• No results found

Den kollaborativa robotens möjligheter att hålla takttiden

7 Empiriska resultat

7.1 Den kollaborativa robotens möjligheter att hålla takttiden

Det tog tid för kameran att identifiera detaljerna och deras positioner. Tidsåtgången var avgörande för om operationens cykeltid skulle överskrida takttiden. Den kollaborativa robotens möjligheter att hålla takttiden blev därför undersökt genom tre olika sekvenser, vilka utnyttjade kameran olika mycket. Experimenten skedde på följande sekvenser:

1. Identifiering med kamera vid hämtning och placering.

2. Hämtning med hjälp av kamera, placering med hjälp av punkter och montör. 3. Hämtning och placering på förbestämda positioner via punkter.

7.1.1 Tre programmeringsalternativ – program med kamera

Längst tid tog det om kameran användes vid båda tillfällena – vid hämtning i materialdepå och vid lämning på motorn, se figur 24.

Figur 24. Cykeltiderna för program med kamera, utan montör.

Medelvärdet för robotsekvensen var 61,8 sekunder med en standardavvikelse på 2,8 sekunder, vilket var över utsatt takttid och därför mycket problematiskt, se bilaga 2. Roboten överskred tiden med 6,8 sekunder, utan att montörens uppgifter var medräknade. Tidtagning av hela operationen gav medelvärdet 70,5 sekunder, vilket betyder att alla uppgifter inte hann bli utförda inom utsatt takttid. Tiden det tog för kameran att lokalisera positionerna utgjorde drygt 16 procent av den sammanlagda robottiden, se bilaga 2. Till det tillkom extra tid för att placera roboten i olika positioner, varifrån den kunde ta bilderna. Ett sätt att kompensera tidsåtgången för kameran skulle vara om arbetstagaren

Cykel Tid

Pontus Björk & Linda van Lith 34 Hösttermin 2019 kan montera andra komponenter under tiden roboten och kameran arbetar. En ombalansering av de olika momenten i varje operation i kombination med ett kontinuerligt flöde gör att gränserna blir flytande. Det viktigaste är att alla moment hinner bli utförda innan nästa omgång med material an-länder. Att fler moment blir klara i samma operation rättfärdigar att takttiden blir överskriden. Robo-ten bör främst transportera tyngre komponenter och låta montören plocka lättare och mindre detal-jer själv, från en materialdepå som är placerad på lagom avstånd i förhållande till montören. Förde-larna med att använda kameran vid båda tillfällena är att montör och robot kan arbeta mer effektivt och inte behöva vänta in varandra på specifika punkter. Det minskar också belastningen på arbetsta-garen, som aldrig måste lyfta detaljerna eller styra robotarmen manuellt.

7.1.2 Tre programmeringsalternativ – program med kamera och punkter

Det gick snabbare när roboten hämtade detaljerna med hjälp av kameran, för att ovanför placerings-tillfället bli försatt i ett fritt läge, se figur 25.

Figur 25. Cykeltider för program med kamera och punkter, utan montör.

Metoden halverade antalet användningstillfällen för kameran, i och med att roboten stannade på en punkt ovanför motorn och inte behövde läsa in området där den skulle lämna detaljerna. Åtgärden minskade tidsåtgången till ett medelvärde på 55,6 sekunder med en standardavvikelse på 2,3 sekun-der, för hela robotens arbetssekvens, se bilaga 2. Förutsättningarna för att hinna utföra alla uppgifter inom utsatt takttid ökade, även om robotsekvensen överskred utsatt takttid med 0,6 sekunder, utan att människans uppgifter var medräknade. Metoden inkluderade störst andel samarbete mellan människa och maskin, vilket kan påverka hur väl den totala cykeltiden står sig i förhållande till taktti-den. Människa och robot var helt beroende av varandras tillgänglighet, eftersom roboten stod stilla i väntan på att armen manuellt skulle föras ner till monteringsplatsen, vilket i sin tur påverkade hur snabbt roboten kunde hämta nästa detalj till människan. Det var viktigt att roboten stannade på la-gom avstånd i förhållande till monteringsplatsen och att motståndet i robotarmen inte var för stort, i annat fall hade metoden en negativ inverkan på ergonomiska aspekter för arbetstagaren. Ytterligare ett problem med metoden var att komponenterna kunde komma att bli snett positionerade i

förhål-Tid

Pontus Björk & Linda van Lith 35 Hösttermin 2019 lande till monteringsplatsen på motorn. I de fall montören drog ner robotarmen i rask takt, ökade motståndet i armen och placeringen blev förskjuten. Tidtagning av hela operationen gav ett medel-värde på 68,2 sekunder, vilket betyder att alla uppgifter inte hann bli utförda inom utsatt takttid.

7.1.3 Tre programmeringsalternativ – program med punkter

Snabbast gick det om kameran var helt bortkopplad, när momenten blev utförda genom att roboten hämtade och lämnade detaljerna på förbestämda punkter, se figur 26.

Figur 26. Cykeltider för program med punkter, utan montör.

Medelvärdet för robotens arbetssekvens var 41,5 sekunder med en obetydlig standardavvikelse, vilket var 33 procent kortare än sekvensen med kamera, se bilaga 2 samt ekvation 2.

1 −

41,5 𝑠61,8 𝑠

= 0.328

(2)

Människan hade 13,5 sekunder på sig att slutföra uppgiften, efter det att robotens sekvens var avslu-tad. Alla uppgifter borde kunna bli klara inom takttiden på 55 sekunder, eftersom människan hinner med att utföra större delen av momenten parallellt med roboten. Det förutsätter dock att inget oväntat händer. Tidtagning av hela operationen resulterade i ett medelvärde på 51,0 sekunder, där ingen av de 30 repetitionerna överskred takttiden.

Alternativet blir dock problematiskt i det större sammanhanget. Roboten måste ta hänsyn till den förflyttning som sker på monteringslinan med ett kontinuerligt flöde, där montör och motor är place-rade på ett flytande golv. Metoden lämpar sig bättre för kittning, utan att roboten behöver placera komponenterna på motorn.

Cykel Tid

Pontus Björk & Linda van Lith 36 Hösttermin 2019

7.1.4 Väntetid för operatör och robot

Standardiserat arbete och linjebalansering är två förutsättningar för att robot och människa ska kunna samarbeta, utan att behöva vänta in varandra. Väntan är klassat som ett slöseri inom förhåll-ningssättet Lean. Det är viktigt att utvärdera beläggningen för såväl robot som människa, eftersom den går att omvandla slöserier till värdeskapande tid, se figur 27.

Figur 27. Slöseri kan bli omvandlat till värdeskapande tid.

Sekvensen som använde kamera vid både hämtning och lämning av detaljer hade längst väntetid, se bilaga 6. Det antyder att det finns utrymme för arbetstagaren att hinna med att montera andra kom-ponenter under tiden roboten och kameran arbetar. Väntetiden var dock inte sammanhängande, vilket är en försvårande faktor. Det förekom inga experiment där roboten behövde vänta på montö-ren.

Sekvensen som var baserad på förbestämda punkter innehöll korta väntetider för montören och de var koncentrerade till ett ställe i cykeln, se bilaga 6. Det är därför svårt att avgöra om det finns till-räckligt med utrymme för att hinna montera fler komponenter i operationen. I de fall roboten kan påbörja arbetet med nästa monteringsobjekt, innan människan är klar med montaget av den sista detaljen i sekvensen, försvinner även denna väntetid och det är oklart hur arbetssättet kommer att påverka väntetiden på andra ställen i cykeln.

Sekvensen som var baserad på förbestämda punkter i kombination med kamera innehöll kort eller ingen väntan för varken montör eller robot, se bilaga 6. Det finns därför inget utrymme för att mon-tera fler komponenter i operationen. Observera att klockningen innehåller störst osäkerhetsfaktor i och med att den är mer sårbar för variation, handhavandefel och oförutsägbara händelser.

Related documents