• No results found

3.4 Väggfast inredning

3.5.3 Den praktfulla renässanskistan

Renässanskistan i Vasarummet på Rydboholm slott är en rikt skulpterad kista som pryds av kvaderstensmur med brännskuggade faner, rikt bildhuggeri, intarsia och omsorgsfullt utförda ciselerade gångjärn och lås. Allt detta är stilistiska karaktärsdrag för den s.k. Västeråsskolan - en grupp snickare med tyskt ursprung verksamma i Västerås under första hälften av 1600-talet. Kistan har eventuellt varit färgsatt. Genom okulär observation har jag hittat spår efter blåa färgfragment. 19

Framsidan av kistan indelas till fem fält av sex karyatider. Karyatiderna har joniska kapitäl och står i par. Varje par bär upp ett arkitektoniskt element - på höger och vänster sida ser man en horisontell fris med inkrusterade ådringar och profilerade listverk och det mellersta paret håller upp en horisontell snidad fris med beslagsornamentik, som kröns av en triangulär fronton med bevingat änglahuvud i mitten.

Holkers, Märta (2007). De svenska antikviteternas historia: möbler och föremål 1525-1925. Stockholm: 19

Bonnier, s 15.

Mellan de yttersta karyatidernas kapitäl finns det två mindre bladsågade arabeskfält i intarsia. De symmetriska växtmotiven är högst sannolikt sågade i samma paket. En noggrann observation av de individuella detaljerna bekräftar detta. Till vänster (proper right) står ornamentet ljust mot en mörk botten, till höger (proper left) mörk mot en ljus botten.

34

Bild 24. Bladsågad intarsia (proper left): mörkt ornament mot ljus bakgrund. Bild 23. Bladsågad intarsia (proper right): ljust ornament mot mörk bakgrund.

Kompositionen består av tre par av karyatidpilastrar,de mellanliggande arkaderna och friserna, som bärs upp av karyatider. Mellan de yttersta karyatidfigurerna finns det en musselkrönt nisch, där det en gång i tiden sannolikt har stått små nischstatyetter. Ett liknande motiv hittar man på underskåpet från Husby kyrka, där figurerna, enligt Sigurd Wallin, tros ha haft en allegorisk innebörd och symboliserat någon av dygderna . Mellan de mellersta karyatiderna finns det en kvadratisk lågrelief med ett bibliskt 20

motiv, som är omgiven av profilerade lister och ett intarsiafält med ljust motiv mot mörk bakgrund. Det centrala motivet, som föreställer Jungfru Marie bebådelsedagen (eng. annunciation) enligt den katolska traditionen, visar att kistans ägare förmodligen var troende. Motivets bakgrund utgörs här av en himmelsäng, en utskuren stenmur, ett fönster med rutnät och ett rutigt golv. Till vänster står Gabriel med en växt i handen och till höger ser vi en läsande Marie, knäböjande vid en medeltida kista. Kompositionen fulländas med en duva högst upp i mitten, som föreställer den Helige Anden.

Wallin, Sigurd (1931). Nordiska museets möbler från svenska herremanshem. D. 1, 1500- och 1600-talen : 20

Vasatiden och den Karolinska tiden : renässans och barock. Stockholm: Nordiska museets förl, s.97, 98. Bild 25. Mellan karyatiderna finns det centrala motivet av Marie bebådelsedag.

Under renässansen var påkostade bröllopskistor eller kistor i kungliga klädkammare rikt utsmyckade med skulpturala reliefer i träskärning, ibland dekorerat med gesso och guldblad, eller förgyllt läder och målade dekorationer. Enligt Encyclopedia Britannica målade även de förnämsta konstnärerna, som Sandro Botticelli, Paolo Uccello och Donatello, dekorationer av kistor. 21

Vasarummets kista är förmodligen en sådan brudkista. De två vapensköldarna, varav den ena identifierats som von Struves (se bild 27), står för de två adelsfamiljer som genom giftermål förenats. En identifiering av den andra skölden och en kontroll av när dessa båda familjer förenats genom giftermål skulle kunna ge oss en mer exakt datering.

Som snickeriutbildad konservator konstaterar jag att arbetet håller hög kvalité - intarsia, bildhuggeri och smidesdetaljer är alla skickligt utförda. Även om kistan har en tysk karaktär, kan man inte utesluta att den är lokalt tillverkad av en invandrad tysk snickare, som bemästrade både träsnideri och intarsiakonsten.

http://global.britannica.com/EBchecked/topic/98306/cassone, 2015-03-12 21

36

Bild 27. Vapensköld: tre rosor med foderblad, ordnade två över en, med ett band emellan. Hjälmprydnad: tre rosor med foderblad och stjälk.

Bild 26. Vapensköld: en bevingad upprest hjort eller älg. Hjälmprydnad: en stegrande bevingad hjort eller älg mellan två vesselhorn.

Kistan har troligen en gång stått på låga skulpterade socklar som skulle skydda den dyrbara möbeln mot fukt och skadedjur, som Holkers (2007) insiktsfullt har anmärkt. En stor del av sockeln har 22

försvunnit. Idag kan man bara föreställa sig hur den följde den arkitektoniska rytmen och med sina utdragna delar runt karyatider och hörnpartier gav kistan en elegant horisontell verkan. Rydboholms ekkista har haft en liknande rytmisk artikulerad sockel som Västerås skomakarämbetes kista, daterad 1634. 23

Material som har använts i stommen för framsidan, ryggstycke (sinkstycke) och gavlarna

(tappstycken) är ek. Uppbyggnaden av de arkitektoniska delarna, träsniderierna och bildhuggerier är till

stor del också utfört i ek, men delvis även i något mjukare och ljusare lövträd (möjligen lind?). Innan den sågade intarsian slog igenom arbetade möbelsnickarna med inkrusteringar, det vill säga inläggningar i nedbottningar i massivträet. I fallet Rydboholmskistan finns tre olika tekniker representerade. 24

Arabeskmotivet i intarsia är bladsågat i ett paket. Kvaderstensmuren på kistans framsida är ett marketeri - en heltäckande parkettläggning av brännskuggade fanérbitar som växlar med ett ljusare lövträd i ådror. Däremot på gavlarna har kvaderstensmurens motiv skapats genom inkrustering av ådror i svart ek in i massivträet.

Smidesdetaljerna är av järn eller stål - detta kan man inte fastställa med blotta ögat - och de delvis genombrutna ciselerade gångjärnen verkar ha ett skyddande skikt av tenn. Tekniken att doppa järn eller kopparföremål i flytande tenn beskrivs redan under antiken. Avsikten kan ha varit att skydda de smidda beslagen från ekens garvsyra med ett tennskikt. Å andra sidan, kan det också ha varit en dekorativ ambition. Nyckelskyltarna och en av de två smidda låsen har en ciselerad dekorativ utsmyckning. Det andra låset ser ut som ett sekundärt tillägg. Närmare besiktning av det vänstra dekorativa låset, nyckelskyltar och gångjärnen, kan möjligen ta oss närmare smidets hemtrakter och den verkstad där kistan tillverkades (se Brynolf Hellner, Järnsmidet i vasatidens dekorativa konst, 1948). I analysen av Vasarummets kista bör man ta hänsyn till vilka verktyg som fanns till hands vid tiden för dess tillverkning och hur detta i sin tur påverkade hantverkstekniken. Vid närmare besiktning av de snidade snickeridetaljerna ser man tydligt olika handstilar. T.ex. har de lågreliefa lejonhuvudena på var sin gavelstyckena ganska tydliga och stora skillnader, som pekar antingen på att det var flera bildhuggare som jobbade i samma verkstad, eller att de var tillverkade under olika tider. Ett av dem skulle kunna vara ett senare tillägg i samband med restaureringsarbete (se bild 35).


Holkers, Märta (2007). De svenska antikviteternas historia: möbler och föremål 1525-1925. Stockholm: 22

Bonnier, s 15.

Wallin, Sigurd (1931). Nordiska museets möbler från svenska herremanshem. D. 1, 1500- och 1600-talen : 23

Vasatiden och den Karolinska tiden : renässans och barock. Stockholm: Nordiska museets förl, s.57-59. Knutsson, Johan (2008), Vasatid. Renässans 1560- talet till 1660-talet. Ingår i Eklund Nyström, Sigrid & 24

38

Bild 28. Ett delvis genombrutet gångjärnbeslag av ciselerat järn från 1600-talets början. Det föreställer gångjärnen av fällklaffen tillhörande det holsteinska skåpet på Nordiska Museet.

Related documents