• No results found

12.1 Spridningen av radioaktiva ämnen runt Siljansringen

En stor del av vattenproverna innehöll förhöjda halter av radioaktiva ämnen i bergborrade brunnar kring Siljansringen. Då provtagningen var inriktad på att mäta på brunnar med både låga och förhöjda halter och att provtagningen är koncentrerad kring vissa områden kring Siljansringen är det svårt att dra en generell slutsats till hur spridningen i övrigt ser ut kring Siljansringen. Det som den geografiska spridningen visar är att ett område ca 2-3 mil norr om Rättvik har flera brunnar med förhöjda halter av radioaktiva ämnen.

Det är svårt att förutse om en brunn har höga halter av radioaktiva ämnen eller inte. Den här undersökningen visade att även om grannen har höga halter av radioaktiva ämnen betyder det inte att även en närliggande brunn har förhöjda halter, även om man kan ana ett visst

samband. I ett litet område 2,5 mil norr om Rättvik provtags sju vattenprover och resultatet visade att 4 av dessa hade förhöjda värden av radioaktiva ämnen medan övriga tre hade värden under gränsvärden och rekommendationer.

12.2 Samband mellan radioaktiva ämnen i råvatten

Resultatet av samband av halter mellan de analyserade radioaktiva ämnena i råvattnet visar på starka proportionella samband mellan total alfaaktivitet och uran samt totala betaaktiviteten och uran. För övriga ämnen och parametrar visas endast svaga eller obefintliga samband. Man kan alltså inte använda sig av kunskapen om ett radioaktivt ämne för att uppskatta halten av andra ämnen.

Från bilaga 2 ser man också att halterna av radioaktiva ämnen varierar mellan ämnena och att hög halt av ett ämne inte betyder att övriga ämnen finns i höga halter, även om man kan ana ett visst samband. Två brunnar har förhöjda halter av alla analyserade radioaktiva ämnen, men för övriga brunnar varierar vilka olika radioaktiva ämnen som finns i höga halter. Ett samband mellan ämnena kan alltså inte ses i den här undersökningen.

De brunnar som inte visar på några höga halter alls av radioaktiva ämnen hämtar troligtvis sitt vatten från den sedimentära berggrunden som generellt innehåller låga halter av radioaktiva ämnen. De brunnar som har höga halter av naturligt förekommande radioaktiva ämnen hämtar troligtvis sitt vatten från urberget där Dalagraniter och Dalaporfyrer med förhöjd uranhalt dominerar kring Siljansringen.

12.3 Förändring av halterna från tidigare undersökning

En direkt jämförelse mellan den här undersökningen och undersökningen 2001-2006 är egentligen svårt att göra. I den här undersökningen gjordes endast ett prov, medan från den tidigare togs ofta flera prov och då värdena är ett medelvärde av dessa prover. Att proverna tog vid olika tidpunkter på året kan också påverka att resultatet inte alltid överensstämmer. Provtagningarna har också utförts olika. Jag hade vid mina besök inte möjlighet att ta prover direkt från brunnen eller montera bort kranutrustningar och strilar, medan det gjordes vid den andra undersökningen. Analyserna för metallerna gjordes även med olika analysutrustningar. Trots detta stämmer analysresultaten ganska bra överens, förutom för 3 brunnar där

skillnaderna eventuellt beror på årstidsvariation eller tillrinningen från olika sprickor i berggrunden.

12.4 Åtgärder

12.4.1 Vattenreningssystemens funktion och effektivitet

De tre radonavskiljarna som studerats i det här projektet har reducerat radonhalten betydligt, och sänkt halterna långt under otjänlighetsgränsen. Effektiviteten ligger för alla tre över 95 %, vilket visar att luftning ett mycket effektivt sätt att få bort radon från dricksvattnet. En av brunnsägarna (W 49) hade fått köpa en ny radonavskiljare efter att den första gått sönder på grund av att den kalkat igen av förhöjda kalciumhalter. Vid installation av

vattenreningsutrustning är det viktigt att man noga fått information skötsel, funktion och vad som kan förstöra utrusningen. Sedan är det upp till varje privatperson att se till att man följer instruktionerna för att få så hög effektivitet och så lång livslängd som möjligt.

De tre större uranfiltren som installerats i samband med radonavskiljarna har reducerat uranhalten väl, men vid höga uranhalter har filtren inte sänkt uranhalten till ett värde under otjänlighetsgränsen. Även om effektiviteten för alla tre filtren ligger över 90 %, sänks uranhalten inte tillräckligt. För brunnen med en uranhalt på 600 µg/l sänkte filtret halten till 50 µg/l. För att sänka halten ännu mer kan det krävas ett större filter, att filtret backspolas med tätare mellanrum eller att man får leta efter något annat alternativ.

Kolfiltret som används för att reducera radonhalten visar en effektivitet på 94,5 % och sänker radonhalten betydligt. Resultatet av analysen visar dock på att både alfaaktiviteten och betaaktiviteten ökar efter filtret, samt att uranhalten ökar från 110 µg/l till 150 µg/l. Det beror på att det har ansamlats alfa- och betapartiklar i kolfiltret.

Att använda kombinationen av uran- och kolfilter under diskbänken är ett alternativ vid lägre uran- och radonhalter. Resultatet visade att radonhalten endast reducerades med 36 %. Fördelen med en mindre vattenreningsutrustning är att den är billigare, det är enkelt att byta filter, är mindre tekniskt komplicerad och har en enkel skötsel. Nackdelen är att den inte är lika effektiv mot höga halter av radioaktiva ämnen och att utrusningen avger gammastrålning då den är placerad på en plats där man ofta befinner sig.

De två avhärdningsfiltren som studeras har reducerat kalciumhalten till mycket låga halter. Höga kalciumhalter och magnesiumhalter ger hårt vatten. Hårt vatten kan skada

fastighetsinstallationer och kalka igen vattenreningssystem. Har man hårt vatten rekommenderas att installera avhärdningsfilter före annan vattenreningsutrustning. Avhärdningsfiltren består av en jonbytare som byter ut kalciumjonerna mot mer mjuka natriumjoner. Det gör att natriumhalten ökar efter reningen, vilket inte förstör installationer.

12.4.2 Placering och gammastrålning

Radonavskiljare och uranfilter har placerats i källare, garage och jordkällare intill fastigheten, vilket följer rekommendationen för placering av sådan typ av vattenreningsutrustning.

Radonfiltren ger ifrån sig ett bullrande ljud som kan vara störande och uranfiltren avger gammastrålning från gammastrålande sönderfallsprodukter som fastnat i filtret. Högst

gammastrålning kommer från de kortlivade radonprodukterna högst upp i filtret. Ett av filtren hade precis backspolats med salt vilket görs från toppen av filtret. Högst gammastrålning kom då från nedre delen av filtret då sönderfallsprodukterna längst ner inte helt backspolats bort.

Kolfiltret var placerad i ett utrymme under fastigheten och avger den högsta

gammastrålningen av filtren. Gammastrålningen kommer från gammastrålande radondöttrar som fastnat på filtret.

Kombinationen av uranfilter och kolfilter under diskbänken är ett bra alternativ vid låga halter av radon och uran. Vid höga halter skulle filtren mättas snabbt och då rekommenderas istället att ha radonavskiljare och större uranfilter. Filter under diskbänken avger också

gammastrålning. Av försiktighetsåtgärd kan det vara bra att inte låta barn vistas i närheten av diskbänken då de exponerar känsliga områden, som huvudet, mycket mer än för vuxna personer i den höjden.

Related documents