• No results found

Observation

Skolan i Karesuando är en skola med elever från grundskolans alla klasser. Skolan har en vacker, annorlunda arkitektur, inspirerad av ortens kulturer, med en rund rasthall, smyckad med konst av lokala konstnärer. Den är relativt nybyggd under mitten av 1990-talet och är också välbehållen och verkar inte vara så hå rt utsatt för skadegörelse jämförd med högstadieskolor i större samhällen.

Vid båda besöken är det väldigt tyst och lugnt på skolan. Även på skolgården som vetter från bygatan mot älven, är det ganska lugnt och tyst trots det vackra vårvintervädret. Inga synliga bråk eller högljudda konflikter observeras. Däremot syns grupper av elever i de högre åldrarna och några mindre barn som besöker skolgården som ligger centralt i byn och är tillgänglig för barn från förskoleåldern upp till ungdomarna i nian. Pojkar och flickor går mestadels i olika gäng. Ingen verkar vara speciellt utanför, inte heller ser man elever gå par om par, utan oftast är de fler i gänget, 3-7 stycken.

Intervjuer

Genomförande

Eftersom jag ville genomföra semistrukturerade kvalitativa intervjuer har jag låtit elevernas svar bestämma vilka följdfrågor det blivit och hur många intervjufrågor som använts. Jag intervjuade två pojkar och två flickor, en pojke och en flicka i taget. Jag kallar dem K-teens, Agneta och Björn samt Frida och Benny. Jag sitter i ett rum på expeditionen och eleverna får gå ifrån sina lektioner för att tala med mig. Eleverna ger fylliga svar i ord och gester som jag antecknar så noggrannt som möjligt för att behålla deras utryckssätt i största möjliga mån.

Intervjuerna i kort sammanfattning (se bilaga 6)

Av intervjuerna framgår det att eleverna inte har märkt av några tillfällen till reflektion och samtal kring värdegrundsfrågorna inom ramen för skolans val. De har uppfattat skolans val som olika aktiviteter och inte kopplat samman dessa med värdegrunden. De har i stället uppfattat att det handlar om kultur och hur man levde förr. Agneta och Björn tyckte att den enda kultur som presenterades var den samiska och de efterlyste mer om kvänerna. Benny

tyckte sig själv vara kulturlös och Frida visste inget alls om kväner, möjligen var det ett förnekande av deras existens som etnisk grupp, eftersom tonen var aggressiv när hon sa det.

Ingen av dem hade särskilt reflekterat över sitt eget ansvar för stämningen på skolan. Björn ingrep om någon blev retad, som han uttryckte det. Benny sa att det var svårt att ingripa när det var som värst på skolan eftersom det var lätt att själv bli utsatt. Agneta och Björn tyckte de blev utestängda av samisktalande elever eftersom de inte förstår samiska, men de hade ingen lust att lära sig samiska för den skull. Agneta umgicks mycket med samiska vänner från sin hemby, men de talade bara svenska med varandra och de samer hon umgicks med gick inte samisk integrering.

Agneta och Björn ansåg att man skulle prata svenska i skolan eftersom alla förstår det. Men de tyckte att lärarna blivit bättre på att inte använda samiska under lektionstid och det uppskattade de. Frida är samisktalande och menade sig inte vilja utestänga någon med att använda språket. Benny förstod samiska hyfsat eftersom han umgicks med samisktalande kompisar och han kände sig inte utesluten av språkskäl. Ingen av K- teens använder meän kieli i skolan.

Stämningen på skolan hade inte förändrats nämnvärt tyckte de allihop, men det framkom att handgripliga konflikter inte förekommit sedan skolans val startade. Agneta och Björn hade inget märkt av konflikter och Benny började med att förneka att han märkt något av dessa mobbingsituationer när de pågick för två år sedan, men när Frida, som blivit utsatt för fysiska påhopp satt med vid intervjun och berättade om dessa, ändrade han sig. Han menade att inget märktes nu, medan Frida berättade att det kändes som om det fanns kvar ett hat under ytan. Björn och Benny vittnade om att ”rättigheter” diskuteras på byn och Björn tyckte det var fel att ständigt bara prata om samernas rättigheter.

Alla hade tyckt att skolans val- aktiviteterna var roliga och tyckte att skolans val skulle fortsätta. Just K-teens hade slöjdat och jobbat med fällfångst som tema och trivts med det. Allra bäst tyckte de dock om resor med övernattning. De tyckte att när de hade varit på lägerskolan hade de verkligen umgåtts med nya bekanta och inte i sina invanda gäng. Agneta kom från en by med inbördes stark sammanhållning, där de flesta delar den laestadianska tron och därför inte var uppdelade i gäng på grundval av etnicitet, men däremot höll sig mest till de andra från byn. Hon tyckte att lägerskolan blivit ett tillfälle till att knyta nya kontakter

utanför byagänget. Alla ville se mer av resor med övernattning och tyckte att det var det bästa sättet att fortsätta arbetet mot etniska konflikter. Ingen utom Benny nämnde att något skulle tas bort från skolans val. Han ville inte tala om tråkiga saker som kultur på skolans val utan roliga saker, vad ”roliga saker” är nämnde han inte.

Related documents