• No results found

Diskussion

Empirin till det här examensarbetet kommer till största delen från en kvalitativ semi - strukturerad intervjustudie utförd med förskolebarn med frågor om miljö och relationer och till en mindre del från en enkät ställd till de medverkande lärarna. Den ursprungliga

undersökningen syftar till att ge barnen möjlighet till inflytande och delaktighet i den plan mot kränkande behandling och diskriminering som varje förskola och skolenhet skall upprätta årligen och delstudien i detta arbete syftar till att undersöka vad barnen förmedlar i sina svar.

Det var vad vi lärare skulle göra, men har vi lyckats att göra barnens röster hörda?

Resultaten visar att drygt hälften av barnen i undersökningen anser att de får vara med och bestämma (10 av 19), att ingen alltid är utesluten ur leken, att alla barn i stort sett leker med de barn de vill leka med samt att de flesta barn (13 av 19) frågar en vuxen om de behöver hjälp med något. Vidare framkom det inget som tydde på att det förekom någon kränkande behandling mellan barnen någonstans i inne- eller utemiljön. Det är förhållandevis positiva resultat. Kan det verkligen stämma?

Jag har försökt att titta på resultaten ur ett sociokulturellt perspektiv då det handlar om samspel i barngruppen, mellan vuxna och barn samt i samspelet mellan intervjuare och informant. Då jag gick igenom intervjuerna, i synnerhet de jag själv utfört, men också de utskrifter jag fått av mina kollegor, fann jag en hel del möjliga felkällor och missförstånd som skulle kunna påverka resultatet (se Metod, Tillförlitlighet). Mina egna val som uttolkare av resultaten kan också vara en möjlig felkälla då mina val påverkar utfallet. Som jag ser det så kan både barnens ovana att reflektera över något i sin tillvaro och att sätta ord på sina tankar samt lärarnas ovana vid strukturerade samtal med barn, vara en bidragande orsak till att undersökningen inte skulle ha full tillförlitlighet (om nu en sådan undersökning kan ha det).

Dessutom tolkade alla barn frågorna om inne- och utemiljön som var det var roligt eller inte roligt att leka och inte om det förekom någon form av kränkande behandling i miljön.

I teorianknytningen har jag kortfattat visat på olika teorier om hur lärare kan försöka förstå barn för att de i sin tur ska känna delaktighet i och ha inflytande över sin vardag på förskolan.

Olika forskare har framfört olika delar av tillvaron som påverkar relationerna i pedagogiska verksamheter, men de är också ganska samstämmiga. Samstämmigheten ligger i en post-modern syn på det kompetenta barnet med en tilltro till barns förmåga samt vikten av att bevaka barns rättigheter i en intervju- eller forskningssituation (Arnér & Tellgren, 2006;

Corsaro, 2000; Doverborg & Pramling Samuelsson, 2000; Dunphy, 2005; Einarsdottír, 2007;

Emilson, 2008; Formosinho & Barros Araújo, 2006; Johansson, 2001, 2003; Lenz-Taguchi, 1997; Modig, 2003; Nordin-Hultman, 2003; Tullgren, 2004; Williams, 2006; Wrethander Bliding, 2007). Einarsdottír (2007) beskriver det som att barn är:

samhällsmedlemmar som har sina egna åsikter och sätt att se på saker, de är kompetenta och har rätt att bli hörda och de är kapabla att tala för sig om rätt metoder används (min översättning), (Einarsdottír, 2007, s.197).

35

Enligt dessa forskningsrön är det inte bara så att barn skall ha inflytande utan de är också kompetenta att ha egna ståndpunkter om vi vuxna hjälper dem på rätt sätt att sätta ord på sina tankar. Flera forskare har också tagit upp vikten av att som vuxen vara medveten om

maktrelationerna som finns mellan barn och vuxna (Arnér & Tellgren, 2006; Emilson, 2008;

Johansson, 2003; Tullgren, 2004). Att det är barnet som står i en underordnad position i förhållande till den vuxne och att det för barnet (och den vuxne, min anmärkning) ofta är oreflekterat och hör till sakernas ordning (Arnér & Tellgren, 2006). Detta innebär att det är den vuxne som har tolkningsföreträde gentemot barnet (Arnér & Tellgren, 2006, Johansson, 2003). Å andra sidan menar Foucault (1962) att ”det är i maktrelationer som subjektet skapas och förstår vem hon är” (Foucault, 1962, se även Tullgren, 2004). Min förståelse är att det är viktigt att läraren tar med sig den vetskapen i samtalen med barnen för att lättare förstå hur intervjusituationen kan te sig för barnet. Formosinho och Barros Araújo (2006) hävdar också att det beror på den vuxnes begränsningar, inte barnets, om en intervjusituation ska fungera och ge önskat resultat.

Det kan också vara bra att vara medveten om hur kamratkulturerna ser ut i barngruppen för att som vuxen förstå hur barns relationer till varandra fungerar (Corsaro, 2000; Wrethander Bliding, 2007, Thornberg, 2006) och att komma ihåg att all interaktion mellan människor är beroende på vilken kontext den utspelar sig i (Wrethander Bliding, 2007).

En annan del i hur vi vuxna kan försöka förstå barn är att vara medvetna om den pedagogiska miljöns påverkan. Nordin-Hultman (2003) menar till exempel att de möjligheter och krav som finns i de pedagogiska rummen kan hjälpa oss vuxna att förstå barns sätt att vara och vilket intryck de gör på oss (Nordin-Hultman, 2003).

Det är dock den vuxnes kompetens och förhållningssätt till samt respekt för barnet som flera forskare bedömer vara mest betydelsefullt om barn i förskolan skall få sina röster hörda (Arnér & Tellgren, 2006; Doverborg & Pramling Samuelsson, 2000; Emilson, 2008;

Johansson, 2001, 2003; Sheridan, 2001; Williams, 2006; Wrethander Bliding, 2007, m.fl.).

Enligt Emilson (2008) krävs det då att läraren försöker närma sig barns perspektiv:

Det finns också empirisk grund för att dra slutsatser som att barns delaktighet liksom inflytande är direkt avhängigt lärarens intresse för att närma sig barnets perspektiv.

(Emilson, 2008, s.86)

Enligt denna förståelsegrund är det lärarens: insikt om hur maktrelationer mellan barn - vuxna och mellan barn – barn kan se ut, tilltro till barnets förmåga, respekt för barnet som individ, beaktande av barnets rättigheter, insikt i den pedagogiska miljöns påverkan, samt inte minst lärarens egen kompetens och vilja att närma sig barns perspektiv som är förutsättningarna för att barn ska få möjlighet till inflytande i förskolan. Eller ska vi som Broström (2005) menar av hänsyn till barnet istället skapa en större distans mellan oss och barnen:

perhaps we should create a greater distance between ourselves and the children instead of trying to enter their world, since the children´s right to privacy and protection are more important that (sic)exciting new data and new insights about teaching.

(Broström ,2005, i Einarsdottír, 2007, s.208)

36

Det är även betydelsefullt att tänka på att det måste finnas en balans mellan att som lärare få barnet att delta, i t.ex. en intervju, och att skydda barnets privata sfär (Einarsdottír, 2007).

Detta är essensen av vad jag har fått ut av teorierna i litteraturen jag läst och det är också teser jag personligen kan skriva under på.

Avslutande reflektion

Så tillbaka till den utförda undersökningens mestadels positiva resultat. Betyder det att de deltagande lärarna har lyckats med att göra barnens röster hörda? Tas allt det ovan framförda i beaktande som kan påverka hur barn svarar på frågor från vuxna så kanske resultaten bör ”tas med en nypa salt”. Min mening är att det varken går att tala om resultatet som en helt

rättvisande bild av hur barnen i undersökningen upplever sin miljö och sina relationer eller att resultaten skulle vara helt missvisande och inte alls stämma med barnens upplevelser av verkligheten, men kanske har vi fått en fingervisning. Och det vore intressant att göra en liknande intervjuundersökning efter det att lärarna i studien på något vis förkovrat sig och fått lite övning i att ha strukturerade samtal med barn. Ett nytt arbetssätt med pedagogisk

dokumentation har också påbörjats på förskolan som deltar i denna undersökning vilket innebär att lärarna tillsammans med barnen, och i viss mån med deras föräldrar, går tillbaka och reflekterar över och utvärderar vad de gjort i verksamheten. På så vis kommer barnen förhoppningsvis också få en större vana i att reflektera över olika företeelser och att sätta ord på sina tankar och känslor vilket kan göra att nästa undersökning faller ut på ett annorlunda och kanske mer rättvisande sätt. Så kan det i bästa fall utfalla på just denna arbetsplats, men styrdokumenten gäller i hela landet. Det vore likaledes intressant att se forskning på hur andra förskolor gör för att göra barns röster hörda i den här frågan. Hur de vuxna än försöker att komma nära och förstå barns perspektiv är det är dock bra att komma ihåg att det aldrig går att få reda på allting om en annan människa.

Det finns alltid något kvar hos den andre som vi inte kan få tillgång till.

(Merleau-Ponty, 1962, i Johansson, 2003, s.44)

37

Referenser

Arnér, E. & Tellgren, B. (2006). Barns syn på vuxna – att komma nära barns perspektiv.

Lund: Studentlitteratur.

Broström, S. (2005). Children´s perspectives on their childhood experiences. I Einarsdottír &

Wagner (eds.), Nordic childhoods and early education: philosophy, research, policy and practice in Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden, 222256.Greenwich, CT, USA: Information Age.

Bråten, S. (1989). G.H. Meads filosofi som grunnlag for dialogisk forståelse. I Thuen &

Vaage (red.). Oppdragelse til det moderne, 372382. Oslo: Universitetsforlaget.

Cohen, L., Manion, L. & Morrison, K. (2008). Research Methods in Education. London:

Routledge.

Corsaro, W. (1985). Friendship and Peer Culture in the Early Years. Norwood: Ablex Publishing Company.

Corsaro, W. (1993). Interpretive reproduction in children´s role play. Childhood, 1, 6474.

Corsaro, W. (1997). The Sociology of Childhood. Thousand Oaks: Pine Forge Press.

Corsaro, W. (2000). Early childhood education, children´s peer cultures, and the future of childhood. European Early Childhood Education Research Journal, 8 (2), 89 – 102.

Donaldson, M. (1983). Early Childhood Development and Education. Oxford: Basil Blackwell.

Doverborg, E. & Pramling Samuelsson, I. (2000). Att förstå barns tankar. Metodik för barnintervjuer. Stockholm: Liber.

Dunphy, E. (2005). Effective and ethical and (sic!) interviewing of young children in

pedagogical context. European Early Childhood Education Research Journal, 13(2), 79–

95.

Eder, D., Evans, C. C. & Parker, S. (1995). School Talk. Gender and Adolescent Culture.

New Brunnswick, New Jersey: Rutgers University Press.

Einarsdóttir, J. (2007). Research with children: methodological and ethical challenges.

European Early Childhood Education Research Journal, 15(2), 197 –211.

Emilson, A. (2003). Sätta barnet i centrum. En fråga om perspektiv. I Doverborg & Pramling Samuelsson (red.), 2003. Förskolan – barns första skola!, 3154. Lund: Studentlitteratur.

Emilson, A. (2008). Det önskvärda barnet. Fostran uttryckt i vardagliga

kommunikationshandlingar mellan lärare och barn i förskolan. Göteborg studies in educational sciences, 268. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.

38

Erman, E. (2006). Reconciling communicative action with recognition. Thickening the “inter”

of intersubjectivity. Philosophy & Social Criticism, 32(3), 377400.

Formosinho, J. & Araújo, S. Barros (2006). Listening to children as a way to reconstruct knowledge about children: Some methodological implications. European early Childhood Education Research Journal, 14(1), 2 –31.

Fors, Z. (2007). Destruktiva maktrelationer. I Thors (red.), Utstött – en bok om mobbning, 19-35. Stockholm: Lärarförbundet.

Foucault, M. (1980). ”The Subject and Power”, I Dreyfus & Rainbow (eds.), 1982, Michel Foucault: Beyond Structuralism and Hermeneutics ,208226. Brighton: Harvester and Chicago, University of Chicago Press.

Foucault, M. (1986). Disciplinary power and subjection. I Lukes, S. (ed.). Power, .229242.

New York: New York University.

Gill, P. & Lindström, A-L. (2007). Mönster i 99 mobbningsoffers berättelser. I Thors (red.), Utstött – en bok om mobbning, 153157. Stockholm: Lärarförbundet.

Goffman, E. (1961). Encounters; two studies in the sociology of interaction. Indianapolis, Indiana: Bobbs-Merrill.

Habermas, J. (1995). Kommunikativt handlande. Texter om språk, rationalitet och samhälle.

Göteborg: Daidalos.

Husserl, E. (1989). Fenomenologins idé. Göteborg: Daidalos.

Hägglund, S. (2007). Banal mobbning – en vardagsföreteelse i förskola och skola. I Thors (red.), Utstött en bok om mobbning, 97108. Stockholm: Lärarförbundet.

Integrations – och jämställdhetsdepartementet (2007). Ett starkare skydd mot diskriminering (prop.2007/08:95). Regeringskansliets rättsdatabaser.

Integrations – och jämställdhetsdepartementet (2008). Diskrimineringslag, 2008:567; ändring införd SFS 2009:526. Regeringskansliets rättsdatabaser.

Ivarsson, P-M. (2003). Barns gemenskap i förskolan. Uppsala Studies in Education, 101.

Uppsala: Acta Universitatis Upsaliensis.

Johansson, E. (2001). Små barns etik. Stockholm: Liber.

Johansson, E. (2003). Att närma sig barns perspektiv. Forskares och pedagogers möten med barns perspektiv. Pedagogisk forskning i Sverige, 2003, årg. 8, nr. 12, s. 4257.

Lenz Taguchi, H. (1997). Varför pedagogisk dokumentation? Stockholm: Stockholms universitet.

Lumholdt, H. (2009). Skärpt lag mot kränkning. Förskolan, 2009 (5).

39

Lundgren, U.P., Pramling Samuelsson, I., Säljö, R., Börlin, A., Richardsson, G., Brytting, T.

& Hülphers, O. (2008). Lärarens handbok – läroplaner/skollag/yrkesetiska principer/FN: s barnkonvention. Lund: Studentlitteratur.

Mead, G.H. (1972/1976). Medvetandet, jaget och samhället från socialbehaviouristisk ståndpunkt. Översättning: Arvidsson, P. Lund: Argos Palmkron.

Merleau-Ponty, M. (1962). Phenomenology of Perception. New York: Routledge.

Modig; C. (2003). Frågor och svar om Barns rätt till inflytande. Stockholm: Rädda Barnen.

Mårdsjö, A-C. (2005). Lärandets skiftande innebörder: uttryckta av förskollärare i vidareutbildning. Göteborg studies in educational sciences, 225. Göteborg: Acta Universitatis Gothoburgensis.

Nordin-Hultman, E. (2003). Pedagogiska miljöer och barns subjektskapande. Stockholm:

Liber.

Olweus, D. (1999). Mobbning bland barn och ungdomar. Stockholm: Rädda Barnen.

Olweus, D. (2007). Mobbning i skolan - fakta och åtgärder. I Thors (red.), Utstött – en bok om mobbning, 5779. Stockholm: Lärarförbundet.

Piaget, J. (1975). The child´s conception of the world. New Jersey: Litterfield, Adams & Co.

Pramling, I. & Mauritzson, U. (1997). Att lära som sexåring. Stockholm: Skolverket.

Pramling Samuelsson, I. & Lindahl, M. (1999). Att förstå det lilla barnets värld - med videons hjälp. Stockholm: Liber.

Pramling Samuelsson, I. & Mårdsjö, A-C. (1997). Grundläggande färdigheter och färdigheters grundläggande. Lund: Studentlitteratur.

Qvarsell, B. (2001). Det problematiska och nödvändiga barnperspektivet. I Montgomery &

Qvarsell (red.), Perspektiv och förståelse. Att kunna se från olika håll., 90105.

Stockholm: Carlssons.

Ransom, J. (1997). Foucault´s Discipline. Durham, N.C.: Duke University Press.

Rasmusson, B. (1994). Barnperspektiv, reflektioner kring ett mångtydigt och föränderligt begrepp. Stockholm: Barnombudsmannen.

Rienecker, L. & Jörgensen, P.S. (2003). Problemformulering. Malmö: Liber.

Rönnerman, K. (red.), (2004). Aktionsforskning i praktiken: erfarenheter och reflektioner.

Lund: Studentlitteratur.

Skolverket (2009). Skolverkets Allmänna Råd 2009. Allmänna råd och kommentarer. För att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Stockholm: Fritzes.

40

Skolverket (2009). Skollagen (1985:1100), 14 a kap. Åtgärder mot kränkande behandling.

Lag (2008:571). I Skolverkets Allmänna Råd 2009. Allmänna råd och kommentarer. För att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, 3033. Stockholm: Fritzes.

Strander, K. (1997). Jag är glad att jag gick på dagis: fyrtio ungdomar ser tillbaka på sin uppväxt. Studies in educational sciences, nr 9, Lärarhögskolan i Stockholm, Stockholms universitet. Stockholm: HLS förlag.

Stukát, S. (2005). Att skriva examensarbete inom utbildningsvetenskap. Lund:

Studentlitteratur.

Säljö, R. (2000). Lärande i praktiken. Ett sociokulturellt perspektiv. Stockholm: Prisma.

Säljö, R. (2005). Lärande & kulturella redskap. Om lärprocesser och det kollektiva minnet.

Stockholm: Norstedts Akademiska Förlag.

Thorell, M. (1998). Politics and alignments in children´s play dialogue. Linköpings studies in arts and science, 173. Linköping: Linköpings universitet.

Thornberg, R. (2006). The Situated Nature of Preschool Children´s Conflict Strategies.

Educational Psychology, Vol. 26, No. 1, February 2006, pp. 109 –126

Thorne, B. (1993). Gender Play. Boys and Girls in School. New Brunswick: Rutgers University Press.

Torstensson-Ed, T. (1997). Barns livsvägar genom daghem och skola. Linköping studies in Education and Psychology, No 55. Linköping: Linköpings universitet.

Tullgren, C. (2004). Den välreglerade friheten. Att konstruera det lekande barnet.

Doktorsavhandling i pedagogik, Lärarutbildningen, Malmö Högskola.

Utbildningsdepartementet (1997). Förordning (1997:702) om kvalitetsredovisning inom skolväsendet. Ur Svensk författningssamling (SFS).

Utbildningsdepartementet (1998). Läroplan för förskolan, Lpfö 98. Stockholm: Fritzes.

Utbildningsdepartementet (2006). Förordning (2006: 1083) om barns och elevers deltagande i arbetet med planer mot diskriminering och kränkande behandling. Ur Svensk

författningssamling (SFS).

Utbildningsdepartementet (2009). Den nya skollagen (lagrådsremiss) – för kunskap, valfrihet och trygghet (U 2009/7188/S). Kapitel 27: Åtgärder mot kränkande behandling.

Regeringskansliets rättsdatabaser.

Vetenskapsrådet (2004). Forskningsetiska principer inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning. Stockholm: Vetenskapsrådet.

41

Vygotskij, L. S. (1970, 2001). Tänkande och språk. Översättning från ryska: Kajsa Öberg Lindsten. Göteborg: Daidalos.

Wiederberg, K. (2003). Vetenskapligt skrivande – kreativa genvägar. Lund: Studentlitteratur.

Williams, P. (2006). När barn lär av varandra – samlärande i praktiken. Stockholm: Liber.

Wootton, A. J. (1991). Obtaining an Object from a Young Child: The social organization of a set of practices. Sociological Studies of Child Development, 4, 155179.

Wrethander Bliding, M. (2007). Inneslutning och uteslutning: barns relationsarbete i skolan.

Lund: Studentlitteratur.

Bilagor

Bilaga A: Åtgärdspunkter från skolinspektionen Bilaga B: Intervjuguide

Bilaga C: Föräldrabrev 1+2

Bilaga A

Related documents