• No results found

5.6 Spolupráce obcí v SO ORP

5.6.1 Dobrovolné svazky obcí

Informace týkající se dobrovolných svazků obcí SO ORP Jablonec nad Nisou jsou čerpány z dokumentu: Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou, který byl zpracován jako systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností. 31

Ve správním obvodu Jablonec nad Nisou jsou činné čtyři mikroregiony působící jako dobrovolné svazky obcí. Jedná se o Dopravní sdruţení obcí Jablonecka, Mikroregion Jizerské hory, Svazek obcí „Mikroregion Císařský Kámen“, Mikroregion Tanvaldsko, přičemţ v těchto svazcích je sdruţeno všech 11 obcí, které spadají do správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou. Polyfunkčními svazky, které se nesoustředí pouze na dosaţení časově ohraničeného účelu, jsou tyto svazky: Mikroregion Jizerské hory, Svazek obcí

„Mikroregion Císařský Kámen“, Mikroregion Tanvaldsko. Jediným monotematickým svazkem je svazek obcí Dopravní sdruţení obcí Jablonecka, který je velmi aktivní se zaměřením na oblast veřejné hromadné dopravy.

31Projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností: Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou [online]. [cit. 2016-04-24]. Dostupné z: http://www.smocr.cz/obcesobe-

docs/Jablonec%20nad%20Nisou/ORP%20Jablonec%20nad%20Nisou%20-%20anal%C3%BDza%20DSO.pdf

70 Obr. 5 – DSO působící v území ORP

Zdroj: Projekt Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností: Analýza činnosti dobrovolných svazků obcí v území správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou [online]. [cit. 2016-04-24]. Dostupné z:

http://www.smocr.cz/obcesobe-

docs/Jablonec%20nad%20Nisou/ORP%20Jablonec%20nad%20Nisou%20-%20anal%C3%BDza%20DSO.pdf

V SO ORP Jablonec nad Nisou jsou vcelku výrazné 2 dobrovolné svazky obcí, kterými jsou Dopravní sdruţení obcí Jablonecka a Mikroregion Jizerské hory. Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Císařský Kámen a Mikroregion Tanvaldsko v území ORP Jablonec na Nisou zastává pouze okrajovou roli. Mikroregion Jizerské hory je aktivním a polyfunkčním dobrovolným svazkem obcí, který zahrnuje 10 z 11 obcí SO ORP Jablonec nad Nisou.

71 DSO Dopravní sdruţení Jablonecka má 7 členských obcí, kde všechny spadají do správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou. Dopravní sdruţení obcí Jablonecka je aktivním svazkem obcí s dlouholetou tradicí, která má potenciál nárůstu členské základny a moţnost rozšíření své činnosti na další oblasti.

Organizační struktura

U správního obvodu ORP Jablonec nad Nisou v rámci svazků obcí převládá organizační struktura, která zahrnuje nejvyšší orgán, ten se skládá ze zástupců členských obcí, dále kolektivní výkonný orgán jednočlenný orgán zastupující svazek z vnějšku a kolektivní kontrolní orgán. Nejvyšší orgán určuje hlavní otázky činnosti svazku, vybírá směr, jakým se bude svazek ubírat, definuje základní předmět činnosti a také volí členy výkonných a kontrolních orgánů svazku. Nejvyšší orgán také rozhoduje o rozšiřování svazku o nové členy, rozdělování či zániku svazku. Dále potvrzuje roční účetní závěrky a schvaluje roční rozpočty. V případě výkonného orgánu se jedná o volený orgán řídící činnost svazku mezi zasedáními nejvyššího orgánu. V čele je zvolený jedinec, který má pravomoc zastupovat svazek navenek. Kontrolní orgán je chápán jako kolektivní orgán, který je volen nejvyšším orgánem svazku. Kontrolní orgán kontroluje hospodaření svazku, dohlíţí na shodu činnosti orgánů svazku se stanovami a právními předpisy.

Financování dobrovolných svazků obcí

Dobrovolné svazky obcí jsou hlavně financovány ze vstupních vkladů členů, ročních členských příspěvků a z úvěrů či jiné finanční výpomoci, výnosů z pronájmu majetku, zisku z hospodářské činnosti svazku. Dotační programy jsou pro DSO také podstatným zdrojem financování.

Analýza jednotlivých DSO působících v území

Mezi jednotlivé DSO, které působí v SO ORP Jablonec patří:

 Dopravní sdruţení obcí Jablonecka;

 Mikroregion Jizerské hory;

 Svazek obcí Mikroregion Císařský Kámen;

 Mikroregion Tanvaldsko.

72 1. Dopravní sdružení obcí Jablonecka

Jedná se o monotématický DSO. Tento dobrovolný svazek zahrnuje 7 obcí, kterými jsou Bedřichov, Jablonec nad Nisou, Janov nad Nisou, Lučany nad Nisou, Nová Ves nad Nisou, Pulečný a Rychnov u Jablonce nad Nisou. Jeho organizační struktura se skládá z valné hromady, předsedy svazku, tajemníka svazku a revizní komise.

Mezi hlavní činnost DSO patří: zabezpečování a uspokojování potřeb v oblasti veřejné hromadné dopravy (zabezpečování MHD pro města a obce sdruţené ve svazku), uzavírání smluv o závazku veřejné sluţby v městské hromadné dopravě, jejího financování a zastupování členů svazku obcí při jednáních o společných věcech s třetími osobami.

2. Mikroregion Jizerské hory

DSO Mikroregion Jizerské hory je činný polyfunkční svazek, který se skládá z 11 členů, z nichţ 10 obcí spadá pod správní obvod ORP Jablonec nad Nisou, zbylý člen pod ORP Tanvald – Smţovka.

Hlavní činností svazku jsou projekty spojené s rozvojem informačních a komunikačních technologií pro veřejnost v Mikroregionu, nasvícení přechodů pro chodce a rekonstrukce autobusových zastávek ve vybraných obcích mikroregionu. Dalším projektem je varovný a informační systém obyvatelstva a rozšíření sítě širokopásmového bezdrátového internetu.

DSO zastává spíše okrajovou roli pro ORP Jablonec nad Nisou.

3. Svazek obcí Mikroregion Císařský Kámen

Svazek obcí Mikroregion Císařský Kámen je polyfunkční svazek, který není příliš aktivní, ale je stále funkční. Skládá ze 4 členů, z toho 3 obce spadají pod správní obvod ORP Liberec, zbývající obec spadá pod ORP Jablonec nad Nisou - Rádlo. Organizační struktura svazku se skládá ze shromáţdění starostů, předsedy svazku, místopředsedy svazku a kontrolní skupiny.

73 Hlavním cílem jsou volnočasové aktivity občanů obcí a zvýšení zájmu o tyto aktivity a všeobecná ochrana ţivotního prostředí v zájmovém území. Dalšími cíli je koordinace obecních územních plánů a územní plánování v regionálním měřítku a slaďování zájmů a činností místních samospráv a společné ovlivňování výkonu státní správy v zájmovém území. Svazek zastává spíše okrajovou pozici v daném ORP Jablonec nad Nisou.

4. DSO Mikroregion Tanvaldsko

Jedná se o činný polyfunkční svazek obcí, který má poměrně jasně fungující organizační strukturu s přesně rozdělenými kompetencemi. Mikroregion se skládá z 12 členských obcí, z nichţ 10 spadá do ORP Tanvald, jedna pod ORP Ţelezný Brod – Zásada a poslední obec spadá pod ORP Jablonec nad Nisou – Josefův Důl. DSO zastává spíše okrajovou pozici v ORP Jablonec nad Nisou.

Hlavní činností jsou projekty varovného protipovodňového systému pro Mikroregion Tanvaldsko, zimní turistické nabídky, propagace přeshraniční zimní turistické nabídky a míst s tradicí.