• No results found

På spåret har haft i princip samma upplägg sedan programmet började sändas 1987 men det har skett förändringar. Programmet har fått nya programledare, karaktären på frågorna har förändrats och På spåret har gjort en glidning åt det mer populärkulturella hållet och har även genomgått en ”föryngring” av både musik och frågor. Detta har antagligen skett eftersom programskaparna har varit intresserade av att få genomslag hos en yngre publik. Dock ska man också ha i åtanke att oavsett förändringarna och riktningar programmet har genomfört och tagit så har På spåret alltid behållit sin popularitet och har alltid varit etablerad som att av Sveriges mest sedda underhållningsprogram sett till de väldigt höga tittarsiffror som programmet alltid har haft.

7.1 Slutsatser

Frågor som kategoriseras som populärkultur har ökat medan högkulturen har minskat. Detta är tydligt om man tittar på kategorierna som rör musik. Även inom frågor som rör film har det skett en förflyttning. Frågor inom högkulturella filmer har minskat medan frågor som hamnar under kategorin populärkultur inom film och TV har kraftigt ökat sedan starten 1987.

En viktig punkt i uppsatsen och en avgörande slutsats är att På spåret har överlevt flera förändringar i det svenska TV-landskapet (se kap. 4.5). När På spåret startade 1987 såg kontexten programmet sändes i helt annorlunda ut än vad den gjorde de kommande åren, och jämfört med hur den ser ut idag. De kommersiella kanalerna hade ännu inte börjad sändas i Sverige 1987 och vi kan i princip inte tala om en ordentlig digitalisering förrän efter sekelskiftet (Hadenius, Weibull, & Wadbring, 2011).

I och med avregleringen och de kommersiella kanalernas intåg ökade konkurrensen och public service-företaget tappade stor andel av TV-marknadens tittare. Trots detta har På spåret under 1990-talet och framåt alltid varit etablerad som ett av Sveriges populäraste underhållningsprogram. Oavsett de externa förändringarna har På spåret alltid lyckats hålla hög popularitet och höga tittarsiffror. Med detta i bakhuvudet ska man också ha i åtanke att På spårets tittare (och deltagare) genomgått en generationsväxling samt programledarbyte. Tabell 4.3 visar hur fördelningen av SVT:s tittarandel har förändrats sett i relation till andra Tv-bolag. På spåret som har visats i public service har befunnit sig i en ganska unik kontext som även har förändrats över tid. SVT har blivit utsatt för mer och mer konkurrens. Likaså har På spåret blivit utsatt för tuffare konkurrens eftersom att utbudet på fredagskvällarna ökar i takt med att antalet aktörer program och kanaler ökar.

40

Sett till populärkultur kan man se att samtidigt som ”reality-tv” gjorde intåg framför allt på 1990-talet (kap. 4.1) har På spåret gjort en förflyttning i sitt innehåll från det mer ”fina” eller högkulturella och låtit populärkulturen ta mer plats i programmet. Detta går att se i vår undersökning av framför allt frågorna i frågesporten. Hela tv-mediet gjorde en svängning i och med ”reality-tv” mot ett mer kommersiellt och ”populärt-inriktat” programutbud där syftet inom den kommersiella branschen är att locka till sig stor publik för att kunna sälja till annonsörerna. På spåret som sänds och produceras av ett public service-företag är inte beroende av höga tittarsiffror på samma sätt som program i de kommersiella kanalerna. Trots detta har vi sett att På spåret i viss mån, i takt med tiden, gjort en svängning mot det ”populärkulturella” hållet och samtidigt lyckats med att ligga ”rätt i tiden”, i alla fall om man tar popularitet och höga tittarsiffror som ett facit för ett bra och lyckat tv-program.

Frågan är huruvida programskaparna har medvetet låtit populärkultur få ta större palts i programmet? Finns det en medveten strategi bakom detta? Om det är efter en medveten strategi som populärkulturen har fått mer plats i programmet så måste det beror på något. Programskaparna och SVT måste ha haft någon idé om vad som skulle behövas göra, varför, och på vilket sätt. Ambitionen var nämligen att locka en yngre publik (och antagligen är ambitionen att erbjuda ett kvalitativt underhållningsprogram som förblir populärt). Läser man MMS:s årsrapporter så kan man se att programskaparna i alla fall har lyckats med främst två saker: att locka en yngre publik samt att behålla väldigt höga tittarsiffror. Sett till statistiken så är På spåret ett populärt program hos tittare i alla åldrar. Det är svårt att påstå att det är en regel att mer populärkultur i ett program leder till att programmet lockar fler unga väljare och behåller sin popularitet. Dock kan vi i alla fall konstatera att så är fallet hos På spåret.

Med ”reality-tv” kom även begreppet ”infotainment” som innebär att gränsen mellan nyheter och underhållning suddats ut (kap. 4.1). Vi kan inte enligt den definitionen kalla På spåret för ”infotainment” utan man skulle möjligtvis kunna, utöver begrepp som underhållning och frågesport, kalla På spåret ”factainment” eftersom programmet blandar fakta med

underhållning. Med denna definition skulle alla quiz-shower på TV kalla ”factainment”, utan här föreslås termen bara för diskussionens syfte kunna beskriva programmet i relation till begreppet ”infotainment”.

Även bland deltagarna har det skett en förändring mot det vi har definierat som

populärkultur. På senare tid kan deltagarna vara kändisar verksamma inom kommersiella medie-branscher. Precis som med frågorna kan man se att programskaparna i större utsträckning väljer att välja deltagare verksamma inom den populärkulturella sfären (se tabell 6.7).

41

Sett till teorin om Uses and Gratifications kan man påstå att På Spåret lyckas ge gehör för ett ”behov” hos tittarna. Hur detta ser ut kan vi bara spekulera kring och en studie om publiken skulle vid det här läget komma väl till hands. Men med de höga tittarsiffror vi har nämnt tidigare så kan man i alla fall spekulera till varför På Spåret har varit så populärt och vad det är hos tittarna som gör att de väljer att ta del av programmet. En anledning till att tittarna väljer att se På Spåret är att folk gillar att vara en ”besserwisser” och också att utmana sina egna kunskaper kring allmänbildning, detta gäller självklart också alla typer av frågesporter och är inte unikt för På Spåret. Däremot är På Spåret extra intressant att studera eftersom att det är ett väldigt populärt program och som också har varit populärt under en så långt tid. På spåret kan ses som ett fenomen som sysslar med masskommunikation. Som ett av Sveriges populäraste tv-program så kan man resonera som så att På spåret når ut till en massa som sedan ger ”feedback”, kanske i form av höga tittarsiffror (se kap 4.3).

Kommunikationen mellan På spåret och mottagarna är i allmänhet enkelriktad och i viss mån standardiserad på så vis att samma budskap når alla tittare.

7.2 Vidare Forskning

Ytterligare forskning som skulle kunna vara användbar inom detta område vi har valt att ta upp är att undersöka hur andra svenska tv-program och tv-bolag förhåller sig till begrepp som populärkultur samt högkultur och hur dessa samspelar med tittarna. Den forskningen kan vara intressant eftersom att vi har sett i vår forskningsöversikt att definitionen kan skilja sig i nyanserna. Medan vår uppsats har kommit att handlat om innehåll (content) skulle undersökningar som rör tittare i relation till populärkultur eller högkultur vara ett bra komplement till vår studie.

42

Referenslista

Andrejevic, M. (2015). Reality Television. In M. Alvarado, M. Buonanno, H. Gray, & T. Miller,

The SAGE Handbook of Television Studies (pp. 297-315). 55 City Road: SAGE

Publications Ltd. doi:http://dx.doi.org/10.4135/9781473910423.n22

Balac, S. (2015). För få bibelcitat och grodor i ”På spåret”. Retrieved from Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/kronikorer/sylviabalac/article20346120.ab Brummer, K. (2014). Att skapa kvalitet: En studie av den svenska TV-produktionens

definition av kvalitet och kvalitetens betydelse för branschen. Kulturgeografiska

institutionen, Samhällsvetenskapliga fakulteten. Uppsala: Uppsala Universitet. Retrieved from http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-223688

Brynstedt, L. L. (2010). På spåret: 2500 frågor till hemmakupén. Stockholm: Max Ström. Esaiasson, P., Gilljam, M., Oscarsson, H., & Wängnerud, L. (2012). Metodpraktikan.

Stockholm: Norstedts Juridik AB.

Fiske, J. (1989). Reading the Popular. London & New York: Routledge.

Giglietto, F., & Selva, D. (2014). Second Screen and Participation: A Content Analysis on a Full Season Dataset of Tweets. Journal of Communication, 64, 260-277.

Goffman, E. (1959). The Presentation of Self in Everyday Life. New York: Anchor Books. Gripsrud, J. (2011). Mediekultur, Mediesamhälle. Göteborg: Bokfölaget Daidalos AB. Gustafsson, M. (2010). Välkommen till "Påpopspåret". Retrieved from Aftonbladet:

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article20346040.ab?teaser=true Hadenius, S., Weibull, L., & Wadbring, I. (2011). Massmedier: Press, radio och tv i den

digitala tidsåldern. Helsingborg: Ekerlids Förlag.

Hetsroni, A. (2001). What do You Really Need To Know To Be A Millionaire?

Communication Research Reports, 418-428.

Hetsroni, A., & Tukachinsky, R. H. (2003). “Who Wants To Be a Millionaire” in

America,Russia, and Saudi Arabia: A Celebration of Differences or a UnifiedGlobal Culture? The Communication Review, 6:2, 165-178.

doi:10.1080/10714420390184187

Hill, A. (2015). Reality TV. New York: Routledge.

Hope, A., & LeCoure, J. S. (2010). Dramaturgy; Theory and Method. In A. J. Mills, E. Wiebe, & G. Durepos, Encyclopedia of Case Study Research (Vol. 1, pp. 324-328). Thousands Oaks, California: Sage Publications.

Laist, R. (2012). A Phenomenological Reading of Wheel of Fortune. Journal of Popular Film

and Television, 14-21. doi:10.1080/01956051.2011.636397

McKee, A. (2003). What Is Television for? In M. Jancovich, & J. Lyons, Quality Popular

Television (pp. 181-198). London: British Film Institute.

McQuail, D. (2010). Mass Communication Theory (6th ed.). London: SAGE Publications Inc. Mediemätning Skandinavien. (2015, November 4). MMS. Retrieved from Veckorapporter TV:

43

Myndigheten för Radio och TV. (2013). Svenskt medieutbud 2013. Göteborg: Kent Asp, Göteborgs Universitet.

Østbye, H., Knapskog, K., Helland, K., & Larsen, L. O. (2003). Metodbok för

medievetenskap. Malmö: Liber AB.

Regeringsbeslut Kulturdepartementet. (2013, 12 19). Sveriges Television AB. Retrieved from www.svt.se: http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-

service/article1713807.svt/binary/S%C3%A4ndningstillst%C3%A5nd%202014%20- %202019

Sveriges Television. (1987-2015). På Spåret. Göteborg.

Sveriges Television. (2009). På Spåret - Oldsbergs favoriter. Göteborg.

Sveriges Television. (2015, December 2). Programområden. Retrieved from SVT B2B: http://www.svtb2b.se/?page_id=62#underhallning

Sveriges Television AB. (2012). SVT. Retrieved from Om SVT: http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-

service/article1063216.svt/BINARY/Public%20service-redovisning%202012 Sveriges Television AB. (2015, December 2). SVT. Retrieved from Om SVT:

http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-

service/article1063216.svt/BINARY/Public%20service-redovisning%202012 SVT. (2014). Succéprogrammet firade tio säsonger. Retrieved from

http://www.svt.se/doobidoo/sasongspremiar-med-gronvall-och- moraeus?menuActive=true

SVT.se. (2015, November 4). Mer TV-historia. Retrieved from http://www.svt.se/omsvt/fakta/var-historia/mer-tv-historia ukgameshows.com. (2015, November 4). UK Gameshows. Retrieved from

http://www.ukgameshows.com/ukgs/Spelling_Bee_%281%29

Wagman, I. (2013). Global Formats and Canadian Television: The Case of Deal or No Deal.

44

Bilaga 1

Säsongen 1987 - Programmet startar. Premiärsäsongen innehåller sex program á 60 minuter. De två tävlande lagen sitter i en och samma bur som har delats med en vägg i mitten. Det tävlar tre personer i varje lag. Motståndarlagen sitter alltså med ryggen mot varandra. På spårets första resa någonsin går till Borlänge. (Sveriges Television, 2009). Scenografin besår alltså av en större tågkupé och publiken sitter vid små kafébord. Det laget som vinner varje avsnitt får återkomma och tävla i nästa avsnitt mot ett nytt lag enda tills det vinnande laget förlorar. Ett lag var alltså ”stormästare” inför varje avsnitt och ett lag var ”utmanare”.

Säsongen 1988 - Att båda lagen satt i samma bur med ryggarna vända mot varandra ansågs väldigt besvärligt (Sveriges Television, 2009). Därför har man den andra säsongen valt att införa två separata tågkupéer. Scenografin är dock den samma

Säsongen 1990 - Sverige har nu blivit för litet för det alltmer populära programmet och nu går resorna inte bara till svenska städer utan även till nordiska städer. Säsongen utökas med ett program och säsongerna 1990/1991 innehåller nu sju avsnitt istället för sex (Brynstedt, 2010).

Säsongen 1993 - Varje avsnitt går nu från att vara 60 minuter långt till hela 90 minuter långt. Detta är hittills sista säsongen där varje lag bestått av tre deltagare istället för två. (Sveriges Television, 1987-2015)

Säsongen 1995 - År 1995 sker de hittills största förändringarna av programmet. Den gamla scenografin bytts ut och moderniseras. De två gamla tågkupéerna byts ut och ersätts med nya. De båda nya tågkupéerna döps nu om till Dressinen (en lite mindre och obekvämare) och 1a klass (en mer större och bekvämare). Två personer tävlar nu i varje lag i stället för tre. Resorna går nu för första gången ut till utomeuropeiska städer. Säsongerna utökas med ett avsnitt och innehåller nu åtta avsnitt per säsong. ”Stormästar” och ”Utmanar” systemen skrotas och istället införs en turnering där fem lag möter varandra (Sveriges Television, 1987- 2015).

Säsongen 1996 - Avsnitten återgår till att sändas 60 minuter. Specialfrågan ”På spåret- teatern införs .”

Säsongen 1997 - Sedan starten 1987 har På spåret alltid korat ett deltagande lag som säsongsvinnare. 1995 återfördes ett något diffust turneringsspel där fem lag mötte varandra och finalen bestod av de två lag som klarat sig bäst. Säsongen 1997 införs ett mer strukturerat turneringsspel med sex lag istället för fem och med gruppspel och semifinaler.

Säsongen 1998 - Ett fåtal resor den här säsongen går till öar/ögrupper istället för städer. Säsongen 1998 är dock den enda säsongen där detta sker, nästkommande säsong gick återigen samtliga resor till städer

Säsongen 1999 - Resorna går nu ut inte bara till europeiska städer utan nu till städer i hela världen. Första staden som besökt utan för Europa blir Kenyas huvudstad Nairobi.

45

Säsongen 2000/2001 - Återigen införs en ny modernare scenografi. Studion restaureras och de gamla tågkupéerna byts ut mot två nya. Tågkupéerna behåller dock samma struktur, dvs. att den ena är lite bekvämare och större och den andra lite obekvämare och mindre. Säsongen 2003/2004 - Scenografin genomgår nu stora förändringar. De båda

tågkupéerna har bytts ut mot två helt identiska kupéer och kupéerna kallas nu inget vid namn. Scenografin är utbytt mot en modernare scenografi i blå ton.

Säsongen 2004/2005 - Scenografin är den samma men tågkupéerna är inte längre identiska. Den ena kupén är utbytt mot en nyare, den ena är dock den samma som föregående säsong.

Säsongen 2005/2006 - Scenografin och kupéerna bytts återigen ut. Scenografin går från den moderna blåa strukturen tillbaka till den mer retro tågstationsliknande scenografin. Kupéerna byter återigen namn till ”Dressinen” och ”1a klass”. Programmet utökas från 9 till 13 program. De deltagande lagen är nu åtta stycken istället för sex.

Säsongen 2006/2007 - ”På spåret-teatern” som varit ett inslag i programmet sedan 1996 byts ut och ersätts med årtalsfrågan ”Retur”.

Säsongen 2007/2008 - För tredje gången på sex år byts scenografin ut. Scenografin är dock mycket liknande den nyss föregående. Kupéerna är nya men har samma struktur som de föregående fast mer modernare stil. Det är återigen 9 lag som tävlar men turneringen har nu blivit ännu mer strukturerad med gruppspel, kvartsfinal och semifinaler.

Säsongen 2008/2009 - Den sista säsongen med Ingvar Oldsberg som programledare och Björn Hellberg som domare.

Säsongen 2009/2010 - Kristian Luuk tar över som programledare och Fredrik Lindström som domare.

Säsongen 2010/2011 - Årtalsfrågan ”Retur” ersätts med ”Vem Där” som är ett liknande inslag.

Säsongen 2011/2012 – Den klassiska signaturmelodin som inlett programmet sedan starten ersätts den här säsongen mot en nykomponerad signaturmelodi.

Säsongen 2012/2013 – Den här säsongen firar På spåret 25 år vilket innebär att samtliga tävlande i programmet består av vinnare från tidigare säsonger. Vinnare blir Dick Harrisson och Ellinor Persson och blir ”mästarnas mästare” av På spåret. För första gången i På spårets historia går samtliga tre resor i ett och samma program utomlands alltså inte till någon svensk stad.

Säsongen 2013/2014 – Scenografin bytts ut en hittills sista gång. Studion antar en mer klassisk tåg station-stil med tågbänkar och en brunare ton. Tågkupéerna är dock de samma. Säsongen 2014/2015 – För första gången i programmets historia går samtliga tre resor i ett och samma program enbart till städer utanför Europa.

46

Bilaga 2

Kategorier (frågor)

Samhällsvetenskap Historia Geografi Religion och språk Politik och ekonomi Naturvetenskap

Biologi Kemi

Matematik och Fysik Högkultur

Film och Teater Konst och arkitektur Litteratur

Musik Populärkultur

Film och TV Mat och dryck Sport och fritid Musik

47

Bilaga 3

Kategorier (deltagare)

Samhällsvetenskap

Proffessorer (Historia, religion, språk, geografi) Politiker

Journalister Präster

Naturvetenskap

Proffessorer (Biologi, kemi, fysik) Läkare Högkultur Skådespelare (teater) Artikekter Konstnärer Författare

Artister (högkulturell musik) Populärkultur

Skådespelare (film och tv) Tv-profiler Gastronomer Kockar Sportprofiler Artister (populärkultur) Övrigt

Related documents