• No results found

Det är ett faktum att kvinnor inte varit etablerade lika länge på arbetsmarknaden och historiskt sett inte haft samma möjligheter som män. Det är ett faktum att Sverige fortfarande är ett land en bit bort från jämställdhet. Men det är även fakta att vi är en nation som strävar efter jämlikhet mellan könen och som har lagar som ska främja detta. Det tar tid, tror vi. Bara genom att se tillbaka på svensk jämställdhetshistoria så ser vi tydligt att utvecklingen för kvinnans rättigheter gått sakta men säkert framåt under hela 1900-talet och framåt. Det är inte lika underförstått längre att det är kvinnornas skyldighet att sköta om barnen och hushållet. Det är inte lika förutsatt att det är männen som ska vara ledare och chefer. Dörrarna står öppna för kvinnor att ta sig in på dessa områden, men något vi lärt oss är att det blåser hårt på toppen. Vi är imponerande över det engagemang och mod som informanterna visade. Det fanns en enorm vilja att hela tiden utvecklas, något som vi är övertygade om inte alls begränsade sig till deras yrkesroll utan gällde för livet i stort. Att det var en tuff värld dessa kvinnor arbetade i och att den fortfarande styrdes av manliga normer, upplevde vi, tydligt kom fram i intervjuerna. Flera av informanterna hade erfarenheten av att för att bli accepterad som kvinna i en chefsposition så måste du vara mycket ambitiös och påläst och verkligen kunna övertyga män i ledarpositioner/styrelser att du duger. Men informanterna menade även, i viss grad, att de även kände eller har känt sig motarbetade av andra kvinnor i organisationen. Att klara det tuffa klimatet i chefsposition, som vi förstått att det är, tror vi, kräver vissa speciella färdigheter så som självtillit och styrka att stå fast när det blåser som mest. Där av, tycker vi inte heller att det är konstigt att dessa kvinnor hade flera gemensamma egenskaper.

Vi instämmer med Hodkinson & Sparkes teori på så vis att vi tror att det sociologiska perspektivet formar och begränsar hur individers val ser ut, utifrån kön, etnicitet och klass. Men vi tror också att det är omöjligt att enbart se karriärvalet som förutsägbart utifrån en individs sociala bakgrund. Även omständigheter i en individs liv inverkar på karriärvalet och det gäller att se möjligheterna när de dyker upp och inte hindren, kärnan i Planned Happenstance theory.

Vägledaren har här en viktig och pedagogisk roll för den vägledde att vidga perspektiven och se möjligheter. Vi tror på att god vägledning kan underlätta för varje individ att hitta ”rätt” och känna motivation och engagemang i arbetslivet. Detta borde leda till en stor vinst för den enskilda individen men även en samhällsvinst. Att helt matcha personliga egenskaper/färdigheter till yrkesroller och yrkespositioner tror vi dock inte är möjligt i dagens samhälle. Det detta däremot kan göra är att öppna upp och ge utrymme för vidare diskussion kring framtiden. Visst skulle det underlätta om vi bara kunde matcha rätt personer till rätt arbete utifrån tydliga färdigheter, men det skulle inte leda, anser vi, till personlig utveckling då intresset och engagemanget också måste finnas där. Denna studie är en positiv studie vars mål inte är att peka på alla hinder som finns utan som istället visar på alla de möjligheter som erbjuds och tas tillvara på. Studien resulterade inte i något framgångsrecept att ta lärdom av men det resulterade däremot i en dos av tilltro på framtiden.

Vilken drivkraft dessa kvinnor utstrålade under våra intervjuer! Vi blev verkligen smittade av deras motivation och efter avslutade intervjuer gick vi därifrån med känslan av att ingenting är omöjligt, tro på dig själv och våga hoppa. Informanterna var mycket självständiga kvinnor som under sin yrkeskarriär varit enormt drivande och målinriktade i det som varit deras övertygelse i yrkeslivet. Vi blev fascinerade över deras livskarriärer som var fulla med både positiva och negativa inslag, där det var glädje och sorg om vart annat. Att få ta del av dessa livsberättelser är något vi upplever som oerhört priviligerande och som vi är mycket tacksamma över.

45

Litteraturlista

Referenser

Alvesson Mats, Due Billing Yvonne (1999) Kön och organisation. Malmö: Studentlitteratur

Andersson K, Dunér H (2011-03-06). 32 Kvinnor på börs-vd-stolen – på 100 år. Artikel publicerad i Svenska Dagbladet.

Hodkinson, Phil (2008) Understanding career decision-making and progression: Careership revisited. Artikel.

Jobs, Steve (2005). Stanford Commencement Speech. www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc Kommunens hemsida. (2011-02-25)

Larsson L, Magnusson L (2008) Karriärstrategier: En studie om vilka strategier som används av kvinnor och män för att nå en framgångsrik karriär. C-uppsats. Karlstads Universitet.

Lundahl, Lisbeth (red) (2009) Att bana vägen mot framtiden.Karriärval och vägledning individuellt och politiskt perspektiv, Lund, Studentlitteratur.

Mitchell K. E., Krumboltz J. D (1999) Planned happenstance: Constructing unexpected career opportunities, Journal of counseling & Development spring 1999, vol 77

Moxnes, Paul (2008), Fasettmänniskan. Teori och forskning om personlighet och roller. Malmö:

Studentlitteratur.

Olausson E, Solvik H (2010) Toppenkvinnor: En undersökning om några karriärkvinnors upplevelser och ledarskap. Kandidatuppsats. Linköpings Universitet.

Olofsson M, Sabuni N. (2009) Alla tjänar på jämställdhet. Gotlands tidningar.

http://www.regeringen.se/sb/d/10100/a/128975

SCB (2011-02-25). Pressmeddelande. http://www.scb.se/Pages/PressRelease____289989.aspx SCB (2011-02-25). Yrkesregistret med yrkesstatistik.

http://www.scb.se/Pages/PublishingCalendarViewInfo____259923.aspx?PublObjId=13668 SCB (2011-05-16). Yrkesstatistik. www.scb.se/Pages/TableAndChart____133985.aspx SSYK 96 (2011-02-25). http://www.scb.se/Pages/List____259304.aspx

Statskontoret (SOU 2003:16) Mansdominans i förändring. Betänkande.

http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/02/51/29/44cedbe0.pdf

Statskontoret (SOU 1994:3) Mäns föreställningar om kvinnor och chefskap.Betänkande.

http://www.sweden.gov.se/content/1/c4/19/69/c034aa0e.pdf

Svt (2011-03-06). Rapport. http://svtplay.se/v/2349431/rapport/6_3_19_30

46

Bakgrundslitteratur

Backman, Jarl (1998). Rapporter och uppsatser. Lund: Studentlitteratur.

Holme, I.M., & Solvang, B.K. (1991). Forskningsmetodik. Om kvalitativa och kvantitativa metoder. Lund: Studentlitteratur

Johannessen, A. & Tufte, PA. (2003). Introduktion till samhällsvetenskaplig metod. Malmö:

Liber.

Kvale, Steinar (1997). Den kvalitativa forskningsintervjun. Lund: Studentlitteratur.

May, Tim (2001). Samhällsvetenskaplig forskning. Lund: Studentlitteratur.

Thurén, T (1991). Vetenskapsteori för nybörjare. Stockholm: Runa.

Wärneryd, Bo (1990). Att fråga. Om frågekonstruktion vid intervju-undersökningar och postenkäter. Stockholm: Statistiska Centralbyrån.

47

Bilaga 1: Intervjuguide

Bakgrundfrågor:

1. Ålder?

2. Vad är din nuvarande arbetstitel?

3. Kan du beskriva din befattning (huvudsakliga arbetsuppgifter och ansvar)?

4. Hur länge har du haft den tjänst du har idag?

5. Hur lever du nu (ensam, sambo, gift, barn)?

6. Vad har/hade dina föräldrar för yrke?

Karriärfrågor:

1. Vad har du för utbildningserfarenheter?

2. Vad har du för arbetserfarenheter?

3. Varför blev det just det valet av utbildning?

4. Hur gick det till när du fick ditt nuvarande arbete?

5. Vad anser du/tror du har varit den främsta orsaken till att du fick ditt nuvarande arbete?

6. Är arbetet viktigt för dig? Om ja, på vilket sätt?

7. Är yrkespositionen viktig för dig? Om ja, på vilket sätt?

8. Anser du att du har gjort uppoffringar på andra delar i livet utifrån din yrkesroll? Om ja, på vilket sätt?

9. Vad är karriär för dig? Anser du att du har gjort/gör detta?

10. Har du haft en framtidsplan? När utvecklades denna i så fall? Hur såg den ut och hur blev det?

11. Om du tittar på dig själv (och andra som du jobbar med på samma nivå) finns det en eller flera karriärvägar till dit du är idag?

12. Finns det något system för karriärsteg inom företaget? Om ja, hur ser det ut? Har du gått genom detta?

13. Idag pratar många om betydelsen av nätverk i arbetssökandet. Är detta något som har varit viktigt för dig i din karriärväg? Om ja, på vilket sätt?

14. I en tillbaka blick, kan du se avgörande/betydelsefulla brytpunkter för din karriär?

15. Vad är dina planer och strategier när det gäller ditt arbete inom de närmaste åren? Vill du fortsätta vara chef, var och hur? Hur ska du gå tillväga?

16. Har du några tips/idéer till kvinnor som vill nå chefsposition?

17. Finns det något annat, som vi inte berört, som påverkat din karriärväg?

18. Är det något övrigt du vill tillägga?

Related documents