• No results found

6. Slutsatser & Diskussion

6.4 Diskussion

Efter gjord studie och granskning anser vi att ledarskapssynen som Röda Korset förmedlar borde ha en mer fokuserad inriktning, det situationsanpassade ledarskapet skulle kunna skrivas ut tydligare. Det situationsanpassade ledarskapet handlar om att kunna styra sitt ledarskap efter vem det är som leder. Vilket innebär att ledarskapet måste kunna anpassas beroende på vem det är som skall bli ledd. Anpassningen beror på hur den underordnade besitter kunskaper inom det verksamma yrkesfältet (Karlöf & Söderberg 1989). Vår tolkning och slutsats är att Röda Korset menar att alla de olika ledarskapsstilarna utgör viktiga funktioner men att ingen av dem skall begränsas till en specifik. Att då istället belysa det situationsanpassade ledarskapet skulle leda till att en tydligare bild av användandet av skilda ledarskapsstilar skulle framträda. Vi tror att man på ett lättare sätt skulle kunna förstå användbarheten i att ledarskapet präglas av olika situationer och olika individer som skall bli ledda. Vi anser att teorin blir för bred när alla de olika ledarskapsstilarna behandlas var för sig istället för att sättas i ett specifikt sammanhang. Dock säger vi inte att man ska ta bort teorierna kring de olika ledarskapsstilarna, utan vi menar på att man borde knyta ihop säcken och sätta in det hela i en och samma kontext. För att förtydliga menar vi på att det situationsanpassade ledarskapet ska vara utgångspunkten och de övriga ledarskapsstilarna, ska vara underrubriker därtill. Att anpassa sig till situationen handlar om att inta en roll som utgör sig bäst vid just denna tidpunkt, det kan vara att vara auktoritär, demokratisk, karismatisk eller transformell. Att ha som utgångspunkt det situationsanpassade ledarskapet skulle enligt vår åsikt, tydliggöra vad Röda Korset egentligen förmedlar inom ramen för sina kurser i ideellt ledarskap.

För att gå djupare in på ledarskapet för Röda Korset skulle en vidare studie kunna göras, Det skulle vara intressant att göra en fallstudie där man undersöker hur ideella ledare verkligen leder. Är Röda Korsets ledare, så som ledarskapsutbildningarna vill forma dem? Använder sig Röda Korsets ledare av ett situationsanpassat ledarskap?

1

Källförteckning

Alvesson, M. (2001). Organisationskultur och ledning. Malmö: Liber ekonomi

Anthony, R., Young, D. (1998). Management Control in Nonprofit Organizations. 7 Uppl.

New York: Irwin Professional Publishing.

Bell, E. Bryman, A. ( 2005) Företagsekonomiska forskningsmetoder. Liber AB.

Björklund, M., Paulsson, U. (2003). Seminarieboken: Att skriva, presentera och opponera.

Lund: Studentlitteratur.

Bruzelius, L., Skärvad, P-H. (2011). Integrerad organisationslära. 10. Uppl. Lund:

Studentlitteratur.

Bryman, A. (2006). Samhällsvetenskapliga metoder. 3 Uppl. Malmö: Liber AB.

Chung, R. & Lo, C., (2007). The relationship between Leadership behavior and organizational performance in Non-Profit organizations, using social welfare charity foundations as an example, Journal of American Academy of Business, Cambridge, September 2007 (Paperback).

Dym, B. & Hutson, H. (2005). Leadership in Nonprofits Organizations. Thousand Oaks: Sage Publications

Leopold, C. (2006). Professionell ideell: Om att verka med ideell logik. Stockholm: Sober Förlag.

Gill, R. Oshagbemi, T. (2004), Differences in leadership styles and behaviour across hierarchical levels in UK organisations, The Leadership & Organization Development Journal, Vol. 25 No. 1, pp. 93-106

Goleman, D. Boyatzis, R. McKee, A. (2004) Primal Leadership. Boston, Massachusetts:

Harvard Business School Press.

Granér, R. (1994). Personalgruppens psykologi. Lund: Studentlitteratur.

Hersey, P. (2007). Management of organization behavior – Leading human resources.

Thousand Oaks: Sage

Hjelm, G. (2002). Förändringsnavigatören. Stockholm: R&U Förlag.

Holme, S., Krohn B.(1997). Forskningsmetodik. Lund: Studentlitteratur.

House, R. J., & Aditya, R. N. (1997). The social scientific study of leadership: Quo vadis? Journal of Management, 23, 445-456.

Johansson I, Jönsson S, Solli R. (2006) Värdet av förtroende. Lund: Studentlitteratur AB

2

Karlöf, B. Söderberg, S. (1989). Ledarutmaningen. Stockholm: Svenska Dagbladets Förlags AB.

Lennéer-Axelson, B., Thylefors, I. (2005). Arbetsgruppens psykologi. Stockholm: Natur och Kultur.

Morgan, G. (1999) Organisationsmetaforer. Lund: Studentlitteratur AB

Plowman A., Solansky S. Beck T. Baker L. Kulkarni M. & Travis D. (2007). The role of leadership in emergent, self-organization, The Leadership Quarterly, nr 18. sid, 341-356, 2007.

Rohlin, L. (2003). Ledarskap och lärande. Lund: Studentlitteratur.

Rubenowitz, S. (2004). Organisationspsykolog och ledarskap. Lund: Studentlitteratur.

Ruyter Ko de, Schepers, J. Wetzels, M. (2005), Leadership styles in technology acceptance:

do followers practice what leaders preach?, Managing Service Quality, Vol. 15 No. 6, pp.

496-508

Röda Korsets folkhögskola (2012). Hemma i Sverige – För dig som vill veta mer om Sverige.

http://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/hemma-i-sverige-baskurs [2012-05-09]

Röda Korsets folkhögskola (2012). Ledarskap för en hållbar värld.

http://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/wp-content/uploads/2012/03/Ledarskap-1213-21.2-3.pdf [2012-05-09]

Röda Korset (2010). Årsredovisning 2010.

http://www.redcross.se/PageFiles/1046/Arsredovisning_2010.pdf [2012-05-09]

Röda Korsets folkhögskola (2012). Om oss. http://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/om-oss [2012-05-09]

Röda Korset folkhögskola(2010). Styrning, intern kontroll och revision.

http://www.redcross.se/om-oss/kontroll-och-revision/mer-om-var-styrning-och-interna-kontroll/ [2012-05-08]

Röda Korsets folkhögskola (2012)Ungas rätt i världen – mänskliga rättigheter för barn och unga. http://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/ungas-ratt-i-varlden [2012-05-09]

Röda Korsets folkhögskola (2012) Vi världen – för dig som vill studera globala och lokala frågor. http://www.rodakorsetsfolkhogskola.se/vi-i-varlden [2012-05-09]

Sköldberg, K. (1990). Administrationens poetiska logik. Lund: Studentlitteratur.

Svedberg, L. (2012) Grupp-psykologi – Om grupper, organisationer och ledarskap, Lund:

Studentlitteratur AB

3 Volontärbyrån (2009). Statistik från Volontärbyrån.

http://www.volontarbyran.org/volontarbyran/visste_du_att.aspx [2012-05-09]

Åkerblom, H., Pirie, J. (2003). Om mening, glädje och ekonomisk framgång. Stockholm:

Bookhouse Publishing AB.

Muntliga källor

Folke Linda kursansvarig – Ideellt ledarskap. Röda Korset (2012)

Nordling Göran kursansvarig – Ledarskap för en hållbar värld. Röda Korsets folkhögskola (2012)

4

Högskolan i Borås är en modern högskola mitt i city. Vi bedriver utbildningar inom ekonomi och informatik, biblioteks- och informationsvetenskap, mode och textil, beteendevetenskap och lärarutbildning, teknik samt vårdvetenskap.

På institutionen Handels- och IT-högskolan (HIT) har vi tagit fasta på studenternas framtida behov.

Därför har vi skapat utbildningar där anställningsbarhet är ett nyckelord. Ämnesintegration, helhet och sammanhang är andra viktiga begrepp. På institutionen råder en närhet, såväl mellan studenter och lärare som mellan företag och utbildning.

Våra ekonomiutbildningar ger studenterna möjlighet att lära sig mer om olika företag och förvaltningar och hur styrning och organisering av dessa verksamheter sker. De får även lära sig om samhällsutveckling och om organisationers anpassning till omvärlden. De får möjlighet att förbättra sin förmåga att analysera, utveckla och styra verksamheter, oavsett om de vill ägna sig åt revision, administration eller

marknadsföring. Bland våra utbildningar finns alltid något för dem som vill designa framtidens IT-baserade kommunikationslösningar, som vill analysera behov av och krav på organisationers information för att designa deras innehållsstrukturer, bedriva integrerad IT- och affärsutveckling, utveckla sin förmåga att analysera och designa verksamheter eller inrikta sig mot programmering och utveckling för god IT-användning i företag och organisationer.

Forskningsverksamheten vid institutionen är såväl professions- som design- och utvecklingsinriktad.

Den övergripande forskningsprofilen för institutionen är handels- och tjänsteutveckling i vilken kunskaper och kompetenser inom såväl informatik som företagsekonomi utgör viktiga grundstenar. Forskningen är välrenommerad och fokuserar på inriktningarna affärsdesign och Co-design. Forskningen är också professionsorienterad, vilket bland annat tar sig uttryck i att forskningen i många fall bedrivs på aktionsforskningsbaserade grunder med företag och offentliga organisationer på lokal, nationell och internationell arena. Forskningens design och professionsinriktning manifesteras också i InnovationLab, som är institutionens och Högskolans enhet för forskningsstödjande systemutveckling.

BESÖKSADRESS:JÄRNVÄGSGATAN 5·POSTADRESS:ALLÉGATAN 1,50190BORÅS TFN:033-4354000·E-POST: INST.HIT@HB.SE ·WEBB:WWW.HB.SE/HIT

Related documents