• No results found

I detta kapitel diskuterar vi om de lärdomar som vi har tagit med oss från studien. De centrala delarna i arbetet som vi anser att andra föreningar kan ta lärdom av.

Vi har hittat ett antal områden som vi tycker är intressanta och som andra föreningar kan ta lärdom av. Det vi fastnade för i föreningen var bland annat föreningens värdegrund och policydokument, Den blå tråden. Ett policydokument som genomsyrar föreningen, det är inte bara ett dokument utan något som används väl. Det skapar en trygghet hos spelare, tränare, ledare och föräldrar i föreningen. Inte bara som en stöttning men också som en kompass som visar i vilken riktning föreningen är på väg mot. Något vi vet många människor i föreningslivet eftersöker. Trots att Husqvarna FF är en elitförening så håller föreningen fast vid namnet på sin första värdegrund att Bredden är toppen. De tror på sin modell och forsätter arbetar efter den.

Föreningen arbetar konsekvent med att försöka få med alla så länge som möjligt, med så mycket idrottande som möjligt och så bra som möjligt. Här ser vi att föreningen har insett vad som krävs för spelarna gällande mycket träning och att det finns både en struktur från föreningens sida som bidrar men också goda förutsättningar i Husqvarna FF som ger spelarna möjlighet att träna.

Den kompetens som föreningen har i Mardan och Sandqvist har gett föreningen en bred kunskapsbas för att utforma organisationen och bidragit till en djupare förståelse hur man utbildar spelare för elitnivå. Föreningens syn på spontanfotboll och öppenhet att dela med sig av planyta är en del som vi ser som rätt unikt. Där föreningen delar med sig av träningsytor som inte används i lagträningen till de som vill träna extra men även att spelarna får låna nyckel till bollförrådet för att kunna träna extra. Detta blir då föreningens aktiva ställningstagande för att erbjuda spelarna i föreningen att nå 10 000 timmar som Ericssons forskning säger behövs för att bli expert på sitt område.

57 I HFF är spelidén att lagen ska vara bollägande, äga spelet och inte vänta på motståndarnas misstag. Detta är ett mål som idag inte uppfylls i alla lag utan beror på utbildningsnivån hos tränare och ledare. Men föreningen har en tydlig tanke med hur det vill att spelet ska se ut inom föreningen och även en plan för hur ledare ska utbildas så att denna målsättning nås. Inom HFF:s modell finns förutom själva spelidén en acceptans att spelare ska tillåtas få göra misstag.

Att alla är välkomna oavsett ambitionsnivå, kompetens som fotbollsspelare, ålder, kön, nationalitet eller funktionshinder. Något som bekräftas i alla genomförda intervjuer. Med HFF:s modell för sin verksamhet gör att de får in väldigt många spelare in i verksamheten som ökar sannolikheten att få fram elitspelare. Men även att de tar sin sociala roll för samhället genom att utbilda alla som människor. Med sin värdegrund att alla är välkomna tror vi att det ökar viljan att vara en del av föreningen efter den aktiva karriären som ledare. Som i förlängningen bidrar till att få en ökad kompetens hos ledarna som bidrar till en bättre utbildning av spelarna. HFF:s modell är att erbjuda alla som vill en elitsatsning oavsett vilken nivå spelaren har för tillfället, att få vara med i elitsatsningen. De som inte vill elitsatsa erbjuds istället ledarutbildningar och domarutbildningar. Vi ser HFF:s modell som unik inom svensk elitfotboll där många elitföreningar istället selekterar ut “talanger” och satsar på några få utvalda i till antalet begränsade trupper. Det vittnar om en god förståelse om att de som är duktiga som 14-15åringar inte per automatik kommer bli de som sen blir duktiga seniorspelare.

Genom att alla får chansen i HFF så håller föreningen proffsdrömmen vid liv och låter spelarnas motivation och passion för fotboll driva spelarnas utveckling mot seniorfotbollen.

Vi anser att föreningens kommunikation både internt och mot omvärlden är väl anpassad efter hur samhället ser ut idag. Med sin kommunikationsgrupp som ansvarar för sociala medier når de enkelt och snabbt ut med information till sina medlemmar. Vi anser att föreningen står för en öppenhet mot omvärlden genom att ha sin värdegrund Den blå tråden på hemsidan och den övningsbank som föreningen håller att skapa kommer att bli offentlig för andra föreningar att ta del av.

58 Vidare anser vi att föreningen tar sitt ansvar som elitförening och samhällsaktör när de bjuder in andra föreningar till sina utbildningar men även låter spelare från andra föreningar att träna med HFF. Vi anser att många andra föreningar oavsett idrott har mycket att lära av HFF.

Föreningen har bara två halvtidstjänster på ungdomssidan men genom en värdegrund, långsiktighet och tydlighet att verkligen göra som man säger kunnat organisera verksamheten likt en elitförening men bedrivs med ideellt ledarskap.

Föreningens syns på att sätta individen och individens behov i centrum trots att fotboll är en lagidrott kan vara en faktor för att behålla och utveckla sina spelare. Detta är något många föreningar pratar om men i Husqvarna FF tar man det hela vägen. Som Sandqvist berättar om så har han spelare i P17 Elit som tillåts hålla på med brottning och bandy vintertid som en andra idrott utan att det får konsekvenser på hans elitsatsning i HFF. Där det enda kravet som ställs på spelare inom elitsatsningen är att under fotbollssäsongen så ska fotbollen gå först om vinteridrottens läger krockar med fotbollsverksamheten. Detta stämmer väl in i hur svensk fotboll tänker kring sin spelarutbildningsplan, att det är en utbildningsplan för spelare, inte för laget. Denna tanke om individens utveckling inom en lagidrott fick vi till oss av PG Fahlström att även ishockeyn börjat fundera kring, så det ligger verkligen i tiden. Många föreningar fokuserar på att laget ska vinna triumfer och det vi ser i HFF är att DM så spelar de för att vinna. Men det finns inte några ambitioner att värva spelare utifrån för att skapa starka lag i pojk/juniorallsvenskan och verkligen utmana om SM-titlar.

59

Related documents