• No results found

4. RESULTAT OCH ANALYS

4.6 Den frustrerade krögaren

Denna roll innehåller bland annat känslor som förbannad, besviken, frustrerad och många andra känslor som uppkommer i en oklar och påfrestande situation där individen är utsatt.

Informanterna upplever att det är och har varit en otroligt påfrestande och frustrerande situation de befinner sig i. De uttrycker att stöden från myndigheter, regering och kommun har varit mycket bristande, och att det har förväntats av dem att de ska överleva och ta sig igenom detta utan någon större hjälp utifrån. De uttrycker kritik mot att de har fått restriktioner och förändringar i sin verksamhet som är oklara, starkt begränsande och att det förväntas av dem att de ska genomföra dessa från en dag till en annan utan någon hjälp. Stor kritik uttrycks mot hur utbetalning av bland annat omställningsstöd och permitteringsstöd skötts. De ligger ute med pengar i form utav lönekostnader som staten har sagt att de ska gå in och ta, vilket i många fall krögarna inte ännu har mottagit.

Nää lite lagom sådär, soligt. Nä vi har ingen arbetssituation snart, så snart heller inga idéer kvar hur vi ska på nått sätt försöka få nån form utav verksamhet. På den typen av verksamhet, utan vi har egentligen släppt allt det. eh och vi skiter fullständigt i det, hur, hur utvecklingen blir. I den branschen just där utan nu tittar vi egentligen på helt andra branscher istället att engagera oss i. IP 1, sid 6, rad 139–143.

Ja å sen hade dom även en till våren nu, men jag sa det hade dom vart smarta där så hade dom ju tryckt ut, amen säg, jag vet inte hur många dom körde ut då, men en viss summa till vardera företag i hela XX (namn på kommun), för vi har ju inte fått in knappt några, vi kanske hade… jag fakturera kanske

38

3000kr, det är ju inget man överlever på riktigt å känner att oj vilket stöd jag fick nu... IP 8, sid 13, rad 376–380.

Dessa citat återger vilken frustration som finns hos informanterna, de uttrycker att de behöver göra stora omställningar i sina verksamheter och att de inte får något stöd. De pekar på bristen i hjälp från den yttre omvärlden och de upplever också att myndigheter och regering inte helt och hållet förstår vilken situation de befinner sig i. Det uttrycks brister i kommunikationen mellan krögarna och myndigheterna. Att de får luddiga och oklara uppgifter om vad som gäller kring just den verksamheten de driver, och när de försöker få kontakt med myndigheter så finns det ingen som kan klargöra vad det är som faktiskt gäller och vilka omställningar de behöver göra för att följa riktlinjer och regler.

Den frustrerade krögaren är även den en roll som individerna går in och ut ur. Som tidigare nämnts så upplever våra informanter att kraven från myndigheter är otydliga och att hjälpen är bristande. När det ställs otydliga krav på en individ och krav som individen inte känner att denne har någon möjlighet att leva upp till kan det uppstå en rollkonflikt (Angelöw et al., 2015; Svensson, 1992). Uppkomsten av denna roll baserar sig på att individerna har fått otydliga krav, en otroligt påfrestande arbetssituation samtidigt som de är under en stor press. Detta skulle troligtvis många individer uppleva som jobbigt och påfrestande. Att individen då skulle få känslan av förtvivlan är inte helt otroligt. Men det är också troligt att som en typ av överlevnadsinstinkt och att känslan av att vara förtvivlad kan vara otroligt påfrestande så kan individen i stället gå in i en roll som består utav frustration, ilska och känslor av besvikelse. När det uppkommer otydliga krav i en arbetssituation är det inte otroligt att det uppkommer känslor av frustation, det har uttryckts att de har blivit satta med handbojor då deras handlingsutrymme har fråntagits dem. Det kan vara svårt för individer att själva känna att de upplever en rollkonflikt då det är ett abstrakt sätt att se på sin identitet och omvärld och hur de samspelar med varandra. Och när individen själv inte ser rollkonflikten kan känslan av irritation och frustration uppstå (Angelöw et al., 2015; Svensson, 1992). Därmed uppstår denna roll som uttrycker sig på detta sätt.

Positionen krögare kommer med ett antal beteendeförväntningar och det är genom att individen handlar efter dessa förväntningar som rollen krögare uppstår (Linton,

1936). Det är när individen inte känner att denne kan leva upp till dessa

beteendeförväntningar som en rollkonflikt kan uppstå (Angelöw et al., 2015; Svensson, 1992). Vi hävdar att informanterna har upplevt inter och intra rollkonflikter och att denna roll ligger nära rollkonflikten. Vår tolkning är att rollen den frustrerade krögaren är en typ av försvarsmekanism. De förändringar som har behövts göras på grund av pandemin kan ses som ett hot mot verksamheten samt försörjningsmöjlighet vilket gör att detta även skapar en reaktion hos individen (Angelöw, 1991). Denna reaktion kan ytterligare förklara uppkomsten av denna roll. I stället för att känna känslor som hopplöshet och oro, går individen in i ett läge av ilska, frustration och besvikelse på yttre aktörer

39

eftersom de inte känner att de får någon hjälp med att klara av sin situation. Det här kan vara ett sätt för individen att handskas med både en konflikt inom sig själv och vad denne känner krävs utifrån. Vi menar att denna roll har uppkommit ur de krav och förväntningar som ligger på krögaren samt att individen går in i rollen för att hantera dessa krav och förväntningar.

Related documents