det svenska kontrollsystemet.

35

In document Livsmedelsverket (Page 32-35)

Related documents