• No results found

Följande frågor syftar till att hjälpa dig att avgöra om du kan dra nytta av reglerna i direktiv 2005/36/EG. Direktivets regler gäller bara om vissa villkor är uppfyllda.

1 Varje medlemsstat får själv bestämma om den önskar utnyttja denna möjlighet för anställda och yrkesverksamma inom hälsovården (med undantag för veterinärer) när dessa inte omfattas av direktiv 2006/123/EG.

1) Vill du arbeta eller studera i en annan medlemsstat?

Direktiv 2005/36/EG vänder sig bara till yrkesutövare som är fullt kvalificerade att utöva ett yrke i en medlemsstat och som vill utöva samma yrke i en annan medlemsstat.

Det gäller inte för dem som vill studera i en annan medlemsstat eller som påbörjar en utbildning i en medlemsstat och vill fullfölja denna utbildning i en annan medlemsstat.

De kan vända sig till ett ”nationellt informationscentrum för erkännande av akademiska betyg” (NARIC), som kan ge dem information om akademiskt erkännande av betyg.

http://www.enic-naric.net/

2) Vilket yrke vill du utöva?

Direktiv 2005/36/EG gäller inte yrken som omfattas av särskilda direktiv, till exempel lagstadgade revisorer, som faller inom tillämpningsområdet för direktiv 2006/43/EG, försäkringsförmedlare, som omfattas av direktiv 2002/92/EG, advokater som vill arbeta i en annan medlemsstat under hemlandets yrkestitel, som omfattas av direktiven 77/249/EEG och 98/5/EG.

Inom transportsektorn finns det också flera särskilda direktiv.

Exempel: Du är en slovensk flygledare och vill utöva ditt yrke i Italien: erkännandet av dina kvalifikationer omfattas av direktiv 2006/23/EG. Du är en tjeckisk pilot och vill utöva ditt yrke i Polen: du omfattas av direktiv 91/670/EG. På liknande sätt omfattas flera yrken inom sjöfartssektorn av direktiven 2005/45/EG och 2008/106/EG.

Direktiv 2005/36/EG gäller alltså för alla yrken som inte omfattas av ett särskilt direktiv. Du hittar en förteckning – som inte är fullständig – över de yrken som omfattas av direktiv 2005/36/EG i den databas som finns på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?newlang=en Om du vill få mer information om de yrken som omfattas av direktiv 2005/36/EG kan du också vända dig till kontaktpunkten i den mottagande medlemsstaten:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/contact-points/info-points_en.pdf

3) Vad har du för medborgarskap?

Direktiv 2005/36/EG gäller för medborgarna i 30 länder, de 27 EU-medlemsstaterna samt följande tre länder: Island, Norge och Liechtenstein.

Det gäller för personer som, vid det tillfälle då ansökan om erkännande lämnas in, är medborgare i ett av dessa 30 länder, även om de tidigare har haft annat medborgarskap. Direktivet gäller också för personer som har dubbelt medborgarskap.

Till exempel kan det gälla en argentinsk medborgare som också har italienskt medborgarskap.

Det bör understrykas att särskilda regler för erkännande av yrkeskvalifikationer gäller för Schweiz.

4) Kan du dra nytta av direktivet om du är medborgare i ett tredjeland

2

?

Direktivet gäller också för tredjelandsmedborgare som är familjemedlemmar till en EU-medborgare som utövar sin rätt till fri rörlighet inom EU3.

Exempel: En amerikansk läkare med brittisk examen är gift med en brittisk medborgare. Paret, som är bosatt i Storbritannien, väljer att flytta till Tyskland.

I detta fall måste erkännandet i Tyskland av den amerikanske läkarens brittiska läkarexamen ske enligt reglerna i direktiv 2005/36/EG.

Direktivet gäller också för tredjelandsmedborgare som har ställning som varaktigt bosatta4. Emellertid är rättigheterna för varaktigt bosatta mer begränsade än rättigheterna för familjemedlemmar till en EU-medborgare. I detta sammanhang gäller direktivet inte i Storbritannien, Irland eller Danmark och det omfattar bara varaktig etablering. Det gäller inte vid tillfälligt tillhandahållande av tjänster (se fråga 13).

Det gäller även för tredjelandsmedborgare som har flyktingstatus i en medlemsstat5. Flyktingen måste, i den medlemsstat som har beviljat honom eller henne flyktingstatus, behandlas som en av landets egna medborgare. Om en flykting har en yrkeskvalifikation som har utfärdats i en annan EU-medlemsstat, måste den medlemsstat som har beviljat honom eller henne flyktingstatus erkänna denna yrkeskvalifikation i enlighet med direktiv 2005/36/EG.

Exempel: En irakisk medborgare som har ett nederländskt examensbevis som farmaceut och som har flyktingstatus i Belgien måste få sitt examensbevis erkänt i Belgien i enlighet med bestämmelserna i direktiv 2005/36/EG. Om han däremot väljer att bosätta sig i Danmark omfattas han inte av bestämmelserna i direktiv 2005/36/EG.

Från och med den 19 juni 2011 kommer det också att gälla för tredjelandsmedborgare med examensbevis från eftergymnasial utbildning som har ett jobberbjudande

2 Här avses länder utöver de 30 ovannämnda länderna med undantag för Schweiz, för vilket särskilda regler gäller.

3Rådets direktiv 2004/38/EG om unionsmedborgares och deras familjemedlemmars rätt att fritt röra sig och uppehålla sig inom medlemsstaternas territorier (EUT L 158, 30.4.2004.)

4Rådets direktiv 2003/109/EG av den 25 november 2003 om varaktigt bosatta tredjelandsmedborgares ställning (EUT L 16, 23.1.2004).

5 Direktiv 2004/83/EG om miniminormer för när tredjelandsmedborgare eller statslösa personer skall betraktas som flyktingar eller som personer som av andra skäl behöver internationellt skydd samt om dessa personers rättsliga ställning och om innehållet i det beviljade skyddet (EUT L 304, 30.9.2004).

(innehavare av ett ”blåkort”), men endast för verksamhet som utövas som anställd. Det kommer emellertid inte att gälla i Storbritannien, Irland eller Danmark.

5) I vilket land vill du få din yrkeskvalifikation erkänd?

Direktiv 2005/36/EG gäller i de 30 länder som nämns i fråga 36.

Det gäller för personer som vill utöva yrkesverksamhet i en annan medlemsstat. Det innebär att den medlemsstat eller det land där du vill utöva ditt yrke måste vara ett annat land än det där du har förvärvat dina kvalifikationer. Det måste finnas ett

”gränsöverskridande” inslag. Det gäller alltså inte vid situationer inom ett och samma land.

Exempel: Direktivet kan gälla för en ingenjör med italienskt medborgarskap, som är fullt kvalificerad i Italien, som vill utöva sitt yrke som ingenjör i Spanien, eller en sjukgymnast med franskt medborgarskap, som är fullt kvalificerad i Belgien, som vill utöva sitt yrke som sjukgymnast i Frankrike.

Däremot gäller det inte för en läkare med ungerskt medborgarskap som har förvärvat sina kvalifikationer i Ungern och som vill utöva sitt yrke i Ungern.

6) I vilket land har du förvärvat din yrkeskvalifikation?

Direktiv 2005/36/EG gäller om du har förvärvat din yrkeskvalifikation i ett av de 30 länder som nämns i fråga 3.

Om du har förvärvat din yrkeskvalifikation i ett tredjeland7, gäller direktiv 2005/36/EG inte i en medlemsstat där en ansökan om erkännande av din yrkeskvalifikation kommer in, för första gången i EU (”den första ansökan om erkännande”).

Exempel: Du har franskt medborgarskap och har förvärvat din yrkesutbildning som logoped i Kanada. Det ”första” erkännandet av denna utbildning i ett gemenskapsland (till exempel Frankrike) omfattas inte av direktiv 2005/36/EG utan av denna stats nationella lagstiftning.

Direktiv 2005/36/EG gäller bara från och med den andra ansökan om erkännande, om villkoren för att omfattas av direktivet är uppfyllda.

Exempel: Efter att ha fått ditt kanadensiska examensbevis som logoped erkänt i Frankrike vill du utöva ditt yrke i Belgien.

6 Särskilda regler gäller för Schweiz.

7 Här avses länder utöver de 30 ovannämnda länderna med undantag för Schweiz, för vilket särskilda regler gäller.

7) Hur vet man om man har förvärvat sin kvalifikation i en medlemsstat eller i ett tredjeland

8

?

Du har förvärvat din kvalifikation i en medlemsstat om din kvalifikation utfärdas av en behörig myndighet i en medlemsstat och om du har genomfört hela din yrkesutbildning i en medlemsstat eller om du har förvärvat din yrkesutbildning till övervägande del i en medlemsstat.

Exempel: Om du har fullgjort en utbildning till ingenjör under fem år, varav två år i Förenta staterna och övriga tre år i Danmark, och din kvalifikation har utfärdats av en dansk myndighet, har du en dansk kvalifikation, dvs. en kvalifikation från en medlemsstat. Om du däremot har fullgjort din yrkesutbildning under tre år i Förenta staterna och under två år i Danmark, har du ett amerikanskt examensbevis, dvs. ett examensbevis från ett tredjeland. Om du slutligen har fullgjort din yrkesutbildning under tre år i Danmark och de övriga två åren i Förenta staterna men ditt examensbevis har utfärdats av en amerikansk myndighet, har du även i detta fall ett amerikanskt examensbevis (se även fråga 6).

Detta resonemang gäller dock inte för yrken där minimikraven för utbildning har harmoniserats på EU-nivå (läkare, sjuksköterskor med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare, veterinärer, barnmorskor, farmaceuter). För dessa yrken gäller att från och med den tidpunkt då en medlemsstat har utfärdat ett nationellt examensbevis räknas det alltid som ett diplom från den medlemsstaten, oberoende av hur lång utbildning som exameninnehavaren har följt i ett tredjeland. Medlemsstaten kan bara utfärda ett nationellt examensbevis om de minimikrav för utbildningen som fastställs i direktivet är uppfyllda.

8) Gäller direktivet om du har gjort din utbildning på distans eller vid en enhet som omfattas av ett franchiseavtal?

I direktiv 2005/36/EG föreskrivs inte att du ska ha fullgjort din utbildning i den medlemsstat där examensbeviset har utfärdats. Du kan alltså ha gjort din utbildning på distans eller vid en enhet som omfattas av ett franchiseavtal, dvs. en enhet som har ingått ett franchiseavtal med en utbildningsinstitution som är belägen i en annan medlemsstat. Enligt villkoren i detta avtal genomförs utbildningen vid den enhet som omfattas av avtalet, men det rör sig om en utbildning som godkänns av den utbildningsinstitution som är belägen i den andra medlemsstaten och examensbeviset utfärdas av denna institution. Det handlar alltså om ett examensbevis från en annan medlemsstat.

Exempel: Flera brittiska universitet har ingått franchiseavtal med grekiska utbildningsanordnare. En grekisk medborgare som i Grekland fullgör en ingenjörsutbildning vid en av dessa franchiseenheter kommer att ha ett examensbevis som ingenjör från det brittiska universitetet när han/hon är klar med sin utbildning

8 Här avses länder utöver de 30 ovannämnda länderna med undantag för Schweiz, för vilket särskilda regler gäller.

och har avlagt examen. Det rör sig här om ett examensbevis från en annan medlemsstat.

För att direktivet ska kunna tillämpas på ett examensbevis som utfärdats genom franchiseavtal måste den utbildning som ges i en franchiseenhet vara godkänd av den institution som utfärdar examensbeviset. Examensbevis som utfärdats genom franchiseavtal måste också vara identiskt med de examensbevis som utfärdas om utbildningen helt och hållet följs i den medlemsstat där den institution som utfärdar examensbeviset är belägen. Examensbevis som utfärdats genom franchiseavtal måste slutligen ge samma tillträdesrättigheter till yrket som de examensbevis som utfärdas om utbildningen helt och hållet följs i den medlemsstat där den institution som utfärdar examensbeviset är belägen.

9) Är det yrke som du vill utöva i en annan medlemsstat reglerat i denna medlemsstat (den mottagande medlemsstaten)?

Direktiv 2005/36/EG gäller bara de yrken som är reglerade i den mottagande medlemsstaten, det vill säga yrken där tillträdet eller utövandet i den mottagande medlemsstaten förutsätter innehav av vissa bestämda yrkeskvalifikationer, genom en lag, föreskrift eller administrativ bestämmelse. Direktiv 2005/36/EG gäller alltså i ditt fall om det yrke som du vill utöva i en mottagande medlemsstat är reglerat i denna medlemsstat.

Exempel: I Frankrike finns det en lag där det fastställs att enbart personer som innehar ett statligt certifikat som skidlärare har tillåtelse att utöva yrket skidlärare på det nationella territoriet. Yrket skidlärare är alltså reglerat i Frankrike och därmed gäller direktiv 2005/36/EG om du vill arbeta som skidlärare i Frankrike.

För att få veta om yrket är reglerat i den mottagande medlemsstaten kan du vända dig till den mottagande medlemsstatens kontaktpunkt:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/contact-points/info-points_en.pdf. Du hittar förteckningen (ofullständig och endast vägledande) över de reglerade yrken som omfattas av direktiv 2005/36/EG på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?newlang=en Det bör understrykas att yrkena läkare, sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, barnmorska, farmaceut, veterinär och tandläkare är reglerade i samtliga medlemsstater.

10) Vad händer om det yrke som du vill utöva inte är reglerat i den mottagande medlemsstaten?

I så fall är det fritt tillträde och du behöver inte ansöka om erkännande av dina yrkeskvalifikationer. Du kan börja utöva ditt yrke i den mottagande medlemsstaten på samma villkor som medborgarna i denna medlemsstat. Du behöver inte uppvisa något bevis på erkännande från en officiell myndighet. Vilket värde dina kvalifikationer har

beror i detta fall på situationen på arbetsmarknaden och på hur denna marknad fungerar och inte på juridiska regler.

Det kan emellertid vara så att ditt yrke inte är reglerat i sig i den mottagande medlemsstaten, utan att man för den skull kan säga att det är fritt att utöva yrket. Det är möjligt att ditt yrke inte finns som självständigt yrke i den mottagande medlemsstaten eftersom den verksamhet som hör till ditt yrke i ditt härkomstland är en del av ett annat yrke i den mottagande medlemsstaten och därmed förbehållen dessa yrkesutövare. I sådana fall kan du på begäran få delvis tillträde till yrket.

Exempel 1: Du är matematiklärare i Frankrike och vill utöva detta yrke i Tyskland.

I Tyskland måste dock lärarna undervisa i två ämnen. I detta fall måste de tyska myndigheterna delvis ge dig tillträde till yrket, närmare bestämt ge dig tillstånd att enbart undervisa i matematik.

Exempel 2: Du har fullgjort en särskild utbildning till psykoterapeut i en medlemsstat och du vill arbeta som psykoterapeut i en annan medlemsstat där psykoterapi inte är ett självständigt yrke utan tillhör området medicin och är förbehållet psykiatriker. Du kan inte utöva detta yrke om du själv inte är psykiatriker.

11) Är det reglerade yrke som du vill utöva verkligen samma yrke som du är kvalificerad för?

Direktiv 2005/36/EG gäller bara om det reglerade yrke som du vill utöva i den mottagande medlemsstaten är detsamma som det yrke för vilket du är fullt kvalificerad i din ursprungsmedlemsstat.

Exempel: Direktiv 2005/36/EG gäller inte om du är fullt kvalificerad för att utöva yrket fastighetsmäklare i Spanien och du vill utöva yrket advokat i Frankrike.

12) Regleras det yrke som du vill utöva eller den utbildning som förbereder för detta yrke i din ursprungsmedlemsstat?

Yrkena läkare, sjuksköterska med ansvar för allmän hälso- och sjukvård, tandläkare, veterinär, barnmorska och farmaceut berörs inte av denna fråga. Samma sak gäller för de yrken inom hantverk, handel och industri som nämns i bilaga IV till direktiv 2005/36/EG när de omfattas av automatiskt erkännande inom ramen för systemet för etablering (se fråga 47) samt för arkitekter som omfattas av automatiskt erkännande inom ramen för systemet för etablering (se fråga 43).

Då varken det yrke som du är kvalificerad för eller den utbildning som leder till detta yrke regleras i den medlemsstat där du har förvärvat din kvalifikation kan den behöriga myndigheten i den mottagande medlemsstaten kräva att du har utövat yrket i fråga under minst två år i en medlemsstat där yrket inte regleras (se fråga 9 för definitionen av reglerat yrke).

En utbildning är reglerad då dess nivå och innehåll fastställs eller kontrolleras av den medlemsstat där den genomförs. För definitionen av reglerat yrke, se fråga 9.

För att få veta om yrket eller yrkesutbildningen regleras kan du vända dig till ursprungsmedlemsstatens kontaktpunkt:

points/info-points_en.pdf. http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/docs/contact-points/info-points_en.pdf. Du hittar förteckningen (ofullständig och endast vägledande) över de reglerade yrken som omfattas av direktiv 2005/36/EG på följande webbplats:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?newlang=en

II. VILKA REGLER I DIREKTIV 2005/36/EG

Related documents