• No results found

Den starka drivkraften ambition för att erhålla status

In document Elitistiskt Förhållningssätt (Page 32-35)

4. Empiri och analys

4.2 Den starka drivkraften ambition för att erhålla status

Medarbetarna på konsultfirman har enligt konsulterna en väldigt hög ambitionsnivå och de för-söker vid varje tillfälle bevisa sig. Det är enligt konsulterna nödvändigt att ha denna ambitions-nivån för att överhuvudtaget överleva på konsultmarknaden i Zürich, Schweiz, eftersom kon-sulter måste bidra med något extraordinärt för att det ska vara värt för företag att anställa dem. Konsultrespondenterna ansåg sig vara bättre än ordinarie anställda på organisationer där de ut-för sina projekt, vilket besvarar våra frågor i problematiseringen angående om konsultbranschen hade varit meningslös ifall konsulterna inte är och anser sig vara bättre än ordinarie anställda. Klienterna som anlitar konsulter förväntar sig att de lägger ner extra tid och producerar bra resultat på kort tid. Prestationerna på konsultfirman hålls inte bara till en väldigt hög standard

33 på grund av att det är en konsultfirma, hela lönesystemet och bonussystemet bygger på att ju bättre och ju mer en konsult presterar ju högre lön erhålls.

Ambition är genomgående, under samtliga intervjuer med både konsulter och säljare, ett ut-stickande begrepp som nämns ett flertal gånger. Ambition skapar en enighet och symbolisk mening för samtliga respondenter och deras medarbetare på respektive firma, precis som Jack-son Jr et al (1994) beskriver. Säljarna har höga ambitionsnivåer och påstår även att alla deras kollegor har det. “alla vill klättra för de vet att det finns möjlighet, alla vet det [...] definitivt alla försöker utvecklas”. Vi tror dock det är svårt att avancera inom försäljningsfirman, då den ena säljaren arbetat på försäljningsfirman i sex år och har under denna tiden presterat på, enligt honom, höga nivåer. Trots höga prestationer innehar han fortfarande samma status och position som säljaren med endast två års arbetserfarenhet av tjänsten. Säljarna säger att ambitionerna kretsar kring att avancera inom firman genom att prestera på sin nuvarande tjänst likt en elitist-isk medarbetare. Slater et al (2011) säger att den sortens ambition kan bli en konkurrenskraft då organisationens strategier blir verkställda mer effektivt. För medarbetare att vara del av en konkurrenskraftig organisation är en vital del för att öka prestationerna till den nivå som kan kallas elit (Young et al, 1996). Childs och Stoeber (2012) påpekar dock att ifall en medarbetare engagerar sig mycket i organisationen och sitt arbete utan att få bekräftelse, i detta fallet be-fordran, kan det leda till de negativa effekterna av att ha ett elitistiskt förhållningssätt.

Under intervjuerna sade konsulterna att konsultfirman har en grupp bestående av de främsta konsulterna inom organisationen, kallad the core group. Vi tror en av anledningarna till att konsultfirman har gruppen alla konsulter benämnde the core group, kan vara något symboliskt ledningen vill att resten av konsulterna ska kämpa mot. Trots att alla konsulter benämnde grup-pen för samma namn verkade det inte vara ett officiellt namn. Vi tror därför att namnet har vuxit fram bland de anställda. Enligt Jackson Jr et al (1994) är det en vanlig taktik att använda sig av någon form av symbolik för att skapa en gemensam mening bland medarbetarna. Det vi tror konsultfirman gjort är att, istället för att ge de anställda en abstrakt berättelse eller hjälte, de gett dem ett konkret mål som är uppnåeligt. Eisenberger & Aselage (2009) säger att ett sådant mål kan öka den inre motivationen hos medarbetaren. Konsultrespondenterna sade att perso-nerna i the core group är personer som alla på konsultfirman träffat. Vi tror det är en anledning till att målet känns verkligt. Vi anser även att taktiken förmodligen används för att sätta prestat-ionerna i fokus då det är det enda sättet att nå positioner alla inom företaget vill uppnå.

34 4.3 Förhållandet mellan belöning och prestation

Provisionsbaserad lön är ett vanligt belöningssystem för att öka prestationer (Kishore et al, 2013), vilket vi kan identifiera att konsultfirman och försäljningsfirman har anammat dock har de olika variationer av belöningssystemet. Konsulterna sade att de har provision direkt baserat på antal timmar arbetade samt en bonus relaterad till kvaliteten på deras utförda projekt. Säl-jarna har istället ett gemensamt belöningssystem där allas försäljningssiffror räknas ihop och alla får lika stor provision i förhållande till hur mycket de har jobbat, något som Chillemi (2008) talar emot att använda vid ett elitistiskt förhållningssätt.

Försäljningsrespondenterna anser det fördelaktigt att använda sig av gruppbaserad provision eftersom kundnöjdheten är det mest prominenta inom den nisch de har på marknaden. Enligt Fletcher et al (2008) skapar dock individuell provision en högre grad av tävlingsinriktning vil-ket också ökar prestationer, vi ser detta som ett elitistiskt förhållningssätt. Försäljningsfirman använder ett gemensamt system vilket, enligt försäljningsrespondenterna, lyckas skapa prestat-ioner trots den minskade tävlingen. Försäljningsrespondenterna sade att i det gemensamma sy-stemet måste alla säljare bidra och göra sin del för att uppfylla sin egen försäljningskvot. Säl-jarna säger att detta koncept gör att medarbetarna stöttar varandra mer i det vanliga arbetet samt sporrar varandra till att prestera. En av säljarna säger uttryckligen: “En säljare utan provision, jag menar det går ju inte”. Säljarna påstår att försäljning utan provision inte fungerar då det oavsett kultur kommer vara tävling kring att prestera i försäljningsbranschen, vilket kräver ett mål i form av belöning. Chillemis (2008) säger att så länge medarbetarna är oegoistiska kommer ett gemensamt belöningssystem öka prestationerna.

Vi anser att bonusen delvis är gemensam på konsultfirman eftersom det är flera konsulter som jobbar med samma projekt, ifall någon konsult försämrar helhetskvaliteten på ett projekt kom-mer allas bonus försämras. Vi anser det viktigt att projektgruppen består av personer som kan uppnå likvärdiga prestationer för att använda sina färdigheter på en optimal nivå. Detta anser vi eftersom Beersma et al (2003) och Groysberg & Lee (2008) säger att den sämst presterande gruppmedlemmen kommer försämra prestationerna för de som har potential att prestera på en högre nivå än de andra gruppmedlemmarna. Enligt försäljningschefen är den gemensamma pro-visionen till för att skapa sammanhållning i personalstyrkan. Hon anser även att det är stor risk, ifall de haft personlig provision, att säljarna hade fokuserat för mycket på sina egna försälj-ningssiffror och mindre på kunden. Vi anser däremot att det är fördelaktigt för organisationen ifall en konsult är fokuserad på sin egen prestation då hela firman tjänar på det.

35 Vi anser att prestationen på konsultfirman hålls till högre kvalitet än den gör på försäljningsfir-man vilket gör att belöningarna, för att förbättra prestationerna, måste modifieras i jämförelse med försäljningsfirman. Anledningen till att vi anser att prestationerna hålls till en högre kvali-tet är på grund av att konsulterna kan ha ett projekt de jobbar på i flera månader vilket gör konsekvenserna grövre skulle de misslyckas. Försäljningsfirman kan dock ha uppåt 130 besök per dag i butiken vilket gör att det inte har lika stor påverkan på deras prestationsmätning ifall de skulle mista en av dem som kund. Konsulterna säger att de är på projekt under en längre förutbestämd tid och måste då kunna få friheten att arbeta med projektet även utanför standard arbetstid. Därför anser vi att det passar och behöves personlig provision för konsulterna som motivation för att arbeta utanför standard arbetstid.

In document Elitistiskt Förhållningssätt (Page 32-35)

Related documents