• No results found

Samtliga teorier ligger till grund för analysen och diskussion gällande motivation kopplat till prestation. Dessa kommer att knytas samman med den empiri som hämtats för att nå fram till ett slutligt resultat för studien.

Detaljhandelbranschen är i dagens samhälle enormt konkurrensutsatt, troligen mer än någonsin. Kan säljare inte hålla en hög försäljning och vinna över butikens budget konkurreras företaget ut av andra starkare aktörer. Det gäller därför att driva en butik där säljare motiveras till att prestera och sälja.

Konkurrensen växer samtidigt ännu starkare i takt med att internethandeln ökar. Idag kan du finna allt du behöver till din garderob på nätet, du köper hem det fraktfritt och får kostnadsfritt skicka egengjorda modellen som sammanfattar tidigare studier och forskning. Ett starkt självförtroende påverkar motivationen hos anställda och detta är något som en chef behöver arbeta med att förbättra.

Den omgivande ergonomin och arbetsmiljön, fysiskt och psykiskt påverkar också anställdas dagliga motivation. En chef måste få anställda att känna sig behövda, de måste motivera anställda att stanna

4.1. NÄRVARO

inom företaget och få dem att känna sig viktiga i deras arbetsroll. Kommunikationen på en arbetsplats är a och o, utan en god dialog mellan chef och anställda kommer motivationen att brista. Tidigare studier och artiklar beskriver vikten av att känna en social tillhörighet och identitet till arbetet vilket motiverar anställda till att prestera utefter företagets mål, vilket får positiva effekter. Belöning och tillfredsställelse är viktigt för att få anställda att fortsätta prestera på jobbet, det kan vara lön men behöver nödvändigtvis inte handla om pengar. Belöning kan vara en kort extra rast eller en annan förmån som får anställda mer motiverade. Motivationen ökar om anställda har en förebild att se upp till, någon att efterfölja och som kan inspirera. Utan inspiration brister motivationen. Den sista punkten i modellen beskriver att motivationen från chef måste kunna anpassa sig från olika situationer och olika individer. Alla människor motiveras på olika sätt och olika situationer kräver olika metoder och verktyg att motivera anställda.

Diskussionen fortsätter och författaren kan utifrån det sekundära materialet gällande tidigare forskning och studier samt det primära materialet empirin, konstatera att motivation är viktigt för prestation inom detaljhandeln. Utan motivation kan det i värsta fall resultera i att anställda säger upp sig och slutar. Anställda som är måna om att prestera behöver utmaningar och vill utvecklas.

Motiverar chefen dem på vägen kan de gå långt, både vad gäller personlig utveckling men också vinst för företag. Det kontrollerade företaget med styrning från en europeisk stad är ett praktexempel på vad som sker om ledning och chefer inte bryr sig om sina anställda, de säger upp sig och slutar.

Något som ger anställningsplatsen och företaget dåligt rykte vilket i sin tur kan sprida sig till kunder och påverka försäljning och popularitet.

En butikschef bör till en början vara en närvarande chef eftersom det bygger upp en ömsesidig tillit mellan chef och anställd. Detta är något som artikeln “Three steps to motivating employees” belyser men även samtliga anställda och Butikschef 2. Med detta sagt bör även en butikschef föregå med gott exempel i butik och agera god förebild vad gäller både försäljning och service mot kund. Anställda behöver någon att se upp till vilket är både inspirerande och motiverande.

Denna närvaro kopplas samman till gemenskap på arbetet och i säljteamet. Butiken måste tillsammans kämpa för att uppnå mål och budget, vilket blir svårt om alla kämpar åt olika håll.

Gemenskapen ska inkludera samtliga anställda och även butikschef, en hierarkiskt uppbyggd verksamhet kommer att få negativa konsekvenser, dels för tilliten men också för gemenskapen som kan komma att bli oäkta som i sin tur påvekar försäljning och service mot kund. Gemenskap existerar och utvecklas bland annat i en stark företagskultur. Det viktiga är att kulturen är skapad tillsammans

vilket medför att inte någon känner sig överkörd och inte kan stå bakom kulturen. Är den skapad för gruppen och alla känner sig delaktiga i kulturen har det positiv effekt på gemenskapen samt försäljning och service mot kund. Det bearbetade materialet från empirin tyder på att de flesta anställda saknar tillhörighet till en företagskultur, något som påvekar motivationen negativt. Detta understryker även teorier, New model of job design: motivation employees’ performance, som nämner viktig av en god organisations- och företagskultur för att motivera anställda till bättre prestation.

Gemenskap och närvaror bygger upp tillit mellan anställda och chefer. Upplever inte anställda tillit till chefen känner de sig otrygga i sin roll vilket gör att de inte kommer kunna prestera lika bra. För att nå en sympatisk och positiv stämning på jobbet måste anställda våga ta upp svåra saker med en chef, detta kan exempelvis röra intriger mellan anställda eller mer privata händelser som kan vara bra för en chef att vara medveten om. Samtliga anställda pekar på att en god tillit ökar deras självförtroende eftersom anställda upplever att chefen tror på en. Om chefen tvivlar på att anställda klarar av en uppgift ger det motsatt effekt av motivation, något som bör undvikas.

Med självförtroende och tillit kommer ansvar. När de anställda blir trygga i rollen som säljare eftersträvar de oftast mer ansvar på olika nivåer i butiken. Som chef är det viktigt att ge anställda förtroende till att ta ansvar så att de känner sig behövda och duktiga, vilket ger dem ett ännu starkare självförtroende. Samtliga anställda nämner att ansvar ger dem motivation eftersom de känner att de kan utvecklas och får testa på nya arbetsområden i butiken som inte endast rör den dagliga försäljningen. Har anställda ett ansvarsområde är de troligen också mer måna om att prestera bra, öka försäljning och ge bättre service mot kund. Allt går hand i hand.

Related documents