• No results found

Under den tid forskningscirkeln pågick genomfördes en drogvaneunder- sökning i merparten av Västra Götalands kommuner. Samtliga kommuner som deltog i cirkeln var också med i undersökningen. Sådana här under- sökningar görs regelbundet och omfattar elever i grundskolans årskurs 9 samt gymnasiets år 2. Som vi nämnt tidigare fanns två nyheter i 2013 års undersökning. Det ena var att den gjordes i samarbete med CAN och att samtliga kommuner därför använde samma frågeformulär. Det andra hand- lar om att de som besvarade enkäten tillfrågades om vilken kommun de bor i. Det innebär att elever, i första hand gymnasister, redovisas på sin boendekommun och att det därför är möjligt att få en överblick över den lokala utvecklingen mellan högstadium och gymnasium.

Det förhållande vi bedömer som mest intressant för vårt sammanhang är hur erfarenheten av att ha testat narkotika fördelar sig mellan de kom- muner som deltar i cirkeln. De uppgifter som redovisas nedan utgör svar på frågan ”Har du någon gång använt narkotika?”. Frågan handlar alltså generellt om narkotika, men i praktiken är det i stort sett bara cannabis det handlar om. Undersökningen är i skrivande stund inte fullständigt redovisad, det finns bland annat inga uppgifter för riket som helhet. För just den nivån har vi därför använt data från 2012. I det tillgängliga mate- rialet från 2013 är flertalet redovisningar fördelade på kön. Vi har därför själva beräknat en del totalsummor, markerade med*, och då utgått från att de som svarat på enkäten är könsmässigt jämnt fördelade. Ett streck betyder att det varit färre än 50 individer som besvarat frågan; då gör CAN ingen redovisning.

Drogvanor 2013 Har någon gång använt narkotika (%)

Totalt Pojkar Flickor

Åk 9 År 2 gym Åk 9 År 2 gym Åk 9 År 2 gym

Borås 7* 17* 9 19 5 15 Härryda 5* 19* 7 23 3 15 Lerum 8,5* 16,5* 11 20 6 13 Svenljunga 9,5* 16 12 - 7 - Tjörn 5 12 - - - - Trollhättan 5* 18* 8 21 2 15 Öckerö 6 17 - - - - VG-region 7 17 7 20 6 13 Göteborg 8 21 9 25 8 16 Riket (2012) 6,5* 17,5* 8 20 5 15

Tabell 3. Svar på frågan ”Har du någon gång använt narkotika?” i CAN:s undersökning 2013. Totalsummor markerade med* har vi själva beräknat, och då utgått från att de som svarat på enkäten är könsmässigt jämnt fördelade.

Vad gäller niondeklassare kan vi se att frekvenserna varierar mellan 5 och 9,5 procent. Det är urvalets minsta kommun, Svenljunga, som har den högsta andelen elever med erfarenhet av att ha prövat narkotika. Även Lerums kommun ligger högre än i Göteborg, så i det här sammanhanget finns inte någon tydlig koppling mellan liten kommun och låg erfarenhet av att ha provat narkotika. Det är klart fler pojkar än flickor som provat narkotika bland niondeklassarna i de kommuner som deltagit i forsknings- cirkeln. Denna skillnad är inte alls lika markant för Göteborg eller för regionen som helhet.

Tittar vi istället på gymnasieeleverna så ser vi att skillnaderna mellan kommunerna minskat. Undantaget från den regeln är Tjörns kommun, som ligger klart lägre än övriga. Det finns dock skäl att vara försiktig med tolkningen här, eftersom täckningsgraden är låg för Tjörns kommun. Det innebär att genomsnittligt har färre än 70 procent av eleverna i åk 9 och färre än 60 procent av eleverna i år 2 besvarat enkäten. Göteborg har högst andel gymnasister som provat narkotika. Generellt är skillnaden mellan könen mycket mer uttalad på gymnasienivå; det är klart fler pojkar än flickor som använt narkotika. Vi kan också se att relationen mellan förhål- landena i grundskolans nionde klass och gymnasiets år 2 utvecklas på olika

sätt i kommunerna. En del kommuner som har hög förekomst av narko- tikaerfarenhet i grundskolan, hamnar, i relation till övriga, klart lägre på gymnasienivån.

I undersökningen finns även frågor som belyser ett frekvent bruk av narkotika, till exempel om man har använt narkotika under de senaste 30 dagarna. Här sjunker förstås frekvenserna betydligt. För årskurs 9 handlar det om någon enstaka procent och på gymnasiet 3–5 procent. En fråga ställs också om man prövat att röka spice eller liknande blandningar. Bland niorna är det 2–3 procent och på gymnasiet 3–5 procent, som gjort det. Precis som i fråga om narkotika generellt, finns ingen skillnad i att ha prö- vat spice mellan könen i grundskolan, medan det är klart fler pojkar på gymnasienivå som använt det.

Ett annat förhållande som är intressant utifrån forskningscirkelns pers- pektiv är i vilken utsträckning ungdomar blir erbjudna att köpa narkotika. Frågan är ju om det är så att unga i en liten kommun är mer ”skyddade” från den typen av erbjudanden, än de som bor i lite större kommuner?

Drogvanor 2013 Har blivit erbjuden

köpa narkotika under de senaste 12 månaderna (%) Åk 9 År 2 gym Borås 23 36 Härryda 24 38 Lerum 24 34 Svenljunga 24 29 Tjörn 15 22 Trollhättan 18 34 Öckerö 18 38 VG-region 21 35 Göteborg 26 43

Tabell 4. Svar på frågan ”Har du blivit erbjuden att köpa narkotika under de senaste 12 månaderna?” i CAN:s undersökning 2013.

Det som framgår av tabell 4 är att det procentuellt är fler unga i Göteborg, såväl i grundskolan som i gymnasiet, som blir erbjudna att köpa narkotika. I så motto stämmer den nämnda tesen, även om skillnaderna inte är stora.

Tjörn ligger åter mycket lågt, vilket också passar in i mönstret. I övrigt är emellertid inte bilden lika entydig: mindre kommuner som Öckerö och Härryda ligger högre än större kommuner som Borås och Trollhättan. Sannolikt spelar närheten till Göteborg, och att många gymnasister går i skola där, en viktig roll i sammanhanget.

För att summera kan man säga att undersökningen visar att det i vissa avseenden är så att ungdomar i större kommuner i högre grad prövat nar- kotika och får fler erbjudanden om att köpa det. Det här mönstret är emel- lertid inte entydigt, utan faktorer som geografisk placering spelar in. Det finns skillnader i narkotikaerfarenhet mellan pojkar och flickor i grund- skolans årskurs 9, men dessa accentueras på gymnasienivå, då klart fler pojkar prövar narkotika.