• No results found

E TISKA OCH SAMHÄLLSMÄSSIGA ASPEKTER

In document Att följa John (Page 71-83)

Säljflockbeteende över perioder

9.4 E TISKA OCH SAMHÄLLSMÄSSIGA ASPEKTER

Enligt vetenskapsrådet finns det fyra huvudsakliga etiska krav en författare bör förhålla sig till vid genomförandet av en studie. Dessa är informationskravet, samtyckeskravet, konfidensialitetskravet och nyttjandekravet. Då vi genomfört en kvantitativ studie som är baserad på publik tillgänglig data är dessa krav inget som har en betydande inverkan på studiens etiska aspekter. De huvudsakliga etiska aspekterna som vi som författare anser oss ha tagit i beaktning är att undvika kontroversiella tolkningar utifrån egna värderingar och istället förhålla oss objektiva till resultaten. Utöver detta anser vi att då denna studie enbart är skriven utifrån ett uppsatssyfte och inte på uppdrag från ett företag, påverkas vi som författare mindre av andras värderingar och agendor.

Då flockbeteende konstaterats vara närvarande på den svenska SRI-fondmarknaden väcker detta samhällsetiska frågor. Om flockbeteendet skulle ha inverkningar på fondens

62

etiska profil väcker detta frågor gällande sanningshalten i marknadsföringen gentemot de individuella investerarna och på vilket sätt förvaltare följer andra utifrån ett vinstsyfte istället för att värna om slutkundernas värderingar. Detta skulle kunna innebära att fonden eventuellt utnyttjar den välvilja som finns i samhället för att locka investerare att köpa deras produkter, något vi anser vara etiskt tveksamt då dessa baserar sitt investeringsbeslut på personliga värderingar.

Slutligen anser vi att denna studies resultat berör samhällmässiga aspekter då den undersöker flockbeteende och dess påverkan på en växande fondmarknad som marknadsför sig gentemot investerare som söker hållbara investeringar. Om investerare börjar misstro att SRI-fonder förvaltar i enlighet med deras värderingar och därmed väljer andra investeringsalternativ kan detta väcka frågor huruvida företagen som arbetar med CSR påverkas av ett eventuellt utflöde av kapital från dessa fonder.

63

10 SANNINGSKRITERIER

När en studie publiceras är det viktigt att författarna har fört en genomtänkt argumentation för varför man valt ett specifikt mätinstrument och huruvida studien därmed mäter det som ämnas undersökas. Vidare är det av stor vikt att genomförandet och data inte påverkar sanningshalten i resultaten. Detta är av vikt för denna studie då vi ämnar förhålla oss objektiva till studiens resultat för att kunna tillhandahålla slutsatser fria från egna värderingar. I följande avsnitt kommer detta att diskuteras.

10.1 V

ALIDITET

Validiteten kan ses som länken mellan data och teori där hög validitet indikerar att studiens mätningar verkligen har mätt det som avsågs att mätas (Arbnor & Bjerke, 1994, s. 249-250). Validitet har kategoriserats på en mängd olika sätt men brukar generellt delas in i två huvudsakliga inriktningar, intern och extern validitet (Bell & Bryman, 2011, s. 64). Intern validitet behandlar huruvida resultaten från det valda mätinstrumentet ger en bild av det som ämnas mätas och på ett korrekt sätt återspeglar verkligheten (Saunders et al., 2009, s. 372). Om denna validitet är låg uppkommer systematiska fel som inte försvinner vid upprepade mätningar då mätinstrumentet i grunden misslyckas att mäta det som studien ämnar undersöka (Dahmström, 2011, s. 368).

I denna studie handlar intern validitet om hur väl flockbeteende på den svenska SRI-fondmarknaden verkligen är mätt. Det data som används har självfallet betydelse för huruvida mätinstrumentet mäter det som ämnas mätas. Då syftet med denna studie är att undersöka graden av flockbeteende bearbetades vårt data för att vi bättre skulle kunna mäta det verkliga beteendet. Detta gjordes bland annat genom att enbart mäta aktiv handel med aktier. Vi uteslöt därmed optioner och andra derivat som kan tänkas användas för bland annat riskhantering, något som inte är en del av det vi ämnar mäta. Utöver detta så uteslöts även teckningsrätter och liknande händelser då de inte är ett aktivt val från förvaltarens sida vilket inte heller är relaterat med flockbeteende.

Dock är det främst själva mätinstrumentet som hamnar i fokus vid utvärdering av en studies validitet. För att säkerställa en god validitet för studien har vi använt oss av LSV-modellen som är välanvänd inom tidigare forskning. Dock har vissa aspekter angående mätningen med både denna modell och av flockbeteende i sig blivit kritiserat. Tillförlitligheten av tidigare studiers resultat av flockbeteende har av vissa ansetts som osäker då mätning och utvärdering fenomenet har visats sig vara en utmaning (Frey et al., 2014, s. 220).

Vidare har LSV-modellen kritiserats, som beskrivet i avsnitt 6.10, då den inte tar det nominella värdet av köp- och säljtransaktioner, skillnaden på avsiktlig och oavsiktligt flockbeteende, användandet av blankning samt vilka aktörer som över tid bidrar till beteendet i beaktning. Frey et al., (2014, s. 220) menar att resultaten kan innehålla viss bias och att försiktighet vid tolkning och jämförelse av resultat bör beaktas. Dock fortsätter samma författare med konstaterandet att LSV-modellen är valid vid undersökning av flockbeteende då modellens tillkortakommanden nödvändigtvis inte behöver påverka resultaten nämnvärt (Frey et al., 2014, s. 237). Utifrån detta och den mängd av tidigare studier som använt modellen anser vi att studiens val av LSV-modellen som mätinstrument av flockbeteendet ökar validiteten. Vi anser det dock viktigt att

64

poängtera modellens brister samt att vi under genomförandet av studien och analysen har haft dessa i åtanke. Utifrån ovan förda resonemang angående det data och det mätinstrument som använts anser vi att vår studie håller god intern validitet.

Extern validiteten handlar om hur väl en studie kan generaliseras utöver studiens specifika urval gentemot den totala populationen (Bell & Bryman, 2011, s. 64). Det är av stort intresse för oss att kunna generalisera studiens resultat till hela den svenska SRI-fondmarknaden då vi jämför dessa mot resultat från andra länders konventionella fondmarknader. Vi anser att våra resultat kan appliceras på den totala populationen då vi har använt oss av ett totalurval, det vill säga samtliga SRI-fonder som varit aktiva under mätperioden.

10.2 R

ELIABILITET

Vid studier som ämnar mäta faktorer kan slumpmässiga fel uppstå som påverkar reliabiliteten på resultaten. En annan studie ska kunna använda samma undersökningsmetod samt data och erhålla samma resultat, där slumpvariationerna är små, för att anses ha hög reliabilitet (Dahmström, 2011, s. 368). Det data som denna studie är baserad på är hämtad från Finansinspektionen och Datastream vilka kan anses vara tillförlitliga källor. Vid upprepade försök av studien bör därför ursprunget av data inte ha en negativ inverkan på studiens reliabilitet. Det som däremot kan ha en negativ inverkan på reliabiliteten är om vi som författare i bearbetningen av data, exempelvis vid filtrering av teckningsrätter och derivat, har begått mänskliga fel. Dock har denna bearbetning genomförts tillsammans av författarna samt noga beskrivits i avsnitt 6.3.1 och 6.3.2 för att underlätta en eventuell replikering. Slutligen har även stickprov genomförts för att undersöka eventuella fel som kan skada studiens reliabilitet.

65

11 REFERENSLISTA

Admati, A. R., & Pfleiderer, P. (1997). Does it all add up? Benchmarks and the compensation of active portfolio managers. Journal Of Business, 70(3), 323.

Aktie-Ansvar. (2015). Kontakta oss. Aktie Ansvar. http://www.aktieansvar.se/ [Hämtad 2015-03-17].

Arbnor, I., & Bjerke, B. (1994). Företagsekonomisk metodlära. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur.

Arouri, M., Bellando, R., Ringuedé, S., & Vaubourg, A. (2013). Herding in French Stock Markets: Empirical Evidence From Equity Mutual Funds. Bankers, Markets & Investors, (127), 42-58.

Avery, C., & Zemsky, P. (1998). Multidimensional Uncertainty and Herd Behavior in Financial Markets. American Economic Review, 88(4), 724.

Banerjee, A. V. (1992). A Simple Model of Herd Behavior. Quarterly Journal of Economics, 107(3), 797.

Barber, B. M. (2007). "Monitoring the Monitor: Evaluating CalPERS' Activism." Journal Of Investing 16, no. 4: 66-80.

Barber, B. M., & Odean, T. (2001). BOYS WILL BE BOYS: GENDER, OVERCONFIDENCE, AND COMMON STOCK INVESTMENT. Quarterly Journal Of Economics, 116(1), 261-292.

Barberis, N., Huang, M., & Thaler, R. H. (2006). Individual Preferences, Monetary Gambles, and Stock Market Participation: A Case for Narrow Framing. American Economic Review, 96(4), 1069-1090. doi:10.1257/aer.96.4.1069.

Barreda-Tarrazona, I., Matallín-Sáez, J., & Balaguer-Franch, M. (2011). Measuring Investors' Socially Responsible Preferences in Mutual Funds. Journal Of Business Ethics, 103(2), 305-330. doi:10.1007/s10551-011-0868-z.

Basso, A., & Funari, S. (2014). DEA models with a constant input for SRI mutual funds with an application to European and Swedish funds. International Transactions In Operational Research, 21(6), 979-1000. doi:10.1111/itor.12092.

Bell, E., & Bryman, A. (2011). Företagsekonomiska Forskningsmetoder. 2:a uppl. Stockholm: Liber.

Bellando, R. (2010), Measuring Herding Intensity: A Hard Task. [Working paper]

Tillgänglig via: http://ssrn.com/abstract=1622700 och

http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.1622700.

Bendrot, I., Laurent, B., Norén, G., Nyberg, C., Strömdahl, I., Thorsén-Lind, M. (2006). Företagens Roll i Samhället. [Rapport]. Stockholm: Svenskt Näringsliv.

http://www.svensktnaringsliv.se/migration_catalog/foretagens-roll-i-samhallet-fragor-66 och-svar-om-foretagens-roll-i_526035.html/binary/FprocentC3procentB6retagensprocent20rollprocent20iprocent2 0samhprocentC3procentA4lletprocent20-procent20FrprocentC3procentA5gorprocent20ochprocent20svarprocent20omprocent2 0fprocentC3procentB6retagensprocent20rollprocent20iprocent20samhprocentC3proce ntA4llet [Hämtad 2015-02-02].

Benson, K. L., & Humphrey, J. E. (2008). Socially Responsible Investment Funds: Investor Reaction to Current and Past Returns. Journal Of Banking And Finance, 32(9), 1850-1859. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.jbankfin.2007.12.013.

Bikhchandani, S., Hirshleifer, D., & Welch, I. (1992). A theory of fads, fashion, custom, and cultural change as informational cascades. Journal Of Political Economy, 100(5), 992.

Bikhchandani. S., Sharma, S. (2000). Herd Behavior in Financial Markets. IMF Staff Papers, 47 (3), 279-310.

Bollenn, N. P. (2007). Mutual Fund Attributes and Investor Behavior. Journal Of Financial & Quantitative Analysis, 42(3), 683-708.

Bowe, M., & Domuta, D. (2004). Investor herding during financial crisis: A clinical study of the Jakarta Stock Exchange. Pacific-Basin Finance Journal, 12(4), 387-418. doi:10.1016/j.pacfin.2003.09.003.

Brown, N. C., Wei, K. D., & Wermers, R. (2014). Analyst Recommendations, Mutual Fund Herding, and Overreaction in Stock Prices. Management Science, 60(1), 1-20. Bryman, A. (2012). Social research methods. 4:e uppl. Oxford: University Press.

Campbell, T. S., & Kracaw, W. A. (1980). Information Production, Market Signalling, and the Theory of Financial Intermediation. Journal Of Finance, 35(4), 863-882. Chamberlain, M. (2013) Socially Responsible Investing: What You Need To Know.

Forbes, [Online] 24 april. Tillgänglig via;

http://www.forbes.com/sites/feeonlyplanner/2013/04/24/socially-responsible-investing-what-you-need-to-know/ [Hämtad 30 januari 2015].

Chang, E. C., Cheng, J. W., & Khorana, A. (2000). An Examination of Herd Behavior in Equity Markets: An International Perspective. Journal Of Banking And Finance, 24(10), 1651-1679.

Chevalier, J., & Ellison, G. (1999). Career Concerns of Mutual Fund Managers. Quarterly Journal Of Economics, 114(2), 389-432.

Chieffe, N., & Lahey, K. E. (2009). Helping Clients Select SRI Mutual Funds and Firms. Journal Of Financial Planning, 22(2), 60-70.

Choi, N., & Sias, R. W. (2009). Institutional Industry Herding. Journal Of Financial Economics, 94(3), 469-491. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.jfineco.2008.12.009.

67

Choudhry, T., & Jayasekera, R. (2014). Market efficiency during the global financial crisis: Empirical evidence from European banks. Journal Of International Money & Finance, 49299-318. doi:10.1016/j.jimonfin.2014.03.008.

Cicero Fonder. (2015). Kontakta Oss. Cicero Fonder.

http://www.cicerofonder.se/kontakta-oss [Hämtad 2015-03-17].

Dahmström, K. (2011). Från datainsamling till rapport - att göra en statistisk undersökning. 5:e uppl. Lund: Studentlitteratur.

De Bondt, W. M., & Thaler, R. (1985). Does the Stock Market Overreact? Journal Of Finance, 40(3), 793-805.

De Long, J. B., Shleifer, A., Summers, L. H., & Waldmann, R. J. (1990). Positive Feedback Investment Strategies and Destabilizing Rational Speculation. Journal Of Finance, 45(2), 379-395.

Devenow, A., & Welch, I. (1996). Rational Herding in Financial Economics. European Economic Review, 40(3-5), 603-615.

Diamond, D. W., & Dybvig, P. H. (1983). Bank Runs, Deposit Insurance, and Liquidity. Journal Of Political Economy, 91(3), 401-419.

Elliot, L. (2011). Global financial crisis: five key stages 2007-2011. The Guardian,

[Online] 7 augusti. Tillgänglig via;

http://www.theguardian.com/business/2011/aug/07/global-financial-crisis-key-stages. [2015-04-05].

Eriksson, H. (2014) Nu ska det bli enklare att se hur etiska fonderna är. DN, [Online] 18 december. Tillgänglig via; http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/nu-ska-det-bli-enklare-att-se-hur-etiska-fonderna. [2015-02-02].

Eurosif. (2014, 9 okt). European SRI Study 2014. Eurosif, [Rapport]. http://www.eurosif.org/our-work/research/sri/european-sri-study-2014/. [Hämtad 2015-02-02]

Fama, E. F. (1970). EFFICIENT CAPITAL MARKETS: A REVIEW OF THEORY AND EMPIRICAL WORK. Journal Of Finance, 25(2), 383-417.

Finansinspektionen. (2015). Fondinnehav. Finansinspektionen,

http://fi.se/Register/Fondinnehav/ [Hämtad 2015-02-25]

Fondbolagensförening. (2014). Fondspararundersökningen 2014. [Rapport]. Stockholm: Fondbolagensförening.http://www.fondbolagen.se/PageFiles/835/Fondspararunderspr ocentC3procentB6kningenprocent202014_RAPPORT.pdf [Hämtad 2015-02-03]. Frey, S., Herbst, P., & Walter, A. (2014). Measuring Mutual Fund Herding--A Structural

Approach. Journal Of International Financial Markets, Institutions And Money, 32219-239. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.intfin.2014.05.006.

68

Froot, K. A., Scharftstein, D. S., & Stein, J. C. (1992). Herd on the Street: Informational Inefficiencies in a Market with Short-Term Speculation. Journal Of Finance, 47(4), 1461-1484.

Fung, W., & Hsieh, D. A. (2000). Measuring the Market Impact of Hedge Funds. Journal Of Empirical Finance, 7(1), 1-36.

Gillan, S. L., & Starks, L. T. (2003). Corporate Governance, Corporate Ownership, and the Role of Institutional Investors: A Global Perspective. Journal Of Applied Finance, 13(2), 4-22.

Grinblatt, M., Titman, S., & Wermers, R. (1995). Momentum Investment Strategies, Portfolio Performance, and Herding: A Study of Mutual Fund Behavior. American Economic Review, 85(5), 1088-1105.

Grossman, S. J., & Stiglitz, J. E. (1980). On the Impossibility of Informationally Efficient Markets. American Economic Review, 70(3), 393.

Gyllenram, C-G. (2012a). Del 3: Tulpanhysterin. Tradingportalen.se.

http://www.tradingportalen.com/del-3-tulpanhysterin/. [Hämtad 2015-03-12].

Gyllenram, C-G. (2012b). Del 8: Flockbeteende på dagens marknader.

Tradingportalen.se. http://www.tradingportalen.com/del-8-flockbeteende-pa-dagens-marknader/. [Hämtad 2015-03-12].

Hill, R. P., Stephens, D., & Smith, I. (2003). Corporate Social Responsibility: An Examination of Individual Firm Behavior. Business & Society Review (00453609), 108(3), 339. doi:10.1111/1467-8594.00168.

Hirshleifer, D., & Hong Teoh, S. (2003). Herd Behaviour and Cascading in Capital Markets: a Review and Synthesis. European Financial Management, 9(1), 25-66. Holme, I. M. & Solvang, B. K. (1997). Forskningsmetodik: Om kvalitativa och

kvantitativa metoder. 2:a uppl. Lund: Studentlitteratur.

Hong, H., Kubik, J. D., & Stein, J. C. (2004). Social Interaction and Stock-Market

Participation. Journal Of Finance, 59(1), 137-163.

doi:10.1111/j.1540-6261.2004.00629.x.

Hong, H., Kubik, J. D., & Stein, J. C. (2005). Thy Neighbor's Portfolio: Word-of-Mouth Effects in the Holdings and Trades of Money Managers. Journal Of Finance, 60(6), 2801-2824. doi:10.1111/j.1540-6261.2005.00817.x.

Humphrey, J. E., & Tan, D. T. (2014). Does it really hurt to be responsible?. Journal Of Business Ethics, 122(3), 375-386. doi:10.1007/s10551-013-1741-z.

In, F., Kim, M., Park, R. J., Kim, S., & Kim, T. S. (2014). Competition of Socially Responsible and Conventional Mutual Funds and Its Impact on Fund Performance.

Journal Of Banking And Finance, 44160-176.

69

Ivković, Z., & Weisbenner, S. (2007). Information Diffusion Effects in Individual Investors' Common Stock Purchases: Covet Thy Neighbors' Investment Choices. Review Of Financial Studies, 20(4), 1327-1357.

Jiao, Y., & Ye, P. (2014). Mutual fund herding in response to hedge fund herding and the impacts on stock prices. Journal Of Banking & Finance, 49 131-148. doi:10.1016/j.jbankfin.2014.09.001

Kyröläinen, P., & Perttunen, J. (2003). Investors’ Activity and Trading Behavior.

University of Oulu. Working Paper. Tillgänglig via:

http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=302685.

Lakonishok, J., Shleifer, A., & Vishny, R. W. (1992). The impact of institutional trading on stock prices. Journal Of Financial Economics, 32(1), 23-43.

Lei, L. (2010). Asset Pricing and Welfare Analysis with Bounded Rational Investors. Financial Review, 45(2), 485-499. doi:10.1111/j.1540-6288.2010.00257.x.

Lilian, N., & Fei, W. (2010). Peer Effects in the Trading Decisions of Individual

Investors. Financial Management (Wiley-Blackwell), 39(2), 807-831.

doi:10.1111/j.1755-053X.2010.01093.x.

Lo, A. W. (2004). The Adaptive Markets Hypothesis. Journal Of Portfolio Management, 3015-29.

Loboa, J., & Serra, A. P. (2002). Herding behavior: Evidence from portuguese mutual funds. University of Porto. Working Paper.

Markowitz, H. (1952a). Portfolio Selection. Journal Of Finance, 7(1), 77-91.

Markowitz. H. (1952b). The Utility of Wealth. Journal of Political Economy. 60(2), 151-158.

McCann, L., Solomon, A., & Solomon, J. (2003). Explaining the Growth in UK Socially Responsible Investment. Journal Of General Management, 28(4), 15-36.

McCarthy, M., Solomon, P., & Mihalek, P. (2012). Financial Crisis during 2007 and 2008: Efficient Markets or Human Behavior?. Journal Of Applied Business Research, 28(6), 1275-1281.

Nofsinger, J. R., & Sias, R. W. (1999). Herding and Feedback Trading by Institutional and Individual Investors. Journal Of Finance, 54(6), 2263-2295.

Parrino, R., Sias, R. W., & Starks, L. T. (2003). Voting with Their Feet: Institutional Ownership Changes around Forced CEO Turnover. Journal Of Financial Economics, 68(1), 3-46.

70

Peifer, J. L. (2014). Fund loyalty among socially responsible investors: The importance of the economic and ethical domains. Journal Of Business Ethics, 121(4), 635-649. doi:10.1007/s10551-013-1746-7.

Prasad, A., & Holzinger, I. (2013). Seeing through smoke and mirrors: A critical analysis of marketing CSR. Journal Of Business Research, 66(10), 1915-1921. doi:10.1016/j.jbusres.2013.02.013.

Renneboog, L., Ter Horst, J., & Zhang, C. (2008). Socially Responsible Investments: Institutional Aspects, Performance, and Investor Behavior. Journal Of Banking And Finance, 32(9), 1723-1742. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.jbankfin.2007.12.039. Rötheli, T. F. (2010). Causes of the financial crisis: Risk misperception, policy mistakes,

and banks’ bounded rationality. Journal Of Socio-Economics, 39(2), 119-126. doi:10.1016/j.socec.2010.02.016.

Saunders, M., Lewis, P., Thornhill, A. (2009). Research methods for business students. 5:e uppl. Harlow: Pearson Educational Limited.

Scharfstein, D. S., & Stein, J. C. (1990). Herd behavior and investment. American Economic Review, 80(3), 465.

SEB. (2015). Om Fondbolaget SEB IM AB, SEB. http://seb.se/privat/spara-och-placera/fonder/om-fondbolaget-seb-im-ab [Hämtad 2015-03-17].

Sewell, M., (2011). History of the Efficient Market Hypothesis. [Research note].

University College London.

http://www.cs.ucl.ac.uk/fileadmin/UCL-CS/images/Research_Student_Information/RN_11_04.pdf [Hämtad 2015-03-04]. SFS 2012:735. Kompletterande bestämmelser till EU:s blankningsförordning.

Stockholm: Finansdepartimentet V.

Sharma, V., Easterwood, J. C., & Kumar, R. (2005). Institutional Herding and the Internet Bubble. Working Papers (Pamplin College Of Business) -- Virginia Tech Graduate School, 1-66.

Shiller, R. J., Kon-Ya, F., & Tsutsui, Y. (1996). Why Did the Nikkei Crash? Expanding the Scope of Expectations Data Collection. Review Of Economics And Statistics, 78(1), 156-164.

Simon, H. A. (1957). Models of Man. 3:e uppl. New York: John Wiley & Sons, Inc. Spence, M. (1973). Job Market Signaling. Quarterly Journal Of Economics, 87(3),

355-374.

Spence, M. (2002). "Signaling in Retrospect and the Informational Structure of Markets." American Economic Review, 92(3): 434-459. doi:10.1257/00028280260136200

Statman, M., & Glushkov, D. (2009). The Wages of Social Responsibility. Financial Analysts Journal, 65(4), 33-46.

71

Swedbank. (2015). Aktieägarinformation. Swedbank. https://www.swedbank.se/om- swedbank/investor-relations/finansiell-information-och-publikationer/arsredovisning-2010/aktieagarinformation/adresser/index.htm [2015-03-17].

Thoma, M. (2013). Bad advice, herding and bubbles. Journal Of Economic Methodology, 20(1), 45-55. doi:10.1080/1350178X.2013.774850.

Thurén, T. (2013). Källkritik. 3:e uppl. Stockholm: Liber AB.

Ussif. (2014). US Sustainable. Responsible and Impact Investing Trends 2014. USSIF

Foundation. [Rapport].

http://www.ussif.org/Files/Publications/SIF_Trends_14.F.ES.pdf. [Hämtad 2015-03-25].

Van de Ven, A. H., & Poole, M. S. (2005). Alternative Approaches for Studying Organizational Change. Organization Studies (01708406), 26(9), 1377-1404. doi:10.1177/0170840605056907.

Von Neumann, J., & Morgenstern, O. (1944). Theory of games and economic behavior. Princeton: Princeton University Press.

Voronkova, S., & Bohl, M. T. (2005). Institutional Traders’ Behavior in an Emerging Stock Market: Empirical Evidence on Polish Pension Fund Investors. Journal Of Business Finance & Accounting, 32(7/8), 1537-1560. doi:10.1111/j.0306-686X.2005.00639.x.

Walter, A., & Weber, F. M. (2006). Herding in the German Mutual Fund Industry.

European Financial Management, 12(3), 375-406.

doi:10.1111/j.1354-7798.2006.00325.x.

Welch, I. (2000). Herding among security analysts. Journal Of Financial Economics, 58(3), 369-396.

Wermers, R. (1999). Mutual Fund Herding and the Impact on Stock Prices. Journal Of Finance, 54(2), 581-622.

Wylie, S. (2005). Fund Manager Herding: A Test of the Accuracy of Empirical Results Using U.K. Data. Journal Of Business, 78(1), 381-403.

Yang, W. (2010). Herding with costly information and signal extraction. International Review of Economics & Finance, 20(4), 624-632. doi:10.1016/j.iref.2010.12.004.

Appendix I – Fondnamn

1. Aktie- Ansvar Sverigefonden 16. Swedbank Robur Ethica Sverige MEGA 2. Aktie- Ansvar Europafonden 17. Swedbank Robur Talenten Aktiefond MEGA 3. SEB Etisk Globalfond 18. Cicero SRI Sverige

4. SEB Stiftelse Sverige 19. Öhman Nordisk Miljöfond 5. SEB Stiftelse Utland 20. DNB Utlandsfond 6. SEB Östersjöfond/WWF 21. LF Asienfond 7. Skandia Asien 22. LF Europa aktiv 8. Skandia Europa Exponering 23. LF Fastighetsfond 9. Skandia Japan Exponering 24. LF Global aktiv 10. Skandia Småbolag Sverige 25. LF Japanfond 11. Skandia Sverige 26. LF Småbolag Sverige 12. Skandia Time Global 27. LF Sverige Aktiv 13. Skandia USA 28. LF Sverige och Världen 14. Skandia Världen 29. LF Tillväxtmarknad Aktiv 15. Swedbank Robur Ethica Global MEGA 30. LF USA Aktiv

Appendix II – Antal köp- och säljtransaktioner i varje

In document Att följa John (Page 71-83)