• No results found

I nedanstående avsnitt kommer resultat samt funderingar kring arbetet att behandlas.

7.1

Diskussion om livslängdsklassen L50

Enligt vårt resultat kommer parkeringshuset Gekås i Ullared teoretiskt att hålla i

livslängdsklassen L50. En fördel med detta resultat är att AB Strängbetong redan har ett färdigt, utfört och utvecklat koncept i TempoDeck.

Detta resultat har uppnåtts genom litteraturstudier och en jämförelse mellan ritningar från AB Strängbetong och normerna gällande täckskiktets krav. Vid litteraturstudier är det ytterst viktigt att källorna som används är aktuella, speciellt gällande krav och regler från olika myndigheter. Detta kan göras genom att kontrollera vilket år litteraturen är utgiven. Det är viktigt att ta hänsyn till denna kontroll gällande litteraturstudien om täckskiktets krav i betongen. I detta arbete var det en utmaning då det var svårt att få tag på de senast utgivna riktlinjerna för byggnormer. Vi anser dock att den information vi har som underlag i arbetet är tillförlitlig och uppdaterad.

Hållbarhet, ekonomi och byggtid utgör de viktigaste faktorerna i dagens byggbransch. Vi anser att TempoDeck- metoden är en bra framtidslösning då den tar med alla dessa faktorer. Det går dessutom att demontera och återanvända elementen som utgör konceptet vilket gör denna process miljövänlig. Metoden kan dock utvecklas vidare ur estetisk synpunkt. Ett alternativ är att minska höjden på TT-kassetterna vilket möjliggör att det blir lättare att ha ett räcke som täcker över dessa TT-kassetter. Att minska höjden på dessa element betyder även att risk för fukt- och vatteninträngning i konstruktionen minimeras då det finns en öppning mellan kassetterna och balkarna.

För konstruktionen i ett parkeringshus som befinner sig i ett öppet utrymme är

exponeringsklasserna, XD3+XF4, rätt valda eftersom betonggolvet i parkeringshuset är utsatt för saltangrepp. Den enda faktorn som kan påverka både täckskiktets tjocklek och livslängdklassen är i detta fall valet av vattencementtalet. För exponeringsklassen XD3 är det högsta tillåtna värdet på vattencementtalet 0,40 enligt normen. Vattencementtalet 0,40 är relativt lågt men det finns även möjlighet att minska detta värde till 0,35. Detta innebär att tjockleken på täckskiktet minskas från 0,45 mm till 0,40 mm för livslängdsklassen L50. Dessutom innebär detta att bruka en mindre mängd betong vilket leder till en positiv ekonomisk påverkan. Att minska värdet på vattencementtalet leder även till att betongens hållfasthet ökar vilket innebär en ökning på minimiarmering som krävs för att minimera

orsaken av sprickbildning. Enligt Robert Gustafsson, konstruktör från AB Strängbetong kan dock betongen bli trögare med värdet 0,35 som vattencementtal. Detta leder till att betongen fastnar på armeringen, det vill säga att den inte fyller ut formen.

En tanke som växte fram under arbetets gång var alternativet att minska betongens kvalitet vilket skulle medföra en kostnadsminskning. Det visade dock att med de utvalda

exponeringsklasserna för detta parkeringshus inte gick att välja en mindre betongkvalitet. Detta på grund av att ett lägre betongskvalitet ger ett högre vattencementtal än 0,40, vilket strider mot kraven.

Det är viktigt att de kontrollerade elementen klarar livslängdsklassen L50 enligt normen. Då metoden är relativt ny bedömer vi att det är viktigt att ta fram underlag för underhåll av sådan typ av parkering. Konstruktionen i TempoDeck parkeringen är inte riktigt skyddad mot väder och vind på samma sätt som permanenta parkeringshus.

7.2

Diskussion om konceptet att minska den totala höjden

Genom fallstudien och beräkningarna kom vi fram till resultatet om att möjliggöra minskningen av konceptets totala höjd. Undersökningen behandlar ett specifikt koncept, därför är fallstudie en bra metod att använda för inhämtning av data. Beräkningarna gav oss en tydligare bild och ett helhetsperspektiv om konceptets genomförande. Vi fick även våra frågor besvarade samt heltäckande information av personal med rätt kompetens gällande konceptet TempoDeck, vilket gav oss en tydligare verklighetsförankring mellan teori och praktik. Resultatet hade varit än tillförlitligare om databeräkningarna hade jämförts med handberäkningar, vilket dock inte har varit möjligt att genomföra inom arbetets tidsram. Beräkningarna visade att det fanns två olika alternativ att minska den totala höjden i konceptet. Ena alternativet var att minska höjden på TT-kassetten enligt de

beräkningsexempel som finns redovisade i avsnitt 6.2.2.3. Denna lösning medförde en minskning av plattans bredd vilket innebär att antalet plattor mellan pelarna ökade från tre stycken till tre och en halv. Denna lösning gav även en kostnadsökning på 9 % jämfört med den befintliga lösningen. Denna kostnadsökning beror dels på att det behövs extra TT-

kassetter mellan pelarna och dels på att det även krävs extra hängrännor mellan kassetterna. Det andra alternativet var att minska balkens höjd enligt beräkningsexempel som finns redovisade i avsnitt 6.2.3.3. Betongens volym i balken var den samma som den ursprungliga balken vilket därför inte medförde några extra kostnader vad gäller betongen.

ökade från 14 stycken vajrar till 18 stycken vajrar. Detta resulterade i en kostnadsökning på 4 % i jämförelse med den befintliga balken.

Att minska på konceptets höjd är en fördel främst ur estetisk synvinkel då konceptet bygger på bara en stomme som inte är täckt av någon fasad. Det kan även vara en fördel om det finns bestämmelser eller krav på byggnadens höjd. Det befintliga parkeringshuset i projektet Gekås i Ullared har mer än en meters höjd mellan våningarna. Respektive lösning ger en

höjdminskning på ca 100 mm per våning vilket innebär en minskning av totalhöjden på 0,3 meter i en trevånings parkeringshus. Dessa alternativa lösningar ger tillsammans en

höjdminskning mellan våningarna på 0,2 meter vilket leder till en total höjdminskning på 0,6 meter i projektet Gekås.

Ekonomiskt är det billigare med det andra alternativet, det vill säga att minska på balkens höjd vilket gav en minskning på 0,3 meter på parkeringens totalhöjd. Att minska endast balkens höjd och inte TT-kassetterna är en tänkbar lösning om det finns restriktioner

angående byggnadens höjd. Denna lösning ger dock inga estetiska fördelar och i regel brukar det inte finnas några krav på höjden i ett parkeringshus. Det som kan ge parkeringshuset ett estetiskt finare utseende skulle kunna vara att minska höjden på TT-kassetterna. Det är dock ett alternativ som kan få ekonomiska konsekvenser.

Ekonomi utgör en viktig faktor i dagens byggbransch vilket tyvärr styr de flesta byggprojekt i samhället idag. Konstruktionsmässigt uppfyller det befintliga parkeringshuset i Gekås den funktion som krävs för ett parkeringshus. Det är dessutom en praktisk lösning då den är långsiktigt hållbar samt ekonomiskt lönsammare än lösningarna för att minska den totala höjden.

Vi anser dock att den estetiska gestaltningen är en väsentlig faktor då den påverkar

stadsbilden. Parkeringshusets utformning borde anpassas efter omgivningen oavsett om den är demonterbar eller inte. Parkeringshusen och även andra byggnader ska smälta in i den omgivande miljön.

Idén bakom dessa demonterbara parkeringshus är den smidiga, snabba, miljövänliga och ekonomiskt lönsamma lösningen. Det är dock viktigt att ta med ekonomiska och estetiska faktorer i planeringen och lägga stor omsorg på parkeringshusets utseende för att det ska bidra till stadens estetiska helhetsbild och trivsel.

7.3

Slutsats

Utifrån detta examensarbete har vi kommit fram till följande:

• Kontrollens resultat som gjordes på projektet Gekås visade att parkeringshuset i Ullared är hållbart i livslängdsklassen L50.

• Det framgick även att minska på vattencementalet gav en bättre hållfasthet i betongen. • Resultatet från databeräkningarna visade att det finns möjlighet att minska bjälklagets totala

höjd. Beräkningarna resulterade till en totalminskning på 0,6 meter i höjd i Gekås trevånings parkeringshus.

Efter denna studie anser vi att konceptet TempoDeck kommer att vara mycket användbart då den innehåller alla delar som krävs för att få ett hållbart samhälle. Detta arbete visar att konceptet håller i samma livslängdsklass som ett vanligt parkeringshus. Den har dessutom större fördelar då den är mer miljövänlig, ekonomiskt billigare, ger en mindre byggtid och är hållbar. Vi tror att detta koncept kommer att växa sig större i framtiden och bli än mer användbart i och med de uppenbara och unika fördelarna konceptet har.

Vi ser dock fram emot en utveckling gällande utseendet på TempoDeck, då vi bedömer att det är en viktig faktor som kommer att komplettera konceptets helhetsbild.

Vi anser att detta koncept kommer att bli mer synligt och kan då väcka nyfikenheten hos fler byggaktörer.

Related documents