• No results found

9.1 Utvärderingskriterier

Överförbarhet

Reglerna är specifika för mängden som matchas vilket innebär att lösningen skulle kunna appliceras i andra fält så länge fälten har sina egna regler utifrån den data som ska matchas. Algoritmen hanterar bara matchning i relationsdatabaser och mellan entiteter. Den kan inte hantera schema matchningar. Eftersom algoritmen är utformad på de vis den är (se 5.2 Implementation) är det ur algoritmsynpunkt oviktigt hur databastrafik hanteras, med andra ord kan databasapplikationen som utnyttjar denna algoritm finnas lokalt på samma dator som databasen eller kontakta databasen via nätverk.

Reliabilitet

Då mätvärdena är påtagliga är resultaten som presenteras i denna rapport objektiva och otvetydiga. Reliabiliteten stärks ytterligare av den låga variansen hos mätningarna (se 6.1

Presentation av data). Under testkörningarna observerades processortid, minneskonsumtion och om delar av samtliga processers arbetsminne hade flyttats till hårddisken vilket stärker pålitligheten av mätningarna eftersom yttre faktorer minimerades. Observation av datorvärme och nätverksanalys utfördes ej och därför kan det ej uteslutas att dessa faktorer påverkat resultatet. Då standardavvikelsen är låg ansågs det omotiverat att utföra fler än tio mätningar per mängd. Detta stärker sannolikheten att återskapa samma eller snarlika mätvärden.

Validitet

Alla mätningar utfördes på samma dator vilket innebär lika förutsättningar för båda algoritmerna och att hårdvaran inte påverkat resultaten. Tidsmätningarna har utförts på samma sätt för alla mätningar vilket medför att eventuella systematiska fel bör drabba alla mätningar på liknande vis. Då samtliga mätvärden var påtagliga fanns inga tvivel om vad som behövde mätas.

Representativitet

Då de mängder som utgör testdata är hämtade från det befintliga systemets databas har testerna utförts på verklig data. Resultatet är väldigt beroende av indata vilket syns tydligt i 6.1 Presentation av data och 7.1 Körningstider. Dessa kapitel visar att den data som skall matchas behöver vara behandlade på ett, för algoritmen, önskvärt sätt för att ge god prestanda.

9.2 Vidareutveckling

Vi ser att binäralgoritmen kan utvecklas vidare, främst då inom filtrering eftersom denna funktion har en direkt påverkan på körningstiden. För att förbättra detta kan en funktion implementeras som uppskattar om det är värt att filtrera mängden mätare innan sökning när antalet understiger ett specifikt värde d.v.s. om tiden det tar att filtrera mätarna kommer reducera tiden för sökning av mätare tillräckligt mycket att den totala tiden minskar.

- 36 -

Ytterligare skulle algoritmen kunna förbättras genom att kontrollera om samtliga omatchade mätare redan har matchats och i så fall konstatera att körningen är avklarad, istället för att fortsätta på nästa regler som ändå inte kommer resultera i matchningar eftersom mätarna redan har matchats på strängare regler.

Algoritmen baseras på binärsökning samt hashning. För motivering till varför binärsökning användes se Binäralgoritmen i 5.2.4 Algoritmen. I ett sent skede upptäcktes att sortering och binärsökning kan varit överflödigt då sökning av element antagligen kunde utföras direkt efter grupperingen (se 5.2.4 Algoritmen). På grund av tidsbrist kunde inte detta alternativ utforskas.

Trots att det är en viktig del av vår applikation (rent prestandamässigt) har det inte lagts någon större vikt på hur den data vi matchar indexeras. Vidareutveckling av indexering skulle eventuellt kunna bidra till en mer effektiv algoritm då risken finns att dålig indexering kan uppstå (se 3.2.3 Databasprestanda).

- 37 -

Källförteckning

Goldkuhl, G., 2011. Kunskapande, Linköping: Linköpings- och Stockholms universitet. Höst, M., Regnell, B., Runeson, P., (2009), Att Genomföra Examensarbete, Uppl. 1:2, Malmö: Holmbergs

Connolly, T., Begg, C. (2009) Database Systems: A Practical Approach to Design,

Implementation and Management, 5. Uppl.Boston, Mass.: Addison-Wesley, pp. 14-16,

91

Kroenke D., M. (2006). Database Processing: FUNDAMENTALS, DESIGN, AND

IMPLEMENTATION. 10. Uppl. New Jersery, Upper Saddle River: Pearson Education,

Inc.

Harrison, G., Feuerstein, S., (2006), MySQL Stored Procedure Programming, 1 Uppl., Beijing: O´Reilly

Fritchey, G., Dam, S., (2009), SQL Server 2008 Query Performance Tuning Distilled, Uppl., Berkeley CA: Apress

Heineman G. T., Pollice G., Selkow S. (2008),Algorithms in a nutshell, 1 Uppl., Sebastopol CA: O´Reilly

Herlihy, M., Shavit, N., (2008),The Art of Multiprocessor Programming, 1 Uppl., Burlington MA: Morgan Kaufmann

Microsoft (Datum Saknas), LINQ (Language-Intergrated Query). http://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb397926.aspx [2012-04-25] Microsoft (Datum Saknas), Parrallel LINQ (PLINQ).

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd460688(v=vs.100).aspx [2012-04-25] Esposito, D., Saltarello, A., (2009) Microsoft .Net: Architecting Applications for the

Enterprise, 1 Uppl., Sebastopol: O´Reilly Media, Inc.

Pawel Jurcyzk, James J. Lu, Li Xiong, Janet D. Cragan och Adolfo Correa (2008), FRIL, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656092/ [2012-05-01],

http://fril.sourceforge.net/amia2008jurczyk.pdf [2012-05-01], http://fril.sourceforge.net/ [2012-05-01],

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bdra.20521/full [2012-06-16] LinkageWiz Software (Datum Saknas), LinkageWiz

http://www.linkagewiz.com [2012-05-01],

- 38 -

Bilagor

Högskolan i Borås är en modern högskola mitt i city. Vi bedriver utbildningar inom ekonomi och informatik, biblioteks- och informationsvetenskap, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap.

På institutionen Handels- och IT-högskolan (HIT) har vi tagit fasta på studenternas framtida behov. Därför har vi skapat utbildningar där anställningsbarhet är ett nyckelord. Ämnesintegration, helhet och sammanhang är andra viktiga begrepp. På institutionen råder en närhet, såväl mellan studenter och lärare som mellan företag och utbildning.

Våra ekonomiutbildningar ger studenterna möjlighet att lära sig mer om olika företag och förvaltningar och hur styrning och organisering av dessa verksamheter sker. De får även lära sig om samhällsutveckling och om organisationers anpassning till omvärlden. De får möjlighet att förbättra sin förmåga att analysera, utveckla och styra verksamheter, oavsett om de vill ägna sig åt revision, administration eller marknadsföring. Bland våra IT-utbildningar finns alltid något för dem som vill designa framtidens IT-baserade kommunikationslösningar, som vill analysera behov av och krav på organisationers information för att designa deras innehållsstrukturer, bedriva integrerad IT- och affärsutveckling, utveckla sin förmåga att analysera och designa verksamheter eller inrikta sig mot programmering och utveckling för god IT-användning i företag och organisationer.

Forskningsverksamheten vid institutionen är såväl professions- som design- och utvecklingsinriktad. Den övergripande forskningsprofilen för institutionen är handels- och tjänsteutveckling i vilken kunskaper och kompetenser inom såväl informatik som företagsekonomi utgör viktiga grundstenar. Forskningen är välrenommerad och fokuserar på inriktningarna affärsdesign och Co-design. Forskningen är också professionsorienterad, vilket bland annat tar sig uttryck i att forskningen i många fall bedrivs på aktionsforskningsbaserade grunder med företag och offentliga organisationer på lokal, nationell och internationell arena. Forskningens design och professionsinriktning manifesteras också i Innovation Lab, som är institutionens och Högskolans enhet för forskningsstödjande systemutveckling.

BESÖKSADRESS:JÄRNVÄGSGATAN 5·POSTADRESS:ALLÉGATAN 1,50190BORÅS TFN:033-4354000·E-POST: INST.HIT@HB.SE ·WEBB: WWW.HB.SE/HIT

Related documents