• No results found

DETALJPLANENS KONSEKVENSER

In document Planbeskrivning (2,8 mb) (Page 39-44)

Syftet är att möjliggöra en utbyggnad av Hemavan med olika typer av boende samt nya

utförsåkningsområden. Målet är att stärka och göra turistdestinationen mer attraktiv och därmed skapa nya arbetstillfällen i området. Utbyggnaden stämmer överens med översiktsplanen för området.

Planen inriktas mot tät bebyggelse med kommersiella eller semikommersiella bäddar närmast E 12 samt glesare bebyggelse i övre delarna av området. Därigenom säkerställs en hög nyttjandegrad och ett ekonomiskt underlag för erforderliga utbyggnader av de alpina anläggningarna i området.

Sida 40 av 49 Alla bäddar i området avses få bra ski in/ ski out. Sammanlagt tillför planen cirka 3000 bäddar till destinationen.

Konsekvenser för rennäringen

Rennäringen berörs av genomförandet av planen. Exploateringen genomförs i anslutning till den befintliga skidanläggningen, omkringliggande bebyggelse och näringar. Lokaliseringen bedöms därmed vara den bäst lämpade för att uppnå största nytta och minsta möjliga påverkan på renskötseln i området. Planförslaget har utformats med intention om att tillskapa minsta möjliga störningar för den pågående renskötseln som bedrivs i området. Olika liftanordningar har studerats och ändrats i samråd med Ubmeje Tjeälddie med beaktande av renskötseln i området.

Områdets viktigaste funktion för rennäringen bedöms vara samlad flytt av renar norr om planområdet och vidare mot Artfjället. Planen har anpassats till rennäringen och därutöver kommer skyddsåtgärder att vidtas. Bedömningen är att planen kan genomföras med hanterbara konsekvenser för rennäringen.

Konsekvenser för Natura 2000-området

Bedömningen är att det vid utbyggande av planområdet att det inte uppstår några direkt eller indirekta effekter som kan medföra att naturtyperna för Natura 2000-området påverkas. Detta grundar sig på planområdets läge i förhållande till Natura 2000-området samt utformningen av planområdet. Mer omfattande anläggningsåtgärder utförs relativt långt från Natura 2000-området.

Mindre omfattande åtgärder som utförs i anslutning eller i nära anslutning till Natura 2000-området planeras och utförs med försiktighetsmått och skadeförebyggande åtgärder. Därmed bedöms konsekvenserna av dessa åtgärder som marginella för Natura 2000-området.

Med de försiktighetsåtgärder som redovisas i MKB:n för den specifika miljöbedömningen har Länsstyrelsen bedömt att de planerade åtgärderna inte på ett betydande sätt stör eller försvårar bevarandet av områdets arter och livsmiljöer.

Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)

Storumans kommun har genomfört en behovsbedömning för genomförandet av detaljplanen och i denna behovsbedömning tagit ställning för att planens genomförande kan antas medföra

betydande miljöpåverkan. Således ska det genomföras en strategisk miljöbedömning för planen.

Avgränsningssamråd genomfördes med Länsstyrelsen i Västerbotten 2018-12-14. Ett samrådsunderlag skickades till Länsstyrelsen innan avgränsningssamrådet genomfördes.

Genomfört avgränsningssamråd ligger till grund för MKB och dess utformning.

Nollalternativ

Nollalternativet innebär att området fortsättningsvis används för offpist-åkning, skoteråkning, rekreation och renskötsel. Fjällbjörkskogen, dess flora och fauna fortsätter att finnas kvar i nuvarande omfattning. Det innebär även att FÖP:ens intention för destinationen inte kan

genomföras. Därmed faller kommunens strategi för den planerade utvecklingen av destinationen Hemavan. Trafikmängderna till området vid ett nollalternativ antas öka något. I ett nollalternativ kan renskötseln pågå som i nuläget parallellt med verksamheten för turism och rekreation.

Sida 41 av 49 Alternativa lokaliseringar

Själva lokaliseringen är centralt för planförslaget. Anledningen till att lokaliseringen är så pass central beror på att det enbart är inom detta område som en vidareutveckling av den befintliga skidanläggningen kan ske. Att aktuellt område för planförslaget har valts grundar sig i flera faktorer. Området är i omedelbar anslutning till det befintliga skidområdet. På så sätt kan det befintliga och det föreslaget område dra nytta av varandra och vävas ihop till en enhet. Det innebär att anläggningen utökas och att besökare kan nyttja både det gamla och det nya området utan att behöva färdas emellan med bil. Det är i sin tur förenligt med FÖP:ens intentioner och kommunens strävan att hålla ihop ny exploatering till redan utbyggda områden. Bedömningen är att en sådan lösning, där den befintliga anläggningen kan nyttjas, är det bästa för skidanläggningen som sådan och destinationens utveckling. I och med val av plats kan befintlig infrastruktur och lösningar nyttjas, såsom närheten till väg E12 och befintligt VA. Sett utifrån ett större perspektiv bedöms denna lösning även vara det bästa för orten Hemavan och Storumans kommun, eftersom föreslagen lokaliseringen medverkar till att stärka Hemavans attraktionskraft. Med hänsyn till detta bedöms val av plats vara den som på bästa sätt medverkar till en hållbar utveckling.

Det finns andra områden som teoretiskt kan användas för ändamålet skidanläggning. Det finns dock inget område som är beläget i den absoluta närhet som föreslaget område. Andra alternativ innebär därmed att det snarare blir fråga om en ”helt ny” anläggning och inte utökning av en befintlig. En helt ny skidanläggning som inte ansluter till befintlig skulle kräva ett omfattande markanspråk med förändrad markanvändning – då en sådan anläggning troligtvis hade förlagts i delar på obrutet fjäll. Detta hade medfört större påverkan på motstående intressen då den pågående markanvändningen hade förändrats väsentligt i jämförelse med planförslaget.

Föreslaget område bedöms vara mest lämpligt sett utifrån begränsning av transport,

sammanvävning av nedfarterna och främjandet av en koncentration av utbudet. Det vore inte förenligt med FÖP:ens intentioner att anlägga en helt ny skidanläggning i ett område som saknar förbindelser till redan utbyggda områden.

Kontroll och uppföljning

En uppföljning av planens miljöpåverkan är nödvändig. Därför krävs att ett kontrollprogram ska upprättas av verksamhetsutövaren för att säkerställa att försiktighetsmått, skadeförebyggande åtgärder, miljöhänsyn och åtaganden följs under och efter exploateringen.

Allmänna bestämmelser om verksamhetsutövarens kontroll finns i MB 26:19. Av detta följer:

• Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras medföra olägenheter för människors hälsa eller påverka miljön ska fortlöpande planera och kontrollera verksamheten för att motverka eller förebygga sådana verkningar.

• Den som bedriver sådan verksamhet eller vidtar sådan åtgärd ska också genom egna undersökningar eller på annat sätt hålla sig underrättad om verksamhetens eller åtgärdens påverkan på miljön.

• Den som bedriver sådan verksamhet ska lämna förslag till kontrollprogram eller förbättrande åtgärder till tillsynsmyndigheten, om tillsynsmyndigheten begär det.

• För de planerade arbetena har ett förslag till kontrollprogram upprättats enligt Förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll i tillämpliga delar.

Kontrollprogrammets syfte

Kontrollprogrammet syftar till att identifierade miljöeffekter och risker, enligt MKB, hanteras och avhjälps för att minimera risken för en oönskad påverkan på människors hälsa och miljön.

Sida 42 av 49 Kontrollprogrammet omfattning och innehåll kommer att fastställas i samråd med

tillsynsmyndigheten. Kontrollprogrammet kommer att utvecklas under planprocessens gång och fastställas innan exploateringen påbörjas. Kontrollprogrammet har en koppling mot

exploateringsavtalet.

Analys av inträffade incidenter

En orsaksanalys genomförs, korrigerande och förebyggande åtgärder fastställs. Åtgärder genomförs i samråd med tillsynsmyndigheten. Åtgärderna följs upp.

Avvikelserapportering

Hanteringen sker enligt rutin för avvikelser/tillbud/olyckor hos utföraren. Samtliga avvikelser hanteras, analyseras och åtgärder vidtas för att minska risken för upprepning av

till-bud/olyckor/avvikelser. Betydande miljöaspekter samt riskinventeringar uppdateras vid behov.

Dokumentation

Skriftlig dokumentation genomförs löpande och delges tillsynsmyndigheten.

Icke teknisk sammanfattning

Under framtagande av planförslaget har olika alternativ och utformningar studerats. Kommunen bedömer att fördelarna med huvudalternativet tillskapar bättre möjligheter för utveckling av destinationen och därmed kan en något större påverkan på miljön tolereras. Planens lokalisering och utformning innebär att kommunen bedömer att riksintressena enligt miljöbalken (MB) kap. 3 och 4 tillgodoses. Planförslaget är förenlig med översiktsplanen intentioner och är anpassat utifrån destinationens förutsättningar. På så sätt verkar planförslaget mot en ökad koncentration och nytta för näringen. Genomförandet av planförslaget bedöms inte att riskera överskrida eller försvåra uppfyllandet av miljökvalitetsnormerna. Skyddade områden berörs då vissa åtgärder vidtas utanför planområdet, inom Vindelfjällen, som utgör Natura 2000-område och naturreservat. Dessa åtgärder kräver tillåtlighet från länsstyrelsen och kommer att hanteras som separata ärenden.

Exploateringen kommer att påverka miljön och landskapsbilden lokalt. Den rådande landskapsbilden, den storskaliga fjällmiljön, bedöms alltjämt åtnjuta den karaktär och

landskapsbildsvärden som fjällmiljön har. Inga fornlämningar berörs av exploateringen. Några övriga kulturhistoriska lämningar, som dokumenterats vid genomförda utredningar, berörs av planerade åtgärder. Sammantaget bedöms dock planförslaget beakta dokumenterade lämningar i skälig omfattning då lämningar till stor del ligger inom mark som planläggs som naturmark eller inom mark som inte planeras att exploateras.

Planförslaget bedöms medföra måttliga konsekvenser för skogliga naturvärden. Detsamma gäller naturvärden och arter som är knutna till våtmarkerna i området. Inga våtmarker bebyggs dock. Den genomförda artskyddutredningen visar på att gynnsam bevarandestatus kan upprätthållas vid en genomförd plan.

Rennäringen och förutsättningarna för att bedriva renskötsel i området berörs av genomförandet av planen. Med hänsyn till detta bedömer kommunen att planen medför påverkan på rennäringen i området men att planen med gjorda justeringar får hanterbar påverkan på renskötseln.

Planförslaget är utformat med beaktande av trafik och kommunikationer i området samt risker med trafik och transporter av farligt gods längs med väg E12. Riskerna för skred och ras i områden bedöms som ringa förutsatt att skadeförebyggande åtgärder och försiktighetsmått vidtas. Risken

Sida 43 av 49 för olyckor med utsläpp av skadliga ämnen till mark och vatten, vid anläggningsarbeten, bedöms som liten. Vid genomförandet av planen bedöms utsläppen till mark och luft bli tämligen ringa.

Dagvattenflödet kommer att öka när detaljplanen genomförs. En väsentlig förutsättning för att inte påverka mark och vatten i området är en långsiktig och hållbar dagvattenhantering. Det innebär att det är nödvändigt att tillskapa möjlighet för fördröjning så att området kan omhänderta ett 10-årsregn. På så sätt kan riskerna med höga flöden begränsas. Vid extrema regn som 100-årsregn, återkomsttid 100 år, kommer inte planerad dagvattenhantering kunna fördröja allt dagvatten. Det finns därmed risk för att bebyggelsen kan skadas, men detta kan till stor del förebyggas genom planerad höjdsättning av bebyggelsen.

Vid genomförandet av planen, framtida kontroll samt uppföljning visar verksamhetsutövaren att förpliktelserna i miljöbalkens allmänna hänsynsregler iakttas. Vissa miljökvalitetsmål påverkas något negativt och vissa andra positivt.

Kommunen har gjort avvägningar av olika intressen, allmänna som enskilda vid framtagande av planförslaget. Bedömningen är att ett genomförande av planförslaget möjliggör en angelägen utveckling av destinationen. Eftersom destinationens funktion är av yttersta vikt för orten Hemavan och Storumans kommun innebär ett genomförande att det medverkar till långsiktig samhällsekonomisk hushållning. Bedömningen är även att planförslaget möjliggör god hushållning sett utifrån de sociala och kulturella aspekterna. Området kommer vid ett genomförande kunna användas i förenlighet med riksintressena.

Sammanställning av synpunkter på MKB under samrådstiden

Under samrådstiden har synpunkter inkommit på MKB som innebär viss justering/komplettering:

• MKB:n omarbetas utifrån den dialog som kommunen för med Ubmeje Tjeälddie.

Beskrivning av samebyns markanvändning och förutsättningar omarbetas. Planförslaget har justerats och MKB:n uppdateras vad gäller påverkan och konsekvenser.

• Kompletteras med recipientspecifikt perspektiv med ett fördjupat resonemang som tydligare visar hur planen medverkar till att MKN för ytvatten kan följas.

• Kompletteras med resonemang kring trivseleldning m.m.

• En bedömning om vilka effekter detaljplanen får på Natura 2000-området och naturreservatet.

• Utvecklas vad gäller påverkan och skyddsåtgärder för artskydd och naturmiljön med avseende på bäckar och våtmark.

• MKB:n ses över vad gäller risker för erosion, ras- och skred.

Sammanställning av synpunkter på MKB under granskningstiden Under granskningstiden har synpunkter inkommit på MKB som innebär viss justering/komplettering:

• En beskrivning avseende de effekter, direkta, indirekta samt kumulativa effekter, som planens genomförande kan medföra för Natura 2000-området.

• Förtydligande att avledningsdiket ska erosionsskyddas samt en beskrivning att en planbestämmelse har införts i plankartan.

Specifik miljöbedömning

Ett genomförande av planen innebär att åtgärder kommer att vidtas inom Natura 2000-området Vindelfjällen som gränsar till planområdet. Inom Natura 2000-området planeras anläggning av skidnedfarter, skidlift, system för snötillverkning samt drift av anläggningen. Det innebär att bestämmelserna om Natura 2000-tillstånd aktualiseras. Enligt MB 7:28 a är det förbjudet att utan

Sida 44 av 49 tillstånd "bedriva verksamheter eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön"

i Natura 2000-områden.

Länsstyrelsen har i beslut 2020-08-28 lämnat tillstånd för att anlägga skidlift samt skidnedfarter inom Natura 2000-området Vindelfjällen, SE810081. Vidare har Länsstyrelsen lämnat dispens från föreskrifterna i Vindelfjällens naturreservat för samma åtgärd. Länsstyrelsen har i beslutet

meddelat att intrånget i naturreservatet och i allmänna intressen ska kompenseras. Hantering av den specifika miljöbedömningen har skett parallellt med planprocessen.

In document Planbeskrivning (2,8 mb) (Page 39-44)

Related documents