• No results found

Under denna rubrik kommer en diskussion om studien att presenteras. Kapitlet kommer att ta upp olika typer av aspekter för studien som vetenskapliga, etiska och samhälleliga. Det kommer även att presenteras en diskussion om studiens validitet och förslag för framtida forskning. För att ta reda på om detta arbete är relevant och om det kan användas inom rättsvårdande myndigheter så fördes en intervju med en IT-forensiker. Denna intervju kommer även redogöras för under detta kapitel.

Denna studie genomfördes för att ta reda på vilka tekniska utmaningar och möjligheter som finns inom molnforensik. Arbetet utfördes med en systematiskt litteraturstudie för att identifiera vad som redan har behandlats inom molnforensik. Genom att skapa en plan för utförandet av metoden tillsammans med en förklaring för de val som gjordes bidrar det med en transparens och visar tydligt hur studien genomfördes. För att samla in mer relevanta artiklar så utfördes ett snöbollsurval, detta resulterade i att resultatet lyckades fånga in mer tekniska utmaningar och möjligheter. Resultatet valdes att presenteras efter faser som en IT-forensiker genomgår i en utredning, dessa faser är insamlingsfasen och analysfasen. Genom att presentera resultatet på detta sätt blir det tydligare för en IT-forensiker att se vilka tekniska utmaningar och möjligheter som finns i respektive fas. Det var flera artiklar som tog upp potentiella lösningar till vissa utmaningar, dessa lösningar ansågs inte att vara en möjlighet eftersom lösningarna oftast var en teori eller ett förslag. De potentiella lösningarna skulle kunna bli en möjlighet i framtiden. I detta arbete hämtades endast de möjligheter som i enlighet med artiklarna funkar i praktiken idag.

7.1. Validitet

Detta arbete genomfördes med en systematiskt litteraturstudie som tydligt visar tillvägagångssättet för hur studien genomfördes, detta medför att det är möjligt att återskapa arbetet. Validitet är något som har beaktas under arbetets gång, validitetshot och åtgärder presenteras i tabell 2 under rubrik 4.1.6.

Om fler artiklar hade samlats in under genomförandet så hade det gett ett rikare resultat med utmaningar och möjligheter inom molnforensik. Eftersom detta arbete var tidsbegränsat så hämtades antalet artiklar som ansågs vara inom tidsramen för att hinna genomföra arbetet. Detta kan leda till att vissa utmaningar eller möjligheter som finns inom molnforensik har missats och är av den anledningen inte med i mappningen som skapades. Snöbollsurvalet kunde ha genomgått fler iterationer för att samla in fler artiklar och de årtal som fanns i IK4 under kapitel 4.1.3 hade även kunnat vara bredare för att samla in fler artiklar. Under snöbollsurvalet vid kapitel 4.1.4 så valdes inkluderingskriterium IK4 att inte användas. Detta inkluderingskriterium ställdes på den ursprungliga sökningen för att minska antalet artiklar från sökresultatet, detta på grund av tidsramen som fanns tillgänglig för att utföra studien. Eftersom artiklarna från snöbollsurvalet var inom en hanterbar mängd så togs IK4 bort för att inkludera mer relevanta artiklar för att besvara forskningsfrågan. Vissa artiklar som hämtades var äldre, vilket kan innebära att vissa utmaningar eller möjligheter som dessa artiklar tog upp inte är aktiva idag.

37

7.2. Vetenskapliga aspekter

Genom att analysera resultatet av detta arbete så gick det att skapa en mappning med utmaningar och möjligheter inom molnforensik. Denna mappning kan användas som grund för framtida forskning inom området. Genom att använda denna mappning så går det att se vilka utmaningar och möjligheter som finns och på så sätt få en överblick över vilken forskning som kan behövas inom molnforensik. Genom att utföra mer forskning på de utmaningar som finns kan det bidra till att underlätta en IT-forensisk utredning i molnet.

7.3. Samhälleliga aspekter

Bidraget som detta arbete levererar var främst skapat för IT-forensiker och åklagare inom rättsvårdande myndigheter. Bidraget kan användas för att ge en bättre förståelse av molnforensik och dess tekniska utmaningar och möjligheter. Detta arbete kan även användas i förebyggande syfte genom att förmedla kunskap inom de tekniska utmaningar och möjligheter som finns i de olika utredningsfaserna vid molnforensik. IT-forensiker som arbetar utanför rättsvårdande myndigheter kan även få användning av detta arbete för att få ökad kunskap inom molnforensik.

Under bilaga A finns det underlagsmaterial som innefattar en introduktion till molnforensik som består av fem sidor. Denna bilaga bibehåller det resultat som detta arbete skapat i form av modeller och text. Bilagan kan användas för att förmedla information om vad läsaren behöver förstå om molnforensik, med de tekniska utmaningar och möjligheter som identifierades av detta arbete.

Bilagan presenterar forskningsläget inom molnforensik och är tillgänglig att läsas av alla som berörs av det.

7.4. Etiska aspekter

Detta arbete tar upp problem som finns i molnet när en forensisk undersökning utförs. En IT-forensisk undersökning sker för att ta reda på vad som har hänt när ett brott har anmälts. En viktig etisk aspekt är att detta arbete lyfter fram vilka utmaningar som finns inom molnforensik och på så sätt kan utnyttjas av en brottsling. Även fast utmaningarna kan utnyttjas är det viktigt att lyfta fram problemen för en IT-forensiker för att få förebyggande kunskap inom ämnet när en utredning ska ske. Vikten av kunskap inom molnforensik är hög på grund av molnets breda användning i samband med att brott kan utföras via molnet. Det är viktigt att en IT-forensiker och åklagare innehar kunskap om vad de kan förvänta sig vid molnforensik för att öka chanserna till en lyckad undersökning.

7.5. Intervju med IT-forensiker

För att undersöka arbetets relevans fördes en intervju med en erfaren IT-forensiker inom rättsvårdande myndigheter. Arbetet skickades till IT-forensikern så att materialet kunde läsas igenom innan intervjun ägde rum. Den IT-forensiker som genomförde intervjun kommer att vara anonym i detta arbete.

Efter genomförd intervju med IT-forensikern kom det fram att innehållet i arbetet var väl utfört och är relevant för en IT-forensiker som arbetar mot molnet, men arbetet kunde inte användas i polisiär miljö. Anledningen till att det inte kunde användas i polisiär miljö var på grund av tillvägagångssättet som användes när en IT-forensisk utredning sker mot ett moln. När en misstanke om ett brott finns i molnet så ber IT-forensikern att molnleverantören ska extrahera beviset åt dem, detta medför att de

38 aldrig själva är fysiskt på plats för att utföra en undersökning. Av denna anledning så möts de inte av de utmaningar och möjligheter som finns listade i modellerna under analyskapitel 6, förutom möjligheten att ta hjälp av molnleverantör för att identifiera och extrahera data, som figur 5 tar upp.

Det fanns utmaningar som IT-forensikern kände igen som att identifiering av data är en utmaning i molnet, men den utmaningen är ett problem som till stor del ligger hos molnleverantören som extraherar beviset åt dem. Artiklarna som detta arbete använde är publicerade i länder utanför Sverige. Dock är artiklarna fortfarande relevanta och användbara eftersom Sveriges rättssystem tillåter att så länge det går att redovisa vad som har gjorts, så kan det prövas som bevis i Sverige.

7.6. Framtida forskning

Detta arbete har fokuserat på vilka tekniska utmaningar och möjligheter som finns inom molnforensik. Ett framtida arbete som kan göras är att utföra en djupare forskning på de kategorier som identifierades inom utmaningar och möjligheter. Det skulle kunna genomföras ytterligare en systematisk litteraturstudie för att ta reda på de potentiella lösningar som litteraturen anger för de utmaningar som har identifierats i denna studie. Genom att utföra denna form av studie skulle det på så sätt vara möjligt att identifiera vad som skulle kunna göras för att få utmaningarna ska bli hanterbara.

Ett annat arbete som vore intressant att göra skulle vara en intervju med en utvald molnleverantör för att se hur de arbetar när en IT-forensisk undersökning sker. Under intervjun så kan frågor ställas för att se om de möts av de utmaningar som denna studie tar upp och se om de har samma möjligheter.

Eftersom molnet och informationsteknologi ständigt utvecklas så kan en framtida forskning vara att utföra en liknande studie som denna, för att se ifall några av de utmaningar som denna studie tog upp inte längre är utmaningar. Detta skulle även visa ifall det finns fler möjligheter längre fram i tiden än vad som fanns vid utförandet av denna studie. Detta skulle leda till en uppdaterad mappning av tekniska utmaningar och möjligheter inom molnforensik.

39

Related documents