• No results found

Ekeby hage och gravfälten

In document Kort om Danderyds äldsta historia (Page 26-32)

I hagen, skogsbetet och på båda gravfälten passar sig inte odling. I stället har kor och hästar, sed an forntiden, hållit markerna öppna, vilket är ovär-derligt för ”järnålderskänslan”. Lite åt höger cirka 100 meter in i står en märklig tall: nedtill har den en tjock stam. Sedan har den (för mycket länge sedan) gått tvärt av och delat sig i cirka sju grova grenar. Dessa sträcker sig lika högt åt skyn som andra tallar. Kanske har en älg eller en ko bitit av den unga tallens krona? Blixtnedslag? Där hag en börjar öppna sig i norra änden ligger ett stort flytt-block – ”Altarstenen” – med två ”skål gropar” vid södra gravfältet. Den södra skålgropen är större och tydligare än den norra och de ligger i linje med en troligen rest sten cirka 16 meter norr om Altarstenen. Det södra och norra gravfältet har möjligen varit ett gravfält, men gravar kan ha od-lats bort och Danderydsvägen delar upp det. Den södra delen (raä 6) har runt 20 gravar av äldre järnålderskaraktär, mest låga stensättningar. Den norra delen (raä 4), har cirka 60 gravar, varav 14 högar och en skeppssättning, sannolikt från yngre järnåldern. Norra delen har aldrig brukats, utan varit betesmark. Gravfältet är mycket välbevarat och vackert. Till och med vägbanken efter den gamla Danderydsvägen är bevarad och sling-rar sig genom gravfältet och försvinner först där mark en odlats eller där vägbanken förenas med nutidens Danderydsväg.

26. Ekeby gård

Gården är det enda levande jordbruket i Dande-ryd och nämns i skrift år 1286. Familjen Bergquist har arrenderat gården i över 50 år. På 70-talet sats ade man på köttdjursproduktion och spann-målsodling. Nu odlar man sällan spannmål, men för cirka 20 år sedan odlades bl.a. majs med själv-plock. Frugan Maja sköter stallets inackordering, med cirka 30 boxar. 1990 byggdes ett nytt bo-ningshus. Samtid igt bytte Christer hus med sin far och tog över verksamheten. Nyligen utökade gården hästverksamheten med en ny stor stall-byggnad/ridhus, en anläggning för dressyr ut-omhus och utökade ridvägar i området. Norr om sjön finns det även en del hinder för hoppträning.

Korna är oerhört betydelsefulla för att hålla hag- Altarstenen (Schenling 2015).

Tallen (Schenling 2015).

Gravfältet i Ekeby, Norra gravfältet (Ulfstrand 98).

låna hästar, till skillnad mot Ekeby där man har egna hästar i hyrda stallplatser. Från 80-talet ex-ploaterades området. Först byggdes Danderyds gymnasium, stallet och Tvättman fick ge vika för bilfirmor, senast BMV, 2015. Här finns också ett mindre industriområde, med bl.a. Albano djur-sjukhus. Bostadsområdet Rinkeby byggdes på an-dra sidan motorvägen, 1960. Roslagsleden börjar i Rinkebyskogen och ingår i Europavandringsled

”E6”, med leder från Turkiet till Norra Finland.

Rinkeby hade ett stort gravfält norr om kyrkan som blev bortodlat under mitten av 1800-talet. På en gravhög stod ”Rinkebystenen”. Min teori är att den Dan, som nämns på Rinkebystenen, läggs i en hög (ett jordklätt röse) vilken senare ger namn åt arna på gravfälten och skogsbetet öppna. För sitt

arbete med att behålla den lantliga miljön och land skapets järnålderskaraktär, har paret fått flera kulturpriser. Jag brukar räkna korna på våren och de brukar vara runt 25 stycken. Gården hade gäss, som gick fritt och ibland hindrade trafiken. Gäss-en har gett Danderyds gymnasium dess logotyp.

De sägs ha gått ända in i gymnasiets reception.

Gården hade även påfåglar vid Sjöstugan och tid-vis också på gården, vilka flög runt i trakten. Sön-erna driver nu ”Ekeby Gård Entreprenad”, med mark- och trädgårdsinriktning. Även däckbyte och däckhotell.

Villaområdet Ekeby är lite yngre än övriga Djursholm. 1899 började man sälja tomter som var mindre än i Djursholm och billiga då de först sak-nade belysning, vatten och avlopp, vilket kom 1907.

Avloppet rann ut i Ekebysjön i åratal. Vatten tornet byggdes 1908 och tog sitt vatten från Norrviken.

27. Rinkeby

Rinkeby betyder ”Krigarnas by” och bestod tidig-are av tre gårdar. Östergård är nu ombyggd till restaurang och består av huvudbyggnaden från 1600-talet och ett ”uthus”. Här ligger också Läns-mansgården (flyttad lite åt öst) som nu är ett före-tagshus. Den tillhörande gamla arresten är en av de äldsta träbyggnaderna i Danderyd. På sjuttio-talet låg här ett kommunalt stall där man kunde

Gamla arresten i Danderyd – en av de äldsta träbyggnaderna i Danderyd (Schenling 2015).

Rinkeby ridhus lades ner 1982 (Forsell 1982).

socknen: Danarör (rör = ”röse”) = ´Dans röse´. Flera forskare tror att Danarör betyder Dans röse. Jag placerade sedan in den Dan som nämns på stenen i namnet. Jag är ju också född i Krigarnas by och fadder åt runstenen! Dan kan också ha rest ste-nen på sin fars gravhög och det mycket ovanliga tilltaget kanske blev en ”snackis” (”...den där Dan och hans röse...”)? Magnus Källström på Riksan-tikvarieämbetet säger att möjligen kunde ”Dans-”

ha skrivits DanaR-. Men Magnus anser att ett ort-namn som blivit sockenort-namn borde vara äldre än den Dan som nämns på stenen och att rör (forn-språkets hrauR), oftast syftar på ett jordfritt röse.

Då kanske det är bronsåldersröset vid Mörbylund som gett ortnamnet?

Båtsmanstorpet, Norra Rinkeby (ingridsdanderyd.blogspot.com) .

28. Båtsmanstorpet

Väster om Brants grill och torpets båtsmän har spårats till 1721. Det har inte moderniserats (som många av kommunens torp) och är välbevarat, utan vatten eller el. Vid slutet av 1600-talet re-formerades krigsmakten med Indelningsverket.

Danderyd delades in i fem rotlar med fem båts-manstorp. Torpet vid löd under Rinkeby rotegård och båtsmännen fick namnet ”Rinkman”, med en siffra. Danderyds krog ligger norr om Båtsmans-torpet och var vägkrog från 1600-talet. På mitten av 1900-talet bodde Nils Poppe där, hos vilken min pappa sotade. På höjden ovanför ligger gam-la militärbaracker och bunkrar (luftvärn) som vi döpte till ”Örnnästet”, när vi lekte där. Man har nu fyllt igen och plomberat dessa. Norr om höjden låg en stenkross, där vi skaffade ”sprängtråd” och gjorde ”Märlbellor”. Vid grillen låg en fabrik, där

”Dentosal” tillverkade tandkräm. Senare flyttade Terrakultur och Danderyds lås in. I gamla brand-stationens långa kulvert, där slangarna torkades, övade vi i bågskytteklubben ”Danapilen” (nu ett köpområde med restaurang).

Referenser

Schenling, P. 2012–2015. Skapare av stigen, text, sträckan, bildval.

Sieurin, F. 2015. Layout, kartor, bildbehandling mm.

Bilder

Bauer, J. 1911. Omslaget till Fädernas gudasaga. Av: Viktor Rydberg (18).

Dahlberg, L. ”Du vet att du är från Danderyd när...”

DHF. Danderyds hembygdsförening fotoarkiv (2, 5, 7 och 8).

Ekström. P. 2013. Enebybergs gamla brandbil. På Marina gymnasiets dag, Stocksund (8).

Facebookgrupper, speciellt: ”Du vet att du är från Danderyd när...”

Ingridsdanderyd.blogspot.com ; Båtsmanstorpet (27).

Nordqvist, D. H. Gamla församlingsgården rivs (11).

Nordström, A. 1975. Norahällen (1).

Nordström, A. 1976. Stockholms läns museum. Nybytorps ladugård (17).

Pettersson. A. Järva Trädvårdscenter. Hästen Camitza (22).

Schenling, P. 2015. Omslagsbilder: Norahällen (bearbetad i fotoshop). Altarstenen, Nybytorp (17).

Schenling, P. 2014. Kvarnstenar (3).

Schenling, P. 2003. Rinkebystenen. (12).

Schenling, P. 2014. Bäverhyddan (18).

Schenling, P 2015. Tallen i Ekeby hage (25)

Sieurin, F. 2015. Huvudkartan (med siffror vid läsning).

Strömblad, C. 1993. Strandlinjekartor. 30-meters- och 5-meterskurvan. Underlag: Ekonomiska kartan 1982. Be-arbetad av Franciska Sieurin-Lönnqvist. Fullständig referens nedan (strandlinjekartor i inledningen).

Ulfstand, A. 1998. Stockholm läns museum. Berga gård (14) Ulfstrand, A. 1998. Stockholms läns museum. Norra gravfältet (25).

Wallander, A. 1890 (6).

Westerberg, O. 2015. Teckning: Hoppande scouter över ån vid Församlingsgården (9).

Läsning

Almqvist, C.J.L. 1822. Amorina: den förryckta frökens levnadslopp och sällsynta bedrifter.

ATA. Antigrafisk-topografiska arkivet. SHMM. Schalin, G. 1989. Altarstenen. Rapporter – gravfält mm.

Blanche, A. 1890. Samlade arbeten: Taflor och berättelser: Berättelser efter klockaren i Danderyd. VI. Stock-holm.

Boethius, U. 1984. Förslag till byggnadsminnen i Djursholm, Stocksund, Danderyds kommun.

Bratt, P. & Källman, R. 1985. Kulturminnesvårdsprogram för Danderyds kommun.

Céwe, T. 2005. Från bondebygd till tjänstesamhälle. I Danderydiana 2005.

Danderydiana, Utges av Danderyds hembygdsförening.1960-- (Strandman, C.G. var drivande).

Danderyds kyrkoblad 1966–1985.

Danderyds hembygdsförenings årskrönika. 2013. Nora, Borgen, Hollmen.

Danderyds kommuns hemsida: www.danderyd.se

Danderyds kommunarkiv. Rapport om fritidsnämndens trafikundervisning, V.T. 1966 & Ekeby.

Dybeck, R. Reseberättelser från 1860-talet.

Eriksson, Å. 1979. Danderydsliv. Djursholm, Stocksund, Danderyd.

Ermedahl, G. 199? Danderyd – Bygden berättar. Danderyds kulturnämnd.

Flodérus, E. 1962. Danderyd & Täby. Svenska fornminnesplatser, nr 23.

Forsell, J. 1982. Troligtvis publicerat i Expressen samma år.

Gräslund, A-S. 1998. Ornamentiken som dateringsgrund för Upplands runstenar.

Johansson, B. 1996. 16 st: Kulturstigar i Järfälla. Järfälla kultur.

Johansson, Nils 1952? (”Postnisse”, osäkert vem fotografen var), från Håkan Söderholms fotoalbum.

Kulturmiljöhandbok för Danderyds kommun. 1991.

Peck, B. 1987. Danderyds äldsta historia. Danderyds kommun.

Rannsakningarna efter Antiqviteterna. 1667–84. Av landets kyrkoherdar.

Renqvist, K.V. 1968. Dana-Ör.

Roslagsbanans veterantågsförenings hemsida. www.roslagsbanan.com/historia

Schenling, P. 2006. De snåriga begreppen naturstigar och kulturstigar. En undersökning av våra stigar, leder, slingor och spår. Vetenskaplig uppsats. Kulturvetarlinjen, Stockholms universitet.

Skrifter utgivna av Samfundet Djursholms Forntid och Framtid. 1925–

Skiöld Widlund, G. & Berg, B. 1990. En bok om Danderyd. Danderyds kommun.

Strandman, C.G. 1971. Om Nora gård och Nora Trädgårdsstad.

Strömblad, C. 1993. Danderyds bebyggelseutveckling under stenålder, bronsålder och järnålder. Uppsats, Institu-tionen för arkeologi. Stockholms universitet.

Svenskt ortnamnslexikon. 2003. Språk och Folkminnesinstitutet och institutionen för nordiska språk. Upp-sala universitet.

Svärling, S. 2002. En bygd i snabb förvandling. ABF-studiecirkel 2002.

Söderholm, H. Från personligt fotoalbum och ”Du vet att du är från Danderyd när...”. Bild möjligen tagen av Nils Johansson ”Post-Nisse”.

Vingedal, S.E. 1965. På Roslagens tröskel. Täby, Danderyd, Vallentuna, Angarn. Täby hembygdsförening.

Upplands Runinskrifter: www.raa.se Muntligt m.m.

Karin Almén & Jan Bergsten. Stadsträdgårdsmästarna, Danderyds kommun. Kvarnsten och taggtrådsbro.

Kristina Högberg. Kommunikatör. Danderyds församling: Mail-kontakt Jessica Engström-Oakley. Initiativtagare till Trollskogen.

Magnus Källström. Ortnamnskunnig på Riksantikvarieämbetet. Mailkontakt. Om ortnamnet Danarör/ö.

No

In document Kort om Danderyds äldsta historia (Page 26-32)

Related documents