• No results found

Detaljbestämmelser för märkning av foderblandningar

4 Fodertillsatser och förblandningar

6.4 Märkning av foderblandningar

6.4.1 Detaljbestämmelser för märkning av foderblandningar

Generella regler för märkning av foder beskrivs i kapitel 5. Vissa skillnader före-ligger avseende märkning av foderblandningar till livsmedelsproducerande djur och foderblandningar till sällskapsdjur, främst under rubrikerna Analytiska beståndsdelar och Tillsatser samt kravet på gratis kontaktuppgifter till den som ansvarar för sammansättningen av sällskapsdjursfoder (tillverkaren, importören eller märkningsansvarig).

Observera reglerna avseende främmande ämnen där det även finns gränsvärden att beakta för foderblandningar (se avsnitt ”Främmande ämnen och avgiftning”

i kapitel 3).

33

6.4.1.1 Fodertyp

Foderblandningar förekommer i två olika former

Helfoder: täcker dagsbehovet av alla näringsämnen för den djurkategori fodret är avsett för. För helfoder kan vid behov följande beteckningar användas:

˚

Mjölknäring – Helfoder

˚

Dietfoder – Helfoder

Kompletteringsfoder: måste kompletteras med annat foder för att täcka dagsbehovet. För kompletteringsfoder kan vid behov följande beteckningar användas:

˚

Mjölknäring – Kompletteringsfoder

˚

Dietfoder – Kompletteringsfoder

˚

Mineralfoder

Specialregel för sällskapsdjur

För foder till andra sällskapsdjur än hund och katt kan begreppen hel- respektive kompletteringsfoder ersättas med begreppet foderblandning t.ex. ”Foderbland-ning till marsvin”.

6.4.1.2 Djurart/djurkategori

Djurart/djurkategori kombineras med fördel med fodertyp t.ex. ”Helfoder för hund”, ”Kompletteringsfoder för mjölkkor” som placeras på en framträdande plats t.ex. omedelbart efter fodrets namn.

För foderblandningar bestående av högst tre foderråvaror är det inte obligatoriskt att uppge djurslag om det klart framgår i beskrivningen vilka foderråvaror som använts. Jordbruksverkets tolkning är att i dessa fall ska foderråvarorna anges i enlighet med foderkatalogen.

Observera att en foderblandnings användningsområde kan begränsas av ingående fodertillsatser i och med att fodertillsatser kan godkännas för specifika djurslag/

djurkategorier.

Observera även att dietfoder ofta är djurslagsspecifika och att foder till häst, kanin och duvor alltid ska märkas som foder för livsmedelsproducerande djur oavsett djurens användningsområde!

34

Att tänka på för sällskapsdjur

Det kan vara direkt olämpligt att klumpa ihop för stora djurkategorier t.ex.

gnagarfoder eller burfåglar. Båda dessa grupper täcker djur med helt olika födobehov och krav på fodrets sammansättning t.ex. foder till gnagare – gnagarblandningar, olämplig benämning utan ytterligare specificering vilka gnagare som avses. Gnagare kan grovt delas i två huvudgrupper med olika behov avseende fodrets sammansättning. Gräsätare (kaniner, marsvin och chinchilla) och allätare (råttor, möss, hamstrar och gerbiler).

Kraftfoder till gräsätare innehåller magra fröer t.ex. spannmål, ris, majs, hirs, durra medan för allätare ingår feta fröer som t.ex. solros, hampa safflor, pumpa och nötter.

Motsvarande ”problem” förekommer t.ex. för burfåglar där en ytterligare specificering behöver göras.

6.4.1.3 Sammansättning

Under denna rubrik listas samtliga ingående råvaror i fallande ordning (i den form de blandas in i fodret dvs. färskt/torkat).

Benämningar av råvaror återfinns i:

• Kommissionens råvarulista/Foderkatalogen – förordning (EU) nr 68/2013,

• Näringens foderregister – www.feedmaterialregister.eu och

I normalfallet används de beteckningar som återfinns i foderkatalogen. Den som vill använda en beteckning av en råvara som inte finns i foderkatalogen är skyldig att anmäla detta till näringens foderregister.

Observera att de beteckningar som är införda i registret inte är kvalitetsgranskade, det är enskilda företagares förslag på benämning. Det innebär i praktiken att registret kan innehålla benämningar som vid en bedömning av kontrollmyndig-heterna kan bedömas vara oriktig dvs. det är inte en råvara.

Råvaror upptagna i näringens register kan sedan utgöra underlag för en uppdate-ring av foderkatalogen. Katalogen ges ut i förordningsform vilket innebär att näringens förslag kommer att granskas av kommissionen före publicering.

Det finns inga hinder för att listan under sammansättning blandas med begrepp på råvaror från de olika källorna.

En foderråvaras namn och viktprocent ska anges om dess förekomst betonas i märkningen genom ord, bild eller grafik. I dessa fall ska alltid benämningen enligt foderkatalogen eller registret användas. Till exempel om ett grisfoder anges som

”Grismax med soja” så ska andelen soja anges med angiven procentsats under rubriken ”Sammansättning”.

Även om en foderråvara används som binde- eller denatureringsmedel för andra råvaror kan produkten anses vara en foderråvara. Namn, typ och mängd foder-råvara som använts ska framgå av märkningen. Om en foderfoder-råvara används som bindemedel för en annan foderråvara ska råvaran inte utgöra mer än 3 % av den totala vikten.

35

Specialregler för sällskapsdjur

För foder till sällskapsdjur finns ett tredje alternativ där råvarorna anges som kategorier t.ex. spannmål, grönsaker, frukt, etc., se avsnittet ”Kategoribenäm-ningar för foderråvaror till sällskapsdjur” i kapitel 3 eller Bilaga 18 i foder-föreskriften – SJVFS 2006:81.

Observera att t.ex. hundtugg antingen kan vara en råvara (t.ex. torkad oxhud) eller en foderblandning i form av till exempel mald hud blandad med spannmål som sedan torkats i form av tuggben.

Tidigare märkningspraxis innebar ofta att man angav råvarorna i ett intervall eller mindre än x procent (t.ex. < 4 %), detta är inte längre acceptabelt.

6.4.1.4 Analytiska beståndsdelar (%)

Obligatoriska märkningsuppgifter avseende råprotein, växttråd, råolja/råfett, råaska, vattenhalt, m.m. enligt bilagorna I – VI märkningsförordningen samt spe-cifika krav enligt uppgifter i foderkatalogen (kolumn fyra – Spespe-cifika märknings-uppgifter).

Observera att för foderråvaror som enbart är upptagna i näringens register ska de obligatoriska uppgifterna i bilaga V användas.

Vid märkning används högsta godtagbara avvikelser (toleranser) enligt bilaga IV, dvs. analyserade uppgifter får avvika från angiven halt inom vissa gränser. Obser-vera att bilagan är uppdaterad genom förordning (EG) nr 939/2010.

Specialregler för sällskapsdjur

De obligatoriska märkningsuppgifterna återfinns i bilaga I – V och VII (kap. II) i märkningsförordningen.

För sällskapsdjur finns det alternativa benämningar som kan användas

• Råprotein kan ersättas av Protein

• Råolja och råfett kan ersättas av Fettinnehåll

• Råaska kan ersättas av Förbrända rester eller Oorganiska ämnen För andra sällskapsdjur än hund och katt finns inga krav på deklaration av Analytiska beståndsdelar.

6.4.1.5 Tillsatser

Kategori och funktionella grupper av tillsatser enligt bilaga 1 i ”Tillsatsförord-ningen” anger att man kan välja mellan att ange tillsatserna under respektive kate-gori eller funktionell grupp. Formuleringen är olyckligt skriven och i samtal med EU-kommissionen har det klargjorts att för de kategorier där en funktionell grupp finns så ska den användas och för de kategorier där en funktionell grupp saknas ska kategoribeteckningen användas dvs. för koccidiostatika och histomonostatika.

Efter rubriken ”Tillsatser” listas tillsatserna därför under underrubriker bestående av förkortningar av benämningarna på aktuella funktionella grupperna (bilaga I, förordning (EG) nr 1831/2003), se kapitel 4.

36

Tillsatsen namn anges i enlighet med godkännande för den aktuella tillsatsen (se tillsatsregistret) under respektive funktionell grupp.

För livsmedelsproducerande djur anges vilka tillsatser som måste anges i märk-ningen i bilaga VI, kap. I i märkningsförordmärk-ningen.

Observera att kompletterande krav avseende märkning återfinns i bilaga III i tillsatsförordningen samt i godkännandet för enskilda tillsatser.

Det kan även finnas specifika märkningskrav för enskilda fodertillsatser enligt godkännandet för officiella analysmetoder.

Vid märkning används högsta godtagbara avvikelser (toleranser) enligt bilaga IV.

Observera att bilagan är uppdaterad genom förordning (EG) nr 939/2010.

Ett antal tillsatser har omvärderas och betraktas inte längre som tillsatser, se förordning (EG) nr 892/2010.

Specialregler för sällskapsdjur

Vilka tillsatser som ska anges för sällskapsdjur återfinns i bilaga VII, Kap. I i märkningförordningen.

6.4.1.6 Namn och adressuppgifter

För foderblandningar ska alltid tillverkaren anges och i de fall tillverkaren inte ansvarar för märkningen t.ex. vid import eller legotillverkning ska även den som är ansvarig för märkningen ”Märkningsansvarig” anges. Namn och adressupp-gifter till tillverkare inom EU kan ersättas av ett godkännande- eller ett ID-nummer som tillhandahålls av den behöriga myndigheten inom EU (i Sverige Jordbruksverket). För foderblandningar från tredje land skriv hela namnet och adressen på tillverkaren ut.

Har anläggningen ett godkännandenummer ska detta alltid anges (se ”Godkän-nande av anläggningar” i avsnitt 2).

Specialregler för sällskapsdjur

För sällskapsdjur tillkommer ett krav att ange ett ”gratis telefonnummer”.

Bakgrunden är de lättnader som finns för sällskapsdjursfoder dels avseende märkningen av vilka tillsatser som ingår i fodret och dels möjligheten att ange foderråvaror i kategorier. En köpare har alltid rätt att få kännedom om vilka tillsatser och råvaror som ingår i fodret (däremot är företagen inte skyldiga att ange den exakta halten av ingående tillsatser och råvaror). Med ”gratis telefon-nummer” menas att dessa uppgifter ska vara tillgängliga utan kostnad och kan till exempel ersättas av en e-postadress eller en webbsida där informationen finns samlad.

37

6.4.1.7 Garantitid, partinummer och nettokvantitet Garantitiden fastställs av foderföretaget och anges som

• ”Sista användningsdag DD/MM/ÅÅ” för lättnedbrytbara produkter,

• ”Bäst före MM/ÅÅ” för övriga produkter.

Alternativt kan garantitiden skrivas som ”DD eller MM efter tillverkningsdatum”

i de fall där tillverkningsdatum anges i märkningen.

Partinummer ska alltid anges. Utformningen är inte reglerad men kan t.ex. skrivas som Tillverkningsdatum/Partinummer DD/MM/ÅÅ.

Nettokvantiteten, dvs. förpackningens eller försändelsen mängd vid bulktransport ska alltid anges uttryckt som

• viktenhet (g, kg, ton) fasta produkter eller

• vikt- eller volymenhet (kg, l) för flytande produkter.

6.4.1.8 Bruksanvisning

Bruksanvisningen är en anvisning för hur foderblandningen ska användas och vilket syfte den har. Observera att för kompletteringsfoder som innehåller mer tillsatser än de högsta tillåtna nivåerna för helfoder ska den högsta tillåtna mängden anges

• i gram eller kilo eller volymenhet per djur och dag, eller

• som en procentandel av dagsbehovet, eller

• per kilo för helfoder eller som en procentandel av helfoder,

i syfte att säkerställa att gällande högsta tillåtna andel fodertillsatser av dags-behovet blir tillgodosett.

Observera villkor som eventuellt anges som är fastlagda i beslutet för enskilda tillsatser.

För dietfoder ska bruksanvisningen omfatta uppgifter om rekommenderad ut fodringslängd och andra bestämmelser enligt kolumnerna 5 & 6 i bilaga 6 i foderföreskriften.

Sällskapsdjur

Näringens märkningskod för sällskapsdjur anger även att det är lämpligt att ange att djuren ska ha fri tillgång till friskt vatten om djuren utfodras med torrfoder.

6.4.1.9 Dietfoder

Utöver att rubriken Dietfoder – Helfoder/Dietfoder – Kompletteringsfoder förs in kompletteras märkningen med uppgifterna i kolumn 1 och 2 i bilaga 6 i foder-föreskriften.

Ange alltid ”En näringsexpert eller veterinär bör rådfrågas innan fodret används, eller innan användningsperioden förlängs”.

38

6.4.1.10 Foder innehållande läkemedel

Utöver de generella märkningskraven för foder ska foder innehållande läkemedel kompletteras med följande uppgifter

Texten ”Foder som innehåller läkemedel” anges tydligt. Det är lämpligt att ange detta på en framträdande plats t.ex. i närheten av produktens namn eller fodertyp och djurslag, t.ex.

”Gott hull”

Helfoder till slaktsvin Foder som innehållande läkemedel

• Ange den aktiva mängden läkemedel och aktiv substans.

• Karenstid

• Bruksanvisning uppdateras med uppgifter om fodrets användning

• Risk- och skyddsinformation

Om veterinärreceptet innehåller motsvarande uppgifter som anges ovan räcker det att bifoga detta vid leverans av bulkfoder innehållande läkemedel utöver de generella märkningsuppgifterna som ska bifogas/omfattas av följesedeln.

6.4.1.11 ABP-kategori och varningstext Sällskapsdjursfoder

Kategoribeteckningen dvs. Kategori 3 enligt ABP-förordningen (Animaliska biprodukter) ska alltid finnas när det gäller färska foderblandningar t.ex. frysta

”köttkorvar”.

För färska foderblandningar (inklusive frysta produkter) ska en varningstext anges: “FÅR INTE ANVÄNDAS SOM LIVSMEDEL” (exempel på färska hundtugg är t.ex. färska märgben).

Sällskapsdjursfoder, annat än färskt sällskapsdjursfoder, som lever upp till kraven i bil. XIII i förordning (EU) nr 142/2011 (d.v.s. färdigt foder) har nått en s.k. slutpunkt enligt ABP-regelverket och ska märkas enligt foderlagstiftningen det vill säga att det inte längre finns något krav på varningstext eller uppgifter om ABP-kategori.

6.4.1.12 GMO

Varningstext som enligt GMO-förordningarna14 ska anges om råvaran innehåller mer än 0,9 % godkända GMO, ”Denna produkt innehåller genetiskt modifierade organismer”.

Alternativ text finns se art. 24 i förordning (EG) 1829/2003 och art. 4B i förordning (EG) nr 1830/2003.

14 Förordning (EG) nr 1829/2003 & 1830/2003

39

Innehåll av GMO i en foderblandning ska anges i anslutning till råvaruinnehållet det vill säga under rubriken ”Sammansättning” och texten ska vara lika stor som övrig text, exempelvis:

Sammansättning: majs (genetiskt modifierad), rapsolja (framställd av genetiskt modifierad raps)

Uppgifterna får även anges som en fotnot till råvaruinnehållet. Denna ska ha samma textstorlek som listan över foderråvaror.

6.4.1.13 Ekologiskt/Krav foder Råvarorna i fodret ska antingen

• vara jordbruksråvaror som är ekologiskt certifierade

• komma från hägnat vilt som har utfodrats med ekologiskt eller KRAV-märkt foder

• vara råvaror som kommer från hållbart utnyttjade fiskeresurser

• vara råvaror finns listade i bilaga V i EU:s tillämpningsförordning.

Den finns under rubriken Bestämmelser.

Fodret får innehålla en kombination av råvarorna men andelen som kommer från hållbart utnyttjade fiskeresurser får högst vara 30 procent av fodrets totala torrsubstansinnehåll.

Foder kan märkas som ekologiskt om

• det dels producerats i enlighet med rådets förordning 834/2007 med tillämp-ningsförordningar, och

• dels att foderproduktionens alla steg kontrollerats av ett ackrediterat kontroll-organ för ekologisk produktion.

Kontrollorganets kod ska finnas på foderförpackningen eller på medföljande dokument om fodret säljs på bulk.

Observera att EU:s ekosymbol inte kan användas på foder till sällskapsdjur.

Sällskapsdjursfoder som uppfyller KRAVs standard får bära KRAVs märke.

40

Related documents