• No results found

En distinktion mellan hur vuxna förstår och uppfattar barns situa tion, och hur barn själva upple ver och beskriver sin situation,

In document Bygg barnsäkert (Page 76-82)

är klargörande. De vuxnas pektiv uttrycker en omsorg om barns

bästa, medan barnens perspektiv visar hur barn själva uppfattar

och beskriver sin situation.

Samtal med barn

När det gäller barnsäkerhet handlar de vuxnas per- spektiv om hur lagar, regler och förordningar kan tillförsäkra barn det skydd och den säkerhet som barn inte själva kan skaffa sig. Forskning kan bidra med kunskap om barns beteenden och upplevelser. Samtal och kontakter med barn, då barn förmedlar sina erfa- renheter, upplevel ser och reflektioner, kompletterar vuxenper spektivet på situationen för barn. Barn kan på olika sätt beskriva konkreta situationer, som de har erfarenheter av, och därmed klargöra för vuxna utifrån sitt eget, barnens, perspektiv hur de uppfattar och för- står specifika risker och faror i dessa situationer. Kontakten med barn är av största betydelse för att vux- na ska förstå barn och veta hur de bäst samtalar med barn om risker och faror och hur de ska kunna väcka barns uppmärksamhet på oförutsedda farliga eller hotfulla situationer så att barnen själva tryggt kan han- tera dem, ifall de skulle uppkomma. Det krävs en insikt hos vuxna om att barn i olika åldrar, flickor och pojkar, i olika sociala och kulturella samman hang kommuni- cerar på olika sätt, att de ut trycker sig annorlunda än vuxna och förstår på olika sätt vad vuxna säger liksom att de förstår och uppfattar faror och risker på många olika sätt.

Myndighetsgemensamt arbete för barnsäkerhet Allt bättre möjligheter att samla in och sprida informa- tion om barnsäkerhet finns i dag bland annat tack vare samarbetet mellan statliga myndigheter. Barnmiljö- rådet (från 1980) och Barnombudsmannen (från 1993) har haft en viktig roll genom att i samarbete med sina nät verk av myndigheter och ideella krafter befästa sambandet mellan barnets rätt till säkerhet och trygg- het och rätten till utveckling och lek.

Myndigheten för samhällsskydd och bered skap, MSB, har i dag regeringens uppdrag att samordna olika myndigheters barnsäkerhets arbete. I Rådet för barn-

säkerhet medverkar 13 myndigheter för utbyte om er-

farenheter rörande barnsäkerhet. Dessa myndigheter är: Arbetsmiljöverket, Boverket, Barnombudsman nen (BO), Elsäkerhetsverket, Statens folkhäl soinstitut, Kon- sumentverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Rikspo lisstyrelsen, Skolverket, Sve- riges Lantbruksu niversitet (SLU/Movium), Socialsty- relsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I publikationen Att kommunicera barnsäkerhet (2006:1) redovisar dessa myndigheter hur de ser på frågan om att öka medvetenheten om barnsäkerhet i samhället. Rådet för barnsäker het betonar betydelsen av sam- verkan och sam ordning av myndigheternas insatser, eftersom inte en enda myndighet ”äger” frågan om barns säkerhet. Man understryker också vikten av att kontinuerligt följa upp och utvärdera de insat ser, som görs och att man anger vad som behöver förbättras.

Satsa på hem och fritidsområde

Socialstyrelsen framhåller exempelvis att satsningar särskilt behöver göras på hem och fritidsområdet, ef- tersom 80 procent av barno lyckorna sker där. Bara 10 procent av olyckorna inträffar på skoltid och 10 pro- cent under trans porter. Man framhåller också betydel- sen av att nå ut till barn och unga. Man vill göra barn delaktiga i arbetet om barnsäkerhet.

Med hjälp av informationsteknologin och tillgången till Internet kan vi informera om barnsäkerhet i vida kretsar och sprida infor mationen snabbt. Det praktiska arbetet med barnsäkerhet underlättas av de nya möj- ligheter som i dag finns att nå ut till barnen och deras familjer med information liksom att direkt kommuni- cera med barn. När barn alltmer får möjlighet att själva beskriva och visa hur de uppfattar risker och faror i olika konkreta situationer tas ett viktigt steg mot ökad säker het för barn.

Arbete med barn- och ungdomsgrupper

Barnombudsmannen, BO, arbetar sedan flera år med särskilda barn- och ungdomsgrupper, ”kontaktklas- ser”, som återkommande tillfrågas om viktiga frågor som rör barns liv, liksom med barn- och ungdomsråd samt expertråd, som man vänder sig till för diskutera med barn och unga kring olika frågor. Här har webb- platsen en stor betydelse. BO använder sig också av Inter net för att chatta med barn, något som man på BO upplever som värdefullt och relativt enkelt i och med att barn och unga idag använder Internet flitigt. Också Trafikverket har utveck lat en rad olika sam- verkansformer med barn och flera av dem sker via Internet. Trafikverket har utvecklat och genomfört en mängd barnkonsekvensbeskrivningar för att ta reda på effekterna för barn av förändringar i trafiken. Tra- fikverket har kommit mycket långt i sina strävanden att kombinera både ett barn perspektiv på väg- och trafikfrågor och ett bar nens perspektiv på dessa frågor. De understryker vikten av att ha personlig kontakt med barn.

Barn behöver ett skyddsnät med vuxna personer runt omkring sig.

Kontakterna mellan vuxna och barn i vardagsmiljön

Vuxennärvaro innebär en trygg het för små barn. Men också för äldre barn och unga innebär närheten till vuxna en möjlighet till snabb hjälp och räddande in- gripanden. Men vuxna finns inte alltid till hands och då är information riktad till barn och unga på platser, som kan med föra risker av olika slag för barn, ett sätt att få dem att uppmärk samma situationen mera nog- grant. På skyltar intill lekplatser, bollplaner, skridsko- banor, dam mar, badsjöar och längs stränder och andra platser utom- och inomhus, där barn och unga ofta vistas, kan uppgifter om exempelvis telefonnummer och kontaktadresser hjälpa barn och unga att få hjälp, om de skulle behöva det.

Lika viktigt som det är att barn och unga vid behov snabbt kan kom ma i kontakt med vuxna, lika viktigt är det att vuxna tar vara på den information som barnen och de unga förmedlar för att om möjligt förebygga framtida risker och olyckor. Sådan information kan

skolan ta vara på – se exemplet från Källby Gård i Gö- tene i nästa kapitel – om det är i skolan och i skolans omgivning som olyckorna inträffar eller problemen finns; det kan också vara fritids och dagis som samlar informationen eller ortens trafikmiljöansvariga. I dag finns olika typer av hjälpmedel – inte minst via elektroniska media – för att lätt samla information och att kommunicera den vidare till andra personer, insti- tutioner eller förvalt ningar, som kan bidra till att öka säkerheten och tryggheten för barn och unga inom- och utomhus – se exemplet med Barn-GIS i nästa ka- pitel.

Barn och unga behöver veta att det finns ett ”skydds- nät” omkring dem och varför att det finns till för deras skull och uttrycker vuxnas omtanke om dem. Denna omtanke ska inte bli eller uppfattas som ett hinder för barn och unga att själva utforska och undersöka sin omgivning, utan ses som ett stöd för deras aktiva ut- forskande och undersökande och en signal om att det finns risker.

Barn och unga söker utmaningar och måste själva möta faror

Vad som lär barn något om livet är vad de själva ser, hör och förstår på ett tryggt sätt. Den egna erfarenhe- ten ger dem den bästa, mest lärorika, informationen. Bara barns och ungas egna erfarenheter kan lära dem vad som är riskabelt och vad som är farofyllt och hur de kan klara sig undan i farans stund. De måste lära sig hur de ska möta faror. ”Att barn får lära sig hantera faror är nog vår viktigaste uppgift i skola och hem. Men hur gör man det? Hur gör man det om barn aldrig får

möta faror?”, skriver skolgårdsinspiratören i Malmö kommun, Emma Pålsson, och svarar själv på sin fråga genom att citera ur Astrid Lindgrens bok Ronja Rövar-

dotter: ”Trilla i älven skulle hon akta sig för, hade Mat-

tis sagt, därför skut tade hon med liv och lust på de hala stenarna vid älvkanten, där det bru sade som allra värst. Inte kunde hon gå borta i skogen och akta sig för att trilla i älven. Skulle det vara någon nytta med det, så måste det ju ske vid forsarna och ingen annanstans.”

Betydelsen av lagstiftning för planering med

In document Bygg barnsäkert (Page 76-82)