• No results found

6. DISKUSSION OCH SLUTSATS

6.1 Diskussion

Det övergripande syftet med denna studie var få en ökad förståelse för vilken betydelse tennisturneringen Swedish Open har för Båstad genom att studera effekterna som evenemanget generar utifrån en hållbarhetsaspekt.

Ø Vilka sociokulturella effekter genererar evenemanget?

Under undersökningens gång framkom det tydligt att Tennisveckorna skapar många sociokulturella effekter och att det verkar finnas ett stort medvetande om dessa. De tydligaste positiva effekterna som informanterna uppmärksammar är att evenemanget är betydelsefullt för att knyta kontakter, göra affärer, det bidrar till lokal stolthet samt att traditioner bevaras och skapas.

En ökning av kriminalitet och överkonsumtion av alkohol och droger menar Allen et.al., (2005) är ett vanligt problem under evenemang men är en aspekt som inte fullt ut kan ge stöd åt resultatet som framkommit i denna studie. Det dök inte upp några tydliga negativa sociala effekter men en tankegång om att det förekommer en del ungdomsfylla under evenemanget uppmärksammades utifrån ett par av informanternas svar. Alkoholen och festen sågs emellertid inte som ett stort problem överlag då det tankemässigt finns en uppfattning om att det är ett sätt för människor att roa sig på kvällstid. Flera ansåg dock att en negativ aspekt var att Båstad blir förknippat som en partyort där det förekommer champagnevaskning under Tennisveckorna. Ökning av brott var något som inte nämndes i någon större bemärkelse och det går därför inte att dra någon slutsats om detta.

Analysen visade att det finns ett samband mellan det Laws och Le Pelleys (2000) påvisar om att trängseln var en aspekt som sågs som problematisk under evenemanget, då det var en mycket tydlig konsekvens enligt flertalet av respondenterna. Däremot kan även detta

diskuteras utifrån två synvinklar där många av informanterna menar att det är roligt att det kommer mycket folk till Båstad men att trängseln som det skapar kan vara bekymmersam. Det framkom att de tre nyckelrespondenterna uppmärksammade trängseln mer som ett uppenbart problem än lokalinvånarna som till största del såg inströmningen av turister som positivt och roligt. Däremot skapade folkmassorna viss irritation hos några ur lokalbefolkningen. Här brister det från arrangörernas sida i att ta invånarnas känslor i större beaktning.

 

Ø Vilka ekonomiska effekter genererar evenemanget?

Trots att det saknas exakta siffror på de ekonomiska effekterna visar resultatet att kanske de mest signifikanta och viktigaste effekterna som skapas av Swedish Open är just dessa vilket också en stor del av forskningen som används i denna studie tyder på (Allen et. al., 2005; Getz, 2005; Richard och Palmer, 2010; Jenkins och Jones, 2002; Andersson et.al., 2009; Mossberg, 2003; Lee och Taylor, 2005). Analysen av de ekonomiska effekterna visar att Båstad i stort sett är präglad av sommarturismen och Tennisveckorna har visat sig vara en stor, dock inte den enda, turistattraktionen. Swedish Open lockar till sig sportturism såväl som affärsturism och människor som kommer endast för festens skull. De som verkar gynnas mest av inkommande turismen är näringsliv såsom handel, restauranger och logianläggningar. Evenemanget och sommarturismen har visat sig skapa arbetstillfällen inom nämnda sektorer såväl som tillfälliga jobb under evenemanget som skräpplockare, fältassistenter och volontärkraft under evenemanget. Här bör en koppling till vad Andersson et.al. (2009) säger om att event ofta är temporära och kan därför inte generera arbete året runt. Detta kan ses som ett problem inom event- och turistindustrin. Detta verkar emellertid inte vara något allvarligt problem för Båstad som är en eventfylld stad där det händer mycket under sommarhalvåret och skapar goda arbetsmöjligheter utöver Tennisveckorna.

De ekonomiska fördelarna var det som tydligast kunde tolkas utifrån samtliga respondenternas svar, vilket kan anses självklart då ekonomi alltid är en viktig aspekt för ett samhälle. Tankemässigt ansåg somliga respondenter att tennisen betyder allt för Båstad, utan den vore inte Båstad någonting medan andra hävdar att den inte är allt och att det finns mycket annat som gör Båstad till den stad den är. Något som förvånade var emellertid att Båstad kommun inte gynnas märkbart av evenemanget ur en pengamässig synvinkel utan mest har nytta av den publicitet som media ger och skapar en positiv image. Snarare kan det istället vara kostsamt för kommunen att hålla tillgodo med renoveringar, vägarbeten och förslitningar för att upprätthålla en välskött och tilltalande stad.

Ø Vilka miljömässiga effekter genererar evenemanget?

Analysen över de miljömässiga effekterna visade tydligt att dessa nästan enbart var negativa. Här handlade det om nedskräpning, trafik och avgaser. Det framkom tydligt att nedskräpning var den effekt som de flesta av informanterna hade i tankarna vilket också Bramwell (2004) menar är ett vanligt förekommande problem vid ökande turistmassor. Dock finns en tankegång om att nedskräpning inte var ett stort problem då det görs en del för att hejda denna effekt. Då kommun, PR Event, restauranger och nattklubbar tar hand om det skräp som slängs under evenemanget menar informanterna att detta inte blir ett så stort problem. Dessutom anställs skräpplockare för att se till så att det är rent och snyggt. Något som framkommer som negativt var emellertid att skräpet som slängs inte blir sorterat rätt, den sopsortering som bedrivs försummas och slutar att fungera under dessa två veckor.

Trafik och avgaser ansågs för nyckelrespondenterna vara en effekt som var lätt eller mindre lätt att påverka. En av nyckelrespondenterna menar att denna effekt är näst intill omöjligt att påverka då människor är lata och alltid tar bil eller buss för att nå sitt mål medan en annan förklarar att de försöker promota cykel. Att trafik, avgaser och nedskräpning ökar under dessa veckor tycks inte beröra arrangörerna eller kommunen särskilt mycket. Det framträder genom undersökningens gång att nyckelrespondenterna tycks se miljöfrågorna ur ett begränsat perspektiv där miljöplanering inte står i fokus. Man verkar främst se till de synliga och uppenbara effekter medan boendemiljön med buller och höga ljudnivåer ges begränsat utrymme i nyckelrespondenternas tankegång, men som är något som somliga från lokalbefolkningen anser som störande.

Related documents