• No results found

Diskussion av slutligt koncept

Diskussion och slutsatser

6.2 Diskussion av slutligt koncept

Inledningsvis fokuserades det på att hitta rätt funktioner som löste problemet och produktens utseende utvecklades i andra hand. Det slutliga konceptet ansågs av projektgruppen vara det som besvarade projektets frågeställningar bäst och efter fastställning av funktionerna fokuserade gruppen på utseendet. Det slutliga konceptet presenterades genom renderingar och med hjälp av den prototyp som tillverkades kunde projektgruppen även testa konceptet. Detta gav validitet till konceptet och i några fall ändrades komponenterna till det bättre. Designförslaget testades dock aldrig på den tänkta fokusgruppen på grund av tidsbrist. I stället valde projektgruppen att fokusera

Diskussion och slutsatser

För att få feedback från rätt fokusgrupp kunde tester med den första, men inte bästa, prototypen användas för att i ett tidigt stadie få förbättringsförslag från konsumenten.

Det som gjorde att projektgruppen valde koncept C som slutgiltigt koncept för fäste var smidigheten att applicera och avlägsna plattan från kundvagnens handtag. I början av projektet var tanken att fästet och plattan skulle bestå av separata delar. Detta för att förenkla montering och förvaring av plattan. Det var också tänkt att fästet skulle vara anpassningsbart till alla sorters kundvagnar men då gruppen upplevde det svårt att hitta en tillräckligt bra lösning som höll plattan på plats oavsett handtag löstes problemet genom att göra en lösning för cirkulära och en för ovala handtag. Detta genererade i flera komponenter men för att lösa förvaring av dessa gjordes fästena i en storlek som gick att förvara inuti plattans förvaringsutrymme.

Projektgruppens mål var att utveckla en produkt som inte enbart uppfyllde en funktion, utan även sammanförde flera användningsområden i samma produkt. Detta ansågs vara viktigt då projektgruppen inte tyckte att endast lösningen för inköpslistan skulle vara tillräckligt banbrytande på marknaden.

Det projektgruppen missade i de första stadierna var att kolla upp hur pass olika de kundvagnar som fanns på marknaden vid projektets start verkligen var. I slutfasen Test uppdagades detta att nästan alla butiker där testningen skedde vid ofta hade två sorters vagnar. Nästan alla hade ett cirkulärt handtag som koncept C passade på. Om denna undersökning av kundvagnar hade skett i början av processen hade mindre fokus legat på att skapa ett fäste som passade alla sorters kundvagnar. Istället hade ett primärt fäste kunnat göras som passade dessa cirkulära handtag, för att sedan ha gjort ett fäste för breda handtag som ett tillbehör. Detta hade gett projektgruppen mer tid att lägga på andra delar av arbetet, såsom att göra en mer tillförlitlig användaranalys på fokusgruppen, samt en testning på denna fokusgrupp i slutskedet av projektet.

Något som nämns i kapitel 2.4 är produkts livscykel, vilket behandlar produktens hela livslängd. I dagens samhälle har “slit och släng”- beteendet ifrågasatts och konsumenterna är mycket medvetna om deras miljöpåverkan. För att produkten ska slå igenom på marknaden tror projektgruppen att det är viktigt att ha med detta i åtanke under processen gång. Att medvetet välja rätt material och utveckla produkten så att den håller både i utseende och miljömässigt.

Diskussion och slutsatser

6.3 Metoddiskussion

Då design är ett begrepp som inte går att konkretisera, finns det inget rätt eller fel inom tillvägagångssättet för utveckling av en ny produkt. Designteorin beskriver att problemlösning är något som faller naturligt hos oss individer. Därför blev första steget i designprocessen att få projektgruppen att förstå och uppleva problemet för att få en bättre förståelse. Därefter kunde produkten utvecklas av personliga erfarenheter som gruppen upplevt.

Projektet var i början av processen inte tydligt definierat utan gruppen hade endast fått en idé och ett problem presenterad av företaget. Detta innebar att det inte fanns mycket grund i projektet utan att gruppen fick börja utan några krav eller specifikationer. Gruppen närmade sig problemet med ett synsätt enligt Design Thinking. För att säkerställa att gruppen använde sig av metoder i processen som har vetenskapliga grunder, utfördes flera metoder som bygger på forskning och teorier. Metoderna är beprövade och resultatet som kunde avläsas kunde användas som argument för hur produkten utvecklades.

Under slutstadiet upptäcktes att vissa delar av arbetet hade varit onödiga på grund av bristande förstudier. Hade emphatize- och definestadiet genomförts med en noggrann undersökning av befintliga kundvagnar vid dagligvaruhandeln hade det inneburit att onödigt arbete undvikits. Detta hade betytt mindre arbete senare i processen då gruppen hade i ett tidigt stadie upptäckt det enkla misstaget. I Ullmans designprocess beskrivs vikten av att utföra förstudien så pass grundligt som möjligt då det innebär att liknande misstag så som gruppens, inte uppstår. Innan Ideate-stadiet är det viktigt att ha alla grundstenar på plats för att slippa onödigt bygge av prototyper som betyder fler kostnader. Projektet har dock byggts på en icke linjär produktutveckling istället för den linjära som Ullman beskriver. Syftet i den icke linjära processen är att ta fram en prototyp för att sedan hitta förbättringar och sedan upprepa detta till det slutliga konceptet.

För att besvara den problemställning som beskrevs i början av projektet användes sig projektgruppen av metoden Bootcamp Bootleg. Metoden användes som en grund med inslag från Ullmans Designprocess och SVID. Tillsammans utformade dessa processer ett tillvägagångssätt för produktutveckling som passade projektet.

Bootcamp Bootleg metoden bygger på att i olika faser förstå kunden och dess behov. I första fasen, Empathize, var fokus att hitta rätt fokusgrupp och dess behov. Samtidigt beskriver Ullmans att första stadiet i en produktutvecklingsprocess ska vara att definiera hela projektet. Genom att utföra marknadsundersökningar av användaren och kundvagnar samt en konkurrensanalys kunde man ta fram en målgrupp. Genom dessa metoder kunde projektet även definieras. Detta är något som också tas upp i Användarstudier i SVID- processen. Bootcamp Bootleg fokuserar på användaren av produkten och syftar Define-fasen på att omformulera kundens beteende och behov till ett designprojekt. För att få tydligare riktlinjer och mätbara krav som kunde användas senare i processen använde sig projektgruppen av tekniska specifikationer som beskrivs både i Bootcamp och Ullman. Fas nummer tre i detta projekt byggde på att producera idéer. I både Bootcamp Bootleg och Ullmans ligger fokus på att generera så många olika koncept som möjligt och kvaliteten spelar ingen större roll i detta stadium. SVID menar att, för att få bästa resultat av detta stadium måste flera olika kompetenser

Diskussion och slutsatser

tillfällen. Ett tillfälle med Sigma Industry samt ett tillfälle med bara projektgruppen. Detta genererade många bra koncept som kunde tas vidare till visualisering och utvärdering.

Nästa steg i projektet var att ta det slutliga konceptet till prototypstadiet. Bootcamp beskriver att prototypen är till för att få en bättre bild av produkten och tillverkas för att kunna utföra tester på fokusgruppen. Jämfört med Ullmans Product Development, där prototypen tillverkas för att ligga till grund för massproduktion. Utefter prototypen formuleras tekniska dokument men tillverkningsspecifikationer och hur produkten ska konstrueras. Den sista fasen är något som bara nämns i Bootcamp-metoden, testfasen. Testningen finns självklart med i de andra processerna också men inte som en egen fas. I SVID ligger testningen till exempel under Justering & genomförande. I Bootcamp används denna fas för att få konsumenternas åsikter och utvärdering. Konsumentens åsikter ska sedan ligga till grund för att gör förbättringar på produkten och detta stadium kan upprepas flera gånger för att nå bästa resultat.

Val av designprocess

Genom teoretiskt ramverk och val av metoder beslutade projektgruppen att fokusera på Bootcamp Bootleg-processen som bygger på en icke linjär process. Metoden ansågs vara passande för projektet då processen bygger på att läsa av människan och dess samspel med omvärlden. Processen var lätt att tolka och tillämpa och ansågs vara rätt för detta projekt då uppgiften gick ut på att utveckla en ny produkt som underlätta för individen i vardagen. De två andra processerna som nämns i teoretiskt ramverk används för att bygga upp en mer strukturerad process då Bootcamp Bootleg bygger på känsla och egna tolkningar.

Related documents