• No results found

I kapitlet diskuteras studiens resultat och de valda metoderna för datainsamlingen. Fortsättningsvis diskuteras studiens avgränsningar, slutsatser och rekommendationer samt förslag till vidare forskning.

6.1 Resultatdiskussion

Ämnet som studeras är väldigt komplext vilket bidrog med att ett flertal metoder tillämpades för att uppnå god trovärdighet. Den genomförda litteraturstudien baserades på källor tagna ur Scopus, ScienceDirect och Google Scholar där huvuddelen av de använda artiklarna var som högst 5 år gamla. Ämnet studerades ur både kvantitativa som kvalitativa aspekter och god trovärdighet erhölls genom ett aktivt och engagerat deltagande i framåtskridandet av undersökningen av NC- baserade material genom bland annat medverkandet i BRIMEE-seminariet där resultaten diskuterades och tydliggjordes för att ytterligare stärka trovärdigheten av denna studie.

Studiens kvalitativa metod har sin kärna i intervjuerna som genomfördes med noga utvalda respondenter. Resultat från den kvalitativa studien skulle anses mer trovärdiga om fler forskare hade intervjuats, däremot kan resultaten från intervjuerna anses som representativa för respondentens organisation då intervjuerna var i högst grad fokuserade på konkreta frågor om NC-baserad isolering, inte respondentens personliga åsikter. En av studiens stora svårigheter var att hitta rätt respondenter och sedan få möjligheten att intervjua de. NC-baserad isolering befinner sig fortfarande i pilot-stadiet och många faktorer som anses intressanta för detta arbete är idag sekretessbelagda. Samtidigt finns det relativt få potentiella respondenter som kunde bidra till arbetet.

Studiens validitet anses som god. Studien behandlar vad den ansågs att behandla genom att dela upp NC-baserad isolering i två kategorier och därefter studera dessa individuellt genom flera olika angreppssätt. Teorin och insamlade data besvarar frågeställningar och en jämförelse genomförs i form av analys och beräkningar. Beräkningarna i arbetet utfördes med korrekta formler och har kontrollräknats för att säkerställa trovärdigheten av resultaten. Värderingar och tankar i studien bidrar med en bredare förståelse om fenomenet som är användbar för olika delar inom branschen. Studien kan ses som en första utredning av vad NC-baserad isolering i dagsläget är och hur denna förhåller sig till traditionella isoleringsmaterial, men även påvisa vilka utvecklingsmöjligheter som finns för en bredare tillämpning av ett sådant material idag.

6.2 Metoddiskussion

Nyttjande av två olika angreppsätt, det vill säga kvalitativa och kvantitativa metoder anses i efterhand som ett korrekt val. Med bas i BRIMEE-projektet har en kvantitativ jämförelse kunnat genomföras för att ge en mätbar bild av hur NC-baserad skumisolering förhåller sig till traditionella isoleringsmaterial. Samtidigt har den kvalitativa undersökningen i form av intervjuer skapat en bättre förståelse för hur NC- isolering förhåller sig ur andra perspektiv och var utveckling- och forskningsfronten befinner sig idag.

Diskussion och slutsatser

respondenter för intervjuerna som har erfarenhet av NC-isolering. Den information som framkom under de genomförda intervjuerna var väldigt betydande för arbetet och har format en stor del av resultatet i rapporten. De intervjuer som genomfördes spelades in och sammanställdes för att sedan auktoriseras och eventuellt korrigeras av respondenterna.

Dokumentanalysen som utfördes under studiens gång gav studien en bred kunskapsbas om NC-isolering i verkliga förhållanden. Dokumentanalysen ansågs senare vara väsentlig för att få ut mer detaljerade data om de olika byggtekniska egenskaperna som studerades i arbetet, baserade på mätningar genomförda enligt gällande standarder och på så sätt möjliggjorde skapandet av en verklig bild av hur ett NC-baserat isoleringsmaterial utmärker sig idag.

6.3 Begränsningar

Arbetet begränsades till att behandla de tre perspektiven; byggtekniska egenskaper, miljö och ekonomi. Större vikt har lagts vid byggtekniska egenskaper för att dessa egenskaper avgör om materialet kan vara tillämpbart som isolering eller inte. Resultatet av beräkningarna innehållande NC-isolering är teoretiska och slutresultatet för väggkonstruktionerna innehållande NC-isolering ses inte som anpassningsbara för någon byggnad ännu.

6.4 Slutsatser och rekommendationer

Syftet med studien var att påvisa om NC-baserade isoleringsmaterial har förutsättningar att konkurrera med de traditionella isolermaterialen. Detta mål uppnåddes genom att besvara frågeställningar kring materialets egenskaper, kända problem samt fördelar och nackdelar i förhållande till traditionella isoleringsmaterial. Studiens slutsats är att NC-baserade isoleringsmaterial i dagsläget inte kan konkurrera med de traditionella isoleringsmaterialen på grund av sin höga kostnad.

Studien visar att NC-baserad isolering har potential att bli ett ansenligt alternativ mot de isoleringsmaterial som nyttjas idag när priset på NC som råvara reducerats.

Dokumentanalysen och intervjuerna belägger att ett NC-baserat skummaterial skulle i dagsläget kunna konkurrera med traditionella isoleringsmaterial om inte för det ekonomiska incitamentet kring NC som råvara. Litteraturstudien och intervjuerna belyser fördelar med NC-baserade aerogeler som isolering men påvisar att ett sådant material inte kan anses hållbart ur det ekonomiska perspektivet om inte nya kostnadseffektiva framtagningsmetoder utvecklas.

Då studien behandlade både NC i aerogel- och skumform uppdelas slutsatserna och rekommendationer följaktligen:

 NC-skum har potential att med avseende på byggtekniska egenskaper och miljöpåverkan att konkurrera med traditionella isoleringsmaterial. Däremot anses det ekonomiska incitamentet för högt i jämförelse med produktprestandan för att betraktas konkurrenskraftigt gentemot traditionella material.

 NC-aerogel är idag enbart en teoretisk lösning och kommer inte kunna konkurrera med traditionella isoleringsmaterial om inte nya kostnadseffektiva framtagningstekniker utvecklas.

Diskussion och slutsatser

 Teknologin för framtagning av NC-Skumpaneler är

tillgänglig och skulle kunna tillämpas för industrialiserad framtagning av en sådan produkt.

 De främsta svårigheterna för NC-baserad isolering är dålig kostnadseffektivitet och byggnadsbranschens problem med att ta in innovationer samt brist på praktiska tillämpningar i verkliga förhållanden.  Fler NC-baserade produkter måste introduceras kommersiellt för att främja

bredare och billigare framtagning av NC som skulle möjliggöra en kostnadseffektiv applikation av NC-baserade robusta produkter som just isoleringsmaterial.

6.5 Förslag till vidare forskning

NC-isolering är ett aktuellt ämne där forskning och studier framåtskrider kraftigt vilket leder till att fler artiklar och avhandlingar publiceras. Detta möjliggör vidare fördjupning med hänsyn till flera förutsättningar inom många olika områden av NC- isolering som ännu inte har studerats. Forskning kring hur ersättning av gamla tekniska lösningar innehållande mineralull och cellplast skulle se ut med NC-isolering och vad det skulle ha för påverkan på den totala energianvändningen av en byggnad kan vara av intresse. Förslag på frågeställningar:

 NC-skumpanelers tillämpning som ljudabsorbenter?

 Inom vilka konstruktioner skulle NC-isolering kunna tillämpas som en bärande komponent?

 Studera hur NC-isoleringens olika byggtekniska egenskaper varierar med avseende på materialets tjocklek.

Referenser

Related documents