• No results found

I detta kapitel redogörs arbetets resultat, implikationer och begränsningar. Även slutsatser och rekommendationer tas upp och kapitlet avslutas med förslag till vidare forskning.

6.1 Resultat

Syftet med denna undersökning var att utreda hur man lockar deltagare från hela Sverige till JBTR och öka kännedomen om loppet med hjälp av en genomtänkt cross- mediastrategi. Detta har gjorts med hjälp av kunskap hämtad från ett urval av Sveriges största löplopp samt ett urval av trail run-lopp. Kunskapen hämtades genom att intervjua marknadsföringsansvariga från de olika loppen utifrån ett antal variabler i marknadsföringen. Detta har resulterat i någon slags standard för användingen av de olika variablerna som kan appliceras på marknadsföringen av ett lopp.

Då denna undersökning har haft en kvalitativ datainsamlingsmetod och resultatet kommer från tolkningar av intervjuer finns alltid en möjlighet till feltolkning och feluppfattning av svaren. Detta har undvikits i största möjliga mån genom att forskarna har lyssnat igenom intervjuerna enskilt och jämfört varandras intryck av intervjuerna samt lyssnat på dem flera gånger för att få en bättre tolkning av svaren.

Det finns också en möjlighet att svaren som givits under intervjuerna är överdriva för att enheterna vill låta bra och som att de har koll på alla variabler i marknadsföringen. Ett kritiskt förhållningssätt till svaren har därför hållits i samband med den objektiva synen. Om ytterligare en metod vävts in i undersökningen, eller om undersökningen skulle gjorts från en annan synvinkel, hade resultatet möjligen sett annorlunda ut. Målgruppens uppfattning om vart de vill hitta information om loppet hade i stor utsträckning kunnat påverka rekommendationerna för JBTR i både användning av olika medier samt utformningen av dem.

Trots eventuella snedheter anser författarna datan vara bra och korrekt. Resultatet av studien har uppfyllt syftet och gett tydliga riktlinjer för hur en cross-mediastrategi kan utformas för JBTR.

6.2 Implikationer

Resultatet av denna undersökning har framkommit med syftet att göra JBTR till ett framstående trail run-lopp i Sverige, men detta utesluter inte resultatets validitet även utanför domänen. Andra lopp kan använda sig av samma riktlinjer för att nå liknande mål. Det finns sannolikt även delar av resultatet och analysen som kan vara av intresse även för löplopp med andra inriktningar och mål eller till och med för andra sportevenemang i stort.

6.3 Begränsningar

Den största begränsningen för arbetet var resurserna som fanns tillgängliga i form av tid och tillgänglighet. Eftersom undersökningen har ägt rum under en begränsad tid har endast organisationernas synvinkel kunnat undersökas, istället för att också få med

målgruppens vinkel. Det hade kunnat ge en bredare bild av vart målgruppen faktiskt hittar loppet och hur aktiva de är angående interaktion.

En annan begränsning var också den möjlighet tiden gav till ytterligare arbete med en tydlig marknadsplan samt faktiskt grafiskt arbete med JBTR. Detta hade också kunnat leda till ett test av den framtagna strategin för att se effekten av den och i vilken grad den påverkar målgruppen.

6.4 Slutsatser och rekommendationer till vidare forskning

Denna studie har kommit fram till ett förslag till en strategi för användningen av cross- media för trail run-loppet JBTR. Nyckelpunkterna som framkommit är att de bör ha olika syften för sina olika kanaler, vissa ska vara varumärkesbyggande och andra dra mer till anmälan. Dessa syften ska tas i hänseende varje gång en publikation ska göras i kanalen och innehållet ska anpassas efter det.

Vidare forskning skulle kunna bidra med mer information om ämnet, både i ett bredare perspektiv och även genom mer detaljinriktade studier. En fortsättning på undersökningen som testar den framtagna strategin på målgruppen med en mer kvantitativ ansats för att utreda dess effektivitet vore intressant. Man skulle då sannolikt behöva ta fram en grafisk profil, unikitet samt strategi för kanaler och innehåll för ett lopp och sedan göra exempel på marknadsföring baserade på detta. Ett urval av målgruppen skulle sedan kunna ta del av dessa och bedöma dem i en enkät.

Det vore intressant att göra en studie av effekterna av olika specifika delar av marknadsföringen för löp- eller trail run-lopp. Till exempel att jämföra skillnaden mellan effekterna av traditionell annonsering mot förtjänad media eller sociala medier. Denna skulle då göras med målgruppen för loppet som undersökningspersoner för att utreda vilket som ger mest positiv respons hos dem.

Referenser

Ahn, T. (2009). The effect of user motives and interactivity on attitude toward a sport website (Doktorsavhandling, Florida State University, Department of Sport and Recreation Management.)

Arthur, D. (2007). Strategic sport marketing. I J. Beech & S. Chadwick (Red.), The marketing of sport (s. 399-421). Essex: Pearson education limited.

Art of Running. (u.å.) Åda Wild Boar. Hämtat 27 april, 2015, från http://artofrunning.se/ada-wild-boar/

Assael, H. (2011). From silos to synergy: A fifty year review of cross-media research shows synergy has yet to achieve its full potential. Journal of Advertising Research, 51, 42-58.

Axa Fjällmaraton (u.å.) Axa Fjällmarathon. Hämtat 27 april, 2015, från http://fjallmaraton.se/fjallmaraton/axa/

Brasel, A. (2012) How focused identities can help brands navigate a changing media landscape. doi:10.1016/j.bushor.2012.01.005

Buhler, A & Chadwick, S. (2009) Relationship marketing in sports. Oxford: Butterworth- Heinemann

Chaffey, D. & Ellis-Chadwick, F. (2012) Digital marketing: strategy, implemetation and

practice. Edinbugh: Pearson Education Limited.

Evans, D. (2008) Social media marketing an hour a day. Indianapolis: Wiley.

Funk, Daniel C. (2008) Consumer Behaviour in Sport and Events. Amsterdam; Boston: Butterworth-Heinemann/Elsevier

Göteborgsvarvet. (u.å.). Göteborgsvarvet. Hämtad 27 april, 2015, från http://www.goteborgsvarvet.se/goteborgsvarvet-21-km/

Havdelin, A. (u.å.). Historia. Hämtad 27 april, 2015, från

http://www.blodomloppet.se/om-blodomloppet/historia/

Jacobsen, D. (2002) Vad, hur och varför: om metodval i företagsekonomi och andra samhällsvetenskapliga ämnen. Lund: Studentlitteratur.

Jenkins, H. (2006). Convergence Culture: Where Old and New Media Collide. New York: New York University Press.

Kotler, P. & Armstrong, G. (2013) Principles of Marketing. California: SAGE Publications, inc.

Le Duc, M. (2011) Metodhandbok som tankekarta. Hämtat 28 april, 2015, från http://www.leduc.se/metod/Induktion,deduktionochabduktion.html

Leigert, L. (2013) Marknadsföring och kommunikation i sociala medier. Värnamo: Elanders, fälth & Hässler AB.

Lidingöloppet. (u.å.). Om oss. Hämtad 27 april, 2015, från http://www.lidingoloppet.se/sv/Om-oss/Historik/#.VT3vR2S8PGc

Lindskog Lindell, J. (2013) Marknadsföring med video. Hämtat 29 april, 2015, från http://blogg.resume.se/johannalindskoglindell/2013/11/20/marknadsforing-med- video/

Marathon.se. (2014). Här är de 84 största loppen i Sverige 2013. Hämtad 27 april, 2015,

från http://www.marathon.se/aktuellt/h%C3%A4r-%C3%A4r-de-84-

st%C3%B6rsta-loppen-i-sverige-2013

Marvel, Matthew R. (2012) Encyclopedia of New Venture Management. California: SAGE publications, inc.

Meenaghan, T. (1996) Ambush Marketing - A threat to corporate sponsorship. Hämtat 29 april, 2015, från http://sloanreview.mit.edu/article/ambush-marketing-a-threat-to- corporate-sponsorship/

Meenaghan, T. (2001) Understanding sponsorship effects. Dublin: John Wiley & Sons Inc. McDonald, M & Meldrum, M. (2013) The Complete Marketer. London: Kogan Page Limited.

Midnattsloppet. (u.å.). Om midnattsloppet. Hämtad 27 april, 2015, från http://midnattsloppet.com/om-midnattsloppet/

Schwarz, Eric C. & Hunter, Jason D. (2008) Advanced theory and practice in sport

marketing. London: Butterworth-Heinemann

Sharp, A. J., Peters, J., Howard, K. (2002) The Management of a Student Research Project. Aldershot: Gower Publishing Limited.

Shilbury, D., Quick, S., & Westerbeek, H. (1998). Strategic Sport Marketing. Crow Nest: Allen & Unwin.

Stefansky. B. (2012) How to use Internet Video Marketing. Hämtat 29 april, 2015, från http://www.business2community.com/online-marketing/how-to-use-internet- video-marketing-0336159

Stockholm Challenge. (u.å.) Om Stockholm Trail. Hämtat 27 april, 2015, från http://www.stockholmchallenge.se/trail/om/

Swayne, Linda E. & Dodds, M. (2011) Encyclopedia of sports management and marketing. London: Thousand Oaks

Sweden Sky Race 24. (u.å.) Tävlings-PM. Hämtat 27 april, 2015, från http://www.swedenskyrace24.se/om-tavlingen/tavlings-pm/

Tierra (u.å.) Tierra Arctic Ultra. Hämtat 18 maj, 2015, från http://tierra.se/tierra- arctic-ultra

Vasaloppet. (u.å.) Historiens största utmaning. Hämtat 27 april, 2015, från http://ultra.vasaloppet.se/

Voorveld, H.A.M., Neijens, P.C. & Smit, E.G. (2011). Opening the black box:

Understanding cross-media effects. Journal of Marketing Communications, 17, 69-85.

doi:10.1080/13527260903160460.

Voorveld, H.A.M., Valkenburg, S.M.F. (2014). The fit factor: The role of fit between ads in understanding cross-media synergy. Journal of advertising. doi:10.1080/00913367.2014.977472.

Åda Wildboar Race (2015) Loppen. Hämtat 27 april, 2015, från http://adawildboar.se/traillopp/

Related documents